Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

yüzlerce kez yazıldı olabilecek en özet şekilde bir daha yazayım.

çıkması planlanan yasaya göre; süreli süresiz farketmeksizin mevcut emekliler etkilenmeyecek, henüz emekli olmamışlar süreli süresiz farketmeksizin yeni yasaya tabi olacak.
Alakası yok

@Mehmet005-
Maluliyet ile ilgili ben de bir şey sorabilir miyim acaba? 1 ay önce engel oranımın belirlenmesi için sağlık kurulu raporuna başvurmuştum. Geçen hafta uyku apnesi ve dermatolojik bir rahatsızlığımdan 2 yıl süreli olarak % 48 engelli raporumu aldım. Bu yeni yasa nedeniyle emeklilik için artık engelli oranının hesaplanmayacağını ve Ek-1 Hastalıklar Listesi'ne göre işgücü kaybının hesaplanacağını biliyorum. Bu bağlamda emeklilik için almak istediğim engelli raporunun bir önemi kalmadığı aşikar. Fakat Ek-1 Hastalıklar listesine baktığımda uyku apnesi dolayısıyla ağır derecede işgücü kaybı alınabileceğini gördüm. Belli bir süre cihaz kullanacaksın, eğer yine ölçülen değer belirli bir değerin altına düşmüyorsa ağır derecede işgücü kaybı olarak değerlendirileceği belirlenmiş.

Benim burada sormak istediğim şimdi kanun çıktıktan sonra ben işgücü kaybımın tespit edilmesi için SGK'ya gitsem, ya sana daha 2 ay önce engellilik için rapor düzenlenmiş derler mi yoksa o ayrı bu ayrı mı?

Bir de bu işgücü kaybı belirlemede de rapor süreli-süresiz şeklinde mi oluyor acaba?

Birçoğu için iyi olacak inş ben güvenmiyorum ama umuyorum artık uyanırlar
Bu sayfadaki konuşulanlardan neresi güzel olacak anlamıyorum 2008 den önce sgk girişi olanların hakları elinden alınıyor.. 2008 öncesi sgklılara ne gibi bir fayda sağlıyor?
Eyt yasasının tam tersi bir şey oluyor.. ben mi yanlış düşünüyorum?

@Onlylife,

Kardeşim,
Sıraladığın 4 maddedeki,başvuru sahibi kendisi bizzat emeklilik başvurusu yapmadıkça sgk senin maluliyetini onaylasa bile senin emeklilik işlemini başlatıp seni emekli etmez.
İşte bu aşamada çalısıyorsan işten ayrılarak emeklilik başvurusunu yapabilirsin.
Zira bu aşamada çalışıyor olmaman gereklidir.

@Emperor,
Kardeşim sorduğun sorunun cevabı,
Malulen emeklilik ve engelli emeklilik ayrı ayrı değerlendirilir ve birbirlerini bağlamaz.
Rahatlıkla malulen emeklilik tespit başvurusunda bulunabilirsin.
Hatta sevkini aynı hastaneye yaptırırsan ordaki tüm rapor,tahlil vs gibi bilgileride üstünden 6 ay geçmediği için kullabilirsin.
Ama malulen emeklilik şartları çok zor olup senin bu durumda maluliyetini vermezler.
Bu yüzden sen neden vergi indirim hakkını yakıyorsun.
Vergi indirim hakkını yasa onaylanmadan al ve emeklilik başvurusu yap.
Raporun iki yıllık olsa bile emekli ol,belkide eski yasa emekli olanlara dokunmayacak vergi indirimleri geçerli olup yine eski yasa üstünden değerlendirilecektir.
Bakmışsın raporun maliyeden süresiz olarakta çıkabilir.

@Mehmet005 Yanlış yönlendirme yapmayın,Malulelenin garantisi var mı ?iş cikisi yapsak,onaylanmazsa zar zor gittiğimiz iside kaybedicez.maluluk onaylanırsa zaten çıkış yapılır iş yerinden

@Mehmet005,
Hocam öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. Eski kanun geçerli olduğunu varsaysak bile % 48 engelli oranımla 20 yılım ancak 2026 Mart'ta doluyor. Yani o tren kaçtı gibi. Ama hazır sizi bulmuşken şunu sorayım müsadenizle. Şimdi bu maluliyet zor, SGK zor veriyor maluliyet diye daha önceleri de başka arkadaşlar da yazdı. Hoş ben SGK bana maluliyet verse de SGK'dan almayacağım maaşı, banka sandığı benim sosyal güvenlik. Neyse konuyu dağıtmayıp somut olaydan gideyim.

