Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

2013 teki yönetmelik aynen yayınlanmış
Hastalık listesi de aynen yayınlanmış
Hastalık listesi zaten uygulamada var dı
Sadece baltazar uygulanmaz eklenmiş

2019 da yürürlüğe giren engel oran çizelgesi aynen devam ediyor, sağlık kurulları o çizelgeye göre oran verecek
Bu hastalık listesi ne işe yariyordu yılardır var olan bir liste en son 2013 te yayınlanmış bu seferde olduğu gibi yayınlanmış bilen var mı ne işe yaradigini
Ben rapor alırken 2019 daki yönetmelik oranlarına göre verdi sağlık kurulu raporu

Yayınlanan mevzuattın sonunda geçici madde de şöyle der
Bu yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma güç kaybı erken yaşlanma durumlarının tesbitinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahipleri ve ya bakmakla yükümlü oldukları çocukları için, Yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının Kanuna aykırı olmayan kısımları uygulanır

arkadaşlar cahilliğimi bağışlayın
sorum şu ; kaç türlü engelli emekliliği var
benim bildiğim ( yanlışım varsa lütfen düzeltin)
xxx malulen emeklilik
xxx engelli emekliliği
xxx engelli vergi indirimiyle olan emeklilik
xxx normal emeklilik
birde bu işin memur ve işçi olarak ayırımı var
ortada sessiz sedasız 28-09-2021 de resmi gazetede yayımlanan yeni yönetmelik var
ve bu site hariç bilgi alabildiğimiz zerre bir yer yok maalesefsitede yazılanlardan birşeyler çıkartmaya çalışsamda her yazılandan sonra kafam biraz daha karışıyor
örneğin; geçengün siteye engelli vergi indirimi ile 3 yıl süreli rapor aldığımı ve 4a kapsamında özel sektörde çalıştığımı ve 2008 öncesi sigorta başlangıcım olduğunu yazdım 3 yıl sonunda tekrar rapor alacağım zaman yeni yasanın beni ve benim gibileri nasıl etkileyeceğini yazdım ….sağolsun bir arkadaşımız ( bilgi hazinedir) bu yasanın engelli vergi indirimi ile emekli olmuş yada olacaklarla ilgili olmadığını yazdı …. fakat bugün yeni yazılanları tekrar okuduğumda sanki her mekli olacağı hatta belkide emekliliği hak kazanmış fakat halen çalışmakta olan engelli vergi indirimi alan kişileride kapsayabileceği konuşuluyor...bu konuda cevap yazabilen olursa minnettar olurum
uzun yazdım hakkınızı helal edin

fatih1977

Merhaba,engelli statüsünde bulunan emeklilik sistemleri listesini tam olarak yazmışsınız ;

xxx malulen emeklilik / 5510 sayılı Kanunun 25. - 26. - 27. Maddeleri

xxx engelli emekliliği / 5510 sayılı kanunun 28. - 29. - 30. Maddeleri

xxx engelli vergi indirimiyle olan emeklilik / 506 sayılı Mülga(An itibari ile Yürülükte olmayan ancak hala ilgili kanuna tabii vatandaşlar için kullanılabilen maddeleri ilgili vatandaşlar için geçerli olan kanunlar) Kanunun 60. Maddesi

şeklinde sıralanabilir.

İlgili emekliliklerin dayanak kanun numarası ve maddelerini yanlarına yazdım.

Burada sizin kafanızı karıştıran yazılar sanıyorum kontrol muayenesi maddeler ve açıklamalarından kaynaklanmaktadır.

Kontrol muayenesi olayı sizin ileride emekli olacağınız Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik veya Malulen Emeklilik ve Engelli Emekliliği olan her arkadaşımızda olabilir.3 farklı emeklilik sistemin ortak noktalarından biri olan kontrol muayenesi işlemleri SGK kurumuna emekli olmak için verdiğimiz Engelli Vergi İndirimi belgesi ,Çalışma Gücü Kaybı Tespiti Raporu ve Engelli Sağlık Kurulu raporlarında süre olması yani süreli (bellirli bir tarihe kadar geçerli olması) nedeni ile SGK kurumu tarafından tarafımızca yapılması istenen hastane raporlarına verilen genel bir isimdir.

