Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

2008 yılı öncesi deniliyor

Burada bu ibarenin içinde süreli raporlar mı, malulen emekli olanlar mı yoksa geneli mi kapsıyor görmek lazım. 2008 yılı öncesi ibaresi detayını görmemiz lazım. AV. Serkan Bayram ( Milletvekili) asistanı ile görüştüm. Ben normal engelli emeklilikten bahsediyorum. Söz konusu kişi malulen emeklilikten ve süreli raporlardan örnekler vererek cevap veriyor.

Sonuç olarak da yasa çıkmadan 2008 yılı öncesi ssk başlangıcı olan ibaresinin detayına bakmak lazım diye düşünüyorum. Çünkü verilmiş bir hak var geri alınması takdirde eyt emeklisi sayısı kadar 2004-2008 yılları arası ssk girişi olan engelli vatandaş var.

@grafakir
Kardeşim malulen emeklilikte %100 engelli raporun veya vergi indiriminde olsa sgk onları dikkate almaz ve seni tekrar hastaneye sevk eder.
Şayet sen vergi indirimli emeklilik şartlarını yerine getirdiysen vergi indiriminden emekliliğe başvur.
10/01/2025 tarihine kadar vergi indirimle emeklilik başvurusu kabul edilerek işlem yapılacakmış.

@Mehmet005,

Bana onu da söyledi 20 yıl çalışma süresini bekliyordum.

Çıkacak yasa ile 18 yıl olacak dedi.

Bende evrakları hazırladım emeklilik için yasa resmileşince başvuruyu yapacağım.

İlgili asistan ise siz engelli raporu, vergi indirimi yazınız ile başvurunuzu yapabilirsiniz dedi.

Belki de hiç bir sorun yaşamadan emekli olacağız bilmiyorum.

Dün ise ssk danışmanı ile görüştüm anlattım durumu rapordan bahsettim. Vergi indiirm yazısı alacaksınız dedi. Bunun üzerine var dedim.

Emeklilik başvurusu yapabilirsiniz dedi. Sonrasında ise şu tanıya vardım. Raporu süreli olan ve bundan sonraki malulen emeklilierde bu yeni uygulamaya geçileceği olarak yorumladım.

ÖTV siz araçlarda ithal araç alımı mecliste komisyondan geçti artık ithal araç olmayacak sadece yerli araç alabilecek engelli buraya da el atıldı

@ozzykarakus,

talimat bizzat mehmet şimsekten engelliere sardılar %90 raporlu araç satışı 400 bini aşmış malum biliyorusnuz alanların %90 engelli bile değil yakınları sömürüyor bu hakkı gerçekten tertibat taktırıp kullananların sayısı 25-30 bin falan yazık bu hakta da engelli istismara uğradı

Arkadaşlar muhasebecim aynı anda malimüşavirmiş vergi indirim kağıdından haberi yok bilmiyorum diyor nasıl verileceğini şirketin bağlı olduğu ilçe vergi dairesine geldim 50 tane moloz oturuyor hiç birinin bilgisi yok biz vermiyoruz dediler il vergi dairesine git dediler fatihe gidiyorum şimdi

@grafakir,

üstad başvuru yaptığında hangi şirkette görev yapıyorsan o şirkete geliyor yazı özlük dosyasına konmuştur bende evrak gelmiş 3 ay olmuş yemekhanede sohbet sırasında görevli arkadaş hatırladı da aldım

@alaattin41,

Okuduğunu mu anlamıyorsun ? Nerede yazmışım emekli maaşı yüzde 30 düşecek diye ??? Diyorum ki emekli maaşı ''hesaplaması'' yapılırken yüzde 30 kayıp olacak. 2024 enflasyon oranı, büyüme oranı vs..

Bunu bütün sosyal hizmet uzmanları da aptala anlatır gibi anlattı hem tv'lerde hem köşe yazılarında.
Sanki fal açmışız da inanmayın yazmış bi de! Bilginiz yok fikriniz çok maşallah.

