Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Yasa teklifi bugunku Tbmm gundemine girmis maalesed, bu kotu oldu..bugun onaylanirsa, haftaya da resmi gazetede yayinlanir muhtemelen.

@kaleler,

28’İNCİ BİRLEŞİM​

5 ARALIK 2024 PERŞEMBE​

SAAT: 14.00​

KISIMLAR​

1
BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

2
ÖZEL GÜNDEMDE YER ALACAK İŞLER

3

SEÇİM

4

OYLAMASI YAPILACAK İŞLER

5

MECLİS SORUŞTURMASI RAPORLARI

6

GENEL GÖRÜŞME VE MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILMASINA DAİR ÖNGÖRÜŞMELER

7
KANUN TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER​
1. (S. Sayısı: 175) İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve Sivas Milletvekili Hakan Aksu ile 77 Milletvekilinin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/2717) ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Raporu (Dağıtma

Butce maratonu oncesinde isi bitirnek istediler anlasilan..yanlis bilmiyorsam haftaya butce maratobu baslayacak..insallah teklif bugun oylamadan geri cekilir de ,en azindan ay sonuna kadat bir zaman kazanmis olunur..nihayetinde iktidar tekliflerinin onaylanmadigi gorulmus mu? Kotu oldu.

Merhaba, bugün hastanede işlemlere başladım. Uyku testinin sonucu 59 cıkmıştı, nuroloji doktoru ona 35 oran verdi. İç hastalıkları doktoru kan testi istedi, önceki kan testinde hba1c 7,1 cıkmıştı, yani tip 2 diyabet, buna da 20 oran veriliyor, formüle göre 48 yapıyor engelli emekliliğini hak ediyorum. Temmuz 2025 ı beklicektim sadece. Hastanede işleyiş eski sisteme göre devam ediyor ama yeni yasa ile ne olacak bilmiyorum. İyi günler

Son düzenleme:
@Bilgi Hazinedir @BnymnYldz Abilerim doktordan çıktım şimdi malulen olarak kabul etti hayırlısıyla hatta dedi sana 60 vermiştik yeni listeye göre 70 olmuş dedi SGK git dedi işlemlerini hallet dedi şimdi benim hiç beklememe gerek yok değil mi ?zaten sigortalı işte çalışamıyorum.benim için birşey farkeder mi sizce yardımlarınız için teşekkür ederim herkese

@samedo99, Maalesef doktorun demesiyle malulen emekli olunmuyor kardeşim keşke öyle olsaydı. O şekilde bir uygulama olsaydı malulen emeklilik başvurularının çoğuna red gelmezdi. Bu kararı SGK Sağlık Kurulu verir. Doktor sana sadece fikrini söylemiş ama sana 60 vermiştik yeni listeye göre 70 olmuş diyerek biraz sallamış. Çünkü ortada öyle bir yeni liste yok.

Senin rahatsızlığın doğuştan mı iş hayatına başladıktan sonra ki yıllar mı ortaya çıktı ?

Sen şu an direk malulen emeklilik için başvuru yaparsan SGK Sağlık Kurulu sadece maluliyet için değerlendirme yapar ve olumlu yada olumsuz karar verir.

Kendi fikrimi söyleyim, bu zamana kadar beklemişken şu yasanın çıkıp çıkmayacağını beklerdim ondan sonra başvuru yapardım. En azından bu şekilde başvuru yaparsam Ağır Orta Hafif düzeyler bir değerlendirme alırsam elbet bir kritere durumum uyardı. Malulen emeklilik başvurusu yaparsam sadece ağır mı değil mi bu değerlendirilir ağır ise emekli edilir. Diğer tanılar dikkate alınmaz. Kendi kararın düşün ona göre hareket et.

