Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

ylül 2021 SALI Resmî Gazete Sayı : 31612
YÖNETMELİK
Sosyal Güvenlik Kurumundan:
MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ
İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık
Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılanların maluliyet, çalışma gücü kaybı ve erken yaşlanma durumları ile bunların
bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının maluliyet ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç
derecede ağır engellilik durumlarının tespitine ve bu tespitlerde esas alınacak sağlık kurulu raporlarına ilişkin usul ve
esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun;
a) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların hangi hallerde ağır
düzeyde çalışma gücünü kaybettiğine,
b) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünü
ağır düzeyde veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğine ve vazifelerini
yapamayacak derecede hastalığa uğrayanlardan personel kanunlarına tabi olanların hastalıklarının kanunlarında tayin
edilen sürelerden fazla devam ettiği, olmayanların ise hastalık sebebiyle malul sayılmalarına esas alınacak hastalık
süreleri hakkında kendi özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları
Kanununun hastalık iznine ilişkin hükümleri uygulanmak suretiyle bu süreleri doldurduğuna,
c) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile 60 ıncı maddesi
kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının hak sahibi veya bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının hangi hallerde
çalışma gücünü ağır düzeyde kaybettiğine,
ç) 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ve geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasına göre yaşlılık sigortası
kapsamında, sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünü orta veya hafif düzeyde kaybettiğine,
d) 28 inci maddesinin yedinci fıkrasına göre yaşlılık sigortası kapsamında, sigortalıların hangi hallerde erken
yaşlanmış olacaklarının tespitine,
e) 28 inci maddesinin sekizinci fıkrasına göre yaşlılık sigortası kapsamında kadın sigortalı çocuğunun, hangi
hallerde başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli sayılacaklarının tespitine,
f) Maluliyet, çalışma gücü kaybı, erken yaşlanma ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır
engellilik tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesine,
g) Malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmış sigortalılar ile malul sayılan veya başka birinin sürekli bakımına
muhtaç derecede ağır engelli sigortalı çocuğunun kontrol muayenelerine,
ilişkin usul ve esasları kapsar.

Engelli52 .üstte benim bilgihazinedirin belirttiği sari renkteki metini doğrulayan bir durummu oluyor senin yazdığın resmi gazetedeki durum.Yoksa bir yanlisi düzeltmek içinmi yazdın.Valla anlamadım.Kusura bakma.

Estağfurullah,
Tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım sarı renki de bulamadım

Bilgi hazinedirin yazdıkları aşağıdaki ler.Yazdiklariniz daha doğrusu resmi gazetede yazanlar bununla örtüşüyor mu.Bunumu kastedmiştiniz diye sormak istedim.

Bilgi Hazinedir

Sevgili arkadaşlar az önce avukatla görüştüm
Raporu sürekli ve ehli ve vergi indirim olan 4A SSK lı lar haksız yere kontrole çağrıldığında 28 Eylül'de çıkan yönetmelikteki kapsama giriyor
Yeni rapor alacak olan arkadaşlar 28 Eylül'de çıkacak yönetmeliğe göre rapor alacaklar

Zaten bu konuyu açan oturanboğa yani Bülent Bey zaten her şeyi yazmış açık ve net

Vergi indirimi başvurusu ile rapor alacaklar neden 28 eylül yönetmeliğine göre rapor alsın 2019 erişkinler için olan yönetmeliğe göre rapor alacak.

Şu 5510 kanunu karıştırmadan. 2013 ve 2021 eylül yönetmeliği arasındaki farkı sadece tespit etseniz çoğu kişininde kafası karışmayacak Olay anlaşılacak ve çözülecek.

devlet memurlarında durum ne 2007 sgk girişi var 2015 de kamuya atanma

arkadaşlar merhaba,

konudaki tüm yorumları okudum açıkçası kafam karıştı ama bir özet çıkarmaya çalıştım buna göre bu yönetmelikten 2008 öncesi sgklı olmuş olanlar emekli olsun yada olmasın, rapor almış olsun yada olmasın etkilenmeyecek anlamını çıkarttım, doğru mudur Bilgi Hazinedir.

