Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

MADDE 14- 5510 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinin yedinci fıkrasının (d) bendinin (1) numaralı alt bendi ve (e) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1) 31/12/2008 (dahil) tarihinden önce sigortalı sayılanlar için 3700 gün olarak,”

“1) 31/12/2008 (dahil) tarihinden önce sigortalı sayılanlar için 4100 gün olarak,”

MADDE 15- 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “ve ikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

“Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar hakkında 28 inci maddenin beşinci fıkrası ile 94 üncü madde hükümleri uygulanır.”

Bu maddeler yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 2008 öncesi ssk lılar ile ilgili. madde 15 teki 5510 sayılı kanunun geçici 10. maddesinin 2. fırkası engelli raporuyla emekli olanlarla ilgili madde. onu kaldırmış oldular. 3. fırka aşağıdaki gibi değiştirilmiş denilen ibare vergi indirimi ile emekli maaş ödemesine devam edilir deniyor. Emekli olanlar için 94. maddedeki kontrol muayenesinde nasıl bir süreç işleyecek yaşayıp göreceğiz. bu kadar zor olmamalıydı. 2008 öncesi engelli ssk lınin haklarını eyt öncesi gibi elllerinden alınmış oldu . Bu anayasadan inşallah döner. Kazanılmış hakkını bekleyen, prim ve yılı sona doğru yaklaşıp emekliliğini bekleyen 2008 öncesi ssk lıları mağdur ediyorlar. 99 öncesi çalışanların haklarını, geri alındığı gibi sonradan geri verdiler. Bu da inş geri döner...

Bu konu neden bu kadar uzadı anlamıyoruöüm.Adamlar yazılı da sözlü de dile getirdiler.Kontrol muayenesi emekli olduğu yıldaki şekilde devam eder diye.Tartışılıp geri döndürülmesi gereken konu emekli olamamış kişilerin haklarına yapılan müdahale.

Şu 3 konuya açıklık getirmek daha iyi olur bence...

2008 öncesi sigorta girişi olanlar süresiz rapor ve süresiz vergi indirimi ile emekli oldu ise emeklilik devam edecek mi?

2008 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olduysa ve süresiz rapor aldı ise sağlık kontrolüne ve çalışma iş gücü sağlık kontrolü yapılacak mı?

Süresiz vergi indirimi ile emekli olan birey SGDP kapsamında çalışma hayatı devam edecek mi?

@Bilgi Hazinedir @OturanBoğa

Son düzenleme:
Vergi indirimden yaralanıp, engelli emeklisi olan ve süreli rapora alanların kontrol muayensinde uygulanacak hüküm ve acıklaması asagıdadir.

Yasalaşan kanun teklifinde MADDE 15 , fakat görüşmelerde MADDE 17 madde 17'nin açıklamamsıda aşağıda bulunuyor, umarım kazanılmış haklarımıza dokunulmaz.

MADDE 15- 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “ve ikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

“Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar hakkında 28 inci maddenin beşinci fıkrası ile 94 üncü madde hükümleri uygulanır.”

Komisyon teklif maddesi ve acıklması
MADDE 17- 5510 sayılı Kanunun geçici10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlüktenkaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekildedeğiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “veikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.“Engelliliği nedeniyle vergi indirimindenyararlanarak yaşlılık aylığı bağlananlarınaylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlarhakkında 28 inci maddenin beşinci fıkrası ile 94üncü madde hükümleri uygulanır.”
Madde 17- Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergiindirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışmagücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır.Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcutaylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlıkkurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kuruluyerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatda dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

geçenlerde önüme engelli memur çalışanın dosyası geldi.. çeşitli hastalıklardan dolayı engel oranı yüzde 72 idi ve sağlık kurulumuz çalışma gücünü kaybetmediğine karar verdi.. Başka bir dosyada ise engel oranı 40 küsür olan memurun ise hafif çalışma kaybı dolayısıyla emekli maaşını bağladık..