Son düzenleme:
HERKES CİMER YAZSIN BEN YAZDIM 2 KERE EN AZINDAN SESİMİZİ DUYSUNLAR,HİÇBİR EMEKLİ DERNEGİ BU KONUDA AĞZINI BIÇAK AÇMIYOR HERKES KADERİNE RAZI GİBİYİZ YAZIKKKK:( BİZ SESSİZ KALIRSAK ONLARIN DAHA ÇOK SESİ ÇIKACAK YAPMAYIN LÜTFEN

Arkadaşlar merhaba öncelikle hepimize geçmiş olsun 2005 sigorta girişi 6480 gün primi 2017 3.derece engelli raporu ve son olarakta aynı yıl vergi indirimi kazanan bir vatandaşım.Ben de sizler gibi 2025 de emeklilik planı yapan biriydim.Lakin bu kanunu okuyana kadar. Arakadaşlar bir sürü yazılan yazıları okudum fakat kimse net bir cevabı bulamamış oysa ki adamlar o kadar net yazmış ki şimdi yazıyorum 1.maddenin 3.paragrafı diyor ki
Bu kapsamda, emeklilik haklarının sağlanmasinda sigortacilk ilkelerinin dikkate
alınması ve sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanarak, 2008 yılı Ekim ayından
önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik
işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybina göre belirlenmesi ve tüm
uygulamanın SGK tarafindan yürütülmesi amaçlanmaktadır, yani kanun diyor ki 2008 den sonrası ile 2008 den önce ki kanunu birleştiriyor yüzdeliği kaldırıyor hafif orta ağır olarak çalışma gücü kaybı getiriyor ve tek hastalıktan engel istiyor zaten bunun amacı emekli etmemek ağır yürüyemeyen bir uzvu olmayan kanser böbrek yetmezliği gibi hastaları emekli etmek istiyorlar gelelim asıl konuya arkadaşlar vergi indirimi bir kazanılmış haktır doğru, fakat emeklilik günü gelmediği için emekliliğe kazanılmış hak değildir diyor eğer vergi indirimi ile emekli olan olupta kontrol muayenesi isterse onu da kanundan önce emekli olduğu için balthazar oranına göre tekrar rapor alıp emekli olabilir diyor bizler için yani 2008 den önce iş hayatına başlayanlar için vergi indirimini maalesef kaldırıyor kimse umutlanmasın kanun böyle geçer mi değişir mi bilemem lakin adamlar açıkca yazmış ucu açık değil yani kanun resmi gazete de çıkana kadar dilekçe veren belki kurtarabilir günü primi dolmuşsa tabi sgk da şunu da isteyebilir raporun eski git yeni rapor al o zaman tamamen tekli sisteme geçiliyor

@BnymnYldz çalışamıyorum abi ne yapayım ağır iş gücü kaybına giriyor SGK geldim şuan ne yapayım başvuru yapmayayim mi yaparsam bir kaybim olacak mı geri ye dönük acil cevap verirsen sevinirim abi

@BnymnYldz Ben doktorun söylediğini söylüyorum abi OKB sonradan çıktı ise girdikten sonra

@Escape26051983
OKB prim 4050

@samedo99, Sen bilirsin kardeşim malulen emeklilik için başvuru yap yada yapma diyemem kusura bakma o kararı kendin vereceksin.

OKB hastalığın işe girmeden önce mi yoksa işe girdikten sonra mı ortaya çıktı bu durumda önemli malulen emeklilik için.

Malulen emeklilikte tek olumsuz durum tekrar işe girip çalışmak istersen emekli maaşın kesiliyor.

Son düzenleme:
@alaattin41
Zaten bu kanunun amacı 2008 den öncekileri vergi indirimi ile emekli etmemek bize tolerans geçilse kanunun amacı kalır mı hiç arkadaşlar zaten 2008 den sonrakilere çalışma gücü kaybı raporu çıkartmış bize vurmasa kanunun amacı kalır mı hiç maalesef durum böyle çok çok üzgünüm

@alaattin41,
Kesinlikle doğru zaten böyle bir şey çıkmış olsa amacı kalmıyor. Yasa boşa çıkmış olur.

