Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

anladığım kadarıyla bu kanun sadece 2008 öncesi ve aynı zamanda işçi statüsünde olanları etkiliyor. diğerleri yani memurlar. esnaflar ve 2008 sonrası işçiler zaten halihazırda sgk çalışma gücü kaybına göre emekli olabiliyorlardı. ben bunu blimiyordum mesela. memurlarında vergi indirim belgesi ile erken emekli olabildiklerini sanıyordum.

2008 ekim ayından önce çalışmaya başlayıp da vergi indirim belgesi almış olan engellilerin emeklilik işlemleri yeni düzenlemeye göre yapılacak. Daha önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilecek.

Bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat dikkate alınarak değerlendirilerek kazanılmış haklar korunacak.

Bir uzman böyle yazmış.

Yani 2008 öncesi giriş ve vergi indirim belgeleri çöp olacak. Yaşa çıkana kadar emekli oldun oldun yoksa hoşafsın. Başka bir yerde bir kişinin 10 hastalığı olabilir. En önemli hastalığının yüzde 40 ve üzeri iş gücü kaybı olması emekli olmasını sağlayacaktır yazıyor.

@udevecili, AYRICA ARKADAŞLAR HADİ DİYELİM ŞANS ESERİ OLDU YA %40 İŞGÜCÜ RAPORU ALDİN VE EMEKLİ OLDUN. ÇALIŞAMAZSIN!! ÇALIŞIRSAN MAAŞIN KESİLECEK!!@Blac_sea, @BAHARİYE, @Tenê, ŞUANKİ SİSTEMLE VERGİ İNDİRİMİYLE EMEKLİ OLSAN BİLE MAAŞIN KESİLMİYOR ÇALIŞABİLİYORSUN.

.

Sigortasız çalışırım. Ben değil beni buna iten mecbur bırakan devlet utanıcak. Ben kanser hastasıyım. Beni istese de istemese emekli etmek zorunda.

@udevecili, hocam kayınvalidem 4.evre kolon kanseri +Şeker+tansiyon+kolestrol+65yaş+damar tıkanıklığı ve varis bağırsak dışarda geçen ay heyete girdi. 85 verdiler. Ötv indiriminden faydalanmasin diye

2008 sonrası işe girenlerle aynı hakkı sahip olmayız muhakkak farklılık olacaktır ama 2008 sonrası işe girenler ile alakalı çalışamaz maaşı kesilir diye nerde yazıyor. Aradım bulamadım.

@udevecili,

2008 Yılı Ekim Ayı Başından İtibaren Sigortalı İlk Defa Çalışmaya Başlayıp Emekli Olacak Kişilerde SGDP Uygulaması Nasıldır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiği Ekim/2008 döneminden sonra sigortalı olup çalışmaya başlayanlardan emeklilik şartlarını yerine getirip yaşlılık aylığı bağlananlardan tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç yeniden çalışmaya başlayanların aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir.

Aylıkları kesilen sigortalılardan kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi alınarak, bu çalışmaları sona erdikten sonra yeni aylıkları bu hizmetleri de dahil edilerek yeniden hesaplanmaktadır. Diğer bir deyişle bu kişilerden SGDP kesilmemektedir

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
Bunun engellilikle bir alakası yok ama tüm emekliler için geçerli sanırım. Diğer bir konuda bununla alakalı tasarıda bu konu gündeme gelmesi mantıksız. Çünkü bu engellilikle alakası yok. Biz 2008 öncesi olduğumuz için 2008 öncesine göre muamele gören emekliler gibi olucaz. Normal emekliler de böyle bir ayrım nasıl varsa bizde de olacak. Tek fark. Emekli olurken ki prosedür değişiyor.

@udevecili, 2008 sonrası işe girenler ile alakalı çalışamaz maaşı kesilir diye nerde yazıyor. Aradım bulamadım.

Bu şekilde bir bilgiye ihtiyacınız olmuş onun için ekledim. Ayrıca yazıda belirtildiği gibi yaşlılık aylığı alanlar diyor. Emekli olan herkes engelli olsun yada olmasın yaşlılık aylığı adı altında aylıklarını alıyor.

Gündemde olan ve burada konuştuğumuz teklif edilen maddelerde bu konu ile ilgili bir bilgi bulunmuyor.

SGK'nın sitesinde 2008/Ekim öncesi girişi olup emekli olanlar SGDP tabi olarak çalışabilir maaşı kesilmez, 2008/Ekim sonrası işe girişi olup emekli olan çalışırsa maaşı kesilir yazıyor. Engelli veya normal emekli diye ayrım yapılmamış, yaşlılık aylığı adı altında aylık alan diye belirtilmiş.

