Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@emrah52,

aynen öyle birtek 2008 öncesi ssk lılar vardı yüzde 40 engelli raporu ile emekli olan , onuda bitirmiş olacaklar

• Beğen
Reaksiyonlar: Mlkr
@emrah52, mesele şurada: örneğin kanser hastası 5 yıl remisyondan sonra %40 engelli durumunda, yönetmelik öyle diyor ve süresiz %40 rapor veriyor. Ancak olaya sgk çalışma gücü kaybı girince sgk oran vermiyor, kanser hastasına çalışma gücü kaybın yok diyor. Böyle olunca 2008 öncesi girişli emeklilik bekleyen kanser hastaları bir daha emekli olamayacak. Kanser sadece örnek, bunun başka hastalıklarda da karşılıkları aynı bu şekilde. Kayıhan bey bu durumu farketmedi oradaki sgk uzmanı vs. İşi oldu bittiye getirdi gibi geliyor bana. Herkes ulaşabildiği muhalefetten herkese ulaşmalı, bu yasa meclisten geçmemeli yoksa durum vahim

Son düzenleme:
@Mlkr,

2008 öncesi ssk li isen aynen hak kaybı var , bir an önce emekliliklerini versinler şartları yerine gelenler varsa . Bundan sonra herkesle eşitlenecek durum . Kanser hastaları eğer tedavi esnasında bir uzuvlarını veya organlarını kaybetmezlerse veya kanserin neden olduğu kronik hastalığa yakalanmazlarsa emekli olamayacaklar. Bizde 2008 öncesi bie memur arkadaşımız başvurmuştu. Meme Kanseri tedavisi oldu yüzde 49 raporu var. emekliliğe başvurdu ret geldi çalışma iş gücü kaybı olmadığı için ssk lı olsa idi olabiliyordu. memurlarda 2008 önceside sonrasıda çalışma gücü kaybına bakılıyor.

@reciss,

Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kuruluyerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatda dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

Bu maddeye göre 2008 öncesi vergi indirimi ile emekli olanlar hastalık cetveline göre degerlendirilcek nasil sıkıntı var burda çalışma gücü kaybı aylık bağlanmasına esas raporun mevzuatı neyse ona bakilcak deniyor bir sıkıntı yok.
Bu yasa emekli olanlari ilgilendirmiyor kmt de hangi şartlarda emekli oldu ise o şartlara göre degerlendirip hak kaybına ugratilmicak deniyor

@neoplis,

Evet ama işin farklı boyutu da var gss borcum var ilaçlarımı parayla almak zorunda kalıyorum sistemde benim de ilaçlarımı göremez.

Arkadaşlar mevcut süresiz engelli raporum var 12 yıl önce aldım ben mesela emekli olmak istemiyorum ve normal emekliler gibi 7000 gün ve 60 yaşı bekleyeceğim bu süresiz raporumla her işte çalışırım herhalde

@Aliemin,

öyle diyor bende öyle biliyorum zaten. Fakat yasa çıkmasa engelli oranı yüzde 40 a kadar düşsede raporla yeni vergi indirimi ile emekli olacakken , Çalışma gücü kaybına bakılarak yapılacak diyor oraya takılıyorum ben hak kaybı var. 2008 de zaten eski yasayı değiştirmissin ek madde koymuşsun 2008 öncesi ssklıları etkimeyecek demişsin, ozaman düşünenler illaki bunu düşünmüşlerdir. ssk çalışma şartları zordur bağkurlu ve memura göre diye onları ayrı tutmuşlar. ne olduda bunu şimdi sonlandırıyorsunuz.

• Beğen
Chp Milletvekili önerge vermişti , sgk başkan yardınıcısı ikna etmiş hak kaybı yok diye ondan dedim.

@BnymnYldz,

Paylaşımın için teşekkür ederim.
Az önce Reciss nickli arkadaşta yazdı sağolsun buna göre ben şimdi sadece gözden 53 oran alacağım heyetten buna göre buradaki listeye göre %50-59 arası olan oranamı girecem yoksa sgk da bu 53 oranın bir karşılığımı var iş gücü kaybı olarak karşılığı nasıl tespit edilecek onu merak ediyorum.

