Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)
1,587 likes, 206 comments - ceydabolunmezcankiri on November 28, 2024: "📍TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı Sn. Vedat Bilgin’in Başkanlığında ilk imza sahibi olduğum ‘‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair...
Benim %75 sürekli raporum var. Her iki gözde yüksek miyopi mevcut. Sol gözde retina yırtığı var ve tedavisi görüyorum ama bayağı görme kaybı var. SGK hastalıklar listesinde görme kaybı varmış. Şimdi yeni yasa ve SGK'nın raporuyla en az %40 rapor verilerek emekli olabilir miyim?
@avci0606, Aynı bu konunun içinde kabul edildi. Teklifin içinde GSS, Engelli Emekliliği vb. farklı farklı konulardan oluşan toplam 28 vardı. 16. Ve 17. Maddede engelliler ilgili düzenleme vardı. Toplandı komisyon bütün maddeler kabul edildi genel kurula gönderildi.
@m32t, Bu hakkı sunmalarına gerek yok zaten böyle bir hakkın var. Vergi indirimi ile bu yasaya takılmadan emekli olabilirseniz, istediğiniz zaman tekrar emekli maaşınız kesilmeden 4A işçi statüsünde SGDP tabi olarak çalışabilirsiniz.
@Aliemin, yani bu durumda orta hafif emeklilik olmayacak ağır şartlarini karşilamaniz lazim
Bende şizofreni var ağır orta var hafif yok bu durumda heyet doktoru bu 2 sinden birini yazmak zorundami ağır veya orta hastane
Bu durumda avantajlı oluyor hafif yok 18 yıl süre 4680. Pirim oluyor hafif
Bu durumda ağır ve orta olduğu için emeklilik erken olacak demekmi
Sıkılamayın ya herkese de inanmayın kimseyi de dolduruşa getirmeyin. Ağır şart dediğin direk yüzde 80 ve ölümcül sınıfına giriyor. Yüzde 40 ve üzeri raporla emekli olabilirsin diyor yasa. Senin iş gücü kaybın yüzde 50 öıktığında hayır sen emekli olamazsın mı diyecekler. Ben SGK müdürüne sordum listeye takılma dedi. Kurul karar veriyor. Orada olmayanlarda olur dedi.
Ya arkadaşlar şu mevzudan az çok anlayan kimse yok mu ? Bu haftaiçi meclise gelecek ve muhtemelen kabul edilcel, yani bu kanun 10 gün içinde resmi gazetede yayınlanır mı ?
Kanuni cumhurbaşkanlığı onayladıktan sonra resmi gazetede yayınlanır önemli olan cumhurbaşkanının onaylaması şöyle de diyebiliriz cumhurbaşkanı bunu onaylamayıp meclise geri gönderebilir tekrar görüşülsün diye yetkisi var ama Cumhurbaşkanı Türkiye'de olduğu zaman iki üç gün geçmeden Cumhurbaşkanı onaylar ve akabinde resmi gazetede yayınlanır
Arkadaşlar özellikle bu konuda çalışma yapmış bir kardeşinizim
Forumda aratıp bulabilirsiniz konu ile ilgili detaylı bilgiler mevcut bu konu o zamanki haliyle engelliler konfederasyonu Türkiye sakatlar federasyonu Türkiye sakatlar derneği engelli yaş hizmetleri genel müdürlüğü sağlık bakanlığı sağlık hizmetleri genel müdürlüğü sosyal güvenlik kurumu ve gelirler idaresi başkanlığı ile yazışmalar yapıldı ne hikmetse birinde anlatıyorsun diğer kurumda tıkanıyor bu konu hakkında bilen de bilmeyen de konuşuyor sıkıntı da buradan kaynaklanıyor
Bakanlıklar sürekli topu birbirlerine atıyorlardı tek kurumda yetkinin toplanması güzel oldu ama sıkıntı her zaman vardı inşallah sıkıntı olmaz temenneisinde bulunuyorum.
Özellikle altını çizerek belirtmek istiyorum sahte rapor alan kişiler doktor doktor gezip şişirilmiş oran alanlar maalesef her zaman olmuştur
Burada özellikle yeni çıkacak kanunda kontrol muayenesine tabi olarak emekli olanlar için her zaman bir şüphe olacak bir sıkıntı olacak tekrar rapor alabilir miyim diye bu oran alınır mı burada önemli olan engelli kişinin engellinin devam ettiğidir yani aynı engelinin devam etmesidir
Eski raporla emeklilik olmayacak vergi indirimi dahi olsa yeni güncel rapor alması gerekecek Bir de şöyle düşünelim emekli olduktan sonra kontrol muayenesine çağırsa bile çünkü raporu günceldir gönül rahatlığıyla emekli olabilir emekli sandığına kayıtlı çalışanlar da emeklilik bu şekilde kısacası eski raporu olan kişi emekli olacağı zaman yeni güncel raporla emekli olabilir yeni güncel raporda oran emeklilik için oranı alamazsa emekli de olamaz en azından işinden olmamış olur çalışmasına devam eder zaten
Bu konuda SSK'ya dava açılmış çokça dosyalar mevcuttur sosyal güvenlik kurumu artık işi sıkı tutmak istiyor bundan dolayıdır bütün yetki kendilerinde olacak
Sosyal güvenlik kurumu müfettişleri medula sisteminde engelli kişilerin de takibini yapacaktır
İnşallah sizlere yardımcı olabilmişimdir her şeyin hayırlısı diyorum bir engelli kardeşiniz olarak olaya olumlu yönden bakmanızı da belirtmek isterim çünkü sahte rapor işi de çok mevcut biz engellileri bu duruma düşüren de budur
Herkese merhaba,T.B.M.M. genel kurulunda gelecek hafta 3-5 Aralık tarihlerinde muhtemelen konuştuğumuz yasa teklifi grup önergesi ile 1. sıraya alınarak görüşekecektir.
Aslında şu anda hala görüşmeleri devam eden yarım kalmış Köy Kanunu olmasına karşın bizim takip yasa tasarısı içeridinde GSS prim borcu ertelemesi ve işverenlere verilen SGK primi % 5 oran desteği olması nedeni ile 1. sıraya alınması yüksek ihtimaldir.
Bununla beraber 9 Aralık itibari ile Bütçe görüşmelerinin başlaması sebebiyle 3 Aralıkta ilgili kanun görüşülmez veya görüşülemez ise 2025 yılına kalacak ve kanun yapımında yani 2024 yılı bitmeden GSS borcu silinmesi ve İşveren desteği çözülmemesi kanunlarda boşluk yaratacağı için bu duruma yüksek ihtimal veriyorum.
Böyle bir durumda 3-4-5 Aralık tarihlerinde yasalaşıp kanunlaşırsa resmi gazetede yayınlanması 10 gün içinde olur.
Kanunlar ,T.B.M.M. genel kurulda kabul edildiği günden itibaren 15 gün içinde resmi gazetede yayınlanmak veya T.B.M.M. iade edilmek zorundadır.
Merhaba, ben yasa T.B.M.M. genel kurulunda kabul edilirse Cumhurbaşkanı iade eder demiyorum,
Kanunların kabulunden sonraki 15 günlük içtüzük sürecinin belirtmek ve bilgilendirmek için yazıyorum.Amacım bu tip durumlarda her arkadaşımın ilgili konulara vakıf olabilmesidir.
Zaten ilgili yasa tasarısını ait olduğu parti grubu T.B.M.M. sunduğu için iade etmesini beklenek pek mantıklı değil.