Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@cuneytdj,
evet katılıyorum yasa çıkmasa bile 2024 emekli maaşın 2025 e göre % 30 daha yüksek ve bu ömür boyu aynı zamlarla devam edeceği için makas çok açılacak , tazminatın çok önemi olmayacak

Ben birsey anlamadim:) Malul sayilmazsak yasa çıkarsa SGK hastalık listesind göre olmak istesem yine yüzde 60 ağır iş gücü kaybına göre olmam lazım birşey anlamadım

Aslında konu çok net....

Düzenleme ile eskiden Engel Oranına göre yapılan emeklilik işlemini şimdi Çalışma Gücü Kaybına çeviriyorlar.

Bunun anlamı, toplamda %40 üstü engel oranı olan ve erken emekli olabilecek on binlerce, belki yüzbinlerce kişi artık böyle EMEKLİ OLAMAYACAK!

Örneğin 2 ayrı engelden, mesela kalp ve ortopediden 20+30 aldınız... %44 raporunuzla erken emekli olabilecekken şimdi SGK diyecek ki, senin işgücü kaybın yok veya çok az... Bu şekilde erken emekli olamazsın.

Çünkü engel oranı ve çalışma gücü kaybı farklı şeylerdir ve farklı hesaplanır.

Son düzenleme:
@MeTePe,

Aynen öyle Aynen. Ben bunu en başında söyledim. Sgk tek istediği kural bu işte.... çalışma gücü olan ağır hastalık tanısı olan adam emekli olabilir. Ağır tanısı olmayan çalışma gücü yerinde olan adam emekli olamaz....

Doğru isteyebilir hatta engelli kişiler artık çalışamaz diye de kanun da çıkabilir burada sorun yok.

Sorun;

Emekliliği hak etme yolunda kuralların değişmesidir. Yoksa kanun çıktıktan sonrasını kapsasa kimse bişey demez diyemez de.

@samedo99,

Doğru hastalık listesi olmama rağmen red edildi itiraz ettim yüksek sağlık kuruluna cevap bekliyorum gelince yazacağım

Yeni emekli oldum daha bir ay oldu tam emekli olduk bi rahatlık oldu derken bu yeni sistem değişikliği huzursuz etti düşündürüyor yasayı nasıl işletecekler verilen hak geri alınmaz ilkesi varken devlette ekonominin ve eyt nin acısını engelliden cıkarmak vicdansızlık adaletsizliktir zaten rapor oranları kırpılmıs durumda son seneler de doktorlar zaten zor puan veriyor sanki kolay bol keseden puanlama yapıyorlarda hastalığı olmayana puan veriliyor algısı gibi birşey bu yıllarca çalışmışım zor şartlarda primim fazlasıyla dolmuş beleşten emeklilik istemiyoruz hakkımmızı istiyoruz iş gücü kaybı demek işi yokuşa sürmek hatta imkansız kıldırmak sapasağlam insan 40 küsür yaşında emekli olacak onunda hakkıdır hak konusu ise ama sen bu hakkı veriyorsun sağlıklı insana ama sakat hastalıklı insanın kazanılmış haklarını kuralları değiştirerek elinden almak hukuken kanunen vicdanen elden alınması insanı isyan ettirir kabullenilmez, resmi tv lerde haberlere hiç konusu bile yok bu yasa tasarısının hiçmi ses duyulmaz duymazlıktan gelinir cok kötü bir durum bu

Selamlar, ben 3 yıl önce vergi indiriminden emekli oldum ve çalışıyorum. Vergi indirim ve raporum süreli ve gelecek yıl sonu kontrol muayenem var. Ben aynı zamanda eyt tarafında da emekliliği hak ettim. Sizce vergi indiriminden emekliliği iptal edip eyt den normal emekliliğe mi geçmeliyim. Malum yeni ve haksız kanun teklifinden ( inşallah bir şekilde geri dönülür hatadan ) sonraki durum net değil. Geçiş yaptığımda maaşım sıfırdan mi hesaplanır yoksa mevcut maaşımı almaya devam eder miyim ? Gelecek yıl emekli olacaklar da yaşanacak %30 beni de etkiler mi?

