Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolan engelli statüsündeki aracın satış işlemleri nedir?

cahit gönen

Cahit Bey bilgiler için teşekkürler. Size birkaç sorum olacak;
-Muayene için randevu alırken "Tespit Muayenesi" mi yoksa "Genel Muayene & Muayene Tekrarı" olarak mı randevu aldınız.
-Bir de bu ek-1 belgesini tüvtürke gittiğinizde mi doldurdunuz? Yoksa internetten bir yerden mi doldurup gitmek gerekiyor?

Randevu alırken farketmez zaten gittiğinizde orda ne işlem yapacağınızı söylerseniz.garanti olsun istiyorsanız.genel muayene alırsınız.ek-1 belgesinide sigortacılara 15 tl karşılığı 2 tane yazdırırsınız.ruhsatı götürün bilgisayardan 5 dk da dolduruyorlar.aslında ek-1 noterde lazımda siz yinede tüvtürk'e giderken dosyaya koyun.

Arkadaşlar 5 yılı dolan araçlar için satmakta bi değişiklik oldumu yoksa hala sıkıntı çıkarıyormu noter ?

Yakın zamanda araç satan arkadaş varmı ?

Ben tam 1 yıl 3 aydır engelli oğlumun adına aldığım aracımı satmakla uğraşıyorum.benim vasisi olduğum yüzde yüz özürlü oğlumun adına 2012 model biaracım vardı beş yılı doldurdu gittim notere aracımı satacağımı söyledim beş yılı doldurmuş diye adliyeden satış izni almam gerektiğini söyledi noter ve bütün iş bundan sonra başladı adliyeye gittim hakim aracın özürlünün adına olduğunu özürlünün aracı mahkeme yoluyla satılacağını söyledi aradan iki ay geçti aracın baktıkki icra yoluylasatışa çıktı tam bu prosedür 1 yıl sürdü neyse bi baktıkki aracım icra yoluyla satışa çıkmış dışarıda 80 bine satacağım aracımı 75 bine icra yoluylasatışaçıkarmış icra günü bi baktım araç 50 bin tl alıcı almiş.

artık bıktığımdan dolayı ve o paraya çok ihtiyacım olduğundan dolayı sesimi çıkarmadım neyseki araç satıldı paranın hesabına geçmesini beklerken 3aydır paranın verilmesini bekliyorum bu defa hakim o paranın engelliye harcanması için ikna edilecek bi sebep istedi....şimdi olayı cimere yazdım aile sosyal politikalara yazdımon gündür haber bekliyorum ya bu adaletsizliğe bende ne yapacağımı bilemedim benim gibi şu anda dört beş kişi daha var bulunduğum ilde hepsinde benim gibi yeni yasaya göre hakimin insiyatifine bırakmişlar eğer böyle bir şey yoksa bu hukuksuzluğu nereye şikayet edeceğimide bilemiyorum inşallah Çimerden bi an önce haber gelirde. 15 aydır bu eziyet biter....eğer aile sosyal politikalar bakanı bu duruma birAn önce el atarda ben mağdur olmuşum başkaları olmasın. Bilmiyorum böyle satış işlemi gerçekleştiren varmı?

Saitçelik

sizin olay farklı ve karışıkmış umarım tez zamanda çözüme kavuşur ve istediğiniz gibi olur .

Ben şunu merak ediyorum yakın zamanda kendi aracını satan oldumu ? mart başında aracımın hakkı dolduğu için yeni araç almayı düşünüyorum ,bu yüzden otomatik vitesli aracımı satarken sadece notere gidip işlemlerimi halledebilecekmiyim yoksa bikaç prosedürmü var? yakın zamanda araç satan arkadaş olupta cevaplarsa çok güzel olur.

Saitçelik
Durumunuzda şikayet edebileceğiniz bir usulsüzlük yoktur, yalnız icra yoluyla satış yerine size satış izni verilebilirdi.
Araçtan gelen para tamamen kısıtlınındır ve onun adına açılan bir banka hesabında bloke edilir, siz hakim izni olmadan o paraya dokunamazsınız. Kısıtlı adına tüm menkul, gayrimenkul ve yüksek tutarlı nakit hareketleri vesayeti tesis eden sulh hukuk hakimliğinin denetimindedir. Yasalar konuyu tamamen hakimin inisiyatifine bırakmış olduğu için gidebileceğiniz bir üst merci de yoktur. Hakim her türlü maddi harekette kısıtlının menfaatini gözetir. Alınacak aracın kısıtlının hizmetinde kullanılmayacağı izlenimi edinirse size araç alımı için izin bile vermeyebilir.
Ben, zihinsel engelli yakını adına araç almak için danışan herkesi en baştan bu konularda uyarıyorum, çünkü çoğu sonradan pişman oluyor.