@ozzykarakus,

SGK hastalık listesinde var mı hastalığınız. o zaman olursunuz.olan balthazardla toplandığında yüzde 40 ve üzeri engelli olanlara olacaktır. Hastalık listeside çok kötü özensiz hazırlanmış. ama bence vergi indirimi ile gidenlerin hepsini hastaneye sevk edicekler. Hastanelerde yoğunluk olacak bu sefer ve işler uzayacak falan filan. Siz çok iyimsersiniz genede insan inanmak istiyor

her iki ayak da yoğun olarak dışa basıyor ve tabiri caizse serçe parmak izasında yürüme söz konusu

Bilen biri cevaplarsa sevinirim.Sgk hastalık listesine emekli olunacak ise,benim o listede hastalığım sadece ağır olarak var,ee bu durumda ben malulen emekli olsam aynı şey değil mi ? Neden yasayı bekliyeyim Aynı kapıya çıkmıyor mu ?Var mı mantıklı bir cevap buna 🙄

@Mehmet005,

Merhaba Mehmet Bey, Bu bilgiyi paylaşan kişi yetkili birisimidir bende emeklilik başvurusunu Sgk ya bizzat 03.12.2024 tarihinde yaptım inşallah bizi kapsamaz bu kanun

@samedo99,

Merhaba sgk hastalık listesinde varsa malulen e emeklilik onaylanıyor. Kontrol muayenesi şartıyla süreli veriliyor.
Kontrol muayenesindeki kriter ne o belli değil işte.

@alaattin41,

Üstadım Merhaba,

Konu hakkında üzülerek söylemem gerekiyor ki SGK kurumu emekli maaşı hesaplama formülü sebebiyle 2025 yılında emekli olacaklarda yaşılık alığı %20-30 oranında bir azalma olacaktır. İzninizle durumu kısaca açıklamak isterim.

2023 yılında Aralık ayında emekli olan bir kişi 1.000 TL maaş almış olsun ,bildiğiniz üzere 2024 yılında Ocak % 49,25 ,2024 Temmuz %24,73 zam oranı ile kümülatif(bileşik) zam oranı %86,16 oranı oldu ve 1.000 TL lle başlayan emekli maaşı durumu bu kişide 1.861,6 TL oldu.2025 Ocak ayında tahmini % 20 emekli zammı aldığımız düşünürsek 2.233,92 TL emekli maaşı alacağınız düşünebiliriz. (NOT 2023 YILI TÜFE ORANI %64,86 DIR.BİR SONRAKİ VERİDE LAZIM OLACAKTIR.)

SGK emekli olmamış kişilerde bir hesaplama farklılığı yapıyor şöyle ki;

2024 yılının Ocak emeklilerde 2023 yılının 2. 6 aylık tüfe oranında zam yapılır.Ancak emekli olmamış kişilerde 2024 yılı Ocak ayında 2023 yılı Tüfe +2024 yılında emekliye verilen 2023 yılı 2. 6 aylık zam yapılır.(YANİ %64,6+%49,25 ŞEKLİNDE OLUR.)Hatırlarsanız Aralıkta emekli olalım mı yada OCAK ayında emekli olalım mı durumu bu SGK kurumunun emekli olmamış arkadaşlarımızda yaptığı farklı hesaplama yüzünden olmaktadır.

Şimdi az önce yazdığı emekli olan kişilere değil sadece emekli olmamış sadece hesaplama modülünde kullanılan yöntem nedeni ile her yılın başındaki YILLIK TÜFE +AYNI TÜFENİN 2. 6 AYLIK ENFLASYON ORANI=1,5 YILLIK TÜFE GİBİ DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ 2025 yılı başında siliniyor ve gerçek yıllık tüfe ve bu sefer bir önceki yılın 6 aylık enflasyon oranı ekleniyor.

Rakamsal olarak emekli olacaklarda hesaplama 2024 OCAK %64,86+%49,25+%24,73 şeklinde iken EMEKLİ OLMUŞ KİŞİLERDE %86,16 DIR.

EMEKLİ OLMAYAN ARKADAŞLARIMIZ ŞU AN %64,86+%49,25+%24,73 =TOPLAMINI GÖRMEKTEDİR.2025 YILI OCAKTA FAZLADAN EKLENEN %49,25 SİLİNECEK VE 2025 YILI OCAK %86,16+%20 OLACAKTIR.

