Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolan engelli statüsündeki aracın satış işlemleri nedir?

Merhaba arkadaşlar bugün5 yılı dolan tertibatlı aracımın devrini tamamladım Ankara veya çevresi ikamet edenler için (Durmuş usta işi kısaca çözüyor ) diğer ilde yaşayanlar için işlem şu şekilde; tertibat sökülüp söküm projesi ile TSE den onay alınarak direkt noterde devir işlemi bitiyor.Aracını satmak isteyen Herkese kolay gelsin

Arkadaşlar bugun bende 5 yılı dolan tertibatlı aracımın satışını gercekleştirdim. Kısaca özetlemek isterim,
Söküm projesi için sayar otodan destek aldım söküm dahil 400 tl, arac uygunluk belgesi bu proje için mutlak gerekli bende yoktu 2 gün merkezden bayiye ulaşmasını bekledim.
Üstüne sancaktepe deki tse tesisinde 340 tl karşılığı söküm raporu hazırlandı.
Daha sonrasında notere giderek aracın hususiye çevrilerek üzerindeki şerh kaldırıldı. Bunun için trafik sube yardımcı olmadı. Sıralı işlemlerin ardından satışı gerçekleştirdik ve ruhsat alıcı adına hususi olarak oluşturuldu.

Peki plan projeden sonra.,araç muayeneye girmiyor mu?

Araç sadece TSE ye giriyor tüvtürke girmiyor. Yani muayene yok fakat bazı iş bilmez noterler satışı "cekme belgeli "yapıyorlarmış boyle oldugunda tekrardan muayeneye girmesi gerektiği belirtilmişti bana buna dikkat edin.

arkadaşlar ben vergi dairesi ve trafik tescille görüştüm 5 yılı doldu ise şerhi noter kaldırıyor bize gerek yok dediler işini noterde halledeceksin dediler bana

arkadaşlar ankarada özel tertibatlı aracını yakın zaman da satış yapan var mı?
Yorumlarda kimi TSE gidiyorsun sadece TUVTURK gitmiyosun demiş doğrusu nedir?

Engelli aracı nasıl satabilirim işlemler nelerdir ?

2009 yılında aldığım aracımı süremez durumdayım. Özel tertibatlı gaz fren aparat takılmış 1.6 motor otomatik aracım vardır. (%35 ötv raporu ) Şuan itibariyle aracımı süremiyorum ve ehliyet yenileme yapmadım ,raporda değişiklik yoktu. Sağlık raporu için başvurduğumda yeni ötv raporunu eklettim yanına . Yüzde 96 oran çıkabilir heyetten. Aracımı satmak için neler yapılması gerekiyor , işlemler , evraklar nelerdir ve nereye başvuracağım ? Özel tertibat çıkarılırken nasıl bir yol izlerim ? Sonra satış işlemi nasıl gerçekleşir ve ilan veririm ? Bir de diyelim ki satış yapılıyor yeni araç alacaksam plakamı yeni araca alabilir miyim ? Güzel özel plaka var kaybetmek istemezdim.

önce vergi dairesinden yazı alınıyor satılabilir diye

ahmetonerge

valla açıkçası salı aracı satıyorum. oranım 91 manüel vites aracım tertıbatım yok.22.12.2014 ilk tescil tarıhım.direk notere gideceğim umarım bir sorun çıkmaz.herkes bı şeyler yazmış kafa karisik lığı cok fazla.

BLA-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

edipbalkan
[FONT=Verdana]@ugir[/FONT]

Ben Nisan 2019'da sattım , tertibat yoktu arabamda, direk notere gittik, şerh var trafikte kaldırmanız gerekli dedi. Adana trafiğe gittim, bir matbu dilekçe verdi görevli memur, doldurdum imzaladım, tekrar notere geldiğimde şerh kalkmıştı, imzaladım sattım.

yazıyı bugün buldum,

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/01/20180131-1.htm

[FONT='inherit']Görev ve Yetkiler[/FONT]
[FONT='inherit']Emniyet Genel Müdürlüğünün ve bağlı trafik kuruluşlarının görev ve yetkileri
[/FONT]
[FONT='inherit']
MADDE 4
(1) Emniyet Genel Müdürlüğünün ve bağlı trafik kuruluşlarının, Kanun ve bu Yönetmelik kapsamındaki görev ve yetkilerine ilişkin hususlar ilgili mevzuatta gösterilir.[/FONT]
[FONT='inherit']Türkiye Noterler Birliğinin görev ve yetkileri
[/FONT]
[FONT='inherit']
MADDE 5
(1) Türkiye Noterler Birliğinin, Kanun ve bu Yönetmelik kapsamındaki görev ve yetkileri şunlardır:

