Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Peki bu çıkacak kanun düzenlemesinden önce, 2008 Mart girişli olan birisi hemen yarın başvuru yapıp kurul raporu alsa ve min %40 üstünde rapor alırsa, aşağıdaki tabloya göre değerlendirmeye alınmaya devam eder mi? Yoksa emekli olacağı zaman şartları sağladığındaki yeni şartlara göre mi değerlendirilir?

2008_oncesi.PNG

Bu tablo geçersiz olacak 2008 sonrası tablo geçerli olur tahminim

Kalkacak birsey yok şuan için boşuna panik havası yapmayın ne kabul edilen bjrsey var ne TV de gazetede çıkan bir goruntu şimdilik relax

@ucuncubahar Sizin giriş iz nedir sigortaya ?Vergi indirminiz varmiydi ?

@komohti, Bu düzenlemeden sonra eklediğiniz tabloya göre değerlendirme olmayacak.

Kanun teklifi kabul edilirse 31.12.2008 (Dahil) bu tarih öncesi 4A girişi olanlar için iki farklı engel aralığına göre emeklilik kriteri belirlenmiş.

%40-49 18 Yıl 4100 Gün
%50-59 16 Yıl 3700 Gün

Bu teklif kabul edilene kadar şartların tutuyorsa dilekçeyi verip emekli oldun oldun, olamazsan raporun vergi indirimi başvurun yetişmezse bu teklif değiştirilmeden bu haliyle kabul edilirse eski tablolar, mevcut raporlar ve aldığınız vergi indiriminin emekliliğinizde bir önemi olmayacak.

Son düzenleme:
@samedo99,

Hocam siz neden panik yapmayın yazıp duruyorsunuz, yasa komisyonda, geçti geçecek,bırakın da millet isyan etsin yahu, ne kadar çok istiyorsunuz yasanın çıkmasını, tv de gazetede ne yazacak zannediyorsunuz saf misiniz şaka mı yapıyorsunuz anlamiyorum

@Blac_sea, Sorduğunuz soruların hepsinin cevabı önceki mesajlarda var okuduğunuzda göreceksiniz.

ARKADAŞLAR,
BU HUKUKA VE YASALARA AYKIRI
HAKKANİYETTEN VE VİCDAN DAN UZAK YASA TASARISINI TEKLİF EDENLERDEN BİRİSİ @ceydabolunmezcankiri Instagram adresine Aşağıdaki mesajı paylaşımlarına gönderdim.sizlerden Instagram adresine yazın yoksa 10/15 gün sonra Burası Ağlama duvarı olur ve çok geçmiş olur.lütfen herkez abansın yüklensin heryerde yayın.

Sayın Vekil,Bugün saat:13:00de teklif ettiğiniz ve yasa tasarısı sunduğunuz Güya Engelli Vatandaşlarının Mağduriyetini Azaltmak adına yaptığınız açıklamalar ve kanun teklifini öğrenince ŞOK oldum.Sizin bu önerdiğiniz Yasa Tasarısı Onaylanırsa 600.000Engelli Emekli Olamayacak!! 2008 öncesi Engelliler Vergi indirimi ile BALTAZARD sistemi kullanarak bütün hastalıklarının toplamı olarak Engelli olmaktadır.İşgücü kaybı olarak Onaylanırsa Tek hastalıktan en az 40puan almak gerekmektedir.birçok hastalık İŞ GÜCÜ KAYBI LİSTESİNDE YOK.BAZI HASTALIKLARDA HAFİF DÜZEY YOK DİREKT ORTA VEYA AĞIR KATAGORİSİ VAR.ALLAH RIZASI İÇİN HİÇ ARAŞTIRMA yaptınız mı?ENGELLİLERİN SORUNU MU ÇÖZECEK BU YASA TEKLİFİ YOKSA BİRÇOK ENGELLİNİN EMEKLİ OLMASİNİMİ ENGELLEMEK AMACINIZ?BİR ARAŞTIRIN 2020/2024 YILLARI ARASINDA % KAÇ KİŞİ ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİYLE EMEKLİ OLMUŞ % KAÇ KİŞİ İŞGÜCÜ KAYBİ İLE EMEKLİ OLABİLMİŞ?İŞGÜCÜ KAYBI İLE EMEKLİ OLMAK ORMANDA İĞNE BULMAK KADAR İMKANSİZ VE ZOR.VATANINIZI VE MİLLETİNİZİ SEVİYORSANIZ GERÇEKTEN ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI DÜŞÜNÜYORSANIZ BU YASA TASARISINDAN ACİLEN VAZGEÇİN 600.000ENGELLİ VATANDAŞIN AHINI VE GÜNAĞINA GİRMEYİN!! SAYGILARIMLA