01.10.2008 öncesi sigortalı olup engelli raporu olan arkadaşlar bana DM gönderebilir mi?

Beklemen en büyük hata olur, emekli aylıkları 2025 yılında hesaplamaya göre 2024'den yüzde 30 daha düşük hesaplanıyor.
Allah aşkına nasıl yüzde 30 düşecek ya bu tamamen ekonomi trolleri nşn uydurması zaten devlet ocak ve temmuz da hizmet dökümüne emekliye yüzde kaç zam vermişse direk onu yansıtıyor şimdi diyelim adamın maaşı 15 bin bağlanacak şu an bu adam ocak ta 10500 tl ile mi emekli olacak Allah aşkına uydurmayın inanmayın az biraz akıllı olun şimdi gir e devlet üzerinden emekli maaşı hesaplama kısmına kaç çıkıyor bakın bir de ocak 20 sinden sonra bakın ne olacak görürsünüz

01.10.2008 öncesi sigortalı olup engelli raporu olan arkadaşlar bana DM gönderebilir mi?
Ben öyleyim dostum

Arkadaşlar sabah ilk işim sgk ya gidip malulen emeklilik başvurusu yapmak olacak elimdeki raporun ve vergi indirimi kağıdının bir önemi olurmu yoksa tekrar tam teşkküllü bir hastaneyemi sevk olurum

Bu forumun kurulma sebebi olan engelliler için son günlerde yapılması düşünülen emeklilik düzenlemeleri hakkında birçok arkadaşımız hem bu konu başlığı altında hemde kendisi konu açarak durumları ile ilgili bilgi almak amacıyla görüş alışverişinde bulundu.

Forumda emeklilik konularının çok olmasından, gündemde olmasından ve engelli arkadaşların genelde bu konuları konuşmasından rahatsızlık duyan empati yeteneğinden yoksun arkadaşlar farklı konu başlıkları altında bu durum ile ilgili yakınmışlar.

Unutmayın bugün engelli olmayışınız, yarın engelli olmayacağınız anlamına gelmez...

@BnymnYldz,
Herkes bir damla su misali derdine derman arıyor, şahsım bu siteye daha önce ulaşamamış olmanın üzüntüsünü yaşıyorum gerekli gereksiz farketmeksizin bütün yorumları zevkle okuyorum herkeze çok teşekkürlerimi iletiyorum

Merhaba arkadaşlar, vergi indirim belgesi ne kadar sürede çıkıyor acaba?
Ben, 2008 öncesi engelli emekliliği için Engelli sağlık raporu, prim günü, yıl tüm şartları sağlıyordum.
2 yıl önce engelli emekliliği malulen ile aynı sanıp malulen emekliliğe başvurmuştum. Onkolojiden çalışma gücü kaybım ağır çıktı ve malulen emekliliğim onaylandı. O zaman hem sevinmiş hem de üzülmüştüm. 2 yıl süreli verildi çünkü. Bu onay çok ağır hastalıklarda veriliyor. Sağlık gibi bir konuda insan iyi olmak için dua ederken, kontrol muayenesinde yeterli oranı yakalayamazsa gibi bir telaşa nasıl düşürülür. Bunu anlamıyor ve çok üzlüyorum.
Zamanında vergi indirimiyle engelli emeklisi olsaydım, oranım allahın izniyle iyiye gitsem de hep %40 olacaktı.
Neyse dedim, malılen için onay alamadığımda vergi indirimine başvurma şansım var.

Gel görki yeni yasa tasarısı yüreğime kor gibi düştü. Yasa onaylanmadan yetişirmiyim? Sadece vergi indirimim yok( malulüm haliyle çalışmıyorum)
Velevki iş buldum, sgk girişim oldu( maluliyetimde iptal olacak otomatik olarak) vergi indirimi onaylanıncaya kadar iş işten geçmiş de olabilir?

Nerden tutarsam elimde kalıyor gibi. Sizce ne yapmalıyım? Görmediğim, düşünemediğim bir yolum var mıdır? Bana yardım eder misiniz?

