Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Ben gecici süre ile emekliyim. 1 yıl sonra rapor yenileyip devam edecektim. İşi gücü bıraktık emekli olduk..

Anlaşılan o ki kontrol muayenesinde baltazar formülü iptal edip sağlansın is gücü kaybı yok diyip emekliliği iptal edecekler..

Ben bunu anladım arkadaşlar.. yanlışsa düzeltin lutfen

@Bilgi Hazinedir,

Sonuç olarak süreli engelli indirimi ile emekli olan kişi sakatlık cetveline göre emekli oluyor ve sonrasında yasa değişiyor veb

Yasa değişiyor ve benim kazanılmış hakkım korunmuyor madde 17 ye ters bu kadar acik tanım neden farklı tanımlanıyor buna dayanarak şu an bile emekli olanlar oldu nergis hanimdan başka biride böyle yorum yapmiyor

@goldenboy34,

Ortada birşey yok madde 17 açıkça tam tersi aslında

Meclis tutanaklarında SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN'ün sözleri gayet net ancak dediğiniz gibi Kurum içi süreç tanımları önemli..

"Bugün itibarıyla yaklaşık 306 bin civarında kişi buradan aylık almakta, bunların bir kısmının kontrol muayene tarihleri var, bunların aylıkları ödenmeye devam edecek, kazanılmış hakları korunuyor, bunlarda herhangi bir problem yok. Diğer husus ise kontrol muayene tarihi öngörülen kişiler, yine, raporu aldığı tarihteki engellilik yönetmeliğindeki kriterler
üzerinden değerlemeye tabi tutulacak, bunlarda da herhangi bir hak kaybına yol açılmayacak.

@kenan91
Kardeşim,sgk mevzuatına göre bir kişi hem engelli hemde malulen emeklilik şartlarını yerine getirdiyse,mevzuat gereği önceliği malulen emeklik alıyor ve o kişi malulen emekli ediliyor.

Burada ne tartisirsaniz boş kısa ve öz binlerce kişinin hakkı ölecek gelecekte emekli olmak zor olacak hastalık listesinde hastalığı bulunanlar rahat olsun ayrıca balthazart formülü kalkiyor engelli emekliliği bitiyor 10 puan 20 puan 30 puan ölüyor varsa yoksa hastalık listesi diyecekler sgk emekli etmemek için elinden geleni yapıyor yapacakta.

@Mehmet005 Ne farkeder her halükarda ikiside aynı degil mi ikisinde de emekli olduktan sonra calisamiyorsun.Dogru mu ?Sigorta giriş tarihi farketmeksizin.

Hastalık listesi ek 1 2021 yilinda yürürlüğe girmedimi 2008 diyorsunuz ve

Arkadaşlar herkez işin bir ucundan mağdur oluyor bende 4400 prim günü 15 yıllık sigortalıyım 52 oranlada engelliyim 2008 ekimden sonra sigorta başlangıcım olsa şimdi emekliydim daha önce olduğu için 2028 de olacaktım fakat süresiz raporlar geçerli derlerse bende yeni yasada emekli oluyorum yani neresindenden tutarsan yasa fiyasko benden yeni rapor isyenecek ve çalışma gücü kaybın yok denecek muhtemelen ağır skolyoz kifoz buna bağlı akciğer koah hastasıyım oksijen cihazı bbap cihazı ve nebulatör kullanıyorum makineye 18 saat makineye bağlıyım ve hala çalışmak zorundayım oksijenim iş yerinde 80 oluyor bazen dahada düşüyor böyle sisteme lanet olsun

@hazar01 Bazen sgk hastalik listesinde olmasına rağmen kabul etmiyormus bilmem doğru bilmem yalan

