Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pasta ve yemek tarifleri

Ne zamandır denemek istediğim Chia Puding i geçenlerde denedim.

Chia tohumu görünüşte haşhaşa benziyor, kuru hali çıtır çıtır bir şey, su-süt ile birleşince jelleşiyor, 9 kat kadar şişip tombikleşiyor. Tadı ve kokusu yok. Besin değeri yüksek, kalorisi düşük. Gluten içermiyor. (Google'dan faydalarına bakabilirsiniz.)
Un,nişasta gerekmeden, ocakta pişirmeden pratik bir şekilde tatlı yapabiliyorsunuz.
Bence denemeye değer :)

2 porsiyon için ;

1 bardak süt
3 çorba kaşığı chia tohumu
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 çorba kaşığı bal (bu ölçü size kalmış)

Karıştırıp buzdolabına alıyorsunuz, chia kıvam almaya başlıyor.
1 saat arayla tohumlar yapışmasın diye karıştırıp, 3 saat sonra servis yapabilirsiniz istediğiniz meyveyi kullanarak.

Nk4W9O.jpg

bu konuda destek olabilir misiniz.pidenin hamurunu merdane oklava ile mi açıyorsunuz veya elinizin içiyle bastırarak mı açıyorsunuz?
merdane ile açıyorum hamuru fırındada olur yapışmaz tavada pişer kapagı kapalı pişirirseniz üstüde güzel pişer bazen kapalı yapıyorum gözleme gibi oda güzel oluyor...

Acı sos tarifi..

Denedik memnun kaldık paylaşmak istedim..
5 kg domates..
1.5 kg yağ biberi (kapya)
250 gram acı biber arzu edilen hangisi olursa
Yarım baş sarımsak
Yarım su bardağı sıvı yağ
Bir çay bardağı sirke.
Bir çay bardağı şeker.
Arzuya göre tuz.

Domatesler ve yağ biberleri doğranır tencerenin dibine önce yağı sonra doğranan biber ve domatesleri konup ateşe oturtturulur kaynamaya bırakılır kaynamaya başlayınca acı biberler ve sarımsak ilave edilir iyice yumusayincaya kadar kaynatılır. Yumuşak kıvam alınca ronda tutup inceltilir. Ufaklanan kabuklar ağıza gelmemesi için istenirse kevgirdende geçirebilirsiniz (ben gecirdim) tekrar ateşe konup tuz şeker ve sirkeyi ilave edin koyulasmasi için yine kaynatın. Ketçap kıvamı alınca sıcak sıcak kavonozlara koyup kapatın.. Harika oluyor tavsiye ederim.

Acı sosu biz daha farklı yapıyoruz daha kolay sadece 3 malzeme domates biber sarımsak ve tuz hepsini ince kıyıp yada robottan geçirip turşu bidonuna koyuyoruz zamanla ekşiyor yaklaşık 3 haftada olur ...

rJ0EEB.jpg

Pancar Kvass

Görüntüsü ve tadı şalgama benzeyen çok faydalı fermente bir içecek. İlk kez denedim, beğendim.
Tam pancar mevsimindeyiz ve faydaları saymakla bitmiyor (bakınız Google :) )

Denemek isteyen olursa nasıl yaptığımı paylaşacağım:eek:

tariften iyimi kötümü anlamam gençler yapıcak nurcan teyzelerine yollayacaklar nurcan teyzeleri yutacak size nefis süper eline sağlık diye cvp vericek daha ne istiyorsunuz sizi onurlandırıcam şimdiden hepinize şlappp

nurrcan
abla sen yorulma sna kıyamam ben tadar sana söylerim. Sema
ilkbaşta ne yalan söylim şalgam sandım.şalgamla kek olurmu heç derken okuyunca şalgam olmadıgını anladım.

ayyy yokkk konu yemek olunca kimseye sıramı vermem veremem mümkünatı yok

bende pancar salatası tarifi vermek istiyorum ,
1 kilo pancar haşlanmış,
yarım kilo salatalık,
3 su bardagı yogurt,
1 su bardagı iri dövülmüş ceviz,
yarım çay bardagı zeytin yagı,
istege göre tuz...
pancar ve salatalık rendelenir içine tuz yogurt yag ve ceviz karıştırılır ,hepsi bu kadar afiyet olsun ...:)
pancar ve salatalık rendelenir

rJ0EEB.jpg

Pancar Kvass

Görüntüsü ve tadı şalgama benzeyen çok faydalı fermente bir içecek. İlk kez denedim, beğendim.
Tam pancar mevsimindeyiz ve faydaları saymakla bitmiyor (bakınız Google :) )

Denemek isteyen olursa nasıl yaptığımı paylaşacağım:eek:
lutfen tarıfı paylasın. cok saglıklı tarıfler paylasıyorsunuz. ellerınıze saglık.