@Onlylife

Şuan ki haliyle de raporun %40 ın altına düşmediği sürece emekliliğinde bir sıkıntı olmayacaktır.
Konuyla ilgili forumda bir çok örnek var, olmadı bu konuda tecrübesi olanlardan farklı bir başlık açıp ekstra yardım isteyebilirsin.

@alaattin41

Senden rica etsem, aynanın karşısına geçip kendi kendine "az biraz akıllı ol" der misin ?
Zira bilmediğin bir konuda yanlış bilgi veriyorsun. Ayrıca hem yanlış bilgi veriyorsun, hem üslübun yanlış.

@ucuncubahar,

Yanlış bilgi vermiyorum bu bir ikincisi akıllı olun derken tehdit değil uyanık olun anlamında söyledim üçüncüsüde eğer emekli değilsen maaş hesaplama kısmına gir bak bir yere not et bir de ocak ayının 15 inden sonra bak bakalım zam mı gelmiş maaşın yüzde 30 azalmış mı temmuz da işçi emeklisine yüzde 20 zam yapıldı aynı şekil emekli olmayanlarında hizmet dökğmlerine aynı oranda zam geldi bu ocakta da böyle olacak biri de yazmış 44 bağlanan 29 a düşecek diye ...Ayrıca 2024 yılı Ocak ve Temmuz aylarında kümülatif olarak emekli aylıklarına yapılan zam oranı % 86,16 olup bu artış oranı da 2024 yılı emeklilerinin maaşlarına yansıtılacaktır.2 Eyl 2024 bunu da google yazmış temmuz da yapılan zam net yüzde 20 ocak da da yğzde 17 civarı gelecek sence kğmülatif değilde net emekli yüzde 86 zam mı alıyor emekli de 2025 maaşı yüzde 30 düşecek diyorsun he şuna inanırım devlet der ki ben aylık bağlama oranlarını yüzde 45 den yüzde 20 lere indiriyorum ocaktan sonra o zaman haklısın derim eminim yine ikna olmadın ocak 15 den sonra burdayım bana şu an ki bağlancak maaşın resmini çekip birde ocak ta bağlanacak maaşın resmini çekersin burda hepimiz görürüz şu an için zamana bırakıyorum

Engelli raporunu 2019 yılı öncesi sanırım. Engelli veri bankasında kayıtlı. Edevlette barkodlu da olsa rapor normal emelilik süresini hesaplar herkeste öyledir.

@geronimo1,
28 Aralık'ta SGK vergi indirimi ile başvuru yaparsan SGK ya onlar size emekli olur yazısı verecek sonrası sizin iş yerinden alacağiniz 08 kodla emeklilik koduyla çıkış olacak sonra SGK gidip emeklilik dilekçesi dolduracaksiniz. Tabi yeni çıkacak yasa o tarihte çıkmaz ise çıkarsa yeni yasaya göre emeklilik durumunuz olacak

@Onlylife,
erteleme olmazsa yasa 2 hafta içinde çıkacak gibi duruyor vergi indirimi gelmesi en az 1 ay yetişmez doğal olarak
ama kanserde ilk 5 yıl 60 vermeye devam ediyor malulen emekliliğin devam edebilir sgk ya gidip bilgi al
muhtemelen raporun bitişine 3 ay kala sevk belgesi gelir

Düşüncelerim maalesef şu şekilde; Şimdi de elimizden geleni yapalım ama bu AKP'den kimseye hayır yok buda bir gerçek. Onlar artık dış dünyayla olan bitenle bağlantılarını kestiler. Ama erken seçim zamanı bu yasanın geri çekilmesi için baskı kurarsak yeni gelen hükümetten o sözü alabiliriz. zararın neresinden dönersek kardır. o yüzden de yasa çıktıktan sonra bile yılmadan düzenli bir şekilde cimere ve CHP kanadına şikayetlerimizi dile getirmeliyiz.

Arkadaşlar şirketim vergi indirim kağıdımı kaybetmiş onlardan alamıyorum nereden alabilirim vergi indirim kağıdım vardı çıkartmıştım

@grafakir,
Kağıt ne alaka?? Şirketin sorumlusu mali müşavir sgk prim sisteminde görür zaten. 11015 kodu ile sistem zaten vergi indirimi raporunu gösterir..

Üst Alt