Son düzenleme:
Gerçekten adaletli bir ülkede yaşadığımızı mi sanıyorsun.Tek hastalıktan %60 üstü Total de %86 olan raporuma rağmen 4 yıl onay verip son yil maluliyeti iptal edenler de SGK nin sağlık kuruluydu.Vallahi Allah yardımcınız olsun.Bunun engellilere yaşanılacak zorluğunun farkında herkes.Guvensizlik had safhada.Binlerce insan mağdur olacak bu konuda

2008 Nisan SSK girişliydim emekli oldum İnşallah emekli olanların da emeklilikleri de iptal edilmez

@BnymnYldz, benim giriş 2005 aralık 6200 günüm var 1.5 sene öncesine kadae bağlurluydum son 1.5 senedir ssk lıyım %40 ta raporum var emekli olurmuyum 2 sene önce raporum %64 ken ben başvurdum ssk kabul etmedi ama ozaman bağkurluydum

@AHMET FATİH ERYILMAZ, ben vergi dairesinden vergi indirim yazımı aldım ama başka herhangi bir işlem yapılmadı onu muhasebecinin başvurumu yapması lazım

@Engelli52,

abartmaya gerek vergi indirimi ile emekli olduysan emekli olduğun tarihteki sakatlık cetveline göre bakilcak neden panik yaptiriyorsunuz

süreli raporu ve süreli vergi indirimi olan emekli olan için atıyorum 3 yıl sonra raporu biten kontole cagirilan iicin şüphe mi var ee emekli olan için eski sakatlığı cetveline göre bakilcak ti orda hastalık 3 yıl sonra yüzde 40 şartlar tutuyor şüphe nerde şimdi

@eser37,
olmaz merak etme endişe etme

@Aliemin, emekli olduysa yasadan önce eski oran cetveline göre sağlık muayenesi yapılacak ama emekli olmadıysa eski aldığı raporun ve vergi indiriminin hiç bı anlami yok yeni işgücü kaybına göre muayene olacak

Destek verin arkadaşlar

https://www.instagram.com/p/DC7Yc-wiuJz/?igsh=MXVhamVxYzMwY2l0Yw==

• Beğen
@Aliemin,

Bu ayri bir sorun..nihayetunde burada hastane saglik.kurullarindaki.puanlama farkliliklarindan sikayet eden yuzlerce mesaj var..listede olan hastaliga bile.puan alamayan kisilerin sikayetleri dolu..

Sgk, saglkk.kurulu daha da secici davranacaktir, puanlama cetveli emeklilikteki tablo esas alinacak olsa da, puanlama konusunda daha temkinli olacagi kesin..bu da insanlar uzerknde stres yaratiyor, ister istemez.

Merhaba. Ocak 2005 işe giriş %49 engelli raporum var prim 6900 . Vergi indirimi ile 2025 ocak ayında emeklilik için başvuru yapacaktım ancak bu yasa cikarsa olamiyacagim. Sorum şu benim engelli raprumda tek nedenden dolayı brakial pelaksus %49 .. yasa çıktığı zaman SGK gittiğimde engelli raporuna göre mi işlem yapılacak yoksa gene beni sevkedecek mi . Benim zaten devletten hastahanesi aldığım rapor var. Bu geçerliliğini yitirecek mi. Ne yapsam gerekir. Teşekkürler

Arkadaşlar merhaba 2004 sigorta girişi 7163 gün prim ve süresiz %55 böbrek yetmezliğinden engelli raporum var benim anlamadığım benim bu hastalığım devam etmekte ve düzelmeyeceği kesin ve ben daha en az 5 sene kadar çalışmam gerekli yinede bu durumla emekli olamayacakmıyım

• Beğen
Aşağıdaki yazi dünkü haberturkten, devlet memurları vergi indirimi ile emekli olmaya devam edecek o zaman, ben öyle anlıyorum doğru mu?

Temmuz 2000’de devlet memuru olarak çalışmaya başladım. 2022 Eylül’de %46 engelli raporu aldım. Yeni çıkacak torba yasadaki engelli emeklilik koşullarındaki değişiklik bizleri de kapsayacak mi? (Perihan D.)

TBMM gündemindeki kanun teklifi sadece 2008 öncesi çalışmaya başlayan SSK statüsündeki kişilerin engelli emeklilik koşullarını etkilemektedir. 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olanlar ile ilk defa Ekim 2008 tarihinden itibaren çalışmaya başlayan devlet memurları ve BAĞ-KUR’luların engelli emeklilik koşullarında hiçbir değişiklik yapılmamaktadır.

