Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

OturanBoğa

Değerli Oturanboğa bir sorum var cevaplayabilirsen sevinirim 4c memur iken %49 üzerinden 19 yıl 8 ay hizmet süresi ile
Emekliliğe ayrıldım 1 yıldan fazla emekli aylığı aldıktan sonra bağlı bulunduğum bakanlık açıktan atama hakkı verildiği için sağlık durumunu zorlamayacak şekilde rahat bir yere yine 4/c olarak atandım (bu mesleğimle alakalı olarak oluyor) başlarken de sadece psikiyatri raporu istendi ve (benim emekli olmama neden olan rapor ortopedik) ancak 28 Eylül 2021 tarihinde yönetmelik değişti biliyorsunuz ben balhazara göre emekli oldum 2021 de ama 28 eylülden önce yeni hastalık oran cetveline baktığımda ise benim geçirmiş olduğum ameliyatlar yok üstelik yeni yönetmelikte benim çalışmamı zorlayan kronik rahatsızlıkları da yeni yönetmelikte eklenmiyor tek rahatsızlıktan gidiyor korkum şu benim sağlık problemlemlerim nedeniyle olduda çalışmaya başladığım yeri de kaldıramaz yada daha kötü bir gidiş olursa
Ben SGK daki emekli olduğum dosyam üzerinden tekrar emekli olabilir miyim olmaz ise elimdeki sürekli olan raporun hiç mi ehemniyeti yok yeni yönetmeliğe göre tekrar herşey baştan başlayacaksa ve yeni cetvele göre emekli olamazsam diye endişe duyuyorum

drarter

merhaba
emekli ayliginizin adi nedir?birde sureklimiydi raporunuz.tekrardan goreve nasil geri döndünüz?bende 2 yil once emekli oldum.ancak cok düşük maas baglandi.geri donmek istiyorum aydinlatirsaniz sevinirim.

Bülent Bey size bir sorum olacak netlik kazanması için, benim eşim 2000 yılında MEB Kadrolu öğretmen olarak işe başladı, 2019 yılında 3 hastalıktan toplam %42 sürekli ibareli engelli raporu aldı ve halen çalışıyor. Biz şimdi bu raporu erken emeklilik için kullanamayacak mıyız

Son çıkan yönetmelikten önce alınmış engelli raporunda en yüksek sekel mesela astım hastalığından % 20 oran ve hafif düzeyde etkilenme ibaresi var. Bu % 20 lik oran ve Hafif düzeyde etkilenme yeni yönetmelik ve hastalık listesine göre değerlendirilirken yine Hafif düzeyde çalışma gücü kaybı olarak mı değerlendirilecek. Teşekkür ederim

OturanBoğa

Biz 2019 yılında aldığımız sürekli raporla kuruma emeklilik dilekçesi vermeyi düşünüyorduk, şimdi yeniden hastaneye başvurup yeni bir engelli raporu almamız mı gerekecek yeni hastalık listesine göre.

OturanBoğa
size bir sorum olacak şuan emeklilikte tek engele bakılıyor. peki 16-18 yıla tabi olurken tüm engellere mi bakılıyor misal kulaktan 40 diğerinden 30 var emekli olurken sadece 40 a bakılacak ama toplamda 50 üstü olduğu için emeklilikte 16 yıla mı yoksa 18 yıla mı bakılacak onla ilgili bir açıklama varmı

ENGEL ORANI NASIL GÖRECEĞİZ LİSTEDE YOK

1. Safra yolları
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Komplikasyonlu (fistül, darlık) ekstrahepatik safra yolu yaralanmaları

DEMİŞ AMA ORANI NASIL HESAPLAYACAĞIZ YENİ LİSTEDE

Hafif dediği %40-49 arası demek
Orta dediği %50-59 arası demek
Ağır dediği %60 ve üzeri demek

mesajı var ilk sayfalarda OturanBoğa 'nın

ucuncubahar

anladım teşekkürler peki yılda değişiklik oldumu 16 yıl 18 yıl vs tabi olmak için neye bakılıyor toplam orana mı

mesajınızı buldum hafif 40-49 arası neye göre verecek onu anlamadım birde yılda değişiklik varmı 18 yıla tabiydik %47 rapor ile şimdi o nasıol oluyor

Benim şahsi düşüncem;

%40-49 ya da %50-59 değişmedi ki yıl değişsin. Değişen sadece balthazard formülü uygulanmaması ve sgk hastalık listesi'nden tanı alma.

Eskiden %40-49 18 yıl ise şimdi hafif tanısı ile 18 yıl devam ediyor.

ucuncubahar

tamam onda sorun yok örnek veriyorum şuan tek hastalıktan oran veriliyor ee adamın %40 kulak %40 diyelim başka bir raharsızlık buadam tek rahatsızlık olan %40 dan emekli olacak tamam daha önceden 16 iken şimdi 18 mi olacak tek hastalığı bakıldığı için o zaman ? oturan boğa da cevap vermiyor

iki hafif tanı bir orta tanı olarak değerlendirilir, üç orta bir ağır tanı olarak değerlendirilir gibi ek maddeler vardı. (Ben tembelim açıp tarihlere bakmaya erindim. Sana zahmet sen bakıver.)

