Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

@Zelinda74

Yeni yönetmelik çıkmadan önce emeklilik dilekçesi verseniz de değişen birşey olmazdı zira SGK sağlık kurulu çalışma gücü kaybınızı yeni çıkan yönetmeliğe göre inceleyip karar verecekti ve bu da yine olumsuz olacaktı.Önemli olan raporunuzu ne zaman aldığınız değil SGK sağlık kurulunun ne zaman inceleyip onayladığıdır.28 Eylül yönetmeliğinin çıkışından önce yüzde 40 ve üzeri çalışma gücü kaybı tespiti yapılmış olanların hakları yine bu yönetmeliğin geçici madde 1 de belirtildiği üzere saklıdır.Zira 5510 sayılı Kanunun 28 maddesinde belirtildiği üzere durum nettir.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Bu vakitten sonra sizin yapacağınız şey 28 Eylül yönetmeliğin iptali için dava açmak.Ancak SGK raporunuzun kurum sağlık kurulunca tespiti yapılmadığından geçerli olmadığı şeklinde savunma verebilecektir fakat yeni çıkan yönetmeliğin hukuki birden fazla eksiği ve çelişkileri olduğunu düşünüyorum.Bu noktada duruma hakim bir avukat size yardımcı olabilir.Şimdiye kadar bu yönetmeliğe açılmış bir dava varsa onların sonucunu beklemek de faydalı olabilir.

login

Teşekkür ederim açıklamanız için, yeni yönetmeliğin son maddesinde diyor ki,bu yönetmelik yürürlüğe girmeden emeklilik başvurusunda bulunanlar eski yönetmeliğe göre işlem görecek ama benim başvurum yönetmelikten sonra, rapor tarihim önce sadece,dava açsam haklı olur muyum ki

Evet doğrudur.Burayı düzeltiyorum.Emeklilik başvurusu çalışma gücü kaybı tespitidir.Bireysel olarak dava açabilirsiniz.Yönetmeliğin iptali davalarını genelde sivil toplum kuruluşları Danıştay'da açıyor.Şimdiye kadar açılmış bir dava var mı bilmiyorum.Çünkü engellilerin sorunlarıyla ilgilenen herhangi bir sivil toplum kuruluşu ülkemizde yok.Sadece tabelaları var.Hiç dava açılmamış da olabilir.Şaşırmam yani.

Zelinda74

Merhaba, aynı durumdayız, nedir son durum? Ben emeklilik için başvurdum 38 gün oldu cevap yok henüz.

rexart Ne zaman aldınız raporunuzu ?
vergi indirimi de aldınızmı ?
memurmusunu yoksa bağkur veya sgk mı ?

rexart

Benim red geldi,sonra itiraz dilekcesi gönderdim,bekleyeceğim artık, ama yine red gelecektir

Zelinda74

Size özelden de yazdım, bugün bir güncelleme oldu e devlette 4-C evrak takipte, "aylık bağlama servisine sevk edildi" ibaresi yazılmış. Bu ne anlama geliyor tam olarak acaba?

Bu yönetmelik öncesinde defterdarlığa vergi indirimi için başvurdunuz, bu hakkı kazandınız ve yine bu yönetmelikten önce vergi indiriminin maaşınıza yansıması için kurumunuza verdiniz mi?

Kral aynısını ben yaşadım.Bu dediğinin bir önemi yok. Yani ben bir yıl önceden alıp işletmiştim vergi indirimini yinede red geldi.(%65 süresiz rapora rağmen) Ha sağlık üst şeyine itiraz etseydim ne olurdu bilmiyorum ama istifa ettiğim için uğraşmadım. Sadece bilgi amaçlı söyleyeyim vergi indirimini vermiş olman birşey değiştirmiyor. Adamlar sen malul değilsin diyip çıkıyorlar.Sıyrılıyorlar.Hadicanım sendecilik yapıyorlar.
Gerçekten ihtiyacı olanlar için bu işin tek çözümü dava açmak.Ona gelene kadar bir sürü boş muallakta kanun var ki oda buranın konusu değil.