• Beğen
Bakın aile hekimleri haklarını almak için çatır çatır grev yapıyorlar biz ne yapıyoruz burda klavye delikanlığı.
Hükümet de muhalefetin de Allah bildiği gibi yapsın.
Benim tek umudum hükümetin geri adım atma huyu defalarca yaşadık ha bu ülkede bir şey değişirse eski halini alması zor bu yasa yasalaşsa bile sonradan bir düzenleme yapmıyor.
Hükümet kendi suçunu engelileri cezalandırarak örtmeye kalkıyor neymiş sahte rapor son olayda bu sahte raporu veren doktorun ilk vukuatı değilmiş sen neden bu adamın hekimliğini iptal etmedin mutlaka siyasi bağlantısı vardır.şurda ben hükümete saydırsam beni alırlar hem işimden olurum hem hapis.
Psikiyatri doktorundan rapor almak 6 ay tedavi görmek gerekiyor nasıl bu adam 300 küsur kişiye rapor verebildi kolaymı bu.

@exgratia, eski rapor çöp sizi hastaneye sevk edecekler tek hastaliktan en az %40 işgücü kaybı alırsanız emekli olacaksınız alamazsaniz malesef emekli olamayacaksiniz

@durasyon, şuanda evet sadece 4/a ama şimdi sizlerde ses çıkarmazsanız 1/2 ay sonra bağkur ve kamuyuda kapsarlar. Sessiz olursak bu yangın hepimizi yakar.. Hepimiz Engelliyim ve hepimiz Aynı evdeyiz Evde Bir yangın çıktığı zaman sen bağkurlusun sen kamulusun sana zarar vermiyeyim demez. Bu yangın hepimizi yakar

@Aliemin, merhaba 3600 gün ve balthazard sistemine göre süreli vergi indiriminden emekli oldum. Kontrol muayenesinde aynı şekildemi işlem yapılacak

@deasn12, peki ben süreli emekli oldum vergi indiriminden. Kontrol muayenesiinde emekli olduğum yasamı geçerli olacak. Çok teşekkür ederim

Madde 17
Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan
kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarınca aylık
bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat
dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

@Blac_sea, Yukarıdaki maddede okuduğun gibi kontrol muayenesi tarihinde alacağın rapor, aylık bağlanırken aldığın raporla aynı mevzuata göre değerlendirilecek. Gayet açık yazıyor anlaşılmayacak bir durum yok. Yani hastalık listesine göre değil eski engelli oran cetveline göre değerlendirilecek. Şu an emekliysen 1-2-3 yıl sonra kontrol muayenesi varsa seni etkilemeyecek.

Süresiz vergi indirimi ile emekli olanların aylıkları ödenmeye devam edecek, süreli vergi indirimi ile emekli olanların kontrol muayenesi emekli oldukları tarihteki sistem nasılsa o şekilde olacak.

@BnymnYldz, Bünyamin ilginiz için çok teşekkür ederim. Yordum sizi kusura bakmayın lütfen 🙏🙏

@Aliemin, merhaba 3600 gün ve balthazard sistemine göre süreli vergi indiriminden emekli oldum. Kontrol muayenesinde aynı şekildemi işlem yapılacak
@Blac_sea, Kusura bakma da artık yada bakarsan bak dalga mı geçiyorsunuz kardeşim. Her gün aynı şeyleri sormaktan zevk mi alıyorsun ne yapmaya çalışıyorsun. Şu sorduğun soruyu yeni çıkacak yasaya göre birşeyler öğren diye maddeyi ekleyerek cevap vermişim Teşekkür etmişsin kusura bakmayın yordum sizi bile demişsin bugün çıkıp aynı şeyi soruyorsun ayıp kardeşim şu yaptığınız artık. Çoğu kişi şu foruma kendi haklarında bilgi edinmeye geliyor senin aynı sorularını okumaya mecbur mu. Can sıkıntısından aynı şeyleri sorup zaman mı geçirmek istiyorsun kitap oku başka birşeyler ile zaman geçir.

Sorduğun soruya bu seferde şöyle cevap veriyorum. Bu çıkacak yasa acayip sıkıntılı kontrol muayenesi tarihin geldiğinde hiç kontrol bile etmeyecekler maaşın kesilecek hatta bir daha başvuru yapamayacaksın. Diğer doğru cevaplarını beğenmediğin için birde böyle cevap vermek istedim. Yarın aynı soruyu sorarsan daha değişik cevap alacaksın.

@BnymnYldz, kardeş soruyu sanamı sordum? Ayrıca sen bu forumda milletin sorduğu herşeye zıplıyorsun. Yazmış olabilirim ayrıca bizler engelli insanlarız, herkesin hastalığı farklı. Bu şekilde yaklaşımını cahilliğine veriyorum.....

Üst Alt