@bessel26,

Hocam 72 idi dediğiniz 2008 oncesi girislimiydi 2008 sonrasi girislimi, 2008 sonrasi ise calisma gücü kaybi durum bildirir raporu aldıysa onda oran yazmıyor dendi acarmisinI bira detayi merak ettim

@Hkn38, Üstteki arkadaşın bahsettiği kişi engelli memur sanırım. Kamuda memurun engelli emeklilik şartları işçi ile farklı biraz.

@bessel26, Diyor ki mevcut raporlardaki oranlara güvenip emekli olurum diye düşünmeyin. SGK Sağlık Kurulu çalışma gücünüzü daha farklı tespit edebilir.

@Hkn38,

01/10/2008 öncesi sözleşmeli hemşire olup, 2011 yılında kadroya geçmişti.. Son 6 ay öncesinde düzenlenen engelli raporunu kurumu vasıtasıyla göndermişti. Memurların raporları durum bildirir rapor olmasa bile sağlık kurulumuza gönderiyoruz..

@garibald,

Bana göre buradan çıkan sonuç şu.
Süresiz rapor ve süresiz vergi indirimi raporu olan birey SGDP kapsamında çalışmaya ve emeklilik haklarının korunması ve devam etmesi amaçlanmıştır.

AK Parti Milletvekillerinin imzasıyla kasım ayında TBMM’ye sunulan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanunun engellilerin emekliliği ile ilgili maddeleri şubat ayından başlayarak yürürlüğe girecek Habertürk...

@deasn12,

ilk olarak 1. sorunuz emeklilik devam edecek.

2. soru evet sgk kontrol muayenesine çağırabilir. Bu madde şikayet veya soruşturma sonucu sıkıntı görülen kişilere uygulanan kontrol muayenesi ile ilgili. Emekli olup çağrılan kişi emekli oldukları tarihlerdeki mevzuata göre değerlendirecek diyor.

3. 2008 öncesi emekli ssk lılar SGDP ile çalışıyor zaten . çalışmalarında yasa değişikliği ile ilgili bu maddelerin değişmesiyle bir alakalı durum yok.

Burdaki mağduriyet emekli olamayanlarla ilgili olmuş oldu.

@Mustafa80,

Şubat ayı vahiylemi bildirilmiş.Yayım tarihi ile yururluge girer yaziyor acık bir sekilde.Şubat diye bir kavram yok yanlis bilgi ✋

@reciss,

Ya daha net kesin bir cevap mesela ben şimdi kontrol muaynesindeyim bitti heyete girdim rapor 10 güne gelir diyelim yasa yarın yayınlandı ben 2 yil önce emekli olduğum duruma giremi yapmış ölü kontrol muaynemi

@fthzr,

Bu yeni kanuna gore sen rapor yenilediginde daha once emekli olduysn o zamanin hukumlerine gore kontrol muayenen yapilacak

@Barbut,

Tsk cevap içi yani bu kanun maddelerinin yok o çıktı bu cikti flan dert değil 15. Madde de teklifleri gibi değil bende oyle görünce birde herkes yok onuda yediler vs degince anlayamadım sagolun

@BnymnYldz

Aynen anlatmak istediğim şey tam olarak buydu.. rapor oranı düşük olanlar karalar bağlamasın, rapor oranı yüksek olanlar ise emekliliğe kesin gözüyle bakmasın.. diyabet hastası olup böbreğine vuranları hafif çalışma gücüyle emekli ederken, engel oranı % 70 engeli olsa bile cıks sen emekli olamazsın diyebiliyoruz..

Geçmiş olsun arkadaşlar.. Bi devri vergi indirimli kapanmıştır.

@Barbut,

Vergi İndirim Belgesi ile emeklilik bitti. Geçmişte süreli-süresiz Vergi İndirim Belgesi ile emekli olanların hakları devam edecek.