Makiyato

Vergi indirimine yeni çıkan yönetmelikten önce başvurdum evet ama sonucun gelmesi yönetmelikten sonra,ancak bunun bir önemi yok,emeklilikte vergi indirimine bakmıyorlarmış,bunu da ben sonradan öğrendim,balthazard 'ın uygulanmamasından dolayı red aldık yani ben ve benim gibi olan arkadaşlar

Anladım ancak size değil oturanboğya cevap vermiştim ben. :)

Makiyato

1 Ekim 2008'den önce memur olanlar 5434'e tabidirler emeklilik açısından. Bu kişiler doğuştan ya da sonradan %40 ve üzeri oranla engelli olduklarını rapor ile kurum kayıtlarına geçirdiklerinde -5400 gün hizmet süreleri de varsa- emeklilik hakkını kazanmış olurlar.
Burada aslolan raporun kayıt altına alınması tabii, ama vergi indirimini de biriktirilen kupona istinaden vermiyorlar sonuçta. Vergi indirimini kayıt altına alan kurum engelliliği tasdik etmiş demektir. Buradan hareketle emeklilik mümkündür, yeni yönetmelik bu kişileri bağlamaz diye mantık yürütüyorum

Anlaşılan şu SGK giriş yılına bakmazsizin tek hastalıktan yüzde 60 altı oranı olan memur,bagkurlu ve işçi herkese emeklilik için red veriyor.Herkesi malulen emeklilik üzerinden değerlendiriyor.

Ama bu yaptığı kanuna aykırı ,yönetmelik kanuna aykırı olamaz.
Red verdiği insan sayısı arttıkça tepki büyüyecektir ya bu yönetmeliği iptal edecek veya mahkeme yoluyla herkes emekliliğini kazanacaktır..

erdinc1972 merhaba.
İlk işe giriş 4A 18.07.2003 5258 gün.
04.01.2022 de vergi indirimi dilekçesi verdim.
27.01.2022 vergi indirimi çıkarıldı süresiz olarak %97 1.derece.
28.01.2022 de sgk 4A emeklilik dilekçesi verildi
31.01.2022 de emekli oldum.

Bence red kararı alan herkes önce yüksek sağlık kuruluna oradan da red gelirse mahkemeye başvursun.
Ne kadar çok başvuru olursa yüksek sağlık kurulu mağduriyetlerin farkına varıp çıkardığı yönetmeliği iptal veya genişletmek zorunda kalıp engelli yönetmeliğine uygun hala getirecektir.
Kanunlarda engellilere verilen erken emeklilik hakkı yönetmelikle geri alınmıştır..
Engelli dernekleri ve sendikalarinin harekete geçmesi lazım..

@deasn12

Değerli dostum sizin engel oranınız zaten yüzde 97.
Sorun özellikle yüzde 40/60 arası engelli raporu olanları kapsıyor.
Sizi kapsiyan bir durum yok zaten siz neden üstünüze alindinizki !!

OturanBoğa

Raporun kurum kayıtlarına geçmesinin bir öneminin olmadığını düşünüyorum.Önemli olan raporun SGK kayıtlarına geçip Çalışma gücü kaybının tespit edilmesidir.Emeklilik açısından bu önemlidir.Zira 5510 Sayılı Kanunun 28.maddesinde çalışma gücündeki kayıp oranını belirleyen Kurum Sağlık Kuruludur.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

Sgk tarafından incelenmemiş raporlar 28 Eylül'den sonra incelendiğinde yeni yönetmeliğe göre değerlendiriliyor.

Daha önce incelenmiş raporlar %40 ve üzeri tespit edildiyse emeklilik işleminin yapılmaması Kanuna aykırı olacağından son çıkan yönetmeliğe geçici madde eklenerek kazanılmış haklar korunmuş.

O halde elinde yüzde 40 ve üzeri raporu olup 28 Eylül'den önce emeklilik dilekçesi verenler, halen çalışıyor olup raporları Kurum Sağlık Kurulunca incelenip yüzde 40 ve üzeri çalışma gücü kaybı ya da erken yaşlanma tespiti olanların emeklilik haklarının saklı olması gerekmekte.
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

login

YAzdıkların doğru, orada bir sorun yok. Ben, buna artı olarak vergi indirim kaydının da engelli kaydı olarak geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bunun kavgası verilebilir bu durumda olan memur arkadaşlar tarafından.

engelli dernekleri konfedarasyonları ,sendikalar hala bu yönetmelikten bihabermi ?

bu konuyu tam olarak anlamadım. Yani şimdi engellilik tespitinde balthazard uygulanmıyor mu demek bu (farklı hastalıklarda %40 oran çıkarsa erken emeklilik (yaşlılık) başvurusu yapılamayacak mı?

karmasikadam

Merhaba,burada paylaşım yapan arkadaşlarımız 28.09.2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti işlemlerinden Balthazard formülü yani birden çok hastalığın dikkate alınmadan sadece 1 hastalıktan belirlenmiş bir engel oranı ile engell olması şartı ile emekli edilmesi hususunda yaşadıkları haksızlığı belirtmektedir.