AYRICA BELİRTELİM TEKRAR %49,25 ASLINDA %64,86 YILLIK TÜFENİN 2. 6 AYLIK (TEMMUZ-ARALIK ZAMMI) ORANIDIR.YANİ EMEKLİ OLMAYANLARA HER YIL BAŞINDA EMEKLİ ZAMMI RAKAMLARI EKLENMESİ VE YÖNETMELİKTE YILLIK TÜFENİN EKLENMESİ NEDENİ İLE YILBAŞLARI 1,5 YILLIK TÜFE İLE ÇARPILIR.

ENFLASYON ÇIKARKEN AVANTAJLI OLUR(ARALIKTA EMEKLİ OLAN OCAKTAN EMEKLİ OLANDAN DAHA AZ EMEKLİ MAAŞI OLACAK OCAK AYINDA OLUN),ENFLASYON DÜŞERKEN DEZ AVANTAJLI OLUR(ARALIKTA EMEKLİ OLAN OCAKTA EMEKLİ OLANDAN DAHA FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALIR =ARALIKTA EMEKLİ OL).BU YAZILARI OKUDUĞUNUZU DÜŞÜNÜYORU.SEBEBİ BUDUR.

%49,25 ZAM HESAPLAMADAN KALKACAĞI İÇİN KÜMÜLATİF KAYIP %20-30 ARASINDA TEKABUL ETMEKTEDİR.

NOT:EMEKLİ OLMAYAN ARKADAŞLARIMIZIN EMEKLİ MAAŞI ENFLASYON YÜKSELİREKN DAHA AVANTAJLI HESAPLAYAN BU FORMÜL 2025 YILINDA KAYIBA SEBEP OLACAKTIR.SİSTEMİN MANTIĞI SORGULANMALIDIR.

Saygılar.

@emrah52,

başvuru tarihi esas alınır emeklilikte ,başvuru yaptığiniz dan itibaren bir aksilik olmaz ise evraklarda vs hayırlısı olsun diyelim içiniz rahat olsun

@AHMET FATİH ERYILMAZ,

:) Peki bu yorumunuzu okurken bir anda aklıma geldi. 2008 yılı öncesi elde edilmiş hak nasıl gasp edilir.

Yine dediğimize geliyorum.

"2008 yılı öncesi ssk başlangıcı olanlar" denilirken burada süreli raporlar mı baz alınıyor malulen emekli olanları mı kapsıyor???

Kimse henüz yasa da resmileşmediği için bilmiyor. Farklı yorumlar yapılıyor kafalar da haliyle karışıyor.

@Onlylife Evet listede var benim Sonra mi suresize dönüyor,veya diyelim süreli devam ederken emeklilik bu yasa cikarsa,sonra beni etkiliyor burada hastalık listesine göre olursa yine aynı tani var orasıni anlamadım ordan oraya gecis yapmanin mantığı nedir ?

@samedo99,
Ben şöyle biliyorum;
Malulen emeklilik ayrı, engelli emekliliği ayrı. Şuana kadarki başvurularda uygulama;
1malulen emeklilik başvuruları çalışma gücü kaybı ve sgk hastalık listesind göre değerlendiriyor( halen öyle)
-Engelli emeklilik ise ya vergi indirimiyle emeklilik( 2008 öncesi girişi olanlar için) bu başvurularda esas belgeler engellilik derecesini belli eden rapor ve vergi indirimi belgesi idi.
2008 sonrası içinse malulen de olduğu gibi çalışma gücü kaybı ve sgk hastalık listesi baz alınıyordu.
Şimdi çıkması beklenen yeni yasa ile herkes yılı ne olursa olsun, malulen emeklilik başvurularındaki kriter olan sgk hastalık listesine göre çalışma gücü kaybı oranına göre değerlendirilecek diyorlar.

Siz 2008 öncesi girişlimisiniz bilmiyorum. Ama 2008 öncesi vergi indirimiyle başvurununun malulen ya da 2008 sonrası olanlara göre çok avantajlı yanları vardı. Onaylanma kriterleri daha insancıldı. Birden çok engelin bir arada bulunması ortak bir yüzdeyle ifade edilebiliyordu. Ve mesela engelli olup çalışmaya devam edebiliyordınuz.

@Bilgi Hazinedir,
Bir sorum olacak size? Çalışmaya devam edince baz hesaplanan rakam olumlu olarak değişiyor mu? Diyelim 2024 te terfi aldım ve maaşım yüzde 40 yükseldi. Bu durumda daha yüksek maaş almak benim kaybimı azaltıyor mu?