Arkadaşlar herkez işin bir ucundan mağdur oluyor bende 4400 prim günü 15 yıllık sigortalıyım 52 oranlada engelliyim 2008 ekimden sonra sigorta başlangıcım olsa şimdi emekliydim daha önce olduğu için 2028 de olacaktım fakat süresiz raporlar geçerli derlerse bende yeni yasada emekli oluyorum yani neresindenden tutarsan yasa fiyasko benden yeni rapor isyenecek ve çalışma gücü kaybın yok denecek muhtemelen ağır skolyoz kifoz buna bağlı akciğer koah hastasıyım oksijen cihazı bbap cihazı ve nebulatör kullanıyorum 18 saat makineye bağlıyım ve hala çalışmak zorundayım oksijenim iş yerinde 80 oluyor bazen dahada düşüyor beni emekli etmek isyemeyen sistemin allah belasını versin

@samedo99,

Sgk elinden geleni yapıyor emekli etmemek için bu kanunu niye çıkarıyorlar oturun düşünün artık engelli emekliliğini zorlaştıracak emekliliği bitirecekler bu kanunu kim akıl ettiyse Allah bildiği gibi yapsın onları.

@samedo99,

Merhaba size tam 30 dakikadır DM üzerinden 4 farklı sorunuza 4 cevap yazdım.Yani size yardımcı olmaya çalıştım.

Unutmayın burada herkes birbirine destek olmaya çalışıyor ve bu nedenle her aklımıza geleni ,içimizden geçeni yazamayız.Karşımızdaki insanın hangi şartlarda olduğunu bilmemiz mümkün değil.

Saygıda sabır ve özveri gerektirir.

Bilgilerinize.

Son düzenleme:
@grafakir, Geçmiş olsun yapılacak değişiklik ile,

31.12.2008 dahil öncesi girişliler için getirilen emeklilik şartları
%40-49 18 Yıl - 4100 Gün
%50-59 16 Yıl - 3700 Gün olarak değiştirileceği belirtiliyor.

SGK hastalık listesinde skolyoz mevcut ayrıca KOAH içinde Ağır,Orta ve Hafif Düzeyler için değerlendirmeler var. SGK sağlık kurulu listede olduğu gibi aynı düzeyde değerlendirme yaparsa emekli olabilirsiniz. Nisan 2008 girişiniz var galiba diğer mesajlarda öyle yazıyordu. SGK hastalık oranınıza %50-59 arası derse yine üstte gördüğünüz kriteri sağlamış oluyorsunuz. Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah istediğiniz sonucu alırsınız.

Son düzenleme:
@Aliemin,

Merhaba,her düşünce farklılık içerecektir.Nergis hanım yazımda belirtiğim üzere dayanakları yorumlamış.

Ancak asıl konu yasa maddelerinin boşluklar oluşturması ve tam net olmamasıdır.Eğer tam ve kapsamlı maddeler içerse idi bunları birbirimize sormuyor olurduk.

Saygılar.

@BnymnYldz,
hocam neyi araştırıyorlar ki. bir tane akıl var şu olsun diyor altındakiler sadece el kaldırıp kaldırmama işini yapıyorlar. ve 2 yıl o işi yapınca milletvekili emekliliğini hak ediyorlar. mis gibi iş. allah bize de vekillik nasip etsin

@Aliemin,

Hastalık listesi 2008 farklı rahatsızlıkları içeriyormuş bu haline göre biraz daha iyi olduğu bazı kaynaklarda yazıyor ancak önemli olan konu mevzuatların başından beri birbirinden farklı olmasıdır.

2021 yılında Çalışma gücü kaybı ile Malulen emeklilik mevzuatları birleştirilp daha zor bir hale getirilmiş.

Saygılar.

@BnymnYldz, evet nisan 2008 girişliyim ben yararlansam dahi hakkaniyetten yanayım ve bu hükümete gerçekten hiç güvenmiyorum bayram değil seyran değil bu yasa nerden çıktı durduk yere belliki emekli etmek istemiyorlar milleti

@grafakir, Ne zaman faydalı birşey yaptılar ki bu tür konularda. Bir süre sonra da engelli kişiler neden yaş şartı olmadan emekli oluyor diye 45 yaş şartı getirirlerse şaşırmamak lazım. Herhangi bir başka konudaki kanun teklifine araya bir madde eklerler kabul ettik oldu bitti derler geçer giderler.