18 yıla düşüyor ama önceki yazışmalarınıza baktığımızda süreli / süresiz rapora sahip tekrar rapor çıkaracak bilinen bişey anlayamadım ne demek istediğinizi

@Mlkr,

Kayıhan bey bunu farketmedj değil olay tamamen emekli olanların haklarının ne olacağı hususunda kendiside onların kontrolleri rapor alınan tarihteki mevzuata göre olacak çalışma gücü kaybı olmayacak diye açıklama yapıyor.zaten istedikleri emekli olmayanlari yasadan sonra çalışma gücü kaybına göre değerlendirmek.

@emrah52,

aynen hocam engelli emekliliğinde en kötü ihtimal 40 oran 20 yıl sigortalılık 4650 gündü, yeni yasada yıl ve prim gün sayısı daha az isteniyor ama 60 çalışma gücü kaybı gerekli hakkımızda hayırlısı

@ozzykarakus,
hayır abi senin attığın tutanaklardaki muhabbetten bahsediyor abi, lakin kayıhan pala ve diğerleri süresiz raporların geçerli kılınması gerektiği hususunu atlıyorlar yada işlerine gelmiyor çoğu engellinin kazanılmış haktan bahsettiği konu bu aslında ben 60 oran aldıysam çalışma gücü kaybı raporunda bunun 30 a düşüp engelli emeklisinin üstüne bir bardak su içeceği korkusu

@ozzykarakus,

Demek istediğim şu zaten mevcutta bir raporum var 58 oran vergi indirimi dahil.
Fakat şuan raporumu tekrar yenileyeceğim. Bu raporumda sadece gözden Yüzde 53 alacağım. Eğer bu yasa çıkarsa az önce paylaşılan tabloya göre 53 oran aldığım değermi baz alınacak yoksa bu 53 oranın sgk çalışma gücü kaybına göre bir karşılığımı var misal raporum 53 aldım sgk iş gücü kaybı karşılığı 40 gibi anlatabildimmi?
Yani kafamı karıştıran iş gücü kaybı denen oran neye göre

Yasayla herkesin engelli raporu buna tabii olacak.

Engelli Emekliliği 28 eylül 2021 tarih , sayı : 31612 yılında maluliyet ve çalişma gücü kaybi tespiti işlemleri yönetmeliğine göre yapıyor.
Bu yönetmeliği iyi okumalısınız. Resmi Gazetede var ve eklerinde hangi hastalıklara karşılık geldiği yazıyor.
Burada epey bir daralma söz konusu özür oranları cetvelinde yazanların bizdeki çalışmamizdaki güc kayıplarını belirlemişler.

Hafif , orta , ağır çalışma gücü kaybı oranlarına göre kurul emeklilik kararını veriyor.

Hafif düzeyde çalışma gücü kaybı: Bu Yönetmeliğe göre çalışma gücünün en az %40-49 arasında kaybedilmesini,

Orta düzeyde çalışma gücü kaybı: Bu Yönetmeliğe göre çalışma gücünün en az %50-59 arasında kaybedilmesini,

Ağır düzeyde çalışma gücü kaybı: Bu Yönetmeliğe göre çalışma gücünün en az %60?ının kaybedilmesini,

Bunları biliyorsunuzdur.
ilki 28.eylük 2021 yazan yönetmelik
2. link ise hastalık listesi

Ne oldu şimdi birşey anlamadım süresiz rapor korunacak diye anladım

@Escape26051983, Alacağınızı düşündüğünüz %53 engel oranınızdır. Engel oranı ile çalışma gücü kayıp oranı aynı şey olmuyor.

SGK çalışma gücü kayıp oranını hastalık listesine göre belirliyor. SGK için mevcut raporunuzdaki oranın bir önemi yoktur. Yasa bu haliyle kabul edilirse şu an malulen emekli olmak isteyenlere uygulanan prosedür uygulanacak büyük ihtimalle. Başvuru yapıldığında sevk edilip durum bildirir raporu alınacak ve bu rapor SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenecek çalışma gücü kayıp oranı belirlenecek.

Durum Bildirir Raporunda engel oranı olmuyor kişinin hastalıkları ile ilgili teşhis tanı gibi bilgiler oluyor.

SGK sizin aldığınız rapordaki tanıya göre hastalık listesine bakıyor Ağır Orta veya Hafif diye kararını veriyor.