AKP halkın taleplerine karşı gözünü karartmış ve bildigini okuyor. 1) Türkiye'de geçmiş yıllarda primlerini ödeyip emekli olan bir çok emekliye mektup gönderip '' Bu tarihte burda çalıştıgınızı ispatlayıncaya kadar emekli maaşlarını kestik '' diyerek mektup göndermeye başlamış. Geçmiş yıllarda kendinizi bir yerde sigortalı gösterip priminizi ödediyseniz bile SGK '' Siz burda formaliteden çalışmışsınız '' deyip maaşlarını kesmeye başlamış. Formaliteden veya degil önemli olan insanların primini ödemesidir. Madem şüpheniz vardı neden zamanında primleri kabul ettiniz ? 2) Yurtdışında çalışıp yaşan gurbetçiler içinde aynı uyguylama başlamış. Geçtigimiz senelerde AKP yurtdışında yaşayan vatandaşlara '' Eger Türkiye de bir sigorta girişiniz varsa toplu para yatırıp emekli olabilirsiniz deyip paraları almıştı. Şimdi SGK yurtdışında yaşıyan vatandaşlarada aynı şekilde '' Sen Türkiye de kendini formaliteden çalışmış göstermişsin '' deyip emekliliklerini iptal etmeye başlamış.

Hastalik lisetesinin en altinda bulunan ortak hukumler 1.2.3 u okudum mesela 3.diyorki bu hastalik listesine gore birden fazla hafif duzeyde calisma gucu kaybina neden olan durumlar, orta duzeyde calisma gucu kaybi olarak değerlendirilir burda sorum şu birden fazla dediği bolum olarakmi mesela ortopedi ve gogus teki rehatsizliklarmi yoksa ortopedi icinde mesela birden cok var benim soldan düşük ayak, skolyoz hareket kisiti, kollarda hareket kisiti, bel fitigi ayak guc kaybi falan yani diyelim 20 ayaktan aldim 20 digerinden aldim ortopediden diyelim 40 aldim iki hafif duzey olarak bunu orta olarakmi değerlendiriyor bilgisi olan varmi

@Hkn38,

Birden fazla hafif kategorisine giren hastaligin varsa diyor.Yani aynisinin laciverti.Birden fazla hastalik olarak yorumlama yani.Olumlu bir yanı yok

Yanlis yazmisim olumlu yani olur şoyle kulaktan mesela hafif duzeyde calisma gucu kaybi verir sonra gozde diyelim hafif duzey verdi.İkisini birlestirip orta duzey yapar ve senden istenen yıl azalmis olur.O yonden olumlu tabi.Ama zaten bunlari hafif duzey dedigi hastaliklar bile elden ayaktan dusmeyi gerektiriyor.O yuzden isimiz cok zor

@Barbut,

1.si hani baltazar sistemi kalkmisti hani tek hastalikti bu madde sizin dediğiniz gibiyse muallak soru isareti hani tek hastalikti yani tek bolum rahatsizligi yuzde 40 ti

2.si nasıl bu kadar kesin konusabiliyorsunuz heyete girdinizde elendinizmi yada hastalik listesi ne gore hicmi heyete giren olmadı 2008 sonrasi girisi olan hastaneye sevk edilip karsilastigi durumlari anlatabilen birisi yokmu?

3.su bu kadar kesin konuşuyorsunuz da peki niye hafif orta ağır demisler ozaman hafif alani emekli etmeyecekmi varmi biyle bir dunya sizin dediğinize gore elden ayaktan dusmek lazim bana sacma geldi biraz cok negatif dusunuyorsunuz deneyimi olanlar konussun bence bu dusunceler sadece var olan duruma yorum yasayan anlatsin 2008 sonrasi olup sevk olan kimseden yorum görmedim

@Hkn38,

Ne anlatiyorsun kardesim kesin konustugumuz konu nedir kanun acik ve net balthzar sistemi kalkti evet.Tek hastalik olayini bile idrak edememissin.Tek bir hastaliktan bile en az hafif kategoride calisma gucu kaybin olmasi lazim.Ayrica hafif duzeyde olani emekli etmeyecekler diye birsey diyen oldumu da burda boyle yaziyorsun.Hafif duzey orta duzey yada agir olmasi senin kac yilla ve kac gunle emekli olacagini belirler

