Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@boyaci0074,

dostum dün sgk ya gittim yeni yasa çıktığını var sayarsak bile senin aldığın rapor son altı ay içindeyse yeni yasada geçerli olur dedi memurlar 3-4 senelik raporlarla yeni yasada şak diye emekli olmanda sıkıntı çıkarır biz evrağı ankaraya yollasakta geri döner 6 ay içinde alınmışsa problem çıkarmazlar dediler demekki tecrübelerine dayanarak konuşuyorlar, ben bu yüzden pazartesi sl baştan engelli raporu için vergi indirimine baş vurucam

Bir hafta oldu bu gruba girelim bakıyorum birçok yorumuna cevap vermedim herkes SSK uzmanı buraya bakıp da asla pes etmeyin işlerinizi güçlerinizi buraya göre ayarlamayın deneyin deneyin deneyin

@dejavu03,

hocam haberde süresiz raporun alındığı tarihteki kanuna tabi olucak yeni kanun hiç bir şekilde bu vatandaşları etkilemeyecek diyor bu nedemek tam anlamıyla anlayan varmı

Bu kanun teklifi yasalaşıp, yürürlüğe girdikten sonra

- bütün engelli sigortalıların emeklilik işlemleri "maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespiti işlemleri yönetmeliği" ne göre belirlenecek.

- yasa teklifi yürürlüğe girmeden önce vergi indirimi ile emekli olan sigortalıların kontrol muayenesi işlemlerinde balthazard formülü uygulanmaya devam edecek.

Bunları engelli bir SGK çalışanı olarak sizlerle paylaşmak gereği duyuyorum. Eğer sigortalılık süresi ve prim gün sayısını doldurmuşsanız kanun teklifi yürürlüğe girmeden önce emeklilik başvurularınızı yapınız.

@bessel26 3 gün sonra heyet randevum var rapor alınca vergi indirimine basvursam yetişir mi sizce ?

Sizlere bir sorum olacak önümüzdeki 1 ay içinde işyerinden çıkışımı alcam. Tahsis için sgk yamı gitmem gerekiyor yoksa e devlet üzerinden başvuru yapabilirmiyim..

@bessel26, Böyle bir doğru bilgi paylaşma gereği duymuşsunuz ama buradaki bazı arkadaşların doğrular yazıldıkça moralleri bozuluyormuş. Bunları yazdığınız için sizin SGK çalışanı olduğunuza bile inanmayıp filozof olmakla itham edebilirler.

Konuştukları SGK danışmanı ve milletvekili danışmanı tarafından yasa çıktıktan sonra bile vergi indirimi ile emekli olabilecekleri yönündeki saçmalığa inanmış kişilere bu yazdıklarınız masal gibi geliyor maalesef.

SGK çalışanı olarak eğer bilmiyorsanız malulen emeklilik için bile vergi indirimi gerekiyormuş arkadaş öyle diyor.

@eminserin,
Engellilik sebebiyle vergi indirimi ile emeklilik başvurusu yapacaksanız eğer E-devlet üzerinden başvuru yapılsa bile vergi indirimi belgenizi SGK'ya elden teslim etmeniz gerekiyor.

Zaten SGK'ya gitmek gerekiyor her şekilde de, E-devlet ile başvuru yapmanız birşey kazandırmıyor.

Çıkışınızı aldıktan sonra vergi indirimi belgesi ile SGK'ya gidip talep formunu doldurursunuz. Şu yasa çıkana kadar başvuru yapabilirsiniz inşallah.

@grafakir, Orada emekli olanlardan bahsediyor yalnız, ileride yasa çıktıktan sonra emekli olacaklardan değil. O kısım 6. dakikada başlıyor. Siz cümlenin sadece duymak istediğiniz kısmını duyuyorsunuz.

O yazının tamamını alıntılıyorum. Videoda da zaten dikkat ederseniz ekranda bu görüntü var

Vergi indirimine dayanarak "emekli olanların" kazanılmış hakları korunacak. Aylıklarını almaya devam edecekler. Süresiz engelli raporu bulunanlar, haklarında herhangi bir ihbâr, şikâyet ya da savcılık soruşturması bulunmadıkça kontrol muayenesine tabi tutulmayacaklar. (cümlenin tamamı süresiz raporla "emekli olanlar için")

Emekli aylığı almakta olan ancak raporu süreli olanlar şu anda olduğu gibi kontrol muayenesine tabi tutulacaklar. SGK Başkan Yardımcısı Ertüzün, kontrol muayenesine tabi tutulanların muayenelerinin SGK sağlık kurullarınca yapılmakla birlikte, vergi indirimine esas rapor aldıkları tarihteki yönetmelik hükümlerinin dikkate alınacağını söyledi. Kontrol muayenesinde, emekli aylığı bağlanan tarihteki yönetmelik neyi gerektiriyorsa kanun değişikliği sonrasında da aynı kurallar geçerli olacak. (cümlenin tamamı kontrol muaynesi gereken süreli raporu bulunan "emekliler için") ikiside şuan emekli olanlar için yani. Bu yazıdan gazetecilerin cımbızlaması misali belirli yerini alırsanız tabi farklı yorum çıkar.