Verdiğin örnekte eğer kişi iki farklı hastalıktan da hafif tanısı alıyorsa bunu orta olarak değerlendirip %50-59 için gerekli tarihe göre değerlendirebilirler.

R. ORTAK HÜKÜMLER
1. Mevcut hastalık listelerinde tanımlanmayan ancak tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı hastalıklar ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.
2. Birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı durumlar, ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.
3. Bu hastalık listesine göre birden fazla hafif düzeyde çalışma gücü kaybına neden olan durumlar, orta düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.

Değerlendirilebilir. Değerlendirilmeyedebilir.

Herkese iyi akşamlar.bir sorum var.yardımcı olursanız sevinirim.13.11.2000 de 4/c ögretmen olarak işe başladım.prim günüm8100. eylül 2022 de böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği,kalp kapakcığı sorunlarıyla üniversite hastanesinden %70 engelli raporu aldım.bunu vergi indirimine de işlettim.16 ocak 2023 te kurumum aracılığıyla erken emeklilik dilekçesi verdim.21 mart ta ret geldi.5510 un geçici 4.madde 6. Fıkrası nı ve ek1 deki hastalık listesine göre çalışma gücü kaybedilmedigine deyip ret etmişler.şimdi ben itiraz etmek istiyorum. Nereye ve ne diyerek itiraz etmeliyim?

Raporda yazan hastalıkların tam adlarını bulamadım.mesela aort kapak orta mitral yetersizlik,orta mitral darlık,orta aort darlığı gibi.bunlardan %30 +kardiyolojiden klas2 pulmoner ht %25 ve iç hastalıkları kronik böbrek yetmezliği %40.malulen değil engelli erken emekliliğe başvurmuştum.

SGK Hastalık Listesinde tanısı olan hastalıklarınızdan en yüksek oranlısı dikkate alınacak. Diğerleri değil.

Verdiğiniz bilgilerden kronik böbrek yetmezliği için dosyayı açıp incelerseniz Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar sizin için geçerli ise itiraz etmeniz gerekir.

Prim gün sayınız için hafif tanısı almanız yeterli. SGK Hastalık Listesi dosyasını bir inceleyip hafif tanısı alıp alamayacağınızı kontrol edin öncelikle.

Raporda yazan hastalıkların tam adlarını bulamadım.mesela aort kapak orta mitral yetersizlik,orta mitral darlık,orta aort darlığı gibi.bunlardan %30 +kardiyolojiden klas2 pulmoner ht %25 ve iç hastalıkları kronik böbrek yetmezliği %40.malulen değil engelli erken emekliliğe başvurmuştum.

Hastalıklarınızdan Kronik Böbrek Hastalığı dışındakiler zaten Hastalık Listesinde yok bildiğim kadarıyla . KBH %40 aldığınıza göre 2019 Yönetmeliğine göre düzenlenen Raporunuzda ya Evre 1a yada Evre2a KBH teşhisiniz var. 2021 Hastalık Listesi ise Evre 3A dan aşağısını değerlendirmiyor. Özetle SGK da size tanınan Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz hakkınızı kullanarak sonuç elde edemezsiniz gibi, vakit kaybetmeyin derim.
Sizin emekli edilmeyişinizin sebebi 2021 Yönetmeliği. 2021 Yönetmeliği olmasaydı Raporunuz yüksek olasılık aynı oranla onaylanacak ve emekli edilecektiniz .
Hakkınızı aramak için 2 yolunuz var KDK ya idari başvuru ve mahkeme.
5434 e tabi memursunuz İdari yargıda(2008 sonrası memurlar işleme davayı adli yargıda açabilirler) işleme yani SGK nın emekli etmemesine dava açabilirsiniz o davada Yönetmeliğin hukuka aykırılığı iddia edilerek sonuç elde edilebilir ama süreç uzar sıkıntı 2021 Yönetmeliği dolayısıyla işleme idare mahkemesinde Yönetmeliğin iptali için ise Danıştay da iptal davası açabilirsiniz. Hatta sadece 2021 Yönetmeliğine Danıştay da dava açmanız işleme dava açmamanızda düşünülebilir Ama olasılıklar yüzünden konunun farklı mahkemelerde değerlendirilmesi iyi olabilir. Ama bu halde İdare mahkemesi Danıştay da ki davayı beklemek isteyebilir vb. Hukuki çok detaylar var.Son olasılık olarak çok tercih edilmese de Danıştay da tek dava(işleme ve Yönetmeliğe birlikte) olarak açılabilir kanaatindeyim çünkü bazen Danıştay işleme bende dava açmayın idare mahkemesinde açın diyebiliyor. bu Yönetmelik ve sonuçlarının etki alanı çok geniş olduğundan Danıştay hem işlemi hem Yönetmeliği tek davada değerlendirebilir. İdari yargıda tecrübeli bir avukattan görüş alınabilir dediğim gibi yazarken bile kafa karıştırıcı bir durum

Ama dava yolundan önce mutlaka ama mutlaka Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru yapın. Çünkü orda hem hukuk hem hakkaniyet açısından değerlendirme yapılacaktır . hastalık listesi de mutlaka değerlendirme konusu yapılacaktır.

