Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@Volkano80,

umarım siz haklısınız ben haksız olurum hocam. dağ gibi adamları 40 45 yaşlarında emekli ettiler bize gelince sıkıntı çıkıyor

Suresiz verilen raporlarin hic bir onemi kalmayacak ozaman heleki calisma kayibi karsiligida hastaligimiz yoksa bunca zaman emeklilik vermemiz aptallik olmus

@OturanBoğa, bu yasa ocak 2025 bulurmu ,yada araliga yetistirilermi torba yasada bukadar madde varken

Arkadaslar bu yasa cikmadan ben dilekcemi verdim 29 kasim olarak banka emekli sandigina 31 aralik itibari ile emekli olmak icin, yasa aralikta cikarsa benim dilekce tarihimi baz alirlar degilmi yoksa 31 aralik itibari ile aldigimimi baz alirlar ozaman yeni yasaya goremi vermek zorundayiz emekliligi

Cevaplar icin sagolun arkadaşlar rapor 100 de 60 olsa bile agır düzeyde tanı almak lazım calışmaya engel olması lazım herhalde

@bessel26,
2001 deişe başladım yeni yasaya göre emekli oldugum taktirde sigortalı işe başlarsam yaşlılık aylıgım kesilirmi herkesi malül sayılmayacak hehalde orta düzey calışma kaybı hafif düzey calışma kaybıylada emekli olacak orta düzey veya hafif düzey calışma kaybıda emekli olup calışırsa yaşlılık aylıgı kesilecekmi herkesin merak ettiği konu bu

Arkadaşlar burda anlatmak istedigim malüm agır iş gücü kaybu malül sayılabilir ama sorun şu orta ve hafif calışma kaybıyla emekli olanların emekli olup calıştıgında emekli maaşı kesilecekmi

1-X te hesaplar açmalı, hesaplarımızı birbirimizle paylaşmalı ve birbirimizi takibe almalıyız. 2- Konuyu ifade eden tag belirlenmeli ve elimizden geldiğince tweet atarak gündeme girip sosyal medya baskısı kurmalıyız 3- CİMER çalışmalarını her gün yapmalıyız 4-X te canlı oda açıp vekilleri odalara davet etmeliyiz. Bunların hepsi en fazla 4 günde yapabileceğimiz işler

@DAĞYAR, X TE hesap açtık

@oxzd, tag belirlendi

@DAĞYAR,
Engellilerin Hakları Elimizden Alınıyor! Madde 17 Mağduriyeti Başlıyor!

Sevgili dostlar,
Birçoğumuzun hayatını etkileyen ve kazanılmış haklarımızı koruyan vergi indirimi ile emeklilik hakkımız elimizden alınıyor! Şu anda TBMM Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan Madde 17, engelli bireylerin emeklilik haklarını geri dönülmez şekilde tehlikeye atıyor. Bu düzenleme, 2008 yılından önce sigortalı olan ve vergi indiriminden yararlanarak emekliliğe hak kazanan engelli bireylerin tüm haklarını ellerinden alacak!

Peki, ne değişiyor?
Vergi indirimi ile emeklilik hakkı kaldırılıyor!
• Bunun yerine, engelli bireylerden sürekli yeni rapor alması isteniyor.
• SGK sağlık kurulları, yeni oranlar belirleyerek mevcut maaşlarımızı dahi kesebilir.

Neden Önemli?

Biz engelli bireyler, hayatın her alanında zorluklarla mücadele ederken, bu kazanılmış haklarımız bir yaşam güvencesi sağlıyordu. Ancak bu düzenleme:
Maddi güvencemizi tehlikeye atıyor.
Hukuksal adaleti zedeliyor.
Binlerce engelli bireyi mağdur ediyor.

Sesimizi Duyuralım!

Bu mağduriyetin önüne geçmek için birlikte hareket etmeliyiz! Şimdi tam zamanı:
Bu paylaşımı daha çok kişiye ulaştır!
Kendi hikayeni anlat, sesini duyur!
• Yetkililere ve medyaya çağrıda bulun: Engelli hakları korunmalı, kazanılmış haklar elimizden alınamaz!

Engelli bireylerin haklarına sahip çıkalım. #EngelliHaklarıKorunsun etiketiyle sesimizi duyuralım. Unutmayın, bir gün herkes engelli olabilir, bu mücadele hepimizin mücadelesidir!

Birlikte daha güçlü bir ses çıkarabiliriz! Paylaşarak daha geniş bir topluluk oluşturalım.
Şimdi Destek Zamanı X' #EngelliHaklarıKorunsun

Telegram

Bana Dokunmayan Yılan Bin Yaşasın DEME!!!
O YILAN BİRGÜN SENİDE SOKAR...