Arkadaşlar 2019 yılı itibariyle tertibatlı aracını satan varmı ?
Son satış prosedürü nedir acaba?
Önce trafik sonra noter mi , yoksa önce noter sonra trafik mi vs. ?

Arkadaşın biri 5 yıl dolduktan sonra tabi sadece otomatik vitesliler için söylüyorum emniyete gidip satılamaz ibaresini kaldırınca aparatsızdır yazısı al demişti sonrada notere bu yazıyı ver yeni ruhsat çıkar demişti ,
peki aparatsızdır yazısını polis memuru aracı görmeden veriyormuki ? yada arabaya kadar gelip kontrolmu ediyor yada resimlerinimi gösteriyoruz

Arkadaşlar 20 gün sonra 5 yılı dolan sadece otomatik vitesli olan aparatı olmayan aracımı satıcam ,satarken sıkıntı çıkmaması için ne yapmalıyım acaba? özelliklede noter kısmı için.

- araç muayenesi yapıldı
- 5 yılı dolacak
- emniyetten şerhi kaldırıcam ( her emniyet dairesi oluyormu yoksa illaki ümraniye vergi dairesinemi gitmem gerek ? önceden sadece orası veriyordu)
- sadece otomatik vites aparatım yok.

Ufukalp;

sonuçta ilk araç alınırken bize devlet parayı vermiyor.elimizdeki paraya göre aracı alıyoruz.indirimdn yasal hakkımızı kullanarak yararlanıyoruz.sizin bu açıklamanızı okurken kullanılan yada kullanılacak olan her hareketde bildirim yapmamız gerekiyor diyorsunuz anladığım kadarıyla!sanki o para bize ait değilmiş gibi algılıyor insan.tabikide alıp istediğimiz gibi alıp harcayalım anlamınada gelmez bu durum.neticede hakimin insiyatifine kalmış diyince!ne yani çocuğumuzun adına ebeveyn olarak karar veremiyecekmiyiz.hakim al kullan dersemi kullanılacak.diyelimki demedi.devletemi kalacak!?

@kutup yıldızı

Vesayetten bahsediyoruz, yani zihinsel engeli dolayısıyla vesayetle kısıtlanmış insanların haklarından.

18 yaş altı çocuklar için velayet geçerlidir, vesayete gerek yoktur. 18 yaş altı çocuğunuz adına alacağınız araç için hiç bir yerden izin almak zorunda değilsiniz.

Ancak 18 yaş üstü herkes bir bireydir. Muhakeme gücünden yoksun zihinsel engellilerin her türlü maddi hareketi vesayet makamının denetimindedir.

Hakkımızı kullanarak alıyoruz diyorsunuz ya, yanıldığınız nokta şu ki; o hak sizin değil, kısıtlı engellinindir.
Hakim araç alınırken engelliye alınıyor diye izin veriyor zaten, sizin için değil.
Vesayet makamının kısıtlının menfaatini gözetmesi çok doğal bir şey.

Ufukalp

Bende hakkımız derken kendimden bahsetmedim.biz derken çocuğu kastettim.her ne yapılıyorsa ebeveyn olarak engelli yada normal çocuklarımız,onların rahatı ve güvenliği için zaten.madolyonun herzaman 2 yüzü var maalesef evet derin düşünüce!

Mehmet bey hemen cevaplayam daha bugun hallettim..once aracin kayitli oldugu trafik tescil subeye git..ordan sana satis icin bi kagit verecekler..ama ozellikle diyorum aracin kayitli oldugu trafik subeye..tertibat olmadigina dair. Arac bilgilerini iceren bi yazi.sonra onunla notere git satisini yap ..bu kadar

Tabi bunlari yapana kadar 2 gun gitti..cunku oturmus bi uygulama yok..bi evrak istiyolar gidiyosun trafige bizde oyle bi evrak yok..vs vs..isin ozeti yukarda anlattigim gibi..islem sirasi oyle.

