Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@Defne 82,

Yapacak şayet kanun geçerse...Vekillere bastırıyoruz muhalefet partilileri konuyla ilgililer sizlerde bireysel olarak millet vekillerine toplu e-posta atın bakın 3-5 kişi mücadele ediyoruz.
Bizim önerimiz vergi indirim belgesi kazanılmış haktır dokunulmamalıdır gerisi kabul edilemez eğer norm ve standart arıyorlarsa en düşük çalışma yılında 18 yıla sabitlemeliler....

Öbür türlü şark kurnazlığı....

X de hastag oluşturuldu, ilk güne nazaran aramıza bir kaç arkadaş daha katıldı. Ne kadar çok twit atılırsa o kadar çok sorunlarımızı dile getirmiş oluruz. Buradan ver yansın etmenin kimseye faydası yok.

Son düzenleme:
@Defne 82,

Çabamız süresiz vergi indirimi ve engelli raporlarının geçerli sayılıp yeni yasada direk emekli olmak ama yüksek ihtimalle sgk tekrar çalışma gücü kayıp oranı isteyecek

Arkadaşlar sizce bu lanet olası yasa geçermi tahminen ? Herkesin birlik olması gerekir

@frkn5906,
söz konusu tasarıyı sunan iktidar vekillerinden olduğu için çok büyük ihtimalle geçecek diye düşünüyorum.Ama aynı haliyle mi geçer gevşetilir mi bunu bilemiyorum.Umarım hepimizin istediği gibi olur

Benim var vergi indirimi yazısı da süresiz rapor da milletin bir haftadır öğrenmek istediği bu. Alakalı alakasız yorumlarla dolu sayfa.

2008 yılı öncesi SSK başlangıcı olan Süresiz rapor ve vergi indirimi hakkına sahip olan vatandaşlar emeklilik işlemlerinde tekrar SSK üzerinden rapor cikaracak mi?

Vergi indirimi yazıniza bakın orada ki ibarelerde süre kısıtlaması var mı. Süre tarih yazmıyorsa suresizdir belge

Süresiz raporum ve süresiz Vergi indirimim var. Emekli olabilirim bu hafta. Endişem şu; 3 4 ay sonra sudan bi sebeple kontrole çağırıp yeni yasaya tabi tutmaları. Sizce yaparlar mı?

Selamlar, 2 ay önce bir yıl süreli sağlık raporu ve bir yıl süreli vergi indirimi ile emekliliğe müracaat ettim ve emekli oldum.
Sorum şu; rapor süresi bittiğinde kontrol muayenesi olacağım, eski mevzuata göre yani balthazard formülü ile.
Peki yeni alacağım rapor da süreli olur ise, onun süresi bittiğinde de yine eski mevzuata göre mi işlem yapılacak?
Ayrıca raporum süresize dönerse, süresiz emekli olabilecek miyim acaba

@grafakir,

Vergi İndirimine Dayalı Emekli Olanlar: Kazanılmış haklar korunacak. Süresiz raporu olanlar kontrol muayenesine tabi tutulmayacak. Süreli rapor sahiplerinin kontrol muayenesi rapor aldıkları tarihteki yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilecek.

@samedo99,

Vergi İndirimine Dayalı Emekli Olanlar: Kazanılmış haklar korunacak. Süresiz raporu olanlar kontrol muayenesine tabi tutulmayacak. Süreli rapor sahiplerinin kontrol muayenesi rapor aldıkları tarihteki yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilecek.

Arkadaşlar kolay gelsin. Bizim hanım 2023 te engelli erken emekli oldu . Sağlık raporu 5 yıl süreli % 80 oranla emekli oldu hastalığı meme ca sgk kontrol şerhi koydu 2028 de kontrol çağırdığında bizi eski yasaya göremi işlem yapacak

@grafakir,

Alalım maalesef iki hastalık var sorun yok da mesele bize uygulanacak prosedürlerde devletin doktorunun talimat alıp art niyetli işlem yapmamalari yoksa sağlık problemleri günlük hayatı etkilediği ortada gireriz alırız o dert değil ama milyonlarca 2008 öncesi SSK başlangıcı olan engelli vatandaşlar var 2025 de Emeklilik hak ediş yılları. Art niyet olup emekli yapmama çalışmaları insanı tedirgin ediyor. Yüzüne bakmayan işi yokuşa sürüp 30 yol önce ki ameliyatın epikiriz raporunu isteyip başından savan kararktersizler mevcut. Burada son msjim artık. Bundan sonra yasa ciksr ise maddeler özellikle netleşecek olay da netleşmiş olacak. Süreci de başlatacağım hakkımızda hayırlısı olsun inşallah

@ozzykarakus,

Teklifteki düzenleme aynen yasalaşırsa, 2008 öncesi çalışmaya başlayan SSK’lılar sağlık raporu konusunda 2008 sonrası çalışmaya başlayanlar ile aynı kurallara tabi olacaklar. Maliye Bakanlığı Sağlık Kurulu devreden çıkacak. Raporlar SGK sağlık kurullarınca verilecek. İtirazlar ise SGK Merkez Sağlık Kurulu’nda karara bağlanacak. SGK sağlık kurullarından rapor alınırken hastalıklar için puanlar üst üste konulmayacak. Kişinin en önemli rahatsızlığının çalışma gücünde kayıp yaratıp yaratmadığına, yaratıyorsa ne oranda yarattığına bakılacak.