6. dakikada ki soru yani şuan emeklilik dilekçesi vermeyenler ve gün bekleyenleri ilgilendiren kısım bu.

SGK’DAN TEKRAR İŞGÜCÜ KAYBI RAPORU MU ALMAK MI GEREKECEK?

Sigorta başlangıç tarihim 6.12.2005. İkinci derece engelliyim ve vergi indirimi raporum var. Çalıştığım kurum tarafından bordroma da ikinci dereceden vergi indirimi yansıtılmakta. Emeklilik hakkını kazanmış durumdayım. Prim günüm vs emekli olmama müsait. Ekonomik şartlar ve emekli aylığımın 12.800 TL görünmesinden dolayı emekli olamıyorum. Yeni kanun çıkarsa tekrar SGK’dan iş gücü kaybı raporu mu almam gerekecek? (Zekai A.)

Elinizde bulunan engellilik raporu ile vergi indiriminden yararlanmaya devam edeceksiniz. Kanun çıktıktan sonra emeklilik başvurusu yaparsanız, işgücü kaybı oranınızın tespit edilebilmesi için SGK sağlık kurullarından rapor alacaksınız. Raporda işgücü kaybınız en az yüzde 40 ve üzerinde tespit edilirse emekli aylığı bağlatabilirsiniz.

Haber linki

@BnymnYldz,

Hocam emekli olur yazısını almak için ben teslim etmiştim SGK ya vergi indirim belgemi, tahsis için yimemi isterler o belgeyi

Tmm tmm vergi indirmi olanlar emekli olamayacak artık fazla uzatmanin manası yom kafa karıştırmayın

@BnymnYldz, buradaki bazı arkadaşları mağdur ediyor çünkü bu kanun o yüzden insan inanamıyor bu olanlara. 2025 ve üzeri girişlilerin emeklilik tarihleri yaklaştı kiminin 1 ay kaldı kiminin günler kaldı ve yasa diyorki emekli olamazsın...
Ne kadar zor bir durum. Kimimizin borcu harcı var kimimizin hayalleri. Bir şekilde istiyorduk emekli olmayı hayatımız zaten zor.
Bu ülkenin engelli bireyleri olarak buradaki hepimiz kardeşiz. Eğer şimdi birlik olmazsak birbirimizi anlamazsak ilerde daha çok üzülürüz. Birlik olalım ki gücümüzden korksunlar.

@eminserin, Emekli olur yazısı farklı bir durum. Sizin bütün şartları sağlayıp emekli olabileceğiniz yönünde bilgi içerir. Bu bilgiye istinaden işveren çıkış işlemi tazminat işlemlerini yapar.

E-devlet üzerinden yaşlılık aylığı talebi yapılırsa sistem sizi normal emekli olmak isteyen vatandaşlar gibi görür. Geçenlerde bir arkadaşın başına geldi hatırlattık ve gidip elden vergi indirimini teslim etti.

Siz yinede kendinizi garantiye alın. SGK'ya gidip başvuru yaparken vergi indirimi belgenizi verin bir hak kaybı olma ihtimalini ortadan kaldırın.

@bessel26,
Vergi indirimi belgesi çıkması 1 ila 3 ay arasında

vergi indirim belgesi çıkması ve engelli emeklilik başvuru dilekçesini vermek için takribi ne kadar zamana ihtiyaç var? Sgk çalışanı olarak pratikte ne kadar sürede gerçekleşiyor bilirsiniz belki diye soruyorum.

11- Vergi indirimi için müracaat sonucunun takibi

Vergi indirimi işleminin sonuçlanması ortalama 3 AY sürmekte olup işlem sonuçlandığında yazı işyerine posta ile gönderilecektir.

