Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

28 Eylül 2021 sen itibaren engelli emeklilik maluliyet emeklilik vergi indirimi

Arkadaşlar 28.Eylül.2021 günü resmî gazetede vergi indirimi emekliliği malulen emeklilik özürlü maaşı bağlanmasından raporlarda Tek hastalık baz alınacak gibi söylentiler var sizin bu konuyla ilgili bilginiz varmı bilgisi olan paylaşırsa sevinirim

O zaman bi kaç tane hastalığın çarşafa emekli olamıyorsun saçma sapan bi iş olmuş zaten rapor kolay kolay vermiyorlar hak yemekten başka yaptıkları bişey yok

Hüseyin İlik

Hüseyin Bey merhaba,

Sizden bir konuda bilgi alarak yardımınızı rica ediyorum.

31.12.1999 tarihinde önce ilk defa sigorta başlangıcı olan vatandaşlarımızın 506 sayılı mülga kanununa 60. maddesi C bendine istinaden 50 yaşında Erken Yaşlanma Tespiti için öngörülen yaş sınırı 50 yaş idi.Ancak 01.10.2008 tarihli itibari ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesi 7. fıkrası ile Erken Yaşlanma tespiti için öngörülen yaş sınırı 55 yaşa yükseltildi.

Bu bağlamda 31.12.1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanların Erken Yaşlanma Tespiti için SGK kurumuna başvurmaları durumunda 506 sayılı mülga kanunun hükümlerini kullanacaklar yada 5510 sayılı kanun ile birlikte gelen değişikler üzerinden mi işlemler başlatılacaktır.

Konu hakkında bilgilerinizi rica ederim.

Saygılar.

Merhaba . Her iki kulakta işitme kaybı sebebıyle yüzde 43 engel raporum var. Engelli emeklisi olmak istedigimde Sgk başvurup Sgk beni hastaneye sevkedip hastane hakkımda evet işitme engeli mevcut raporu verirse engelli emeklisi olabiliyorum dimi bu son düzenlemeye göre ? Not: 2014 girişliyim

Bu yönetmelik 5510 geçici 4.maddeye tabi olanlar içinde mi geçerli?2008 öncesi memur olarak işe başladım.2019 da rapor alıp SGK ya resmi yazıyla emekli olur şeklinde onaylattım ancak henüz emeklilik dilekçesini vermedim.Bizim durum ne olur?

login

Benzer durumdayım. Yanlış anlamadiysam av. Hüseyin bey, geçici madde ile hakkım korunuyor dedi

mahmut56

Evet avukat bey öyle diyor ancak @OturanBoğa @Makiyato arkadasa tersini söylüyor.Kendisine de bir avukat kadar itimat ederim.Geçici maddeyi yorumlamak zor iş.Ancak ben bana gelen resmi yazıyla her ne kadar 2019 tarihli olsa da emeklilik başvurumu yapacağım.ret gelirse dava açacağım.Esasında pandemi nedeniyle böyle bir süreci umuyordum ancak 1.kademeye düşmeyi beklemiştim.Siyasi iktidar hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor ne yazık ki!Hayırlısı olsun herkes için.

SYUKSL
Bu durum sizi tamamen etkiler emekli dilekçenizi vermeden önce iyice düşünün kontrol zamanı geldiği zaman aynı raporu alabilir misiniz eğer alamazsanız maaşımız kesilir bunu iyice araştırıp öğrendikten sonra emekli dilekçenizi verin ki ileride mağduriyet yaşamayın

OturanBoğa

Teşekkür ederim. Yüreğime ferahlık geldi ama yarın yeni bir genelge çıkarsa şaşırmam.

Merhaba sayın, Oturanboğa
, raporu SGK ve kuruma kayıt yapıldı. SGK bana 2 yıl önce emekli olabilirsiniz diye SGK sağlık kurulunda resmi yazı da geldi.

Ama; sormak istediğim; kurumum normalde kendisine gelen resmi yazıyi bana tebliğ etmesi gerekirken, tebliğ etmedi. Artık unuttumu ? Yoksa gerek mi duymadı bilmiyorum. Bende nasıl olsa emekli olmayı şimdilik düşünmüyorum. Üstüne düşmedim. İleriki yıllarda emekli olmayı düşünürsem resmi yazı ile tebliğ istiyecegim ? Bu konuda sizce ne yapmalıyım ? Düşüncem doğru olur mu?