Detaylara göre: 2008 Öncesi SSK’lılar: Daha önce engellilik oranları hastalıklara göre verilen puanların toplanmasıyla belirleniyordu. Yeni düzenleme ile bu değişerek, kişinin en ağır rahatsızlığının iş gücüne etkisi esas alınacak. Vergi indirimi raporları SGK sağlık kurullarınca düzenlenecek ve itirazlar yine SGK Merkez Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilecek.

abi alırızda ben bu hasatlıkların birlikte toplamının değil ayrı ayrı çalışma gücüne bakılmasına kafamı karıştırıyor biraz doktorların insafına kaldık ben kifosskolyoz 85 derece buna bağlı akcıger rahatsızlıklarım var uc tane medıkal cıhaz kullanıyorum 17 -18 saat oksıjen cııhazı ve bpap cıhazı kullanıyorum yınede çalışma gucun var derler bunlara guvenmıyorum[/COLOR]

@Damar,

Kontrol muayeneleri sözde eski yasaya göre olacak deniyor ama benim kafama takılan konu başka, mesela sizin metastaz veya nuks olmaz ise 5 yıl sonra oran düşecek, eşinizin primi o oranda emekli olmaya yetermi , benim şu an 79 ve 3920 prim gerekiyor birdaha kontrolde 60 altına inerse raporum 4240 gün istenecek ve bende o prim yok bir yıl çalışıp tamamlamak gerek sonra hangi yasaya tabi olurum acaba.😀😀😀gerçi benim daha emekli olmamada 3,5 ay var

Bu yasaya kimse karsi çıkmiyor mu devletten veya derneklerden tvlerde hiç haber olmuyor bu konu hakkında

@Sevgitt, Emekli olduğunuz tarihte hangi yasa kanun yürürlükte ise neye göre emekli olduysanız kontrol muayenesi tarihinde de aynı yasaya tabi olacaksanız.

Yeni düzenleme kabul edilirse,
31.12.2008 dahil öncesi girişliler için getirilen emeklilik şartları
%40-49 18 Yıl - 4100 Gün
%50-59 16 Yıl - 3700 Gün olarak bu şekilde belirlenmiş.

Yeni yasa teklifteki gibi değiştirilmeden iptal edilmeden yürürlüğe girerse tek hastalıktan çalışma gücü kayıp oranınız üstteki kriterlerden herhangi birine uyarsa emekli olabilirsiniz.

@samedo99, Bu kanun teklifi yandaş medyada GSS borçları siliniyor diye haber yapıldı genelde. Teklifin içinde engelli emekliliği ile ilgili düzenlemeler olduğu konuşulmadı bile. Onun için TV lerde haber olarak yansımadı. Halk TV kısa bir haber yapıp geçti o kadar. Mecliste oylama yapılırken muhalefet cephesi nasıl bir tavır gösterecek nasıl karşı çıkacak bakacağız.

Peki bu koşullardan herhangi birini sağlayarak emeklilik hak edip emekli olan vatandaş aynı iş yerinde veya başka bir iş yerinde çalışmaya devam edebilecekler mi yoksa tıpkı malûl emeklilikte gib çalışamayacaklar mı?

@Gülçnn, Tekrar çalışabilme durumunu kısıtlayan bir düzenleme yok teklifte. Emeklilerin tekrar çalışabilme durumu yine 2008/Ekim öncesi ve sonrası diye belirleniyor.

2008/Ekim öncesi girişi olup emekli olanlar SGDP tabi olarak işe girerse maaşı kesilmeden çalışabiliyor.

2008/Ekim sonrası girişi olup emekli olanlar bu fırsattan faydalanamıyor. İşe giriş olursa emekli maaşı kesilir.

Bu teklifte %60 ve üzeri olarak çalışma gücü kaybı için bir kriter belirlenmemiş. Bu yasa yürürlüğe girdikten sonra başvuru yapan kişinin %60 ve üzeri çalışma gücü kaybı belirlenir ve SGK bu kişiye seni malulen emekli yaptım derse, bu kişi daha sonra işe girerse maaşı büyük ihtimalle kesilebilir.