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Kayıhan Bey, zaten bu 2008 öncesi kazanılmış haklar hiçbir şekilde daha
sonrasında bir hak sahipliği kaybetmiyor, 2008'den önce alınan haklar öyle değerlendirilecek, 2008'den sonra alınanlar ve hatta
2021 yılında SGK'nin bununla ilgili çıkarmış olduğu bir madde var, artık bu yürürlüğe girecek yoksa hani herhangi bir hak kaybı
olmayacak bununla ilgili. Orada aklınızda olan soru işareti tam anlamıyla neredeyse... Hani, burada, SGK madde 17'de evet ama
orada herhangi bir hak kaybı yok, geriye dönüp bakıldığında bu SGK'nin mahkemelerde alacağı pozitif sonuç değil. Bu daha
sonrasında engelli raporu alacak vatandaşların, geçmişte almış oldukları raporların uygulamalarında herhangi bir hastalık; şeker,
tansiyon, bunları üst üste koyduğunuzda almış oldukları raporlama puanlarıyla şu anda SGK'nin belirlediği baz daha farklı olacak.
Çünkü siz de uygun görürsünüz ki bir MS hastasıyla, bir tansiyon hastası, aynı şeyde değil, iş gücü kaybına sahip değil. O yüzden
burada bir aslında engellilerin hepsini taban olarak eşitliyoruz; burada bir hak kaybı yok, 2008'den öncekiler de o haklarına sahip
olacaklar.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Açıklama için teşekkür ederim.

Oranlı raporu ve vergi indirim belgesi olanlara çalışma gücü kaybın yok diyerek emeklilik hakkı verilmiyor. Kapsam 1.10.2008’den önce sigortalı olanları da içine alacak! Engelli emeklilik bitecek!

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@undefined,

Yani ne demek istiyor ben çok ta anlayamadım, balthazar göre emekli olabiliyor muyuz, olamiyormuyuz. Olamiyorsak burada bir hak kaybı vardır.

