Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Muhalefet ve engelli arkadaşlarımızda bence mevzuyu tam anlamadı. Muhalefet konuyu anlamamış. Hakların korunması vs geçin bunları. SGK tamamen keyfiliği eline alıyor. En ağır kuralı koysun ben razıyım. Fakat en ağır bile olsa kuralı kaldırıp, kuralsızlığı ve keyfiliğin yetkisini alıyor. Emeklilik çocuk oyuncağı mı? Emekli olan adam zaten işini bırakmış, emekliliğini elinden alınca, bu ekonomik ortamda nasıl iş bulacak. İşini kaybettirecekler. 40 yaşında sağlam adamı Eytliyi emekli eden, 50 yaşındaki sakatın emekliliği iptal edecek. Vicdan mı? Kural koysunlar ben uyacağım kardeşim. İstediğimi muayeneye çağırırım, istediğimi çağırmam, istediğimi emekli ederim, istediğimi etmem, istediğimin elinden emekliliğini alırım, yasasıdır bu.
Merhaba adam kayırma,
Merhaba keyfilik,
Merhaba usulsüzlük,
Merhaba iş kaybetme,
Merhaba mahkeme süreçleri,
Merhaba rüşvet,
Merhaba kaos,
Merhaba ayrımcılık,

Önceden kural vardı. Ku-ral. Kural. Kural.
Gün sayısı
Yıl sayısı
Engel oranı.
Peki şimdi ne var? İki şey var. Birisi 'sedyede yatacak" kadar hasta olman lazım. Bir diğeride SGK'nın keyfi.
Akıl almıyor.
Önceden ne vardı, Vergi indirimi engelliliği, şimdi neye tabiyiz: Maluliyet ve işgücü kaybı yönetmeliğine.
İşgücü kaybı neye göre kime göre uygulanacak:
İnşaattan düşüp artık bacakları tutmayana işgücünü kaybetmişsin diyecek.
Fakat memur olup tekerlekli sandalyedekine işgücünü kaybetmemişsin diyecek.
Yahu ikiside aynı değil mi? Delirmemek elde değil.

Genel olarak baktığımızda iyi düşünmek istiyoruz. Ben komisyonda konuşulan kurulan diyaloglara göre yorum yapıyorum. A paylaşıp Z çıkarsa sonuç onu bilemem.

Gelelim yazının sonunda vekillere anlatmak vs x platformunda her gün ama her gün defalarca paylaşım yapıyorum. Kısmi bir çok arkadaş gibi burada yazanlar edenler yöneticiler de dahil topyekün ilgili platformda paylaşımlar yapmalıyız. Burada ne kadar yazsak da görüş bildirsek de boş olduğunu düşünüyorum.

Ama yine de diyorum binlerce insan var süresiz rapor alan ve emekliliğe gün sayan böyle bir rezilliğe imza atıp insanları mağdur etmezler diye iyi tarafından düşünmeye çabalıyorum.

benim yorumlarımı malulen emekliliğe bağladıysan eğer. Ben mağlulen emeklilik ile ilgili bir yorum yapmadım sadece ve sadece 2008 yılı öncesi ssk başlangıcı olan ve normal engelli emeklilik işlemlerinde süresiz rapora sahip olanlar etkilenmeyecek diyorum. Malule süreli rapora sahip engelliler ile ilgili yorumum yok

Son düzenleme:
Bilginiz var mı önceden tek hastalıktan çalışma gücünün %60 ını kaybetmen gerekiyor diye red geliyordu insanların %90 raporu olsa bile yine tek hastalığa mi bakacaklar acaba

@OturanBoğa,
Teşekkür ederim biz başvurduk bikac kere böbreğin birisi yok birisi de %20 çalışıyor 1800 günü var sigorta girişi çok eski ama red geldi kanun değişecek ya genel engellilik oranını baz alırlar mı diye düşündüm genel oranı %90 çünkü baypass skolyoz vs çok hastalığı var

Emekli olursam hayalleri kurmuştum. Hem işimden para alırım yüzde 15 kesintiye rağmen , emekli olduktan sonra gelen para ile ev almak için biriktirim diye düşünmüştüm. Şimdi bu yasa ile Sağlık kuruluna girince rapor oranı düşme riski var . aynı zamanda işi ve engelli emekli aylığını kaybetme riski. Sonunda beş parasız kalma ihtimali. Bence erken seçim istemek buna çare olmayacak arkadaşlar. Komple halkın düşüncelerin değişmesi gerekir o da çok zor.