örneğin 2005 yılında ilk kez ssklı (4a) oldum, raporum 2024 e kadar ama emeklilik hakkım 2023 yılında doluyor, bu durumda ben etkilenmiyorum değil mi?
Engelli52
"Sevgili arkadaşlar az önce avukatla görüştüm
Raporu sürekli ve ehli ve vergi indirim olan 4A SSK lı lar haksız yere kontrole çağrıldığında 28 Eylül'de çıkan yönetmelikteki kapsama giriyor" demişsiniz burada "ehli" den ne kastetiniz onu anlayamadım. açıklarsanız sevinirim.

Arkadaşları belirsiz olan hiç bir şey yok. Her şey net. Geçmiş olsun.

OturanBoğa

örneğin 2005 yılında ilk kez ssklı (4a) oldum, raporum 2024 e kadar ama emeklilik hakkım 2023 yılında doluyor, bu durumda ben etkilenmiyorum değil mi?

bunu anlaşılması için örnek olarak yazdım, doğru mu anlamışım?

UnFeeLinq

Valla ben yukardan aşağıya sıralı sövülmesinden yanayım. Arada kimse eksik kalmasın, hak yemek olmaz.

Ama 1 ekim 2008'den önce sigortalı olup vergi indirimine istinaden emekli olacakları bağlamıyor bu yeni düzenleme.

Volkano80
Sen de etkilenmiyorsun kardeşim.

OturanBoğa AYNI FİKİRDEYİM ZORLAŞTIRIP DURUYORLAR ORNLARI 2019 KILAVUZUNA GÖRE KONTROL MUAYENESİ İLE DÜŞENLERE YARAYAN HAKSIZLIKLARI DÜZELTECEK BİR DÜZENLEME OMUŞ 2021 DEN SONRAKİLER İÇİN İSE DAHA ZOR EMEKLİLİK ŞARTLARI...

Volkano80

Sürekli rapor ve sürekli vergi indirimi ile emekli olmuş ve olacaklar için sosyal güvenlik Kurumu kontrole çağırdığında raporu ilk aldığı tarihteki yönetmelik geçerlidir Yeter ki hastalığı aynı olsun yani tanıda bir değişiklik olmasın

OturanBoğa

Sayın Oturanboğa 28.maddeden 4b emekli olanları da etkilemiyor değil mi bu yönetmelik?

OturanBoğa
Ben tam anlayamadım. Balthazar formülü malulen veya yaşlılık aylığı(erken emeklilik) için uygulanan bir sistem. Sizin atıf yaptığınız ekli listede sadece malulen emeklilik yönünden değerlendirilecek hastalık tanıları bulunmakta. 2008 sonrası sgk girişi olan doğuştan bir engellinin erken emeklilik yönünden tespiti balthazar formülüyle yapılmayacaksa, neyle yapılacak?.

yüzde 40-59 arası malul sayılmayan doğuştan engellilerde balthazar formülü kullanılmayacaksa, ve ekli listede hastalık tanısı yoksa ne olacak peki?

OturanBoğa
afedersiniz Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar kısmında hastalık görünüyor. Lakin bu hastalık balthazar formülünde yüzde 60 olarak engelli raporu verildi. yani 28. maddede bahsi geçen 40-59 oranının çok üzerinde.

OturanBoğa merhaba.2019 Yönetmeliği öncesi onkoloji hastalarına hastalık remisyona girmiş ise %20 veriliyordu ve 2019 yönetmeliğinde ise
bu oran 20 puan artarak %40 oldu.Şimdi elinde 2013 yönetmeliğine göre engelli raporu olan biri kontrol muayenesine çağrılırsa 2019 tarihindeki bu artış oranından faydalanamayacak mı.Yani 2019 tarihinde bu oran artmışken 2013 tarihli yönetmelikteki düşük oranımı alacak.
Teşekürler.

Kozmik

Kontrolde, rapor alındığı tarihteki düzenleme dikkate alınır. Yani güncel düzenleme sizi bağlamaz.

OturanBoğa
Engelli vergi indirimi ile emekli olup vergi indirimi süreli olan ve kontrole tabi olan kişilerin,kontrol raporları nasıl olcak ? ilk alınan rapor tarihindeki yönetmelik geçerli değil mi? doğru mu anlamışım balthazard var yani

34Recep

Evet. Olası bir kontrolde, emekliliğe temel olan rapor tarihinde geçerli olan mevzuat kullanılacak.

san-salvador

Merhaba ,

28.09.2021 tarihinde çıkan yeni yönetmelik kapsam ve içerikleri itibari ile Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sisteminden emekli olan veya olacak vatandaşlarımızı kapsamamaktadır.