Son düzenleme:
Mrb. Sorumun yeri burası mı bilmiyorum, ama yine de soracağım.
Çalışmayan, 25 yaş üstü erkek çocuk, emekli babamdan ötürü yetim aylığı için de bu SGK Hastalık Listesi'ni de belirtilen hastalıklara bakılıp rapor alacak değil mi? Ankilozan, insülün gerektirmeyen diyabet, tansiyon hastasıyım. Bel fıtığım da var ama en büyük sorunum ankilozan. Çoğu zaman felç gibiyim. Ajanlara-bağışıklık düşürücü- başlayacağım ama zaten bağışıklığım zayıf, akrabalarımda bu hastalık var ve iğneye başlayan biri ünsiyatif kolit de oldu, artık ajanlar da işe yaramıyor diyor, bir başkası da ağır zona geçirdi.

Ret cevap yazım bugün geldi.

Raporunuz Kurumumuz Sağlık Kurulunca
xx/xx/2023 gün ve xxxxxxxx sayı ile incelenerek hakkınızda Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin Ek-1 Hastalık Listesinde Belirlenen Düzeyde Çalışma Gücünü Kaybetmediğinize karar verilmiştir.

Daha önce Yaşlılık Emekliliği için başvurupta ret cevabı alan arkadaşlar, ret yazısında Çalışma Gücü Kayıp Oranı belirtilen var mı ?

benim ret yazımda çalışma gücü kayıp oranınız %10 değerlendirilmiştir, %20 değerlendirilmiştir denilmemiş. Herkeste böylemidir acaba ?

ucuncubahar

bir depresif epizod tanılı hasta olarak kendi kendime cevap vermem hiç şaşırtıcı değil. :)

Ret cevabı alan herkese oran belirtilmeden "Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin Ek-1 Hastalık Listesinde Belirlenen Düzeyde Çalışma Gücünü Kaybetmediğinize karar verilmiştir. " şeklinde standart bir cevap gidiyor.

İyi günler arkadaşlar OturanBoğa Bülent bey bir sorum olacaktı.

Babam 2003 bağkur girişli bu yıl engel oluştu göz kaybı. Rapor aldık yüzde 33 göz 20 şeker 10 tansiyon. Malulen emeklilik için başvurduk ret kararı geldi. 28 madde kapsamında basvursak yeni yönetmelik gereği en ağır hastalık yüzde 40 olmadığı için olumsuz gözüküyor demi.

Herkese merhaba,
Yardımınıza ihtiyacım var, kafam çok karışık.

2018 yılında engelli raporu aldım. (Diyabet 40% + hipotiroid 10%). Vergi indirimim de var. Ekpss ile öğretmen olarak atandım. 5510'a tabiiyim. Ilk sigorta girişim 2001 olduğu için yıl ve prim günümü tamamladım.

Artık emekliliğe başvurmak istiyorum ama bu reddedilmeler beni çok korkutuyor. Şimdi ben mevcut raporumla emekliliğe başvurabilir miyim yoksa tekrar engelli raporu mu almalıyım? Tek hastalıktan (tip 1 diyabet) 40% alırsam emekliliğimi onaylarlar mı?

Şimdiden çok teşekkürler

tip1merve

Aslında yapman gereken çok basit, SGK hastalık Listesi dosyasını açıp raporundaki tanımlı hastalığı bulmak.
Bulduğun yerdeki tanı
Hafif ise %40-49
Orta ise %50-59
Ağır ise %60 +

anlamındadır. Raporundaki tanımlı hastalık yoksa reddedilme ihtimali çok ama çok yüksektir.

----------------------------------------------------------------

Ayrıca,

2008 öncesi 4a ile sigortalılığın var ise ve son 3.5 yıl 4a ile sigorta primi ödemen olursa;
Elindeki mevcut rapor ile de emeklilik mümkün.

Sgk hastalık listesinde hastalığım listelenmiş. Bu durumda eski raporum kabul edilebilir mi? Yine de almam mı gerekir?

ucuncubahar efendim bilginiz nedir bu konuda

Babam 2003 bağkur girişli bu yıl engel oluştu göz kaybı. Rapor aldık yüzde 33 göz 20 şeker 10 tansiyon. Malulen emeklilik için başvurduk ret kararı geldi. 28 madde kapsamında basvursak yeni yönetmelik gereği en ağır hastalık yüzde 40 olmadığı için olumsuz gözüküyor demi. Engelli emekliliği için
ucuncubahar

Üst Alt