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Kayıhan Bey, zaten bu 2008 öncesi kazanılmış haklar hiçbir şekilde daha sonrasında bir hak sahipliği kaybetmiyor, 2008'den önce alınan haklar öyle değerlendirilecek, 2008'den sonra alınanlar ve hatta 2021 yılında SGK'nin bununla ilgili çıkarmış olduğu bir madde var, artık bu yürürlüğe girecek yoksa hani herhangi bir hak kaybolmayacak bununla ilgili.

Yalan söylüyor mu diyeyim, yanlış söylüyor mu diyeyim bilemedim.

Maddenin neresinde kazanılmış haklar korunacak veya süresiz raporlar geçerlidir falan diyor?
Öyle bir şey yok.

Yeni emekli olacaklar Çalışma Gücü Kaybına göre emekli olacak diyor. Süreli, süresiz, eski rapor geçerli vs. hiç birini demiyor.

Komisyonda konuşulan, hatta genel kurulda konuşulan hiç bir şeyin zerre kadar önemi yok. Yasa maddesi ne yazıyorsa o geçerlidir.
Bunun güzel bir örneği evlenen kadınların kıdem tazminatı hakkıdır. Yasanın çıkma sebebi "evlenen kadınlar kocası çalışmasını istemezse evde oturup ev hanımı olacak, çocuk doğuracak... vs. o yüzden işten çıkarsa tazminatını alsın" diye yazılmış. Bugün evlenen kadın çalıştığı yerden istifa edip tazminatını alıyor, ertesi gün gidip başka yerde işe giriyor. Bu konuda açılmış yüzlerce, binlerce dava var. Yargıtay noktayı koymuş. Evlenen kadın tazminat alır deyip geçmiş.

Komisyona, tutanağa falan bakan eden yok.

Bu da aynı öyle bir konu. Madde yürürlüğe girdi mi kimse komisyonda ne söylenmiş diye bakmaz.

@MeTePe,

O zaman burada binlerce yasa ile ilgili bildirim yapan yöneticisinden tutun üyesinin yapmış olduğu komisyon tutanakları orada geçen diyaloglar hepsi YALAN.

Artık burada da fikir görüş bildirmekte boş.

Tek sonuç bekleyip çıkan yasanın maddeler halinde okuyup prosedürlere göre raporları yenilemek.

2008 öncesi sigortalılığı başlamış ve süresiz raporu olanların kazanılmış hakkının elinden alınmasına söyleyecek kelimeyi lügatte bulamadım.

@ozzykarakus,

Dostum bunu düzeltmenin sadece 2 yolu var.

Birincisi, ilgili madde çok açık ve net olarak betimlenir. Kimlerin ne hakkı olduğu, ne olmadığı açık bir şekilde yazılır.
İkincisi, SGK Çalışma Gücü Kaybı yönetmeliğini tamamen değiştirir ve hastanelerde verilen "engelli sağlık kurulu rapor yönetmeliğini" esas alır.

2. olasılığı neredeyse imkansız görüyorum. Çünkü bu değişiklik malüllüğü de etkiler.

Bunlar olmadıkça raporu süreli olmuş, süresiz olmuş, yeni almış, almamış herkes yayınlanacak yeni maddeye tabi olacaktır.

Yani birisi engelli emekliliği için başvurduğunda "gel bakalım, senin durumunu çalışma gücü kaybı yönetmeliğine göre bir inceleyelim" diyecekler. Eğer kriterlere uymuyorsan, kusura bakma, emekli olamazsın diyecekler.

Olay bu kadar basit ve net.

Sence SGK'daki memur "ama Ceyda hanım şöyle demişti" deyince fikrini değiştirir mi?

Arkadaşlar, bir de durup düşünün... bu değişiklik neden gerekli oldu?