Nurcan abla, raf ömrü olan şeyleri kargo ile yollamıyorum, senin gelmen lazım :) )

Tadı şalgama çok yakın, yanındaki tuzlu kek -mka :)
Şalgam, adı üzerinde Şalgam ve Kırmızı Havuç ile yapılıyor, bulgur ile fermente ediliyor. Yani, malesef gluten içeriyor.

Teşekkürler shukufe

İlk önce 1 litrelik cam kavanozu sıcak su ile iyice yıkayıp, hazırlıyoruz.
Daha sonra kavanozun içine 2 tane orta boy pancarı iyice yıkayıp soyduktan sonra küp küp doğruyoruz. (tavla zarı gibi)
üzerine 1 kahve fincanı kefir ekliyoruz. Ev yapımı kefir olması gerekiyor, markette satılanlardan değil.
Kefir yerine aynı ölçüde peynir altı suyu da kullanabilirsiniz.
2 diş sarımsak ekliyoruz. Bana tadı biraz baskın geldi, sonra yaptığıma 1 diş sarımsak ekledim.
Çeşnilendirmek isterseniz, süs biberi, hardal tohumu, kimyon tohumu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz .

1 lt. içme suyuna (klorsuz su olmalı) 1 çay kaşığı deniz tuzu veya kaya tuzu (turşu tuzu) ekleyip, kavanozun üzerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz.
Işık almayacak oda sıcaklığında bir yerde 2-4 gün arası (havanın ısısına göre) fermente oluyor. İlk başta kefirden dolayı rengi bulanık oluyor, ertesi günden itibaren berraklaşmaya başlıyor.
Süzdükten sonra buzdolabına alıyoruz, kavanozdaki pancarlara tekrar kefir ve tuzlu su eklediğimizde 2. seferde de Kvass elde edebiliyoruz. Veya fermente olmuş pancar tanelerini salatalarınızda da kullanabilirsiniz.

Kimya deneyi gibi tarif olmuş su/cay bardağı, tatlı/çay kaşığı gibi ölçütlerde tarif edilse daha iyi olur diye düşünüyorum:)

Akşam yemeği tarifi olsun..benim bugünkü menum.

Brokoli karnabahar havuç istediğiniz oranlarda, bir tanede patates zeytin yağ karabiber tuz az Salça yada domates sosu ile harmanlayın yağlı kağıda kapatıp fırına verin çok güzel oluyor..
yanına birtek çorba ile akşam yemeği olur..:)Afiyet olsun.

mineuy10 Beğendim butonunu bulamadım, beğendim yazıyorum:):) Fırın yemeklerini severim.

portakal kabuklarini recel yaptim:eek: besbedavaya geldi millet:eek:
2 kilo prtakali soydum millet useniyo portakal soymaktan. afiyetle yediler evdekiler. kabuklarini kibrit copu dogradim guzelce yikayip bolca su koyup beklettim 1 saat.suzup dudukluye bolca su koyup yarim saat kayicnattim.
tekrar kevgirden gecirip hic su kalmayinca tencereye bosaltip ustune 1 kilo seker koyup yarim saat kaynattim. sonrada bir limonun suyunu koyup bir tasim kaynatip kavanoza bosalttim.cok severek yedik kahvaltida.

bende portakalı kabuklu dograyıp reçel yapıyorum gayet güzel oluyor turunç gibi oluyor hafif acımsı...

Mis Gibi Nar Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
3 adet Nar
1 su bardağı şeker
10 damla limon
1 çimdik tuz
Mis Gibi Nar Reçeli Tarifi Yapılışı
Orta boy 2 narın suyunu sıkıp şekerle (narınız ekşiyse biraz daha şeker kullanabilirsiniz) kaynatıyoruz.
Limon ve tuz ekliyoruz ki şekerlenmesin :)
1 narın da tanelerini ayıklayıp biraz kıvam aldıktan sonra içine katıp kaynatmaya devam ediyoruz.
Reçelimiz kıvamına geldikten sonra hazırdır :) afiyet olsun 😊

Yemek yapmak. Sanatların en güzeli ve kusursuzudur. Beş duyumuzu birden harekete geçirir, hatta bir duyumuzu daha uyandırır-elimizden geleni ortaya koyma ihtiyacımız.