Saygılar.

Kozmik

Merhaba,şu an cevap yazdığım için ekinizde bulunan yazımı görememekteyim.

Ancak yazdığım bilgilerde madde madde açıklamalı ise birebir yönetmeliklerden kopyalarak yazdım.Bunu dışındaki bilgi veya belgeleri resmi gazete veya mevzuat internet sitesinden ilgili kanunlar çerçevesinde okuyup sizlere iletmeye çalıştım.

Saygılar.

Kuru

Merhaba ,sizin yazınızdan bir önceki cevabım ise kapsamamaktadır yazdım.

Bunun dışında hangi konuda kapsar yazdığımı bana söyleyebilirseniz tabiki açıklamaya çalışayım.

Saygılar.

OturanBoğa
Bilgi için teşekkürler,
Bu yönetmelik çok kötü oldu binlerce arkadaşımız mağdur olacak,birden fazla küçük oranlı hastalağı olduğu halde emekli olamayacak,anlıyorum tasarruf edilmek isteniyor ama bu yol yanlış,keşke devletimiz bu tasarruf ve mali kesintileri,içimizde yaşayan suriyelilere yapılan ödemeler için uygulasa,böyle daha adaletli olurdu

Volkano80

Merhaba,bu yönetmelik ile ilgili forumun ortalarında çok ayrıntılı bir açıklama yaptım.Orada daha net ve belli alsında

28.09.2021 tarihli yeni yönetmelik ;

1-Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik sistemi ile emekli olacakları veya emeklilerini kapsamıyor.

2-Şu emekli olan vatandaşlarımızı kapsamıyor.Ancak kontrol muayenesi yapılacak vatandaşlarımız bu yönetmelikte bağlantılı işlem yaptıracaklar.Yeni yönetmelikte bir yeni madde ekleyerek kontrol muayenesi yapılacak kişilerin emekli oldukları raporların mevzuatında değerlendirileceğini belirtmiş konuyu eski ve yeni mevzuat kontrol muayenesi olacağını açıklamıştır.

3-Yeni yönetmelik emekli olmamış Malulen Emeklilik,4B-Bağkur,4C-Devlet Memuru ve 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan 4A-İşçi statüsünde olan kişileri kapsamaktadır.

3. Madde daha emekli olmamış kişilerden 4C-Devlet Memuru olan arkadaşlarımız emekli olmadan kuruma tebliğ ettikleri Engelli Sağlık kurulu raporu varsa o zaman karar devlet kurumu ve SGK kurumu arasında yeni yayınlacak genelge doğrultusunda yapılabilecektir.

Burada çok hassas bir nokta vardır.SGK kurumu bu yönetmelikte emekli edeceği vatandaşlarımızı emekli olmadan önce elindeki Engelli Sağlık Kurulu raporu olmasına rağmen mevzauttan gelen hakkını kullanarak emeklilik başvurusu ile yeniden rapor almasını isteyebilir.İşte o zaman bu yeni mevzuata göre alınacak yeni bir rapor kişilerin emeklilik sürecini baştan sona değiştirebilir.

Bu sebeple SGK kurumunun 28.09.2021 tarihinde yayınlanan yeni yönetmelikle ilgili genelge veya kurum içi tebliğ yayınlamasını beklememiz ve ona göre hareket etmemizde fayda olduğunu düşünüyorum.

Saygılar.

UnFeeLinq

Merhaba ,biraz önce kısa kısa yazdım.Sanırım üst metinde olması gerekiyor.

Saygılar.

Jozefim

Orta düzeyde ise %50-59 arsası sayılıyor.

34Recep

Suriyelilere laf söyleyene kadar (ki Suriyelilere bizim bütçeden giden para devede kulak) devletin israfına, talanına, milyarlarca dolarlık usulsüz ihalelerine, yüzbinlerce makam aracına, talan boyutunda maaşlara, kadrolara, harcamalara ve tabii saraya laf edilmeli. Gariban, üç kuruşa köle gibi çalıştırılan, insandan sayılmayan mültecilere değil. Atıl havalimanları, lanetli otobanlar, köprüler, şehir hastaneleri... say say bitmez bu talan düzeni. Yoksuldan alıp zengin çetelere giden paralar esas sorun.

Üst Alt