3 farklı emeklilik sisteminde de adı aynı olması açıklamayı biraz güçleştirmektedir.Sizin açıkladığınız gibi Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemleri ile emekli olabilmeniz durumunda SGK kurumuna emeklilik işlemleri için vereceğiniz Engelli Vergi İndirimi Belgesi eğer süreli olursa sizinde emeklilik işlemlerinizden sonra zamanı gelince bir kontrol muayenesi olma durumunuz gerçekleşekcektir.

Ancak size daha öncede yazdığım gibi Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemlerindeki kullanılan ve hala yürürlükte olan 20.02.2019 tarihli ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK çerçevesinde balthazar formülü vardır ve bu yönetmelikte devam etmektedir.Yani Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik işlemlerinde balthazard formülü vardır çünkü yönetmeliği farklıdır.

Yine sizin kafanızı karıştıran burada yazılan kontrol muayenesi yazılarının aynısı 20.02.2019 tarihli yönetmeliktede ayrıca belirtilmiştir.Yani Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan kişiler kontrol muayenesine girerlerse 20.02.2019 tarihli ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK çerçevesindeki hükümler dahilinde yapılacağı için her 2 durumuda da yeni yönetmeliğin bahsedilen olumsuz sonuçlarından etkilenmeyeceklerdir.

En azında şu an itibari ile Engelli Vergi İndirimi İle Emekli olan kişilerin 20.02.2019 tarihli yönetmelikle işlemleri devam etmektedir.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemleri için balthazard formülü veya farklı bir hastalık listesi değişiklikliğini medya başta olmak üzere bir çok alandan duyacaksınızdır.

Bunların dışında 28.09.2021 tarihinde yeni değiştirilen MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ ile de en başta sizin ayrımı yaptığınız 3 farklı emeklilik sisteminden Malulen Emeklilik ve Engelli Emekliliği(Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik) hükümleri çerçevesinde yeni emekli olacak ,işlemlerine başlanmamış ve OturanBoğa Bülent Bey'inde belirttiği üzere 5510 sayılı kanuna tabii emekli olacak arkadaşlarımızı kısmen veya tamamen kapsamaktadır.

İnşAllah size yönetmelikler ile ilgili yani emeklilik sistemleri arasındaki ayrımı ifade edebilmişimdir.

Saygılar.

Valla.Bulent beydende bilgi hazineden de Allah razı olsun bürsürü insanı bilgilendiriyorlar.Tesekurler.

Bilgi Hazinedir
OturanBoğa

Bir arkadaşım daha geçenlerde bypass oldu,4 ekim de hastaneye gitti %30 kalp ve %20 tansiyon,balthazar sonrası %43 sağlık raporunu 20 ekim de alacak ve vergi dairesine vergi indirimi için verecek.1980 doğumlu,Sigorta girişi 1998 .4a dan emekli olması için 8 ayı daha var.4b den emekli olmak için günleri yetiyordu ama 4a dan olsun istiyor.Arkadaşımın durumu tam olarak ne olacak merak ediyorum ? bilgi verirseniz sevinirim

Bilgi Hazinedir GÜZEL AÇIKLAMA İFADENE, ELİNE SAĞLIK;

Bir ekleme yapayım, 2019 yılı öncesinde sürekli vergi indirimi ile yaşlılık aylığı bağlanmış kişiler 2019 yılı ve sonrasında kontrol muayenesine çağırıldıklarında ilk yaşlılık aylığıı bağlandığı zaman mevzuatta yer alan kılavuza göre değerlendirilirler.....

Vergi indirim raporu 2003 o rapor ile emekli olunan tarih 2016 o zaman ne olacak raporun alındığı tarihimi emekli olunan tarihi mı baz alınacak belirsiz raporun alındığı tarihteki mevzuat uygulanır anladığım kadar ile

fatih1977

Rica ederim.

Saygılar.

Kozmik

Allah başta sizden olmak üzere tüm arkadaşlarımızdan razı olsun İnşAllah.

İnşAllah her arkadaşımızın kalbinden geçen tüm dilekleri sağlıkla gerçek olur.

Saygılar.

Kuru

Seninde ellerine sağlık Üstad.

Söylediğin gibi ilk alınan emeklilik işlemlerinde kullanılan engelli raporu alındığı tarihteki mevzuat çerçevesinde ilerleyen dönemlerde kontrol muayenesi yapılacağı zaman ilk rapor mevzuatına uygun şekilde gerçekleştirilir.

Saygılar.