[/FONT]
[FONT='inherit']a) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı veya yetkilendirdiği kurum veya kuruluş tarafından belirlenen imalatçı veya yetkili temsilcisi tarafından uygunluk belgesi düzenlenen araç bilgilerini tutmak,

[/FONT]
[FONT='inherit']b) Noterler tarafından tescil edilen araçların sicillerini tutmak,[/FONT][FONT='inherit']c) Araçların satış, devir ve tesciline ilişkin teknik ve hukuki değişikliklerin elektronik ortamda kaydedilmesini sağlamak, istatistiki bilgileri toplamak ve değerlendirmek,

[/FONT]
[FONT='inherit']ç) Haciz, rehin, ihtiyatî tedbir gibi araçlara ilişkin kısıtlayıcı şerhlerin elektronik ortama işlenmesini, kaydedilmesini ve kaldırılmasını sağlamak,

[/FONT]
[FONT='inherit']d) Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak işlemlerle ilgili olarak, gerekli olan bilgileri elektronik ortamda almak veya paylaşmak, bu konularda ilgili kurum veya kuruluş ya da özel hukuk tüzel kişileri ile protokol yapmak,

[/FONT]
[FONT='inherit']e) Araçların tescile esas bilgi ve kayıtlarını elektronik ortamda saklamak, bu bilgileri ilgili kurum veya kuruluşlar ile paylaşmak,

[/FONT]
[FONT='inherit']f) Noterlerin, bu Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemleri yapmaları amacıyla gerekli koordinasyonu ve teknik alt yapıyı sağlamak,

[/FONT]
[FONT='inherit']g) ARTES veri tabanını tutmak, yönetimini ve güvenliğini sağlamak,

[/FONT]
[FONT='inherit']ğ) ARTES veri tabanında yer alan gerekli bilgileri Emniyet Genel Müdürlüğü ile anlık olarak paylaşmak,[/FONT][FONT='inherit']h) İçişleri Bakanlığının uygun görüşünü almak suretiyle plaka harf ve rakam gruplarını belirlemek,

[/FONT]
[FONT='inherit']ı) Bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 48 inci maddesi hükümleri saklı kalmak üzere, araçların tescil hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin iş ve işlemlerin yapılması amacıyla bu Yönetmelikte düzenleneceği belirtilen belgelerin şekli ve içeriğini belirlemek,

[/FONT]
[FONT='inherit']i) Araç tescil dosyalarındaki belgelerin taranarak dijital arşiv oluşturulması durumunda, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bu kayıtlara elektronik ortamda doğrudan erişilmesini sağlamak, fiziki ortamda tutulan belgeleri ise talep halinde Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşmak,

[/FONT]
[FONT='inherit']j) Kanun ve bu Yönetmelikle verilen diğer görevleri yapmak.

[/FONT]
[FONT='inherit']Noterlerin görev ve yetkileri

[/FONT]
[FONT='inherit']MADDE 6 (1) Noterlerin, Kanun ve bu Yönetmelik kapsamındaki görev ve yetkileri şunlardır:[/FONT][FONT='inherit']a) Araçların satış, devir ve her türlü tescil işlemlerini yapmak,[/FONT][FONT='inherit']b) Araçların tescil belgeleri ile plakalarını vermek, Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenen durumlarda araçlar için araç tesciline ilişkin geçici belge ile gerekli diğer belgeleri düzenlemek,[/FONT][FONT='inherit']c) Araçlara ilişkin teknik veya hukuki değişiklikleri ARTES’e işlemek,[/FONT][FONT='inherit']ç) Haciz, rehin, ihtiyatî tedbir gibi araçlara ilişkin kısıtlayıcı şerhleri ARTES’e işlemek ve kaldırmak,[/FONT][FONT='inherit']d) Araçlara ait işlemlerden dijital olarak muhafazası mümkün olmayan belge ve formları arşivlemek,[/FONT][FONT='inherit']e) Kanun ve bu Yönetmelikle verilen diğer görevleri yapmak.
[/FONT]
[FONT='inherit']
Engellilere ait araçların tescili

[/FONT]
[FONT='inherit']MADDE 16
(1) Engellilere ait araçların tescili, araç sahibinin engellilik derecesini gösterir sağlık raporu, ilgili vergi dairesi müdürlüğü tarafından düzenlenen özel tüketim vergisi istisnası uygulandığına dair özel tüketim vergisi ödeme belgesi ve araçların tescili için gerekli diğer belgeler esas alınarak yapılır.[/FONT]
[FONT='inherit']

(2) Araçların engelliler tarafından ithal edildiği durumlarda, trafik şahadetnamelerinde yer alan şerhler aracın tescil kayıtlarına işlenir.