Son düzenleme:
Yasa net açıklanmadan hiç bir şey belli olmaz buraya bakipta kafayı da bulandirmayin. Burada yasa çıkmış maddeler netleşmiş gibi yorumlar yapılıyor kafalar karışıyor. Belki de süresiz rapor sahibi olan kişiler etkilenmeyecek Malulen süreli rapor etkilenecek vs vs vs çok madde içeriği var bekleyip süreci burdan değilde tbmmm TV ve x'den takip edeceğiz

@BnymnYldz Anlaşıldı,peki bu listeye göre malulende oldugu gibi sadece arastirma hastaneleri mi işlem yapar yoksa tedavinin devam ettiği engelli rapora vermeye yetkili tam teşekküllü devlet hastanerine sevk alinabilir mi sizce ?

herkeste çok kafa karışıklığı olmuş ve yasaya göre bazı gerçekler hoşa gitmediği için yasaya göre olacakları yazanları karamsarlıkla hatta hainlikle suçlamış.

oysa yasa gayet açık ve net (değişir, meclisten geçmez, uygulanmaz vb durumlar dışında) mevcut süresiz emeklikler etkilenmeyecek, süreli emekliler ilk emekli oldukları yasaya göre (örneğin 2019 hastalık listesi ve balthazard formülü uygulanarak) kontrol muayenesine tabi olacak. hali hazırda vergi indirimi ve raporu olup -süresiz olsa bile- prim ve yılı doldurmuş olsalar bile başvuru yapmadılarsa yasadan sonra başvuru yaparlarsa sgk hastalık yönetmeliğine tabii olacak.

bu yasa en çok balthazardla çoklu hastalıktan rapor alanları vurucak ama tek hastalıktan 60-65 almanız bile yeni yasaya göre 40 (hafif düzey) almaya yetmeyebilir. farkettiğim bir örneği ekleyeyim;

khb'de engelli oranı;

Evre 3 (GFR 30-59 ml/dk) 50
Evre 3A 55
Evre 3B 65

sgk yönetmeliği;

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
a) Evre 3-B kronik böbrek hastalığı GFR 30-44 ml/dak.
b) Evre 3-A kronik böbrek hastalığı GFR 45-59 ml/dak. Olan olgularda aşağıdakilerden bir tanesinin olması
1. Proteinuri (1 gr/gün’den daha fazla) ile seyreden nefropatiler (12 (on iki) ay tedaviye rağmen cevap vermeyen,)
2. Dirençli HT varsa (en az biri diüretik olmak şartıyla birlikte 3 antihipertansifle birlikte TA 140/90 altına düşmeyen olgular)

buna göre 46 gfr ile 2019 yönetmeliğinde 55 yada 65 alabilirken sgk yönetmeliğinde ancak proteniüri veya ht olması (oda dirençli ht) olması halinde 40 puan alınabilecek.

bunun dışında onkolojide remisyon sonrası 5 seneden sonra 40 puan alınırken sgk yönetmeliğine göre remisyona puan görünmüyor.

bunlar benim somut olarak tespit ettiklerim, mutlka bunlara benzer mağduriyet yaratacak başkaca maddelerde vardır.

gelelim kendi öznel düşünceme; bence tabiki bu yasa hiç olmamlıydı ama illa çıkması gerekiryorsa en azından ilk kez yasa yürürlüğe girdikten sonra sgk'lı olanları kapsamalıydı. her ne kadar mevcut süreli yada süresiz emeklileri kapsamasa bile şuanki haliyle eyt benzeri bir mağduriyet doğuracaktır. örneğin geçen sene emekli olma fırsatı olan ama nasılsa vergi indirimi ile emekli olabilirim diye düşünüp emekli olmayan ama rapor oranı değişmesi nedeniyle 1-2 sene daha beklemek zorunda kalanlar direk mağdur olacaklar.

@Volkano80, aynen öyle, çok güzel yazmışsınız açık açık. Kanser hastaları eğer emeklilik için gün-ay-yıl sayıyorsa, bu yasa çıktıktan sonra bir daha emekli olamayacak gibi görünüyor. Sgk hastalık listesi kansere sadece ağır durumda rapor veriyor. Oysa engellilik yönetmeliği, kanser hastasına ömür boyu en az %40 oran veriyor. Vergi indirimi ile emeklilik hayali kuran onbinlerce kanser hastası bu gidişle emekli olamayacak gibi görünüyor. Bu yasa bu şekliyle çıkarsa çok büyük mağduriyetler olacak. Yazık… herkes maille, telefonla ulaşabildiği vekile, haber kanalına ulaşmalı gündem oluşturmalı.

Üst Alt