Birde

Diyelim ki; 5-6 yıl sonra bu SGK yazısına ilgi tutup emeklilik için dilekçe versem , SGK iki yol var;

1)- verilmiş bir karar ve hak var SGK emekli işlemini onaylamak

Yada;

2)- SGK yeniden sevk ister o zaman bende dava açarım, verilen bir hak yada karar sonrasında değiştirilemez diye?

2 durum da dava açarsam kazanma şansım var diye düşünüyorum...

Bu konuda beni aydınlatabilirmisiniz. Teşekkür ederim

Emeklilik işlemlerinde hemen başvurmayın çünkü kontrol zamanı geldiğinde aynı raporu alabilecek misiniz eğer aynı raporu alamazsanız emekliliğimi durdurulur araştırın Yeni yönetmeliğe göre rapor alabiliyor musunuz bunu öğrendikten emin olduktan sonra başvuru yoksa emekli maaşınız kesilir

Kısaca emekli olmayın diyorlar zaten 1500 tl maaş veriyorlar olmayız bizde..

O zaman vergi indiriminden emeklilikte eskisi gibi tüm hastalıklardan oran alınıp balthazard uygulanmayacak öylemi anladım

Sigorta girişi 2008 ve sonrası için bu durum geçerli.galiba.2008 öncesi için vergi indirim belgesi zorunlu.Ozamanda baltazar formülü geçerli olmuyormu.Sgk kendi sevk yaparsa bu durum geçerli galiba.Kontrol muayenelerinde kesinmi arkadaşlar rapor alınan tarihteki oranlar geçerlidir durumu Yoksa bu durumdaki 2008 sonrası sigorta girişleri olanlar icinmi geçerli.once mağdur olanlar ne yapacak.bu durumda

Mağdur olanların hepsinin mahkemeye başvurması ile bu durumlar iade edilirmi.Gecmise dönük kanunlarının islermi.bu seferde oranları yeni guncel oranlarda yukselenler mağdur olmayacakmı.Habire birileri mağdur olacak yani.

Selamlar.Yanlış yere yazıyorsam kusura bakmayın. Eşim 1 Ekim 1997 ilk işe girişli.10 Ağustos 2015 te işten ayrıldı ve bir daha çalışmadı.4550 gün ve yaklaşık 18 yıl Sgk'sı mevcut.4 ay önce Meme kanseri teşhisi kondu ve ameliyat oldu.Şu an kemoterapi görüyor.Sonra ışın tedavisi ve 10 yıl kadar Hormon tedavisi alıcakmış.Yakınımızda bulunan Sgk ya gidip Hastaneye sevk yazısı aldık.Alış nedeni olarak Malulen Emeklilik yazıyor.Bizim merak ettiğimiz çalışmadığı için engelli raporu alınıp emekli olabilir mi ? Yada sadece süreli olarak malulen mi emekli olacak..Hastalık uzun sürerse yada hormon tedavisi görürken Maluliyet devammı eder..Sgk tam olarak açıklamıyor malesef.Biraz bilgi verirseniz çok memnun olurum .Saygılar

Daha önce bahsetmiştim. Yılbaşında bırakacağım işi.Ama gider ayak kaybedecek birşeyim yok bir şansımı deneyeyim mi yeni sistemde emekli olmayı

Şimdi sorum memurum, tamam vergi indirimi işe yaramıyor onuda biliyorum elimde %65 süresiz rapor var,2020 de aldım.

Diyelim bu raporla emeklilik için başvurdum ve sgk beni sevk ettil.Sgk sevkinde gelen raporda oran %0 düştü. Yüzde 65 olan engelli raporum geçersiz sayılmıyor dimi, sadece çalışma gücü kaybı bakımından ben engelli olmuyorum emekli olamıyorum ama engelli kartı için aldığım süresiz raporum geçerli değilmi? Biri çıkıp yok o da iptal derse şaşırmam inanın.