[/FONT]
[FONT='inherit'](3) Engelliler tarafından ithal edilen araçlar gümrük idaresinin izni olmadan ve gümrük vergileri ödenmeden engelli olmayanlara ödünç verilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz. Ancak bu araçların ilgili gümrük müdürlüğünün izni dahilinde engelli kişilere veya mirasçılarına ödünç verilmesi, kiralanması, devri veya satışında gümrük vergisinin ödenmesi şartı aranmaz.

[/FONT]
[FONT='inherit'](4) Araçların engelliler tarafından yurt içinden ilk iktisabında;

[/FONT]
[FONT='inherit']a) Özel tertibatlı araçların, engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tüketim vergisinden müstesna olarak yurt içinden ilk iktisabında, tescil kayıtlarına "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe özel tüketim vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde sözleşme ile devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh işlenir.

[/FONT]
[FONT='inherit']b) Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak imal edilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde bu aracın tescil kayıtlarına yukarıdaki (a) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, "Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir."‚ şeklinde şerh işlenir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi şarttır.

[/FONT]
[FONT='inherit']c) Aracın sürülmesine yönelik özel tertibatı olmayan ve engellilik derecesi %90 ve üzeri olan engelliler tarafından özel tüketim vergisinden müstesna olarak yurt içinden ilk iktisabı yapılan taşıtların tescil kayıtlarına "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe özel tüketim vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde sözleşme ile devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh işlenir.

[/FONT]
[FONT='inherit'](5) Daha önce tescili yapılmış olan araçların, engellilik derecesi %90'n altında olması halinde özel tertibat yapılmak şartıyla; engellilik derecesi %90 ve üzerinde olması halinde ise özel tertibat yapılmaksızın engelliler adına tescili yapılabilir.

[/FONT]
[FONT='inherit'](6) Özel tertibatlı araçların tadilat veya montaj belgelerinde yer alan tertibat kodu tescil kayıtlarına işlenir.

[/FONT]
[FONT='inherit'](7) Zihinsel engellilere ait araçların tescili için, veli ya da vasileri tarafından araç nedeniyle doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair noterde düzenlenmiş taahhütnamenin tescil anında verilmesi zorunludur.

[/FONT]
[FONT='inherit'](8) Özel tüketim vergisi istisnası ile edinilen araç tescil edilmeden önce, istisnadan yararlandırılan engelli kişinin ölümü halinde tescil işlemi aracın vergisi ödenmek suretiyle yapılabilir.[/FONT]

her zaman çalıştığımız noteri aradım.direk noter bu ısı yapıyormuş bilginize .

Eyvallah dostlar

Önemli bilgiler, teşekkürler...

Ufukalp

bu yasa 2018 yılında çıktı ve her %90 üzeri engelliyi kapsadı ve birçok insan mağdur edildi ben eşimin vefat ettiği trafik kazasından aldığım para ile yatırım ve engelli çocuğuma hizmet amaçlı araç aldım şimdi bu aracı satıp ev alamıyorum engellinin menfaatini düşünen hakim acaba aracın parasını bloke ederken dolar yada euroyada çevirirmi şimdi nerede kaldı mülkiyet hakkı kaldıki yasal çerçevede sen 5 yıl arabayı satamazsın diyorsun yani 5 yıl dolmadan 2 veya 3 cü aracı alamıyorsun şayet engelli ölmüş ise zaten sağır sultan dahi duyuyor bu çağda sağ gözükmeside imkansız ve her engellinin en doğal hakkı o halde kime ceza kesiliyor

binel1
Neden bahsettiğinizi anlayamadım, başlık 5 yılı dolan aracın satış işlemleri ile ilgili, ama siz sanırım vesayetle satışta hakim izninden bahsediyorsunuz.
İlgili başlıklara daha açık yazarsanız cevap alırsınız.

Vasi kararı olmaksızın %94 oranla babaannem üzerine alınan aracın 5 yılı dolmak üzere. Satarken de herhangi bir vasi kararına gerek yok herhalde?
Bunun için aşağıda yapacağım işlemler doğru mu?
1- Vergi dairesi ve trafik tescile gidiliyor.
2- Noterden satış işlemini gerçekleştiriyoruz.
Başka bir şey varmı arkadaşlar!!!

efendim çok açık yazdım lakin siz anlamadınız ben cebimdeki para ile kızımın adına araç aldım bugün aracı satıp ev almak istiyorum hakim satamazsın satsanda para kızının hesabında bankada uyuyacak diyor şimdi varmı böyle bir dünya amacım soru değil eleştiri ve sitem kimseyi ilgilendirmez benim aldığım araç veya satacağım araç ama devlet böyle bir ipotek koyabiliyor nede olsa burası türkiye haksız bir blokaj

Akil
Babaanneniz kısıtlı değilse ve engeli zihinsel değilse gerek yok.
binel1
Kızınız kaç yaşında ?

