Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@Senyorsen, Şu an 2. Bölüm başladı ama söz alan milletvekili kanun teklifi ile alakasız konuşuyor. Yok imralı heyeti yok süreç falan saçma sapan konulara giriyor.

Zaten etkili bir muhalefet olsaydı 22 yıldır çok şey değişirdi.

Merakla 16. ve 17. Maddeyi görüşmelerini bekliyorum 🤔 Dün 23:45 te kapattılar bakalım bugün ne yapacaklar.

arkadaslar engelli emekliliğine dair neler değişecek kısaca bilgilendirebilirmisiniz, 15 yıl 3960 gün %60 ve üzeri için, benım %70 raporum var süresiz beta talasemi major rahatsızlıgım var bu şartlarda kaç yılda emeklı olurum, su anda 2970 prim gün sayım var,15 yılın dolmasına da 6 yıl kaldı, bilgisi olan biri aydınlatabilir mi?

@ozghcttpli,

bende korkudan ve maaş düşecek diye 26 aralıkta emekliliğe başvuru yapmıştım şimdi edevletde tahsis numaramın çıktığını gördüm artık üzerimdeki stresi attım çok şükür darısı başınıza inşaallah

Maddeleri okuduğunda Süreli ve sürekli rapor ile emekli olanların kontrol muayneleri emekli oldukları mevzuata göre yapılacak diyebiliyormusunuz ? @Senyorsen,

@asdqwe111,

Siz zaten değişmiş olan taraftasınız sanirim sigorta girişiniz 2008 ekim sonrasimi. Değişmeyen bi 2008 öncesi ssk li kalmıştı, şimdi onlarida bizlerle aynı şartlara tabii tutacaklar. Sizin daha 6 yıl varmış. Is gücü kaybi yapilacak size , emeklilik için tek bir hastalık/sakatlık nedeni ile SGK Hastalık Listesi'ne göre yeterli tanıyı alabilmek şart. Emeklilik de tanının düzeyine göre belirlenecek hastalık listesinde beta talasemi hangi iş gücü kaybına denk geliyorsa ve işe giriş
kademesine göre düzenlenmiş tablo aşağıdaki gibidir.

2008_sonrasi.PNG

Bu arada sizin hastalığınızın karşılığı yukarıda linkini bıraktığım hastalıklar listesi hematolojik rahatsızlıklar bölümünde h ) kısmında talasemilere baktığımda bi ağır iş gücü kaybi var , birde hafif . Ağır iş gücü kaybi (%60 üstü ) alırsanız eğer 15 yıl 3960 prim gün yetiyor size bilginiz olsun. Hastalik listesine iyi bakın.
Hafif iş gücü kaybi (%40-%49 ) arası
Orta iş gücü kaybi (%50-%59 ) arasıdır.

@Konyaereğli,

Hayır Hocam Bakın madde açıklaması şu şekilde;
MADDE 14- Aynca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının. Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat da dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.
Bazı arkadaşların çıkış noktası bu cümle. Diyorlar ki kazanılmış haklar devam edecek. Ama dikkatli okursanız "mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi... " diyor. Yani emekli aylığı bağlananlardan bahsediyor.
Madde açıklamalarındaki aşağıdaki cümle henüz emekli olmayanları ilgilendirmektedir.

"Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır."

Buradan anlaşılacağı üzere teklifin şuan ki haliyle emekli olmayanlar yeni mevzuata tabii olacak.

Şaka gibi 1 söz bile etmeden maddeyi geçirdiler yazıklar olsun.

Gerçekten şaka gibi oldu. Kimsenin itirazı ve sesi yükselmedi bile. Aynı zamanda değişiklik önergesinde verilmedi. Çok yazık..

19 veya 20 de değişiklik önergesi verildi muhalefetten değişiklik önergesi gelmedi demekki onlarida ikna etmisler

17.madde birsey eklediler yururluge girdi tarihten once ay basi gibi birsey dediler nedemek istediler

Komedi vallaha kimse sallamadi engellileri . Ayıptır yaw engellileri bitirdiler bari geçmişte alınan raporlara ait haklar korunacak falan denseydi önerge bile sunmadilar

MADDE 27- Bu Kanunun;
a) 7 nci maddesi 21/12/2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
b) 12 nci ve 21 inci maddeleri yayımını izleyen ayın başında
c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.
altı çizili madde çıkardıkları için bir hatırlatma yaptılar

@avci0606, Bu gibi teklifler Resmi Gazetede yayınlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girer.

Konuşma tutanakları sisteme eklensin okuyup bakarız söylediğiniz duruma.

arkadaşlar yok öyle birşey hiçbirşey demediler direk geçti 17 madde
sadece yasadan çıkardıkları kanunlarla ilgili ya da önerge verdikleriyle ilgili bir hatırlatma yaptılar ben öyle amladım

@BnymnYldz,

Cok tesekkur ederim ozellikle 17.maddeye 01.01.2025 ekledir ama duydum fakat algilayamadim sizden ricam yazarsaniz cok sevinirim
Son 26 27 28 maddeyi onaylarken soylediler

ben duymadım duyan arkadaş varsa yazar ya da paylaşırsa bende sevinirim

Muhalefet maalesef yokuşa sürmedi. Zaman baskısını lehe kullanmadı. Neden? Çünkü yarın ve cuma günü gelmek istemediler. İstedikleri zaman o kadar iyi sıkıştırıyorlar ki ama bu sefer yapmadılar. Hepsine kızgınım. Ancak şu var ki 25 kasımda bu konu komisyondan geçti 1.5 aylık süreçte çok cılız bir şekilde sesimiz duyuldu. Bu noktadan itibaren diyorum ki Çalışan engellilerin temsil noktasında çok zayıf olduğu aşikar.
Hepimize geçmiş olsun. Yarın gece Resmi gazetede yayımlanır.

Duymadık bugün emekli olan biri ne yapcak o zaman yanlış duydunuz demek

13.01.2025 tarihinde yılım doluyordu , 5 günle emekliliğim hayallerim gitti ,

Üst Alt