Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@İsitmemuhammed, %40 olursa 4.100gün
Ağırsa ,3.700 raporun süreklide olsa sürelide olsa kapsıyor. Hatta eskiden vergi indirimi ile emekli olmuş süreli raporlarda işgücü kaybına göre tekrar değerlendirelecek.
@oxzd Mevcut emekli olanlar kontrol tarihinde sakatlık oranı cetveline göre klorsn verilmyecek yani yeni listeye göre verilecek

@hakunamatata, vallaha hocam ben solcu olarak CHP yide allah bildiği gibi yapsın ülke yangın yeri özel in umrunda değil çay çorba ziyaretlerine gidiyor. Aktif ve etkili siyaset yapamıyor. Kılıçdaroğlu en azından adam patır patır yüzlerine vuruyordu.haksızlığı hukuksuzluğu adam hak hukuk adalet için Ankara'dan İstanbul'a yürüdü 70yaşındaki adam özel 45 yaşında bir boka yaradığı yok.

@oxzd, o da doğru kesinlikle kötü bir muhalefet. Ancak bizim durumumuzda elimizden pat diye alınan bu hakkı geri verebilecek düzenlemeyi yaparsa CHP yapar. Er ya da geç bu yanlıştan dönülecektir hükümet değiştiği sürece.

Ak parti engellileri sevmiyor .22 yıldır ne yaptı mağdur etmekten başka.

@hakunamatata, akepe sadece engellileri değil emeklileri,asgar ücretlileri,doğruyu söyleyen halkı,hakkını arayan veya savunanları,çiftçiyi,hayvancılıkla uğraşanları kimseyi sevmiyor.

Arkadaşlar
2009 yılı girişliyim
Tek hastalıktan %100 raporum var. Kalp yetmezliği hastasıyım Ağustos 2025 yılında emekli olacağım. Vergi indirim belgem var
Süresiz rapor
Bu yasa beni etkiler mi?
Bilgisi olan yazabilir mi?
SGK hastalık listesine göre ağır engelliyim
Teşekkürler

@İsitmemuhammed
raporun süreli veya sürekli olması önemli değil.Önemli olan rapor süreli dahi olsa vergi indirim belgesi süresiz ise ssk da bunu süresiz kontrol şartı koymadan onaylamışsa bu çıkacak olan kanun emekli olanları etkilemeyecek. İşitme cihazı kullanıp ileri seviyede işitme kaybı olanlar için bu yasa çıkmadan önce kulaktan 45 almıştım.Bu çalışma iş gücü kaybına göre işitme cihazı kullanıp iki kulakta işitme kaybı varsa onlarda benim 79/70+ dB, SOL 91/70+ dB (315-365) çalışma iş gücü kaybına göre yüzde kaç oran alabilirim?

Ben 2008 oncesi girişli ve 1. Dereceden vergi indirimi ile emekli oldum 3 yil oldu.Tamam benim gibi emeklilere bir şey yok ama sesimizi yüksek sesle duyurmaliyiz.Bana dokunmayan yılan bin yasasin olmayacak.İs SGK nin sağlık kuruluna kaldıysa zaten bu iş yaş.Maluliyette verilen kararları zaten biliyoruz.4 yıl boyunca kontrollü sekilde maluliyet veren SGK 5. Yılda hadi sen malul değilsin ne yaparsan yap demişti bana.Emekl veya değil hep birlikte hareket etmeliyiz

@erkandomur Bu durum maluliyet değil ama SGK hastalık listesine göre tanı olacak hastanenin verdigi taniyi kabul etmek zorunda SGK

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@oxzd Mevcut emekli olanlar kontrol tarihinde sakatlık oranı cetveline göre klorsn verilmyecek yani yeni listeye göre verilecek
ilgili maddede aylık bağlandığı zamanki geçerli olan mevzuat geçerli olur yazıyor benim burdan anladığım kişi kanun çıkmadan önce emekli oldu kontrol şartıyla.Kontrol süresi geldiğinde emekli olduğu zamanki sakatlık rapor oranına göre değerlendirme olur diye anladım

@clark50,

Ameliyatla tedavi ile düzelmiyor cihaz ile hayatini idame ettiriyorsan, benim bildiğim hafif olarak emekli olabiliyorsun tek tip hastalık var 18 yil 4100 güne tabisin 18 yaş dolduktan sigorta başlangıcı olarak kabul edilir giriş hangi tarihte ise o tarih esas alınarak sonra 18 yil 4100 günü tamamlamış olmalisin

Tabiki burada SGK heyeti nasıl bir yol izleyecek onu bilmiyorum detayları tecrübe eden birisi paylaşacak yeni yönetmelikten sonra

Kanun teklifindeki 16. ve 17. Maddede yazılanları okuyup bu maddelerin kabul edilmesiyle kimleri ne şekilde etkileyeceğini anlamayan, kendi durumu ile ilgili birşeyler öğrenebilmek için bu konu başlığı altında yazılan mesajları zahmet edip okuma gereği duymayan ve peşpeşe aynı soruları soranlar için soru cevap şeklinde yazıyorum inşallah bu şekilde anlarsınız.