Ufukalp
Babaanneniz kısıtlı değilse ve engeli zihinsel değilse gerek yok

Babannemin raporunda demans da var ama zihinsele girmiyor galiba. Çünkü aracı alırken zihinsel denmedi ve vasi kararı istenmedi. Buna göre yine de herhangi bir sorun çıkar mı? Teşekkürler..

binel1
Malesef bu durumda devlet size istediği gibi karışır.
Siz o aracı kendinize yatırım olarak değil, ÖTV muafiyetine karşılık kızınızın hizmetinde kullanacağınızı taahhüt ederek aldınız.
Parasını cebimden verdim diye bir şey yok. O araç resmen sizin değil kızınızın ve vesayet altındaki kısıtlının mal varlığı vesayeti tesis eden sulh hukuk hakimliğinin denetimi altındadır.
Benim aracım değil mi kimse karışamaz diyorsanız ÖTV sini de ödeyip alacaksınız.
Akil
Sorun çıkar kardeşim.
Demans zihinsele girer, alırken bir şekilde gözden kaçmış, sorun çıkma ihtimali var.

Ufukalp

kapıya konulan araç boş yatmaz illaki hane halkının hizmeti için alınır biz uygulamaya kızmıyoruz kanun yasaya karşı değiliz ya %92 engeli olana yasayı uygulama ben araç almayayım yada böyle bir yasa çıkarıyorsanız 2018 yılında değil 1990 yılında çıkarın yada 2018 öncesi için değil sonrasına işletin yasayı ve bunu kamuoyuna ilan edin

bende her 5 yılda bir aracı yenilerim benim doğal hakkım madem

binel1
Bahsettiğiniz kısıtlama 2018 de çıkmadı, yeni değil.
Hakimden hem alış, hem de satış için izin alabilirseniz tabi ki her 5 yılda yenileyebilirsiniz.
Bu konu tamamen hakimin inisiyatifinde gibi. Kimi hiç bir şey sormadan onaylarken kimi kesinlikle alıma bile izin vermiyor.
Aslında sorununuz alım izni olsaydı ona karşı Anayasa Mahkemesi'nin bir karar ve duyurusu vardı, işinize yarardı. Ancak siz satıştan elde edilen parayı kullanamamaktan sikayetçisiniz. Satılan araç engellinin olduğu için para da haliyle ona ait oluyor ve hakimin denetiminde.

Herkese merhaba,aracımın satısını gerceklestırdım once rehın kaldırdı noter bu nun ıcın 24 tl para odedım.sonrasında normal satıs oldu.yanı oraya gıt buraya gıt durumu olmadı.allah alanarkadasa da gule gule kullanmayı nasıp etsın.
(not oranım 91 tertıbatım yok.tescıl tarıhım doldu).yenı aracım da cuma teslım edılecek ınsallah.

Mehmetyilmaz

honda civic eco elegance

sizin eviniz varmı yatırım amaçlımı kiradamısınız hakim sonuçta arabayı adına alınan kişiye parayı harcadığınıza ikna edeceksiniz yada avukata danışın

ugir

25 aralıkta bizim 5 yıl doldu. Bugün notere gittim. Satılamaz şerhi var dedi. Vergi dairesine gidip kaldırman gerekiyor dedi. Vergi daireside başka ilde. Noterlerde farklı uygulama mı var. Ne önerirsiniz

Adem47, araç kimin üzerine alınmıştı ve engeli nedir? Bizim de babaannem adına araç 2020 Şubatta doluyor 5 yılı.
Raporunda demans(ruhsal duygusal) işaretli. Aracı alırken mahkeme kararı vb. istenmedi acaba satarken bir sorun çıkar mı acaba merak ediyorum?
Bu durumla karşılaşan varmıdır?

Ben kendim engelliyım süren bitti sorunsuz sattım.ama farklı durumlar var elbet.noterde halletım bitti.
Vasi durumunda farklı durumlar oluyor.

Adem47, araç kimin üzerine alınmıştı ve engeli nedir? Bizim de babaannem adına araç 2020 Şubatta doluyor 5 yılı.
Raporunda demans(ruhsal duygusal) işaretli. Aracı alırken mahkeme kararı vb. istenmedi acaba satarken bir sorun çıkar mı acaba merak ediyorum?
Bu durumla karşılaşan varmıdır?

Babaannem ama'dır, araç onun adına, Ruhsal, zihinsel herhangi bir engeli yok.

Üst Alt