@OturanBoğa Abi Lütfen Silme Seninde Desteğine ihtiyacımız var.saygılar

@tb2nhf, evet kesilecek

Moderatör tarafında düzenlendi:
@oxzd,
İyide orta hafif düzey malül sayılmıyorki kesilmemesi lazım

Asıl mesele kimisinde orta yok kimisinde hafif yok bu durumda emeklilik kiriteri nasıl olacak

@oxzd,
Bakın daha önce yine böyle bir grupla bir günde 3.25 milyon tweetin atıldığı bir organizasyon yaptım.Burada o kadar olmasa da çok kısa bir sürede etkin bir çalışma yapabiliriz.Yeni bir hesap açtım. Telegram grubunda herkes x hesabını paylaşmalaı,hemen birbirini takip etmeli ve takipçi sayısı en az 50 nin üstüne çıkmalı ki etkileşime girebilelim.Ben hazır tweet hazırlayıp paylaşırım.tagı etkili seçerek twitter gündemine girebiliriz.ama tanıdığım hiç kimse yok telegram grubunu etkin kullanmalıyız.Vekillere ulaşmak hiç problem değil

@(Gölge),
Adamlar uyanık

Psikiyatri hastalarında şizofren, bipolar dışı malül artık hayal..

Bu hastalıklar dışında Normal emekli olmak diye birşey yok.

OKB den kurtulmam lazım. Yoksa bi ömür çekilmez bu hastalık.

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@avci0606,

31 Aralık olmaz banka sandığına bende tabiyim olmuş olmaniz gerek özelden birşey yazdım size

@Boşasaymayirmibirharf OKB listede var sorun etme tedavinde varsa daha iyi kanıt niteliğinde 👍

Ayrıca malul degil hastalık listesine göre emekli olacağız malul ile işimiz yok gerekirse çalışmayacagiz sigortalı

01/10/2008 tarihinden önce işe giren sigortalılar emekli olup, tekrar işe girdikleri takdirde aylıkları kesilmiyor. Torba yasa sadece vergi indirimine tabi emeklilik maddesini yürürlükten kaldırıyor..

01/10/2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar emeklli olduktan sonra tekrar işe başladıklarında aylıkları kesilir ve sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmazlar.

@Boşasaymayirmibirharf,

Şimdi benim teşşiz şizofreni. Ağır var orta var sadece
heyete girdiğimde bu iki kısım dan mutlaka değerlendirmek zorundami. Yani ağır veya orta tanımı yazacak tabloda olan. Doktorlar.
Bu da demek oluyor avantajmi oluyor Erken emekli olmakmi demek oluyor
Hafif yok 40---49 arası olmayacak demekmi emeklilik. Umarım anlatabilmişimdir

Beyler benim %81 süresiz kanser 80 epilepsi 5 puan bu konuların bana bir etkisi varmı 1400 sigorta günüm çalışmaya devam ediyorum

@samedo99, Herkes Now tv ye Halk tv ye Can Ataklı ya Fatih Portakala bir şekilde ulaşsın whatsapp ihbar hatlarından ya da maillerden. Durursa yanımızda bu insanlar durur. Onun dışında unutun. Aslında Ak partiye oy atmış engelli bireyler için hiç bir şey yapasım yok ta neyse. Onlara müstehak çünkü. Ama aramızdaki solcular için yapıyorum. Eğer başarılı olamazsak Bu kanunun yürürlüğe girdiği gün gelip buraya ak partiye oy atmış engellilere ohhhhhhh oldu diyeceğim.

@oxzd, 2004 yılının ocak ayında atandım. %45 Şizofreni (sürekli) raporum var. 3 .derece vergi indirimine de tabiyim. Engelli erken emeklilik hakkı kazandım ama şimdi bu yasa değişikliği gerçekleşirse emekli olamayacak mıyım ?

Şöyle bir konu da var. Ben böbrek kanseri yim böbreğimin bir tanesi alındı. Düzenli kontrole gidiyorum. Tek bir hastalıktan yüzde 64 engelim var. Normal standartta yeni yasaya göre de eskisine de göre emekli olmam gerekiyor. Ama hastalık listesinde bulamadım ben mi göremedim bilmiyorum. Yani sonuçta kanser hastasıyım.

SGK BAŞDANIŞMANI ÖZGÜR ERDURSUN AÇIKLAMA..
Engelli (vergi indirimli) emekliliğide bitiriyorlar. 1.10.2008’den sonra engelli emekliliğinde 193 sayılı gelir vergisi kanunun 31.maddedine göre vergi indirim belgesi ile vergi indirimli engelli statüsünde emeklilik, çalışma gücü kaybı ile değiştirildi. Oranlı raporu ve vergi indirim belgesi olanlara çalışma gücü kaybın yok diyerek ememeklilik hakkı verilmiyor. Kapsam 1.10.2008’den önce sigortalı olanları da içine alacak! Engelli emeklilik bitecek! Yazık çok yazık! Göz göre göre milletin yasal haklarını ellerinden alıyorlar.

@Descartes,
Sağlık kurulu çalışma kaybınızda bulunan orana göre karar verecek

01/10/2008 tarihinden önce işi girişi bulunanlar hastalık listesine tabi olacaklar. Üzgünüm yasa tasarısı bunu istiyor...