De-Kont OturanBoğa

Merhaba,

Arkadaşımız anladığım kadarıyla Engelli Vergi İndirimi İle Emekli olabilmek için gerekli tüm şartları 4A-İşçi statüsünde çalışarak tamamlamaya çalışıyor.

İnşAllah tüm şart ve süreçleri tamamlarsa ve Engelli Vergi İndirimi belgesini engelli sağlık raporu ile aynı oranda tesis ettirirse ;

1998 ilk sigorta girişi ile 3.Derece (%43) Engelli Vergi İndirimi 18 SGK hizmet yılı ve 4.080 SGK prim günü ile emekli olabilecektir.

18 SGK hizmet yılı dolduğunu gözükmekte ,4.080 SGK prim günün dolu olduğu andan itibaren Engelli Vergi İndirimi belgesi alması ile birlikte emekli olabilecektir.

Bahsettiğiniz konu olan sigorta priminde son 7 yıl kuralı ;SGK prim günlerinin son 3,5 yılı (1.261 SGK prim Günü) 4A- İşçi statüsünden SGK kurumuna ödenmesi gerektiği yönündedir.Anladığım kadarıyla son 1.261 SGK priminin 4A-İşçi statüsünden yatarak tamamlanmasına beyanınıza göre 8 aylık bir süre kalmıştır.

8 aylık süre tamamlanması ile birlikte sigorta primlerinde son 7 yıl kuralı tamamlanmış olacak ve tam anlamı ile Engelli Vergi indirimi ile Emeklilik hakkını kullanabilecektir.

Bu kural hakkında arkadaşınızın kafasına takılan bir konu olursa buraya adına yatırılan SGK prim günlerinin son 7 yılındaki tam dağılımı yazabilirse o zaman net hesaplama ile açıklayabilmek mümkündür.

Öneml bir konu da sigorta primlerinde son 7 yıl kuralı adınız yatırılan SGK prim günlerinin toplamı ile hesaplanması ,takvim yılları ile (boş geçirilen yani sgk primi ödenmeden geçirilen gün ,ay veya yıl süreleri ) bir alakasının olmamasıdır.

Sigorta primleri son 7 yıl kuralında takvim süresi dikkate alınmaz.Yatırılan SGK primleri ard arda son 7 yıl olacak şekilde hesaplanır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir merhaba.Kontrol muayeneleri ile ilgili olarak Bülent bey.2008 öncesi emekli 4A statusundeki olan herkesi son yönetmelik bağlar demişti(2019 Yönetmeligi)Asagidaki gibi yazmıştı.Kuru nun kontrol muayenesi ile yazdığımı doğru yoksa Bülent beyin yazdığımı doğru

BULENT BEYİN YAZDIGI:Hayir.Yönetmelik 5510 saylı kanuna dairdir. Kanun 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup 4a statüsünde emekli olacakları kapsamaz. Hiç bir yönetmelik de kanununa aykırı olamaz.[/QUOT

Son yönetmelik olarak 2019 tarihindeki engelli ölcutleri yönetmeligi olarak kasdetmişti galiba.

Yani rapor tarihi ne olursa olsun kontrol muayenelerinde 2019 tarihindeki en son oranlarmi geçerli oluyor.

Vergi indirim belgesi ile emeklilikteki sonradan olan kontrol muayenesini kasdettim

Sizde aşağıdaki gibi yazmıştinız.Bu gün.
Yine sizin kafanızı karıştıran burada yazılan kontrol muayenesi yazılarının aynısı 20.02.2019 tarihli yönetmeliktede ayrıca belirtilmiştir.Yani Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan kişiler kontrol muayenesine girerlerse 20.02.2019 tarihli ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK çerçevesindeki hükümler dahilinde yapılacağı için her 2 durumuda da yeni yönetmeliğin bahsedilen olumsuz sonuçlarından etkilenmeyeceklerdir.

En azında şu an itibari ile Engelli Vergi İndirimi İle 20.02.2019 tarihli yönetmelikle işlemleri devam etmektedir.

Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Madde 2 g) Malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmış sigortalılar ile malul sayılan veya başka birinin sürekli bakımına
muhtaç derecede ağır engelli sigortalı çocuğunun kontrol muayenelerine,
ilişkin usul ve esasları kapsar.