Soru: Bu teklif edilen maddelerden kimler etkileniyor ?
Cevap : 2008/Ekim öncesi işe girişi olan, Süresiz veya Süreli raporu veya vergi indirimine sahip olan, çalışma yılı ve prim gününün dolmasını bekleyen şu an emekli olmamış engelli arkadaşlar etkileniyor.

Soru: Benim vergi indirimim var sadece prim eksiğimi veya çalışma yılının dolmasını bekliyorum bu benim kazanılmış hakkım benide etkiliyor mu?
Cevap: Evet direk senide etkiliyor. Kazanılmış hak korunacak derken bu durum kastedilmiyor. Vergi indirimi belgen çalıştığın işyerinde maaşına ufakta bir katkı sağlamaya devam eder. Emeklilik işlemlerinde işine yaramayacak.

Soru: Benim 20+10+10+10 olmak üzere çeşitli hastalıklardan %42 oranlı raporum ve vergi indirimim var durumum ne olacak?
Cevap: Maalesef en çok mağduriyeti sen yaşayacaksın. Birden fazla hastalıklarda en ağır hastalığın dikkate alınacak bu hastalığın listede olması gerekecek ve o hastalıktan en az %40-49 arası çalışma gücü kaybı ile Hafif tanı alman gerekecek.

Soru: Ben şu an vergi indirimi ile emekliyim 2 yıl sonrası için kontrol muayenesi var. O tarihte durumum neye göre değerlendirilecek?
Cevap: Kanun teklifi yasalaşmadan önce emekli olan ve kontrol muayenesi olan kişiler, yasa çıktıktan sonra 1 veya 2 yıl sonra kontrol muayenesi için rapor aldıklarında emekli olduğu tarihteki yürürlükte olan eski mevzuata göre değerlendirilecek. Yani çalışma gücü kaybına göre değil eski sisteme göre engellilik oran cetveline göre kontrol muayenesi olacak.
Kazanılmış haklar korunacak derken bunu kastediyorlar.

Öğrenmek için okumayan arkadaşlara artık cevap vermeyeceğim kusura bakmayın. Konu hakkında doğru bilgi paylaşan diğer arkadaşlara teşekkür ederim.

Kabul Edenler? Etmeyenler? Kabul Edilmiştir...dediler ve dağıldılar !!!

Geçmiş olsun gördüğümüz gibi 2 madde 2 paragraf teklif ile binlerce kişinin hayatını değiştirdiler. Bu teklifi hazırlayanlar yarın birgün çıkıpta engelli vatandaşlar çok erken yaşlarda emekli oluyor 45 yaş sınırı getirelim derlerse şaşırmamak lazım. Yapamazlar diye düşünmeyin 2 günde neler yaptılar gördük.

Teklif ile ilgili kurumlar tarafından bir resmi açıklama olursa paylaşacağım. İyi Günler.

%77 süresiz rapor ve süresiz vergi indirimimle biraz önce SGK ya emeklilik dilekçemi verdim. Memur işlemler sırasında herhangi bir durumdan bahsetmedi.
Başvurum alındı, mesaj olarak ya da e devlet üzerinden işlemlerinizi takip edebilirsiniz dedi.

Süreçle ilgili gelişme olursa bilgilendiririm.

@BnymnYldz, eline sağlık çok güzel özetlemişsin bende senin yazdıklarını yazmak için girmiştim.

bende tek satırda özetlersem; 2008 yılı öncesi girişli olup süreli veya süresiz rapor almış, süreli veya süresiz vergi indirimine sahip olan ama hali hazırda emekli olmamış kişiler bu kanundan sonra yeni sisteme göre emekli olabilecekler. hali hazırda emekli olup kontrol muayenesi olanlar eski tabloya göre kontrole tabi olacaklar.

başka bir adaletsizlikte 2019 oran cetveline göre tek başına 60 puana karşılık gelen hastalıklar bile bu yeni tabloda hafif olarak bile (40) geçmiyor. hafif olabilmesi için mevcut hastalığın yanında ekstra yan etkilerde olması gerekiyor.