• Beğen
ALIN OKUYUN TANSİYON SEKER KOLESTROL HERKESTE VARMIŞ.İŞ GÜCÜ KAYBI DEĞİLMİŞ BU HASTALIKLAR TASARIYI HAZIRLAYAN VEKİL CEYDA DİYOR;
@Sevgitt, @Reborn, @(Gölge), @BnymnYldz, @Blac_sea, @samedo99, @durasyon,
Ancak üstüne basa basa vurgulamak istediğim nokta şu: Siz eşitlemeden söz ettiniz, biz ise o kanun döneminde engelli
raporu almış olanların kazanılmış haklarının korunmasından söz ediyoruz.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Korunacak zaten.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Nerede korunuyor, bir gösterebilir misiniz?
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Zaten korunuyor, madde 17, korunuyor.
HAKAN AKSU (Sivas) - Madde 17.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Hayır, bakın...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Madde 17.
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Onlar yeni rapor almayacak ki, eski raporlarındaki hakları devam edecek.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Sayın Başkanım...
HAKAN AKSU (Sivas) - Emekli olanların hakkı madde 17'de korunuyor.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Korunuyor.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Tamam, söyleyeceğim, emekli olanlar için söylüyorsunuz.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Evet, engelli ve 2008 öncesi engelli emekliler için.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Ben, emekli olanlar için söyleyeyim.
Engelli raporu almış bir yurttaşımızın bu madde kaldırılırsa eğer o dönemde almış olduğu engelli raporu yerine yeni
mevzuata uygun bir engelli raporu alması gerekecek. Buraya kadar doğru mu?
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Doğru.
İsmail Bey, isterseniz siz...
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Hepsi değil ama, sürekli raporu alırsa devam edecek, süre verilmiş olanlar alacak.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Sürekli raporu olanlar hariç.
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Sürekli olanlar devam edecek.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Sürekli raporu olanlar hariç.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Sürekli raporu olanlar dışında.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Evet.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Evet.
KAYIHAN PALA (Bursa) - İşte, ben de diyorum ki o zaman kazanılmış hak gaspına yol açmıyor muyuz?
EROL KELEŞ (Elazığ) - Kayıhan Bey, sürekli olmayanlar, diyelim ki süre verildi, iki yıl sonra tekrar girmeyecek mi? Tekrar
heyete girecek iki yıl sonra. O andaki durumu değerlendirilecek.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Hayır, zaten onlar bir yıllık, iki yıllık raporlar.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Ama bir şey söyleyeceğim: Zaten bunlar ilaçla tedavi olabilecek hastalıklar, ilaçla
tedavi olabilecek.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Buyurun, devam edin.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Başkanım, bunlar zaten ilaçla tedavi olabilecek hastalıklar. Bugün hangimiz
baktırırsak tansiyon, şeker, herkeste var. Bu, iş gücü kaybına neden olacak hastalıklar değil. Bu raporlar da zaten süreli raporlar.
Süresiz raporlarda 2008 öncesi geçerli olacak zaten çünkü onlar zaten malulen neredeyse emekli olmuş, uzuvlarını kaybetmiş,
çalışamayacak insanlar statüsünden dolayı verilmiş haklar ama süreli raporlarda tabii ki 2008'i geçen...
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Süre bittikten sonra yeniden rapor zaten alınması gerekiyor.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Bittikten sonra yeniden rapor aldığında...
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - "Herkes raporları yenilesin." denmiyor.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Siz de takdir edersiniz ki burada bir hak ihlali var.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Hak ihlali derken?
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Başkalarının hakkına girmek var burada. Yani, siz...
KAYIHAN PALA (Bursa) - Ama, bakın, burada bir ilkeyi tartışıyoruz. Daha önce kazanılmış bir hakkı olan bir engelli
yurttaşın...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Tamam, iptal olmuyor.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Ama tedavi oluyor o süreçte.
KAYIHAN PALA (Bursa) - ...sonrasında o raporunun değerlendirilme ölçütleri değişiyor; buraya kadar anlıyor... O zaman
hak kaybı oluyor ama.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Ama, bakın...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Hakkaniyetli olmayanlar değişiyor çünkü adam şeker hastası yani....
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Sayın Başkanım, bir İsmail Ertüzün Bey'e bir söz hakkı verirseniz...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Adam şeker hastası ama gayet sağlıklı, engelli diye geçiyor.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Evet, burada İsmail Bey'e söz verelim.
İsmail Bey, bizim bu konuda SGK Uzmanı arkadaşımızdan bir açıklama yapalım.

Arkadaşlar 2008/Ekim öncesi girişi olan engellilerin emekliliği ile ilgili değişikliği teklif edilen yukarıda gördüğünüz 16. Ve 17. Maddeler komisyonda olduğu gibi oylanarak kabul edilmiştir.

Muhalefet milletvekilleri tarafından 2008 yılı öncesi girişi olan engellilerin kazanılmış haklarını olumsuz yönde etkilediğinden bu iki maddeninde tekliften çıkarılması için önerge verilmiştir fakat maalesef kabul edilmemiştir.

Bu haliyle bu kanun teklifi yasalaşır büyük ihtimalle. Geçmiş olsun.

@oxzd, Okudum kardeşim tutanakları, bilinçli bilinçsiz acayip konuşmalar var bir tanede SGK Müdür Yardımcısı getirmişler niye böyle yapılması gerektiğini falan anlatmış. Birisi ordan ben şeker hastasıyım gayet sağlıklıyım falan diyor 🤔

@oxzd,
Allahım , bu konuşmadaki yasa tasarısını savunanlar , hastalık nedir , hastalıklar üst üste binerse etkileri nedir ? Kronik hastalık nedir , kazanılmış hak nedir hiç bir bilgileri yok , buna rağmen bir yasa ile insanları rezil edecekler .... bunlar konuşma tutanakları sanırım , kayıhan pala ya baktım doktormuş , ama , o bile balthazrd , çalışma gücü kaybı vs anladığım kadarı ile bilgisiz. mecliste ülke nüfusunun engelli yüzdesi kadar % oranında 600 millevekili arasıda engelli olmadıktan sonra , bu yasa tasarısını kim nasıl eleştirecek? cırcahillerin elinden , konuşulması gereken tartışılması gereken yönleri ile değil , saçma sapan konuşmalarla yasalaşacak. geçmiş olsun....