Ben nedenini söyleyeyim.... Engelli emekliliği bir çeşit EYT yüküne dönmeye başladı. Bu haktan yararlanan sayısı hızla artıyor. Üstü kapalı bir şekilde, basit görünen bir madde değişikliği ile binlerce kişinin emeklilik yolunu sessiz sedasız kesmiş olacaklar.

@MeTePe,

Tabi ki yasada ne çıktıysa ona göre yapacak canan ahmet mehmet ile iş yürümez. Ama şuan hiç bir şey belli değil iken karalara bağlamamakta gerekiyor. Yine aynı tanıya varıyoruz. Yasa çıksın ona göre değerlendirelim bakalım.

Zaten yasa çıksın 20 yıldan ben şahsen 18 yıla düşüyor temmuz 2025 iken hak edişim. Yasa çıktığında emekli olmaya hak kazanıyorum. Ve işlemleri de başlatacağım.

Ben bugün ümraniye ssk müdürlüğünden bir görevli memur ile konuştuğumda durumu anlattım aldığım cevap yasa sonrası engelli vergi indirimi ve raporunuz aslı yanınızda olmak şartıyla fotokopisi ve kimlik fotokopisi ile işlemleri başlatabilirsiniz dedi.

Süreçleri herkes yaşayarak görecek. O süreçte burada işlemlerin adımlarını sırasıyla paylaşarak birbirimize bilgi alışverişi yapabiliriz.

Ya abi bu kadar tartışılıyor bu durum burada.Sgk ya yakin olan bir arkadas gidip birim şefinie selam verip bir çay icip durumu soramazmi.sgk öcü degilki.bizim vergisiz ile dönen kurum.en azından bir fikir alinir.

Arkadaşlar herkese merhaba bugün doktorları gezdim malulen için 1 hafta sonraya kurul randevusu verdiler doktoruma artık çalışamıyorum dedim.epikrizleri yüzde 40 ile yüzde 60 engelli raporlarımi gördü.yine aynısını vericez dedi,herkes için hayırlısı olsun.

Sgk ya yakin olan bir arkadas gidip birim şefinie selam verip bir çay icip durumu soramazmi.

Arkadaşım birim şefi ne bilsin.... Bu siyasi bir karar. Mecliste çıkıyor. Yasa nasıl çıkarsa SGK Genel Müdürlüğü ona göre genelge hazırlayıp müdürlüklere gönderecek. Müdürlükler de o doğrultuda işlem yapacak. Şu an sgk personeli sizin kadar bile bilgiye sahip değildir.

Bu düzenlemeyi isteyen ya Çalışma Bakanlığı, ya da Maliye'dir tahmin ediyorum.

Arkadaşlarlar yeni yasa geçti var sayalım tek bir hastalıktan en düşük çalışma kaybı 40 almamız gerekmiyormu en kötü neden 60 deniyor yanlışmı biliyorum

@grafakir, malulen emeklilerle ilgili konuşurken 60 rakamı söylendi karıştırmış olmalısınız. Evet 40 almak gerekiyor ama 40 almak da kolay değil.

Mesela kendi rahatsızlığım ile ilgili örnek vereyim.
Hafif tanı alabilmem için 40 denilen tanı bu
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan, kalıcı iki taraflı ileri/çok ileri (cihazsız olarak yapılan ölçümde 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı

isteniyor. Deyim yerindeyse cihazsız hiç bir şekilde normal konuşmaları duyamıyor olacaksınız ve böyle bir kayıpla cihazla bile konuşmaları anlamakta zorlanırsınız. Bu tabloya göre ben şuan emekli olamazdım mesela. Diğer yandan başka bir konu da konuşurken yazmıştım. Benim çalışamıyor olmamın sebebi işitme kaybı değil. Evet telefonla konuşmam gereken durumlarda konuşamam, insanlarla iletişim gerektiren işleride yapamam ama başka şeyleri yapabilirim gibi geliyor değil mi. Oysa asıl rahatsızlığım ve şuanda otururken dahi zorlanmama neden olan ağrılar kemik erimesinden kaynaklanıyor. Bunun ise eski özürlü oranlarda karşılığı yok. Omuriliğiniz kırık olmadıkça verilmez deniyor. Ne kadar erime olduğunun, ne kadar ağrı çektiğinizin hiç anlamı yok. Bu gibi şeyler düzelir bir gün diye umut ederken çalışma gücüne geçilmesi o yüzden çok büyük hayal kırıklığı. Mesela 3 hastalıktan oranları olan ve balthazardda %60-70 engeli olanların çalışma gücünde %40 alamama ihtimali var. Bir de benim bahsettiğim gibi durumlarının olduğunu düşünün. Ne yapacak bu adam.