@BnymnYldz,
Evet bu şartlar getirilebilir hatta engelli emekliliğini tamamen kaldırabilir yetki meclisin sonuçta ancak kanun çıktıktan sonra geriye dönük işlememesi gerekir. Benim kazanılmış şu an için emeklilik hakkım yok evet, ama ben hem işe giriş tarihi hem de rapor alma tarihiyle emeklilik hak ediş tarihim belli.
Yani maç oynanırken kuralları değiştirmek gibi. Bu durum anayasal sonuçlar doğurduğunu düşünüyorum. Çünkü Kanun çıkar ama sonrasını kapsar.

Bunu komisyonda Ceyda hn söyledi. ‘Bu, daha sonra engelli raporu alacak vatandaşların 5510 sayılı kanunda çalışma gücü kaybına göre emeklilik edeceklerini açıkça söyledi.

Esasında umutlanmak istemiyorum ama az evvel 174. Kanun teklifi onaylandı ve bazı maddelerde hem iktidarın hem de muhalefetin ortak kararıyla değişiklikler yapıldı. 2 hafta zamanımız kaldı elimizden geldiğince vekillere ulaşmaya özellikle aile sağlık ve çalışma komisyonu üyesi vekillere ve onların asistanlarına ulaşmak için sadece 2 haftamız var. Arama motorlarına ilgili kişilerin isimlerini yazınca iletişim bilgileri çıkıyor tbmm yi ararsanız asistanlar telefonlara cevap veriyor bugün çok kişi ile konuştum taleplerimizi iletmemişlerdir ama yine sesimizi çok çıkarmazsak kanun aynen geçebilir durum maalesef olumsuz ama şu an için imkansız değil.

@samedo99,
Vergi indirimi ile emeklilikte calisabiliyorsunuz. Malulen emeklilikte çalışma hakkınız yok

İyi Günler Arkadaşlar ben vergi indiriminden dolayı 2022 yılında emekli olabiliyordum yalnız maaşım biraz artsın diye beklemiştim 3 aralıkta sgy ya tahsis dilekçemi verdim sormak istediğim sizce bu kazanılmış hak olarak görülürmü çünkü incelediğim kadarıyla metinlerde hiç bu ibare yer almamış emekli olanların hakkı devam edecek diye belirtilmiş.

Burada yazma ile bir şey olmuyor gündem olabilmesi ses getirebilmesi için x platformunda #EngelliHaklarıKorunsun hastag adı altında paylaşımlar yaparak bir araya gelmeliyiz.

Bakıyorum gündeme ucunda bile duramıyoruz.

Arkadaşlar bu yasa düzenlemesi dünden beri uykumu kaçırdı. Ben yüzde 51 ile sürekli vergi indirim raporum var. Kamuda çalışıyorum bütün kriterleri doldurdum. 9 ocakta emekliliğe ayrılmam hususunda emeklilik dilekçemi verdim kuruma. Şimdi bu yasa çıkarsa maaş bağlanmazsa diye korkuyorum. O tarihe kadar bu yasa çıkarmı sizce.

@eminserin,
Sen alırsın başvuru tarihi ve emekli olduğun gün esas maaş bağlanma günü değil ama anlamadığım kamu personeli zaten 5510 sayılı kanuna göre değerleniyor siz 4a lı mısınız

Eyt li gibi yüzbinler değiliz ki sesimiz çıksın bir avuç insanız şurada
Türkiye!de 2003 verilerine göre 16 bin engelli vatandaş mecvut ve bunların en az 6 bin'i 2004-2008 ssk girişi olan vatandaş gündem de olmasak birilerine yetkililere paylaşımlarda etiketleyerek vicdan konusunda kendilerine gelmeyi deneyebiliriz.

@ozzykarakus,

Vergi indirimi ile engelli emekliliginde calisabiliyorsun, malulen emeklilikte calisamiyorsun

Üst Alt