Benim anlamadığım konu %67 raporum ve vergi indirimim mevcut normalde 20 şubatta emekliliği hak edecektim.Prim günüm var 18 yıl bekliyordum. skolyoz+koah, tek böbrek ve aritmi hastalıklarım mevcut.İş gücü kaybında bana ağır diye rapor çıkar ise ben hem çalışıp hem emekli maaşı alamayacakmıyım? Normalde hak kaybı olmayacaksa almam gerek. Bu konu hakkında ne madde nede herhangi bir söylem var sadece 5510dan emekli olabileceğimiz bilgisi var.

@samedo99,

Dostum hayırlı olsun rahatsızlığın neydi öğrenebilirmiyiz sakıncası yoksa ve hangi hastanede girdin heyete

@alaattin41,
Çok kısa olarak 2008 den önce işe başlayıp şu anda vergi indirimine esas engelli raporu olmayan milyonlar var ve bu milyonların hepsi engelli adayı haliyle kanunun amacı yasalaştıktan sonra bunu engellemek olmalıdır esasında benim gibi vergi indirimine tabi emeklilik tarihim şu an için belli kanunun hükmü sonrası için olmalıdır öncesi değil bu dava edilebilecek konu. Bizler emeklilik yolunda hak edilmiş bir durumu kaybediyoruz kayıhan pala nın x te ki açıklamasında bundan bahseymiş ve bununla ilgili sgk yetkillerden bu ınları etkilemicek gibi sözden bahsetmişti.

@BnymnYldz Olumsuz olur ise mevcut raporu etkiliyor mu peki yada yasa cikar ise bana olumsuz etkisi olur mu ?

Merhaba,

Temmuz 2005 girişli, 3.derece vergi indirimim var, 6 ay sonra hem emekli maaşı alıp, hem de çalışmaya devam etmeyi düşünüyordum. Engelim nedeniyle anladığım kadarıyla iş gücü kaybından da emekli olabiliyorum ( o da kesin diil gerçi, bisürü şey yazılmış burada ) ama bu sefer de malulen emekli olduğum için çalışamayacağımı öğrendim. :( hem 20 yıllık tazminatımdan olacağım, hem işimden, hem emekliliğimden, hem de engellerime rağmen çalışmaya zorunlu bırakılıyor olmam neresinden baksanız insan hayatı mahvedecek türden bir karar bu, yapmazlar bu kadar kötü değillerdir diyordum ama bunlar tam bir şeytanmış.

Bu yasayı çıkartacak malum parti ve mensuplarının ülkemizi zaten getirdiği durum ortada, kendi vatandaşına, engellisine acımayan şeytana bile hayret ettirecek türden bir kötülüğü yapanlara hakkım haram olsun, bu dünyada olmasa bile elbette sizlerle hesaplaşacağız. Bizler de gerek twitter, gerek diğer sosyal medya ve cimer üzerinden haklılığımızı haykıralım, birlik olalım arkadaşlar, bize destek verecek bir engelli derneği yok mu bu konuda, ne yapabiliriz, tecrübeli arkadaşlar neler yapılabileceği dava vs aydınlatabilirler mi bizi?

@samedo99, Yaptın mı başvuruyu ? Hangi belgeleri istediler ? SGK'ya geldim demişsin hazır oradayken aklındaki soruları sorsan memurlara ne diyecekler.

@BnymnYldz Evet yaptım abi bana kagit verdiler 5510 sayılı kanun 95.maddesine göre yaziyor

Hastaneye sevk ettiler

@kaleler,
Meclisi aradım kanunla ilgili bilgi almak için oradan söylendi

Aramak için çekinmeyin asistanlar çıkıyor zaten söyleyin derdinizi

@samedo99, Bir yola girdin bakalım hakkında hayırlısı olsun inşallah istediğin gibi sonuçlanır. Tedavinin olduğu hastaneye sevk alabildiysen işlerin daha rahat olur. Hastanede maluliyet için Durum Bildirir Raporu düzenlerse eski engelli raporun etkilenmez geçerliliğini korur.

Muhtemelen şu türde bir sevk yazısı verdiler.

Son düzenleme:
Üst Alt