Ek- 1 Hastalıklar Listesi der ki ;
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

Uyku apne sendromları

• Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) veya santral uyku apne sendromu (CSAS) tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
  • Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup uygulanan PAP (Pozitif havayolu basınç) tedavisine yanıt alınamaması (AHİ’nin 5’in altına indirilememesi) veya hastanın bu tedaviyi tolere edememesi (Her iki durumda da son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir).
Yani hocam burda somut bir olay var. Yani yorumluk bir durum yok ki. Ben bunu anlayamıyorum. Uyku testinde en az 3 ay makina kullanımına rağmen değerin 5'in altına düşmüyorsa ağır düzeyde işgücü kaybı diyor. Raporda da bu rakamsal olarak yazacak zaten. Yani diyelim ki raporda, işte makina kullanımına rağmen değer 8 çıktı diyelim. Bu somut gerçeğe karşılık SGK sağlık kurulu yok kardeşim ben burada maluliyet için ağır derece iş gücü kaybı görmüyorum diyebilir mi acaba?

@Emperor,
Kardeşim,
Dediğin gibi ortada somut belge ve test sonuçların var ve bu durumun maluliyet sebebi olduğu belirtilmiş,
İstersen hemen maluliyet tespit başvurusunda bulun.
Çalışıyorsanız işten ayrılmayın ta ki maluliyetiniz onaylanana kadar.
Dediğim gibi,yukardaki test ve raporlarını üstünden 6 ay geçmediği için kullanabilirsin.
Bu 6 ay rapor ve testlerin 6 ay boyunca geçerli olduğunu doktorlaraysa söyle,işlemlerin hızlansın.

@Mehmet005 Okuduk malulen başvuru yaparken aktif sigorta olmayacak demişsiniz
Tam olarak okumamışsın ve yazdıklarımı anlamamışsın sen en iyisi bi iki kez daha oku iyice anla sonra yaz.

@samedo99, Yine yanlış anlıyor sonra bize kızıyorsunuz :) Emekli olmak için dilekçeyi verdiğinizde çıkışınızın yapılmış olması gerektiğini belirtiyor. Emekli olur durumu ayrı, Tamam ben emekli olmak istiyorum diyerek bizzat emekli olmak için işlemi başlatmanız ayrı şeyler.

@HuYSuz79 Tamamda ben malulen emeklilikten bahsediyorum.suan sigorta devam ediyor ve ben yarın kurula girecegim.Ee kabul olmayacak anlamına mı gelir bu

@samedo99
Kardeşim,
Malulen emeklilik başvurusu ilk aşamada,malûl olup olmadığınızın tespitiyle ilgili olarak hastaneye sevkinizle başlar.
Bu ilk aşamada çalışıyor olabilirsiniz,taki hastane bu kişi çalışamayacak düzeyde maluldür diyene kadar.
İşte bu aşamada sgk'ya tekrar başvuru yapıp maluliyetim onaylandı emekli olmak istiyorum diye tekrar dilekçe verdiğinde çalışıyor olmaman lazım,yukarda o konu üstünden konuşuyorduk.
Sen üst sıralardaki mesajlarımızı okumadan konuya bodoslama dalmışsın.
Geçmiş olsun.

*Sevgili Arkadaşlar. Konuyu Ankara da bizzat ilgili bakanla görüşmüştük geçte olsa hayata geçiriliyor, sabırla bekleyin...
Merhaba
Bu konuyu biraz daha açabilirmisin?
Sabirla bekleyin derken ne anlamda iyimi kötümü bu yasa 2008 öncesi olanlar için pek iyi görünmüyor

@HuYSuz79,
Evet haklısınız 18 yasin altını saymadilar, stajları saymadilar, oysaki sen çalisiyorsun sayılması gerekiyor, onlar hala uğraşıyor, kademeli emeklilik isteyenler var. Şimdi birde biz ekleneceğiz.

@Escape2605,
Bu arkadaşımız zamanında haksızlığa uğramış anladığım kadarıyla onun sitemini yapıyor sanırım

@samedo99,

Google gir,sgk dosya evrak takip e devlet yaz.
Senin dosyanda yapılan tüm işlemleri ordan takip edebilirsin.
Yada dilekçe verdin sgk'nın maluliyet servisinden öğrenebilirsin.

Merhabalar tek hastalıktan 40 2008 sonrası sigorta girişim var ve vergi indirimimde 40 bu yasa bana ne gibi etkisi olur