Hastalık listesi biraz karışık. Yani böbrek kanserine sadece ağır iş gücü kaybını yazmışlar orta ve hafif yok. Ağır yazanlarda sadece ölümcül olanlar. Olmaması yok anlamına mı geliyor bilmiyorum ama yapay zekaya göre liste bu şekilde. Doğruluğunu bilmiyorum

Türkiye'de engelli emeklilik hakkından yararlanabilmek için, belirli hastalıklar ve durumlar çerçevesinde engelli raporu almak gereklidir. Bu rapor, kişinin çalışma gücünün ne kadarını kaybettiğini belirler. İşte engelli emekliliğe hak kazandırabilecek hastalıkların genel bir listesi:

1. Kanser Türleri
Metastatik kanserler.
Tedavisi devam eden ya da organ kaybına yol açan kanser türleri.
Erken dönemde teşhis edilmiş, tedavi sonrası iş gücü kaybı bırakan kanserler.

2. Kalp ve Damar Hastalıkları
Kalp yetmezliği (ileri evre).
Koroner arter hastalığı (ciddi düzeyde).
Damar hastalıkları (örneğin periferik arter hastalığı).

3. Nörolojik Hastalıklar
Epilepsi (ilaçlarla kontrol edilemeyen).
Parkinson hastalığı.
Multipl Skleroz (MS).

Kas hastalıkları (miyopatiler).
Felç (inme sonrası kalıcı sakatlık).

4. Psikiyatrik Rahatsızlıklar
Şizofreni.
Bipolar bozukluk (ağır düzeyde).
Kronik depresyon (çalışma yetisini ciddi şekilde etkileyen).

5. Görme ve İşitme Kaybı
Görme kaybı (tek gözde %100 kayıp veya iki gözde %40 üzeri kayıp).
İşitme kaybı (ileri derece sensörinöral işitme kaybı).

6. Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
Amputasyonlar (uzuv kaybı).
Omurga hastalıkları (örneğin skolyoz, kifoz, ankilozan spondilit).
Eklem hastalıkları (ilerlemiş osteoartrit, romatoid artrit).

7. Organ Yetmezlikleri
Böbrek yetmezliği (diyaliz gerektiriyorsa).
Karaciğer yetmezliği.
Akciğer hastalıkları (KOAH, ileri evre astım).

8. Endokrin Hastalıklar
Diyabet (komplikasyonlu, örneğin organ hasarı ile birlikte).
Hipotiroidi/hipertiroidi (ilerlemiş ve tedaviye dirençli).

9. Kan Hastalıkları
Orak hücreli anemi.
Talasemi (ileri evre).
Lösemi ve diğer hematolojik maligniteler.

10. Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
Sistemik lupus eritematozus (SLE).
Romatizmal hastalıklar (örneğin Behçet hastalığı).
AIDS ve HIV.

Engelli Emeklilik Şartları

1. Engel Oranı: En az %40 ve üzeri olması gerekir.
2. Çalışma Süresi ve Prim Gün Sayısı:
%40-59 oranı için: 18 yıl sigortalılık süresi, 4.680 prim günü.
%60-79 oranı için: 16 yıl sigortalılık süresi, 3.960 prim günü.
%80 ve üzeri oran için: 15 yıl sigortalılık süresi, 3.600 prim günü.

Rapor almak ve engelli emeklilik başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve yetkili sağlık kuruluşlarına başvurabilirsiniz. Rapor ve iş gücü kaybı oranınız, emeklilik hakkınızı belirler.

@bessel26,
"""Sağlık kurulu çalışma kaybınızda bulunan orana göre karar verecek""" diye yazmışsın

Bende %45 Şizofreni (süresiz) raporu var. Onu haricinde çalışma kaybımda bulunan oran diye bir şey yok.

@Descartes, Bu kanun teklifi yasalaşırsa emeklilik başvurusu yaptığınızda o raporunuzdaki oran dikkate alınmayacak.

SGK sizden Durum Bildirir Raporu almanızı isteyecek ve rapordaki hastalığınızı değerlendirip o sorduğunuz çalışma gücü kayıp oranını SGK Sağlık Kurulu kendisi belirleyecek.

@bessel26 Madem SGK calisanisiniz Dr un verdiği yasal listedeki hastalık tanisini SGK onaylamak zorunda değil mi ?kısa ve net

Görme kaybı (tek gözde %100 kayıp veya iki gözde %40 üzeri kayıp)

Raprumda ki Tanı Sağ Optik Atrofi Sağ Işık Yok İbaresi Tek Gözde %100 Kayıp Oranını Kapsıyor mu Acaba

genç arkadaşlarım böyle bir şey olabilir mi sorduğunuzuu görüyorum ..

Arkadaşlar bu kanun teklifi komisyondan geçti perşembe günü ve meclise gönderildi. Önce ki kanun yasalaşma sürecini dikkate aldığımızda resmi gazete de yayınlanması kaç günü bulur ortalama ?

Üst Alt