@erhan112

Çok teşekkürler ,aracın kayıtlı olduğu trafik şubeyi nasıl öğreniyorduk bir anda unuttum

Bende bugün satışı yaptım ama 2 güne zor hallettim ve burnumdan geldi.
Tertibat sökümü , proje hazırlanması , bilmem kaç km ötedeki TSE ye gidilmesi.
Orda biraz vakit geçirilmesi.
Sonra en yakın notere gidilip orda aracı normale cevirilmesi.
Ancak araba üzerinde şerh olduğu icin bu şekilde olmayacağı dendi.
Trafige gidilmesi gerekiyor dendi. Tanıdık trafikçilere sordurduk bunu vergi dairesi kaldırması gerekiyor dendi.
Saat geç olduğu ertesine güne bıraktık.
Sabah erkenden nakil vasıtaları vergi dairesine gittik. (Büyükçekmece de ki)
oradaki memur Arkadas bunu trafik şube yapar dedi. Toplandık apar topar en yakın trafik şubeye gittik.
2 bayan vardı. Kendilerine durumu izah ettim.
Dilekçe ve kimlik fotokopilerini istedi.
Orda 2 dk da hazırlayıp verdim memura.
Hanimefendi baktı , ben bunu yapamam dedi.
Arac normal gözüküyor dedi, ne bileyim üzerinde borç olmadığını vs bi sürü bi şey söyledi.
Yok efendim ben bunu yaparsam soruşturma geçiririm vs dedi.
Sakinligimi korumaya çalıştım.
Burda olumsuz yazılan seyler aklıma geldi, ve daha da kötü oldum.(aracın trafikten çekilmesi vs)
Anlattim durumu; Noterin, aracın satılması icin normale çevrilmesi gerektiğini anlattim vs.
Ancak çok bilmiş hanımlar bu işlemi yapmayacağını bildirdi.
Sinirlerim tepeme çıktı ama yine sakin olmaya çalıştım.
Bana, vergi dairesinden aracın 5 yılının dolduğunu ve borcunun olmadığını gösteren bir üst makam yazısı istedi.
Eyv dedim ve vergi dairesine geri gittim.
Orda arkadaş söylendi içten içe , tabi bana değil emniyettekilere kızdı.
Ust yazıyı Ümraniye nakil vasıtaları verebilir dedi.
Haydaaaa...
dedim oraya mi gidicem.
Dur bir Telefon açalım dedi.
Başladık oradaki ilgili müdürlük ve şefliklerle görüşmeye.
25-30 dk oradakilerle görüştük.
Oradakiler durumun bizle alakalı olmadığına bunu trafikte halletmeniz gerekiyor dediler.
Bulunduğum vergi dairesinde ki memur, yapacak bi şey yok başka trafik şubeye git birde orayı dene dediler.
Ve memur bey , belki yine ayni seyler yaşamiyayim diye temiz kağıdı vs evraklar verdi.
Bizde ahlar vahlar içinde başka trafik şubeye gitmeye karar verdik.
Avcilar trafik şubeye gittim.
Butun evrakları hazırladım yine, memura durumu izah ettim.
Bakalim dedi, TC no , plaka sorguladık.
Sonra tamam kaldıralım dedi.
Dilekçe yazdırdı ve işlemi yaptı.
İnanin bana o kadar sevindim ki , resmen ağladım.
Memur sordu noldu diye , durumu anlattim.
Dedi sen memuruna denk gelmemişsin.
Simdi ben buna ne diyeyim.
Bi engelliye bunları reva görenlere ne diyeyim.
Durmadan prosedürler değişiyor , değişen prosedürleri kimse doğru düzgün bilmiyor.
Anlayissiz memurlar cabasi tabi.
Allah rızası icin, Engelliler ile ilgili kararlar verilirken engellilere danışılsın.
Yapilan değişiklikler, yapılması gerekenler açık açık ilgilere yerlere yazılı olarak göndersinler.
Kafanizi sisirdim, ins karşınıza iyi memurlar çıkar.
Bu arada her noter bu alım satımı bilmiyor malasef. Sorup öyle gidin..
hepimize geçmiş olsun.