Aralığın son haftası meclis gündemi belli oldu mu? Bi arkadaş tatil olur ocak sonuna ancak yasalaşır dedi, başka arkadaş aralık sonu dedi. 10 ocak’a kadar emekliliğe başvuru süresi var diyen de vardı.

@HuYSuz79 Bugün doktorları gezdim maluliyet için hastalık listesinde tanı var ise genelde doktorlar uymak zorunda bugün doktorum bana engelli raporuma bakarsk aynısını vericez zaten dedi.Bakalim hayırlısı

Ben nedenini söyleyeyim.... Engelli emekliliği bir çeşit EYT yüküne dönmeye başladı. Bu haktan yararlanan sayısı hızla artıyor. Üstü kapalı bir şekilde, basit görünen bir madde değişikliği ile binlerce kişinin emeklilik yolunu sessiz sedasız kesmiş olacaklar.
Büyük ihtimal sizin dediğiniz gibi yük olarak görülüyoruz. Ayrıca haklarida parça parça alıyorlar 2021 deki yasayla bir kesimin hakkını aldılar engelliler yanlışlık yapıldı düzeltilir diye bekleyip ses çikarmadilar, baktılar çok tepki almadılar 4A lilarin da emeklilik hakkını alacaklar, hani emekli olan bir çok engelli bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasin havasında ya şuan, yarın bu işin ucu onlarada dokunur, bir kaç yıl sonra bir yasa daha çıkarip herkes kontrol muayenesine tutulacak derlerse şaşırmam. İnşanları parça parça ayrıştırıp sindirmek her zaman daha kolaydır. Herkesi her şeyi aynı anda yapsalar tepki büyük olur, böyle çıkan ses cılız oluyor.

@samedo99,
Hastanedeki heyet raporu direk sgk sağlık kuruluna gönderiyor. Orada da bir hekim heyeti var esas kararı onlar veriyorlar. 2 aşamalı bir değerlendirme gibi düşünün. Maluliyet için diyorum bunu.
Hakkınızda hayırlısı olsun🙏

@Sevgitt,
+1

@samedo99,
Sgk hastalık listesinde, ilgili hastalığın altında yazan maddelere birebir eşleşen bir tanı olması gerekiyor.
burada bu konuda yakınan öyle çok insan gördümki:(
Karamsar bir yerden bakıp söyleyip, canınızı sıkmak değil niyetim. Olumsuz bir durum olursa şimdiden böyle birşey olabilir diye haber vermek amacıyla paylaşıyorum.
Siz hastalığınıza ait tanı ve sgk hastalık listesindeki ilgili tanımı bir karşılaştırın.
Dilerim her birimiz için hayırlı sonuçlanır bu süreç🙏

@Thyshine,
Ben ünlü bir sosyal sigortalar uzmanı ile görüştüm şu an meclis gündemi yoğun diyor işte Suriye olayı,asgari ücret v.b 2 hafta bütçe görüşmeleri olacak meclis tatile girebilir dedi yasanın kanunlaşması ocağın son haftasını bulur diyor

@Onlylife Doktor çalışma gücü var veya yok der sadece tanida girer, noktasına kadar doğru kimse yazamaz zaten hayirlsi olsun.Bekleyip gorecegiz yaşayarak

Bu platformda dertlerimizi paylaşıyoruz ancak sadece bizler görebiliyoruz.
Yakınlarınıza akrabalarınıza kime ulaşabilirseniz.
X’ te paylaşım yapmalıyız

#EngelliHaklarıKorunsun hashtagi altında ancak o zaman destek bulabiliriz kanısındayım.

@HuYSuz79,

merhaba

Aynı durumdayım. Benim işitme kaybım yüzde %70 her iki kulakta . Bu oranlarla engelli emekli olamıyorsan vay halimize.

Üst Alt