Ağır %60 ve üzeri
Orta %50-59
Hafif %40-49

lütfen asistanına yazın sizlerde ,,,kimse benim için değişen birşey yok işgücü kaybım %40 ı sağlıyor diye düşünmesin.2 ay önce kimse bunu beklemiyordu bakın ne haldeyiz ses çıkarın yoksa size de zararı dokunacak tek gecede tek yasa ile ...

Sigortalının ağır düzeyde çalışma gücü kaybı tespiti

MADDE 5 –
(1) Sigortalının çalışma gücünü ağır düzeyde kaybedip kaybetmediğinin tespitinde hastalık listesi esas alınır.

(2) Sigortalılık süresi içinde;

a) Hastalık listesinde belirtilen hastalıkların meydana geldiği,

b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, hastalık listesinde belirtilen seviyelere yükseldiği,

c) Çalışma gücünü ağır düzeyde kaybetmiş haliyle ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık nedeniyle çalışma gücünü ağır düzeyde kaybettiği,

Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır.

(3) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünü ağır düzeyde veya vazifesini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engeli sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz.

(4) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.

Orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti

MADDE 6 –
(1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ile geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde belirtilen orta ve (b) bendinde belirtilen hafif düzeyde çalışma gücü kaybının tespitinde hastalık listesi esas alınır.

(2) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.

@samedo99, Ağır Orta veya Hafif olma durumuna zaten SGK karar verecek. Kendi verdiği Orta tanıya göre emeklilik şartları uyuyorsa emekli etmemesi için bir sebep yok.

Kişi direk malulen emeklilik başvurusu yapmışsa eğer bu seferde SGK sadece bu kişinin ağır düzeyde çalışma gücünün kaybedilmesi durumunu inceler. Ya kabul eder yada red gelir.

@BnymnYldz,

dostum ben bir şey soracağım çalışma gücü kaybı nedir örneğin benim sol kolum kısıtlı gündelik işlerimi yaparken zorlaniyorum tek elimle genellikle işlerlimi hallediyorum vs bunu mu baz alacaklar bu mu çalışma kaybı olacak

@svnn,
Kardeşim yeni raporun sisteme girdiği gün eski raporun iptal olur ve yeni raporun geçerli olur.

@BnymnYldz,
Yeni düzenleme ile 1.derecede olanlara 100 gün prim günü daha kilitlemişler.
3600 olan prim gün sayısını 3700 güne çıkartarak ayrı bir set daha çekmişler.

@reciss,

Evet orada muhalefet olayi tam anlayamadi iktidar tarafida laf oyunlariyla kandirdi onlari.Boylece komisyondan şak diye cikti teklif

• Beğen
@zeynep2306,

Ya da alırım SGK üzerinden ama içmem onu nasıl kontrol edecek, dolayısıyla o söylenen ilaç kontrol vs konusu tamamen hurafe

@AHMET FATİH ERYILMAZ, Üst ekstremite ile ilgili sgk hastalık listesinde aşağıdaki gibi bir değerlendirme yapılıyor. Sizin anlatımınıza göre hastalığınız Hafif gibi görünüyor listeye göre. Gördüğünüz gibi çalışma gücü kayıp listesinde oran olmuyor. Hastane verdiği rapora hasta ile ilgili bilgileri detaylı yazması yeterli. SGK Sağlık Kurulu buna göre tanıyı belirliyor Ağır Orta veya Hafif diyor.

Sizin engelli raporu oranınız %57 galiba öyle hatırlıyorum. SGK çalışma gücüne göre size Hafif derse bunun karşılığı %40-49 aralığı oluyor. Yani engelli raporumuzdaki oranımıza bakarak bu benim çalışma gücü kayıp oranımdır dememek gerekiyor.

Ben sizin anlattığınıza göre kendi fikrime göre Hafif diye örnek verdim kesin öyledir demiyorum. SGK Sağlık Kurulu belki Orta der onu bilemeyiz.

Sağlık hizmeti sunucusu tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporunda çalışma gücü kaybı veya engel oranı belirtilmiş ise bu oran, Kurum Sağlık Kurulu ve Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu kararlarında bağlayıcı değildir.

SGK çalışma gücü kayıp yönetmeliğinde üstteki maddede gördüğünüz gibi, ben senin raporunda ki orana göre karar vermem, sevk ettiğim hastane oran verirse onada bakmam çalışma gücü kayıp oranını belirlemek benim işim diyor.

Son düzenleme:
Üst Alt