Engelli araç proje iptali için izlenen yol nedir

5 yılı dolan aracımın normal bir kişiye satışını yapmak için izlenen güncel durum nedir, yakın zamanda bu işlemi yapan arkadaşlar paylaşabilirmi

erhan112 peki satış yapınca yada ruhsatı değiştirirken mtv borcu çıkıyormu .yani sen satış yaparken yada yaptıktan sonra herhangi bir mtv borcu çıktımı? aslında çıkmaması lazım ama sorayım yinede

MTV borcu çıkmaz, çünkü araç 3. yada 2. yılında muayeneye giriyor, borcu çıkarsa zaten almıyorlar.
Ruhsat noterde normale çeviriliyor, onun için bir ücret (100-150 tl sanırım tam hatırlamıyorum) ödeniyor.
Üzerinde şerh varsa trafik şubeden onu kaldırıyorsun, daha sonra istediğin kişiye arabayı satıyorsun.

Mami Junior

Hocam Bolu da 2 ayrı noterle görüştüm ikisi de MTV ödenecek diyor hususiye çevirdikten sonra satış için ayrıca maliye ile de görüştüm onlar da çıkar diyor bu uygulama illere göre mi değişiyor anlamadım gitti

Mehmetyilmaz

hocam arkadaş sormak istediğimizi anlamadı @Mami Junior kastettiğimiz araç hususiye çevrilince engelli olmayan birisine satarken satıcı yani bizim satışı yapmamız için sistemde görünen vergiyi yatırmamız gerektiği söylendi Bolu daki noterden. yarın işlemleri tamamlayacağım inşallah bittikten sonra burdan da yazarım.

elvismail

Noterlerin çoğu bu işlemi bilmiyor yapamıyor malasef, yapsada yanlış yapıyor.
Bende sadece şerh vardı onunla uğraştım o kadar.
Ama dediğiniz şeyi başka birinden daha duymuştum.
Daha öncesinden mtv problemi yaşamışmıydınız , araç muayeni öncesi vs.

Noterler acaba engelli aracını normal araca çevirdikten sonra MTV ödemeye başlarsınız mı demek istemiş? Aracı alınca ilk MTV sini ödersin öyle alırsın ya onun gibi.

Bencede, noterler işi bilmiyor.
MTV ödemeleri her 6 ayda bir oluyor, bu aracın şu an mtv ödenmiş gözüküyor başka birine satıldıgında neden tekrar ödesin, yeni ödeme zamanı gelince ödemeye tekrar başlar.

Arkadaşlar, aparat sökün projesini aldım, bundan sonra notere mi gidiliyor, yoksa muayene sonrasımı noter

Arabayı TSE ye muayenesine sokuyorsun.
Varsa, trafik şubede araç üzerindeki şerhi kaldıryorsun.
Sonra notere gidip normal araç ruhsatı çıkartıyorsun.
Sonra tekrar noterde aracının satışını gerçekleştiriyorsun.

Dün satış işlemi gerçekleştirdim. şu şekilde:
Önce araç tertibatlı olduğu için söküm projesi çizdirip tse den belge aldım. Emniyetten 5 yıl satılamaz ibaresini dilekçe ile ücretsiz kaldırttım(noter ücretli olarak kaldırıyor). Notere gidip aracı hususiye çevirdim ve ruhsat değişti. Satış yaptım. (Mtv çıkmıyor)

Arkadaşlar bende dün aracımın satışını gerçekleştirdim ,benim araç aparatsız sadece otomatik vites işlemlerimi anlatayım:

emniyet müdürlüğüne gidiyoruz,orada memura durumu anlattım ilk önce bana ümraniye vergi dairesinden bahsetti ,bende o eskidendi şimdi sadece siz yapıyorsunuz dedim artık sizdeymiş deyince tamam dedi ,ilk önce 5 yıl satılamaz olan şerhi kaldırdı sonrada arabada tertibat olmadığına dair benim engelli raporuma baktı ve bana notere verilmek üzere bu araçta aparat yoktur yazısının bulunduğu ve içinde aracımında bilgilerinin olduğu bir evrak verdi kaşeledi imzaladı ,5 dakkada bitti daha sonra notere gidip emniyetten aldığım evrağı ve ruhsatımı verip bana yeni ruhsat çıkardılar bu şekilde işlem bitti yeni ruhsat için 170 lira civarı para verdim hepsi bu mtv falan yok merak etmeyin ,aynı gün aracımın satışınıda gerçekleştirdim işlem bitti .

Üst Alt