1.si hani baltazar sistemi kalkmisti hani tek hastalikti bu madde sizin dediğiniz gibiyse muallak soru isareti hani tek hastalikti yani tek bolum rahatsizligi yuzde 40 ti

2.si nasıl bu kadar kesin konusabiliyorsunuz heyete girdinizde elendinizmi yada hastalik listesi ne gore hicmi heyete giren olmadı 2008 sonrasi girisi olan hastaneye sevk edilip karsilastigi durumlari anlatabilen birisi yokmu?

3.su bu kadar kesin konuşuyorsunuz da peki niye hafif orta ağır demisler ozaman hafif alani emekli etmeyecekmi varmi biyle bir dunya sizin dediğinize gore elden ayaktan dusmek lazim bana sacma geldi biraz cok negatif dusunuyorsunuz deneyimi olanlar konussun bence bu dusunceler sadece var olan duruma yorum yasayan anlatsin 2008 sonrasi olup sevk olan kimseden yorum görmedim
Sen yukarida sormussun ortak hukumlerde birden fazla hafif duzey hastalik olursa orta duzey sayilir diye.Bende sana onu anlatmisim.Sen orayi es gecmissin yok nasil bu kadar emin oluyormusuzda bilmemneymis.Yazilana gore cevaplarsin olur biter.Bilale anlatir gibi anlatiyorum bak.
1-Yeni kanun yasalastigi andan itibaren vergi indirimli emeklilik kalkiyor ve hastaliklar balthzar formulune gore hesaplanmayacak artik
2-Hastaligij hafif orta yada agir olmasi senin emekli olacagin yili ve gun sayisini belirler
3-Tek hastaliktan 40 diye birsey yok yeni sistemde oran degil calisma gucu kaybi gecerli
4-Sizin dediginize gore elden ayaktan dusmek lazim demissin evet kardssim normal engelli gibi degil sartlari daha zor.Sana ornek vereyim.Ben isitme engelliyim ileri derece bana diyorki isitme kaybin yetmez birinin yardimiyla ayakta durucaksin yada ameliyatla cihaz takilcak ancak oyle emekli ederim diyor.
Sen simdi gelmissin bana oyle bi dunya varmi boyle sacmalik varmi diyorsun.Benmi koyuyorum kanunlari.

Son düzenleme:
Kanunlari sen koyuyorsun demedim sadece diyorumki genel bi kani var sitede genel bir karamsarlim var, ben 2008 oncesi degilim 2008 sonrasiyim haklarımısa biliyorum ayrica, sadece diyorumki keske 2021 de cikan teblige gore 2008 sonrasilardan calisma gucu kaybi raporuna sevk edilen ve giren karsilastigi durumu anlatan yorumlari yazsada neyle karşılaşacağımızi bilsek, kesin konuşuyorsun demedim sendemi girdin neden isimiz zor demek istedim ve anlasilamadim, benim kimseyle derdim yok sadece bu teblig uzerinden hepimiz gunlerdir yorum yaziyoruz bu teblige gore giren emekli olan veya olamayan birileri yorumlar yazsada aydinlansak diyorum kardeşim

@bessel26,

Hocam sanırım sgk çalışanısınız benim %50 vergi indirimi ve sürekli ortapedi rapor var ayın 6 sında SGK dan emekli olur yazısı aldım dilekçe versem benden tekrar rapor isterler mi rapor ve vergi indirimi 2004 tarihli

Arkadaşlar hala SGKlar da ŞUBAT ayına kadar vaktiniz var deniliyor ama ben kendimi garantiye almak için hali hazırda bulunan vergi indirimi belgem ile bugün çıkış işlemlerini yaptırdım ve emeklilik için başvuru yaptım herkes için hayırlısı.

Üst Alt