Gelin Pastası..
Tarife tam mutabık kalınca olmama ihtimali yok. tavsiye ederim çok hafif, köpük gibi Kreması da pandispanyasıda..

Kek malzemesi ve yapılışı
4 yumurta
Bir su bardağı un
Bir su bardağı şeker.
1 vanilya 1 kabartma tozu.

oda ısısındaki yumurtalar şeker ile iyice çırpılır.bu süre uzun olmalı..
un kabartma tozu vanilya yi eleyerek ilave edin az birsey daha çırpın ca 180 c frinda pişirin..

kek ılık iken 3 su bardağı süte yarım su bardağı şeker ilave edin iyice karıştırıp eritin. kekin üzerine yavaş yavaş kaşıkla yedireek ıslatın.

Kreması için
1 kg süt
1 su bardağı şeker
3 tepeleme kaşık un
2 tepeleme kaşık nişasta.
vanilya..
bir paket krem şanti toz.

Sütün önce yarısını koyun.Şeker un ve nişastası koyup iyice karışinca diğer yarısınıda ilave edip ocağa koyun.vanilyayı da koyup karıştırarak pişirin. koyu kıvam alınca indirin. Soğuyunca toz krem şanti ile çırpılarak iyice pruzsuz hale gelmesini sağlayın..
Ölçüler de klasik su bardağı kullanılacak.

Soğuyan Kekin üstüne kremayı dökün. daha üstünede bol miktarda hindistan cevizi serpin..

Afiyet olsun..Ben bu pastadan çok memnunum paylaşmak istedim..Yapılışı biraz kolay belki ondan da sevmisimdir..:eek::)

Nispeten daha sağlıklı tarifler yapıyorum artık. Hem de kendim uydurarak:)

Bu kekte ;
3 yumurta
yarım bardak pekmez
3/4 bardak ev yoğurdu
1/4 bardak tahin
2 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu
Kabartma tozu
Vanilya, hazır paket vanilya içeriğini öğrendikten sonra kullanmıyorum. Çok gerekli değil zaten.
Kuru üzüm (1 bardak kadar)
Siyez unu kullandım.
1EnXB5.jpg

Sema Güzel görünüyor açtığın zamanda küçük bi bilgilendirme yaparsan sevinirim merak ettim. aslında ekonomik olmuş içini yiyemedim ama kabuğunudamı yiyemem dercesine ;)

Açıp, deneyince paylaştım zaten, 3 hafta önce yapmıştım. Sıcaklık 20 derecenin üzerinde olunca 2 hafta gibi bir sürede oldu.
Sadece tuz ile fermente oldu, sirke hiç kullanmadım. Verdiğim linkteki bilgileri uyguluyorum.
Karpuz kabuğu zaten atılıyor, deneyin beğenmezseniz yine atarsınız :) Çocukken annem reçel yapardı karpuz kabuğundan, kabak reçelinden daha çok severdim tad olarak.:eek::eek:
Beğeneceğinizi tahmin ediyorum, karpuzun kokusu ve aroması var hafiften.

Karpuz kabugundan turşu kurmadık ama kelek küçük kavunlardan kuruyoruz benzer tadlar olabilir diye dusunuyorum denemek lazım afiyet olsun:). Biz turşuları hala sirke ile kuruyoruz fermente denemedim deniyemedim fazla ceside giriyoruz turşuda nasil olur bilemedim.:)

Ekşi Maya hazırlamak düşündüğünüzden daha kolay...

Nohut, üzüm, meyve kabuğu, kaynamış patates suyu vs. gibi çok çeşitli unsurlar kullanılsa da oldukça detaylı araştımalarım sonunda aslında hiç farketmediğini öğrendim. :)

Siz hangi ara ürünü kullanırsanız kullanın, ekşi mayayı oluşturan mantarlar evinizde bulunan doğal maya mantarlarıdır. Yani, nohut, fasülye, üzüm vs. kullanmanız hiç farketmez.