• Beğen
2008 öncesi sigortalı olup elinde vergi indirimi raporu süresiz olanlar eksik prim tamamlamayı bekleyenler durumu ne olacak bu 17.madde eklenecek mi yoksa kazanılmış hakkımız elimizde alınacak

@oxzd, @feromon, Komisyondaki Akp ve CHP milletvekilleri arasındaki kısa bir diyalog. Bunlar mı engelliler için faydalı bir kanun yasa vb çıkaracak 🤔

AKP ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Adam şeker hastası ama gayet sağlıklı, engelli diye geçiyor.

CHP EDNAN ARSLAN (İzmir) - Ama şeker hastası için çok doğru bir şey olmadı o ya.

AKP ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - İyi de ben şeker hastasıyım, gayet de sağlıklıyım.

CHP EDNAN ARSLAN (İzmir) - Benim de çocuğum şeker hastası yani, bu...

BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Bir saniye, arkadaşlar, bir saniye, kendi aramızda...

2008 öncesi sigortalı olup elinde vergi indirimi raporu süresiz olanlar eksik prim tamamlamayı bekleyenler durumu ne olacak bu 17.madde eklenecek mi yoksa kazanılmış hakkımız elimizde alınacak
Tüm kazanılmış hakları elimizden aldılar. 1 haftaya kalmadan yasalaşır bu. Yine kaybettik.

• Beğen
@BnymnYldz, Allah tümünün belasını versin iktidarı muhalefeti hepsinin saatlerdir tutanakları okuyorum. Hiçbir bilgisi olmayıp atıp tutanmı ararsın. Biri vekil o.ç Ceyda yok herkeste şeker tansiyon varmış bu hastalık degilmiş iş gücü kaybı değilmiş diyor. Diğer o.ç ümmühan gülsüm mü nedir oda şeker hastasıymış gayetde sağlıklıymış engelli değilmiş hatta çocuğuda şeker hastasıymış Allah belanızı versin bizim vergilerimizle aldıklarınız maaşlar haram zıkkım olsun. Çok sinirliyim..böyle cehalet böyle hainlik yok yaa

@Katar12, geçmiş olsun kazanılmış hak dediği sadece maaş gerisi yalan öldük cümletten

@BnymnYldz,
Ya bunların cebine giden azaldı mehmet şimşek yüzünden. Hıncını bizlerden çıkarıyolar. Yok yani yok Allah diyenden korkar olduk nasıl bi döneme düştük.

• Beğen
Abiler ben kaç gündür forumda yazdım bunlar vatan millet engelli vatandaş için çivi çakmazlar dedim. Heryerde şimdi kıçımızı yırtsak ne faydaaa

Ben bunların ciğerini biliyorum kansız köpekler

Okumak isteyenler için 16. ve 17. maddeler ile alakalı 6 sayfalık konuşma tutanakları. Son sayfada oylama ile kabul edildiği görülüyor.

• Beğen
Engelli emekligi kalkıyor mu? Kalkmıyor mu? Bugün kalkacak diye söylentiler okudum.

• Beğen
@BnymnYldz, valla hocam Instagram'da @ceydabolunmezcankiri ve @drummugulsenozturk sayfalarına hepsine giydiriyoruz.inceldiği yerden kopsun bunlara göre şeker ve tansiyon kolestrol bir hastalık degilmiş herkezte varmış.iş gücü kaybına yol açmıyormuş. Ulan sadece adamın tansiyonu var diye askere almıyorlar.tansiyondan dolayı milli savunma çürük veriyor. Ama bunlara göre bir sorun değilmiş

@Reborn, ooooabicim günaydın biz 2 saattir ne konuşuyoruz geçmiş olsun.

Ben bugün okudum kardeşim yalan haber mi? Yoksa gerçekten engelli emeklilik sistemi kalkıyor mu?

@OturanBoğa
bilir.

• Beğen
@Reborn, hocam 2 saatir bu sayfada bugün saat 13;00de yapılan görüşmelerin ve içeriğini tutanakları paylaşıuoruz..

X de birleşelim. Öğretmenler gibi birlik olursak istediğimizi alırız.

• Beğen
Üst Alt