Yine bir arkadaş bahsetmişti. Bu yeni yönetmelikte mesela uyku apnesinde ahi 35 olan (ki bunun üstü yoktur ölüm) eğer cihazla 0 iniyorsa apne hastası sayılmıyor. Ancak bu değere ulaşması için sürekli cihaz kullanması gerekiyor. Bu durumda bu kişi sağlam mı oluyor.
Bu şeye benzemiyormu bir ayağı olmayan birinin protez takınca yürümesi... Bu durumda bu kişi sağlam mı oluyor.Sadece kendi hastalığımda böyle bir tuhaflık buldum kim bilir diğer hastalıklarda ne inlikler cinlikler vardır.

Son bir soru bu yönetmelikte bazı yerlerde hastanın cihazı tolore edememesi deniyor. Bu ne demek bilen varmı. Mesela ben apne cihazı ile yatmayı sevmiyorum. Bu durumda ben cihazı tolore edemiyorum demek mi :)))

Şimdi arkadaşlar benim engelim tek böbrek ve böbrek yetmezliği 3A oranımda tek hastalıktan %55 ve süresiz vergi indirimim var sigorta girişim 2000 özel sektörde çalışıyorum ben bu yasadan etkileniyormuyum yoksa normal istediğim zaman gidip emekli olabilirmiyim

kafkef41
Siz etkilenmiyorsunuz istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Çünkü siz 4a SSK lısınız rapor ve vergi indirimi sürekli olduğundan

iyi akşamlar.
Konuyu herkes bir nebze anlatmaya çalışmış , benim sorun benzer bir soru olacak;
2000 yılı sgk girişi olan, 2020 yılında. süresiz %35+10=42 ( vergi indirimi başvurusunda bulunmamış)
Orana sahip kişiler emekli olur iken yeni uygulanan yönetmelik mi yoksa eski yönetmeliklemi emekli başvurusunda bulunacak.

Blacsea https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2.htm yönetmeliği ve eki güncelliğini koruyor ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ

HAKKINDA YÖNETMELİK.

Yani 28 eylülde çıkan yönetmelik Malüliyet Erken Yaşlanma ve Çalışma gücü kaybı ile ilgili. 2 farklı yönetmelik var. Siz Erişkinler için engellilik değerlendirmesi yönetmeliğine ve halen geçerli cetvele göre rapor almışsınız , emekli olur iken prosedür aynı olur. 28 eylülde çıkan yönetmelik ancak emekli olursanız ve kontrol muayenesine çağırılırsanız , raporu aldığınız tarihteki erişkinler için engellilik değerlendirmesi ve eki cetvelin size uygulanacağı anlamına gelir.

Çok özür dilerim ama biraz karışık oldu benim sizin söylediklerimizden anladığım yeni yönetmelikten etkilenmeyeceğim , emeklilik sonrası içinde konrtrol muayenesi olur ise de raporu aldığım zaman ki cetveldeki oranlara göremi değerlendirme yapılacak?

Benim sosyal medyadan edindiğim bilgilere göre,
yeni kanun 2008 yılından önceki ssk lıları ilgilendirmiyor değişten bir şey yok bizim için

2008 öncesi sigortasi olup 4A emekli olacak olanlar Eriskinler için engellilik değerlendirmesinde hususa goremi kontrol muayenesi olacak yoksa 28 Eylülde çıkan yönetmeliğe göremi olacak.28 eylüldeki kontrol muayenesi ile ilgili uygulama 2019 şubatta çıkan yönetmelikte yazan kontrol muayenesi ile ilgili uygulamayi iptalmi ediyor.Yani rapor alındığı tarihteki uygulamami yoksa en son engelli oranlarının olduğu ölçümü uygulanıyor.

goddar

Malulen değilde mümkünse vergi indirimi ile emekli olun
Presoduru tam bilmesemde engelli raporu almak için hastaneye başvurun
Heyete girin rapor oranı yüzde 40 ve üzeri ise vergi dairesi ne vergi indirimi için başvurun vergi indirimi gelince SGK ya başvurun emekli olun
Fakat vergi indirimi ne çalışıyor iken başvuruluyor bı araştırın nasıl olabilir diye daha fazla bilgi alın

Üst Alt