@durasyon,
sgk brütü ne gözüküyorsa bu emekli maaşına yansıyor diye biliyorum

Edevlet giriş yaparak emekli aylık bilgisi hesaplama alanından mevcut maaşınızı görebilirsiniz

@samedo99,

Yılın dolmasını bekler vergi indirimiyle emekliliğe başvurur, emekli olurdunuz . Süreli verseler bile kontrol muayenesinde min % 40 oran alır( sgk hastalık listesinde yer alıyorsanız her türlü min %40 olur diye varsaydım) ve emekliliğiniz devam ederdi.

Siz sgk hastalık listesinde yeralıyorsanız önerim şuan malulen emekliliğe başvurun.
İnşallah yasa onaylanmazsa 5 ay sonra yılınız dolduğunda, vergi indiriminizle engelli emekliliğine başvurabilirsiniz. Yukarıdaki mesajında söylediğim gibi emekliliğinizin devamı adına daha garanti bir emeklilim yöntemi olur bu. Sağlığınıza odaklanabilir, sağlığım iyi ya da stabil e şimdi emekliliğim red edilirse diye saçma bi duyguyla baş etmek zorunda kalmazsınız .hatta iyi hissederseniz iş hayatına dönersiniz.

İlave not: malulen emeklilikte çalışamıyorsunuz. Eğer şuan aktif olarak iş hayatındaysanız bunu atlamayın

@Onlylife Evet malulen olunca çalışılmıyor sigortalı olarak,ben zaten şuan malulen basvuru yaptım bulundugum ilçede hastane tam teşekküllü oraya evragi verdim haber bekliyorum.maluluk için durum bildirim veriyorlar mı onu haber edecekler bana en kötüsü merkeze araştırma Hastanesi'ne. Sevk alacağım.

Ama şunu anlamıyorum hastalık listesinde de benim tani aynı ki hafif orta yok yine ağır olarak var,bu durumda bunun mantığı ne yasa cikar ise burasini anlamadım.Ben neden yasayı bekliyeyim.yine malulene girmiyor mu bu durum 🙄

@emrah52,

Kardeşim ben yetkili biri olarak değilim,bu konuyu gittiğim ankara sgk'da görevli bir memurdan öğrendim.
Bu konu ile ilgili sorduğum soruya binayen verdiği cevaptı.
10/01/2025 tarihine kadar vergi indirimle emeklilik başvuruları kabul edilecek ve bu kapsamda işlem yapılacak dedi.
Bu konuyu size en yakın sgk'ya teyit ettirerek işleminizi yaptırın.
Şartlarınızı yerine getirdiyseniz mutlaka başvurun.

@durasyon,

Üstadım,

Maaşınız yüksek olması aradaki farkın kapanmasına olumlu etki yapacaktır. En hızlı etki maaşınız asgari ücretin 3 katından fazla ise 2 yıl sonunda fark kapanmış olur.

Sizin durumunuzda emekli maaşı katkısını aldığınız maaşın asgari ücretin üzerinden yüzdesel veya katsayı şeklinde dikkate alarak bakarsanız daha kolay sonuçlara ulaşırsınız.

Aldığımız maaşlarının %28-35 arası emekli maaşımız etki etmesi nedeni ile herkesin durumu farklılık gösteriyor.

Saygılar.

@ozzykarakus, arkadaşımızın belirtiği gibi e-devletten takip edebilirsiniz.

@samedo99,

Bağlı olduğunuz sgk müdürlüğüne gidince onlar sizi sevk yazısıyla sağlık heyeti olan eğitim araştırma hastanesine sevk ediyorlar. O yazıyla hastanede kuruldaki doktorları dolaşıyor ve en önemlisi kendi rahatsızlığınızla ilgili olan birim uzman doktoruna sevk ediliyorsunuz. Sonrası sizden çıkıyor. Hastane evrakları sgk ya gönderiyor. Sgk sağlık kurulu varmış orda yeniden inceliyorlarmış. İşte o noktada en önemli kriter sağlık listesindeki durumlarla eşleşip eşleşmediğiniz. Eşleşirse onaylanıyor, eşleşmezse red geliyor.

benim sürecim böyle olmuştu. Faydası olur belki .

Üst Alt