Öncelikle bilinmesi gereken temel bilgi;
- Ekşi maya, hazırlandığı ortama özgüdür. 2 ayrı evde hazırlanan maya aynı olmaz. Hatta her hazırladığınız maya da farklıdır. Yani her ekşi mayanın kendi kişiliği vardır. O yüzden, mayanıza mutlaka isim verin.
- Ekşi mayayı 1 kez hazırladıktan sonra sürekli eksilen kısmı tamamlayarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Ekşi maya normal mayadan daha yavaş çoğalır. O yüzden kullanırken sabırlı olmalısınız.

Gerekli malzemeler:
1. Çavdar unu (Elinizde yoksa tam buğday unu da olur)
2. Sert buğday unu (bildiğimiz börek, baklavalık un)
3. Bal veya şeker

Tarif:
1. GÜN

1. Cam veya plastik bir kase içerisine 1 bardak çavdar unu, beyaz un karışımı koyun. (yarıyarıya)
2. 1 bardak ılık su ekleyin
3. 1-2 tatlı kaşığı kadar toz şeker veya bal ekleyin
4. Yarım çay kaşığı kadar tuz ekleyin.
5. Güzelce karıştırın, üstünü ekmek sepeti gibi hasır veya gözenekli bir (elek vs. olabilir) kapak ile örtün. Kabınızın üstü toz toprak girmemesi için kapalı olmalı, ancak mayanın girebileceği gözenekler olmalıdır. Hiç bir şey bulamazsanız üstüne koyduğunuz kapağı aralık bırakmanız yeterli olur.
6. Mutfağınızda sakin bir köşeye bırakın. Kendisiyle tatlı tatlı konuşun.
7. Bir etikete ismini yazıp üstüne yapıştırın.

2. GÜN

1. Mayanız hafiften köpüklenmiştir. Bir kaşıkla şöyle bir karıştırın. İçine 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı çavdar unu, normal un karışımı ekleyin. (Not: ilk günden sonra sadece beyaz un da kullanabilirsiniz.)
2. Güzelce karıştırın. Tatlı tatlı konuşun.

3. GÜN

Aynı işlemi tekrar edin.

Ortamın sıcaklığına bağlı olarak mayanız 3-4 gün içerisinde hazır olacaktır. Hazır olduğunu anlamak için kokusuna bakın. Bira gibi ekşi kokmalıdır. Üstünde bir köpük tabakası oluşacaktır. Bir çay kaşığıyla aldığınız numuneyi su içine attığınızda doğrudan çökmek yerine su yüzünde duracaktır. Bu hale gelen mayayı kullanabilirsiniz.

EKŞİ MAYA NASIL KULLANILIR.
Hazırladığınız mayayı bir kavanoza koyup dolapta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman ihtiyacınız kadarını bir su bardağına dökün. Kalan kısmına 1 ölçek un, 1 ölçek su eklemek suretiyle yeniden çoğaltabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız mayayı aylarca tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

- Bir su bardağı ekşi maya yaklaşık yarım paket yaş maya veya 1 paket kuru mayaya eş değer iş görür.
- Kullanacağınız mayayı dolaptan çıkartınca ihtiyacınız olan miktarı bir kaba boşaltın. Üstüne biraz ılık su, 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyip karıştırın. 10-15 dakika sonra kullanabilirsiniz.
- Ekşi mayanın mayalanma süresi uzundur. Hamurunuzu yoğurduktan sonra 2 katına çıkması için en az 5-6 saat beklemelisiniz. (Normal mayada 1 saat yeterlidir.)
- Mayalanan hamur yarım saat aralarla yassıltılıp zarf şeklinde katlanır ve yeniden mayalanmaya bırakılır. Bu işlem 3-5 kez tekrar edilir. Ne kadar çok yapılırsa hamur pişerken o kadar güzel kabarır.

Şurada nasıl ekşi maya hazırlanacağı var:

Hamuru katlama tekniğini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Başka teknikler de mevcuttur. Kendiniz araştırıp bulabilirsiniz.

Ekşi mayam epey bi zaman önce yazliga giderken buzdolaptan çıkardığım yerde unuttuğum için malesef ölmüştü..Şimdi annemin isteği üzerine tekrar maya yapmak gerekiyor sayfayi dolaştım tarif için not etmemişim.

Burada yakın yerde dursun..:):)

Üst Alt