Durumunu belirten arkadaşlarımız an itibari ile 4C-Devlet Memuru,4B-Bağkur ve 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa 4A-İşçi statüsünde sigorta başlangıcı olan arkadaşlarımızı yani Engelli Emekliliğini ilgilendirmektedir.Birde hangi kurumda sigorta primi öderse ödesin Malulen Emekli olacak arkadaşlarımızı ilgilendirmektedir.

Eğer siz Malulen Emeklilik ile bir işleminiz yok ise ,ilk sigorta başlangıç tarihiniz 01.10.2008 tarihinden önce yapılmış ve hala 4A-İşçi statüsünden çalışıyor veya çalışmış iseniz o zaman siz Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkına sahipsiniz.Belirtiğim bu durumda iseniz bu konu sizinle ilgili değildir.

Halkımız tarafından Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik ile Engelli Emekliliği birbirine karıştırılmaktadır.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik ;İlk sigorta giriş tarihi 01.10.2008 tarihinden önce olan 4A-İşçi statüsünde çalışan veya en son bu şekilde çalışmış kişilerdir.Bu kişiler Vergi Dairesinden aldıkları Engelli Vergi İndirimi belgesi ile emekli olurlar.

Engelli Emekliliği;ilk sigorta giriş tarihi 01.10.2008 tarihinden sonra 4A-İşçi ,tüm 4B-Bağkur,tüm 4C-Devlet Memuru arkadaşlarımızı sadece Engelli Sağlık Kurulu raporu ile emekli edilmesini sağlayan sistemdir.

Birbirlerileri evrak ilişkileri olmalarına karşın sigorta kolları,ilk sigorta giriş tarihleri ve yönetmelikleri ile birbirinden farklı 2 ayrı emeklilik sistemidir.

Saygılar.

karmasikadam

Evet tam olarak @Bilgi Hazinedir arkadaşın anlattığı şekildedir, ben öğretmenim ve 2 ayrı rahatsızlıktan %41 engelli raporum ile emekli olamadim,çünkü artık balthazard uygulanmıyor engelli emekliliğinde, 2008 den önce ise başlayan 4A lılar hariç,ben be benim gibi pek çok kişi var bu yönetmelikten dolayı emekli olamayan, itirazlarımızı yaptık yüksek sağlık kuruluna,bakalım bekliyoruz

Zelinda74

Merhaba

( Bu yüksek sağlık kuruluna itiraz eden herkes için geçerli)

Yüksek sağlık kuruluna itiraz yaptınız iyi yaptınız. Yüksek sağlık kuruluna itiraz yaptığınız tarihten itibaren belli bir süre sonra size cevapta verilmezse, o süreden sonra belirli bir süre dava açma süresini kaçırmamaya DİKKAT edin. Bu konu ile ilgili idare davalarında anlayan iyi bir avukat ile danışmanızı öneririm.

Hakkınızda hayırlısı olsun.

Merhabalar benim ilk başlangıç 1989 4a, sonra 4b fazla gün mevcut 1971 doğumluyum 54 oranlı raporum mevcut 3 hastalıktan ancak benim başvurumu da hastalıklar listesinde yeterli görünmediğinden Red ettiler yanlışlık yok mu 28/5 mad. göre başvurdum yalnışlık bu yüzden olabilir mi? Bu genelge 2008 öncesini kapsamıyor sa 5600 gün ile emekli olmam gerekmez mi?

Engelli emeklilik kalktı mı?

Bir forumda okudum engelli emeklilik te aynı malülen emeklilik gibi tek hastalıktan en az %40 rapor almak lazımmış bilgisi olan varmı

Forumda birinin yazdığı şu şekilde:

SGK engelli emekliliğinde de artık balthazard kullanmıyor.
Yani en yüksek orandaki hastalık neyse ve o hastalık şayet ek1 hastalık listesinde varsa emekli olabiliyorsunuz .

Benim ilk girişim 2006 bağkur üzerinde daha sonra %57 sürekli engelli oldum. normal de benim giriş üzerinde 16 yıl geçip 4.320 gün prime tabi idim. bu şartlar değişti mi?

Üst Alt