@oxzd,
Tayyip beye hitaben yazılan ve Cimer vasıtası ile kendisine ulaştırılması istenen dilekçeleri Cimer Tayyip beye vermeden ilgili yer neresiyle oraya havale ediyor. Bilgin olsun kardeş.

@ocobyhan

Ben de nasipse öğleden sonra emekli dilekçemi ssk veriyorum süresiz vergi indirimi ile hayırlısı bakalım.

birisi nihayet video çekmiş bu durum ile ilgili.

@feromon,
Cavit Bircan (d. 10 Aralık 1971, Ankara) Türk akademisyen, Adnan Menderes Üniversitesi eski rektörü. 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü FETÖ üyesi olmak ve yolsuzluk iddiasıyla aynı üniversitede çalışan eşi ile birlikte açığa alındıysa da 24 Mayıs 2019'da YÖK tarafından görevi kendisine iade edilmiş ve üniversiteye geri dönmüştür. 18 Ocak 2019' da rektörlük görevini Osman Selçuk Aldemir' e teslim etmiştir. Sene 2018 bir de 6 sene olmamış mı? Sahte rapor olayı zaten var önüne geçiceksin bunun o kadar.

@OturanBoğa slmlr
Birde şu var emeklilik haricinde
Kamu kurumlarında ve şirketlerde belirli bir sayıda personel çalıştırip istihdam edilen işyerlerinde engelli çalıştırma zorunluluğu var
Ayrıca her 2 yılda ekpss yapilmakta
O halde yine engelli raporu alınabilecek
Özür oranı %40 ve üzeri olan vatandaş engelli sayılacak doğrumu
Bu konuda bı kısıtlama değişiklik vs yok sanırım
Sadece emeklilik işlemlerinde değişiklik yapılmakta

Peki gunu yili dolmus vergi indirimi ile emeklilige basvurmus fakat hala maas baglanmamis benim gibi durumda olanlar ne olacak sizce? Bir ay oldu basvurali evrak kayittan takip ediyorum hic bir gelisme yok

• Beğen
Ben bir habere denk gelmiştim tv demi dinledim internettemi okudum hatırlamıyorum aradım bulamadım. Emekli olmuş malul ve emeklileri rehabilite edip iş gücüne kazandiracağiz diyordu, Doğru bir habermi Adparagasmi kim söyledi bulamıyorum.

Evrak kayıttan gözükmüyor. E-devlet' den, emekli aylık bilgisi kısmına gir bir bak bakalım. Aynısı başıma geldiği için söylüyorum. Sonunda oraya bir baktım ki meğerse emekli olmuşum.

@BnymnYldz,

bende sizin durumla aynıyım, yasanın kanunlaştığını var sayarsak nasıl bir yol izlenecek o da muamma değil mi? yeni sistemde yüzde oranları yok? emekli olununca tekrar çalışılabilecek mi? vsvsvs aklımızda deli sorular

• Beğen
2008 sonrası ile eşitlenecek ise şayet karar yasalaşırsa 2008 öncesi sgk girişi olanlar emekli olarak çalışamayacak mı? ayrıca bu taslaktan önce emekli olmuş bir kişi bu taslaktan sonra iş bulursa çalışamayacak mı? kafamızda milyon tane soru oluştu.

Son düzenleme:
Hükümet eyt çıkarmakla en büyük hatayı yaptı ve sgk emekli maaşını karşılayacak durumda değil yani sgk zarar ediyor. Bunun acısını engelli emeklilerden çıkaracaklar galiba zaten evde bakım maaşı alan ve indirimli araba alanlara bir hamle yaptılar. Ayrıca deprem ile birçok kişi engelli kaldı. Yani deprem sonrası engelli sayısı arttı. Kırıkkale üniversite hastanesi para karşılığı engelli raporu satıyordu. Bu hastaneden rapor alanların hepsi tekrar kontrol muayenesine alınmalı ve emekli maaşları kesilmeli en zayıf halka engelli kişiler yani organize olamıyor. Birlik ve beraberlik içinde olamıyoruz. Öğretmenler gibi organize olmak lazım. Öğretmenler x de ve now habere sürekli çıkıyor ama engelli haberi hiç çıkmıyor. Akp de engelli bir bakan var galiba onu bile kâale alan yok!

Üst Alt