19. Sayfa Ceyda Hanım'ın yorumu aksini düşünenler iyi okusun

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Kayıhan Bey, zaten bu 2008 öncesi kazanılmış haklar hiçbir şekilde daha sonrasında bir hak sahipliği kaybetmiyor, 2008'den önce alınan haklar öyle değerlendirilecek, 2008'den sonra alınanlar ve hatta 2021 yılında SGK'nin bununla ilgili çıkarmış olduğu bir madde var, artık bu yürürlüğe girecek yoksa hani herhangi bir hak kaybı olmayacak bununla ilgili. Orada aklınızda olan soru işareti tam anlamıyla neredeyse... Hani, burada, SGK madde 17'de evet ama
orada herhangi bir hak kaybı yok, geriye dönük bakıldığında bu SGK'nin mahkemelerde alacağı pozitif sonuç değil. Bu, daha sonrasında engelli raporu alacak vatandaşların, geçmişte almış oldukları raporların uygulamalarında herhangi bir hastalık; şeker, tansiyon, bunları üst üste koyduğunuzda almış oldukları raporlama puanlarıyla şu anda SGK'nin belirlediği baz daha farklı olacak.
Çünkü siz de uygun görürsünüz ki bir MS hastasıyla, bir tansiyon hastası aynı şeyde değil, iş gücü kaybına sahip değil. O yüzden
burada aslında engellilerin hepsini taban olarak eşitliyoruz; burada bir hak kaybı yok, 2008'den öncekiler de o haklarına sahip
olacaklar.

Türkçesi

Bu raporda, özellikle engellilik durumları ve bu kişilere iletilen haklarla ilgili bazı hukuki düzenlemeler hakkında bilgi verilmektedir. Ana hatlarıyla şu noktalar belirtiliyor: 1. **2008 Öncesi Haklar 2008 yılı öncesinde kazanılmış olan engellilik haklarının kaybolmadığı ve bu hakların sağlıklı olduğunu koruduğu vurgulanıyor.

Dipnot şahsım olarak; iki ayri hastalık mevcut böbrek 1 ortopedi 2 rapor istenirse alınır hallolur. Ama günlerdir demek istediğim. 2008 süresiz rapora sahip olan engelliler almış oldukları haklar kayıp olmayacak ve vergi indirimi yazısı ile müracaat edebilecekler. Süreli rapora sahip olanlar ise süreç bitmeye yakın ssk bilgilendirme sonrasında yeniden SGK sevkli heyete girip yeni rapor işlemlerini baslatacak.

19-20-21-22-23 sayfalar dikkatli okuyun

Vergi indiriminden dolayı ÖTV siz araç alıyorduk şimdi ikinci bır kontrole girersek emeklilik için ayrı rapor olup vergi indirimi için önceki rapormu geçerli olucak sizce son raporda oran yazmayacak çünkü

Ceyda Hanım kusura bakmasın ama ya bilerek boş konuşuyor ya da sahiden boş. Hak kaybı olmayacak ne demek yahu! Maddeyi ortalama zekaya sahip herkes okuduğunda bunu anlar. Türkiye’de engelli statüsünde emekli olacak kişilerin %70’ini emeklilik dışında bırakacak bu yeni sistem. Bu net.

@OturanBoğa,

aynen , boş konuşuyor umrundada değil monako yat klübünden ıstakozlu yemek yiyorum diye foto paylaşan birisi sonuçta , engellilikmiş balthazar mış , emeklilikmiş , emekli maaşı 8000 lirayken her sene kanun çıkarıp üstününü hazineden tamamlayıp 12500 yapmakmış , o ve onun gibiler bunu anlamaz , anlamakta istemez , emredilen kanun teklifini imzalayıp komisyona sevk ederler , orada cahilce laflar ederler sonra mhp+akp oyları ile hemen yasalaşır. bu arada % 70 in bence çok üstüne çıkacak sistem dışına atılacakların oranı.

@Mustafa788

2008 sonrası sigorta girişi olanların hakkını 2021 deki yönetmelikte yediler. Şimdi sıra 2008 öncesi sigortalı olanlarda. yani çıkacak yasa da senin için değişen bir şey yok.

@ozzykarakus

CEYDA'yı bir tek sen anladın, sende yanlış anladın.
Madde çok açık, çok net.

Yasa çıktı sende yasadan sonra emekliliğe başvurdun. Memur kanuna, yasaya, yönetmeliğe bakar.
"Ceyda öyle demişti, bakan böyle söz vermişti, toplantıda o konuşulmuştu" dilekçeyi alan memur bunların hiçbirine bakmaz, sende biliyorsun.

@OturanBoğa,

Yasayı öneren getirenlerin başında gelen kişi önerisini paylaşıyor. Boş konuşuyor diyorsun getiren kişi o sunan kişi o neyin boşu dolusunu çözemediniz üstad. Bu arada 19-24 sayfaları okuyun paylaşmış olduğum ibareye takılı kalmayın

@ucuncubahar,

Görüşürüz üstad yasa çıktığında 19-24 sayfaları oku 19 da takılı kalma

19-20-21-22-23 SAYFALARI OKUYUN OKUMAK İYİDİR REK 19. SAYFAYA TAKILMAYIN HADE BYYY

Arkadaşlar malulen emeklilik red gelirse mevcut engelli raporum etkilenir mi ?yada bu yasa denilen şey çıkarsa sonra emeklilik basvurumda bir sorun teşkil eder mi ?teşekkürler

Üst Alt