Ben bu bilgiyi vergi dairesi başkanlığı sitesinden aldım. Pratikte böyleyse hali hazırda vergi indirimi olmayanlar için yetişmesi zor. :(

Gerçi yetişmesi diyoruz ama belki ocakta geçmeyecek yasa. Ve belki ocakta keşke aralıkta başvırsaydım diyeceğiz. Böyle bi belirsizlik, bir ortada, arada kalma hali.​

Elbette anladık yasa ne diyor artık paylaşmamıza gerek yok hatta. Yasanın iptal edilmesi gerekiyor ve tüm çabamız bu. Ha eğer yürürlüğe girerse:
Sgk kurullarında başvuru yoğunluğu olacak. Onların insiyatifine kalacak herşey. Oradan bir doktor tanıdığı olanlar keyfi emekli olabilecek.hakedenler mağdur olacak. Tanıdığı olan sapa sağlam insanlar emekli edilecek. Emekli insan sayısında azalma olmayacakki. Olan gene gerçekten engelli olan insanlara olacak.
Sonradan anlaşılacak bu kanunun saçmalığı elbette ama bakalım hangi düzgün siyasetçi bunu düzeltecek merakla bekliyorum.

@hakunamatata, Tabii ki büyük mağduriyetler çıktı ortaya. Özellikle çoklu hastalığı olanların emeklilik hayali neredeyse yok oldu. Bu süreçte neler olacağı yönünde arkadaşlar bilgiler veriyor. Fakat bu süreçte ne tür zorluklar ile karşılaşacağını bilmek öğrenmek yerine bu konu ile ilgili bilgi veren arkadaşlara saçma sapan ithamlarda bulunuyor bazı arkadaşlar.

@BnymnYldz, evet haklısın o da yanlış. Ama siniri bozuluyor insanın öyle düşün. Ben ilk duyduğumda hüngür hüngür ağladım mesela. 1 sene kalmıştı benimde. Ailem arkadaşlarım işyerim hepsi biliyordu emekli olacağımı. Ona göre hayaller kurmuştum.
Bir sabah uyandım ve baktım ki emekli olamayacakmışım. Neden? Çünkü AKP milletvekillerinin canı öyle istemiş!!!
Şu an bu satırları yazarken bile ağlıyorum. O kanunda imzası olan herbiri yaşattıklarını yaşamadan ölmesin inşallah.

@hakunamatata, O teklifi verenlerde biraz vicdan olsa zaten böyle birşey yapmaya kalkmazlardı. Emekli insanları bütçeye yük olarak gören iktidar, neşteri direk engellilerin emekliliğine vurdu. Komisyonda bile iktidar milletvekili şeker hastalığı engel mi sayılır diye saçma sapan bir konuşma yaptı. Meclis Genel Kurulunda acaba bu maddeler iptal mi edilecek muhalefet nasıl bir tutum içinde olacak bakacağız.

@bessel26,

Cok tesekkurler bilgi verdiginiz icin. Peki hali hazirda basvurusu olanlar ve onay bekleyenlerin durumu ne olacak?

@hakunamatata, aynen öyle. En çok da 1- çoklu hastalığı ile %40 oranını geçen engelliler 2- kanser hastalığı geçirip remisyonda olan, %40 raporu olan engelliler eğer emeklilik bekliyorlarsa etkilenecek gibi duruyor bu durumdan. Belki birkaç aya veya yıla vergi indirimi ile emekli olabilecekken bir anda bu insanlar normal 60-65 yaşı beklemek zorunda kalacaklar. Çünkü sgk bu engellilere çalışma gücü kaybın yok diyecek. Çalışma gücü kaybında tek hastalığa bakılıyor bildiğim. Kanserde ise sadece ağır ibaresi var, o da metastaz-nüks olanları falan ifade ediyor sanırım. Remisyonda olup %40 raporu olana sgk çalışma gücü kaybın yok diyor galiba? Bunu teyit edebilecek var mı? @OturanBoğa

@Mlkr sigorta girişinin önemi yok agir iş gücü var ise emekli olunca çalışamayacaksin

CHP'li bir vekil meclise geldiğinde bütün itirazlarımızı yapacağız dedi

@Aslan Kurt,

Ben 29 kasımda başvuru yapmıştım dün itibariyle emekli tahsis numara oluşmuş.
Yani kanun çıkmadan şartları doldurup başvuru yapanların emekliliğinde herhangi bir sorun olmuyor.

aslında bu torba yasanın içinde aile hekimlerinin performansa dayalı yeni sisteme karşı grevlerinden dolayı yasanın geçmesi yada iptal veya ertlenmesi de gündeymiş, bizim durumumuz da bu torba yasa ile belirleneceğinden bir müddet rafa kaldırılabilir olduğunu söyleyenlerde var.

@samedo99,

Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah sizin de. Ben başvuru ihtimali olan arkadaşlarıve başvuru yapmış olanları bilgilendirmek için yazdım.

Üst Alt