Kontrol muayenesi ve değerlendirme
MADDE 15 – (1) Kanunun; 25 inci maddesinin birinci fıkrasına göre malul sayılanlar ile 28 inci maddesinin
beşinci veya geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkralarına göre çalışma gücü kaybı oranı ve 28 inci maddenin sekizinci
fıkrasına göre ağır engellilik tespiti yapılanlar;
a) Kurumca yürütülen soruşturma nedeniyle,
b) Maluliyete ilişkin Kurumca verilen karar gereği,
c) Malullük, vazife malullüğü aylığı bağlanmış sigortalıların, malullük durumlarında artma veya başka birinin
sürekli bakımına muhtaç olduklarına ilişkin talepleri halinde,
ç) İhbar ve şikayet halinde,
kontrol muayenesine tabi tutulabilir.
(2) Kontrol muayenesine ilişkin değerlendirme Kurum Sağlık Kurulunca yapılır.
(3) Kontrol muayenesine istinaden yapılan değerlendirme sonucu gerekli görülen hallerde yeniden kontrol
muayenesi istenebilir.
(4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.
(5) Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca kontrol muayenesi kararı verilmesi halinde bu kontrol
muayenesine ilişkin değerlendirme Kurum Sağlık Kurulunca yapılır.

Bu yönetmelik çıkmadan önce ve çıktıktan sonra bu yönetmeliğe çıkaran ekipten beni aradılar çünkü daha önce ben bu konu ile ilgili çalışma yapmıştım diğer Forum bana bunları yazdım ortak bir metin çıkartalım hep birlikte mücadele verelim dememe rağmen bir kişinin dışında hiç ama hiç destek olan olmadı olsun bunda da vardır bir hayır özellikle çalışma bakanlığı'ndan aradıklarında çalışma yapılırken bu konu hakkında 3-4 kere telefonda görüştük yönetmelik çıktıktan sonra da görüştür yukarıda bahsettim maddeler sürekli rapora sürekli vergi indirimiyle 4A ssk dan emekli olmuş engelli mağduriyetlerini gidermek için yazılmıştır bana da aynen bu şekilde bakanlık tarafından söylendi şunu da belirtmek isterim en son çıkan bu yönetmelikte Bizim sadece yapmış olduğumuz çalışma sürekli rapor ve sürekli vergi indirimi ile engelli emekli mağdurları hakkında idi diğer diğer kapsamına ile benim ilgim alakam yoktur
Ayrıca yönetmelik çıktıktan sonra aile bakanlığı'ndan da yetkilerle görüştüm Bu yönetmelik mağdurları gidileceğini söylediler hukuk bürosu ile de görüştüm onlar da bu şekilde söylediler

Ama oturanboğa yani Bülent bey kapsamamaktadır demektedir

Son düzenleme:
SYUKSL

Rica ederim.

Saygılar.

De-Kont

Yazmış olduğunuz arkadaşımızın Engelli Vergi indirimi ile emekli olacağını düşünerek 28.09.2021 tarihli yeni yönetmeliğinin kendisi ile ilgili olmadığını belirtmek isterim.

Saygılar.
Kozmik

Merhaba,yazınızda Bülent Bey'in metninde de bende bahsettiğiniz 4A- Engelli Vergi indirimi ile Emeklilik konusunu kapsamaz yazıyor.Aynı durumu belirtmişiz.

Bülent Bey'in yazısı "Hayir.Yönetmelik 5510 saylı kanuna dairdir. Kanun 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup 4a statüsünde emekli olacakları kapsamaz.

Bunu sizin yazınızdan kopyaladım.

Bakın KAPSAMAZ yazıyor.

Neyi kapsamaz 01.10.2008 tarihinde önce sigortalı olanlar yani kimler Engelli Vergi indirimi ile Emekli olabilecek kişiler.

Çünkü 01.10.2008 tarihinde önce sigortalı olanlar 5510 sayılı kanunla engelli emekliliği şeklinde emekli olamıyorlar.

SGK kurumu 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan herkesten Engelli Vergi indirimi belgesi getirmesini istiyor.

Tekrar belirtiyorum Engelli Vergi indirmi ile emeklilik (01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olanlar) işlemleri hala 20.02.2019 tarihinde yayınlanan ve hala yürürlükte olan ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK (yani sakatlık oranı cetveli) ile işlemleri yürütülmektedir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir.
Tesekur ederim cevabınız için.Sadece öğrenmek için sorduğum 2019 öncesi emekli olanların kontrol muayeneleri 2019 engelli ölçutleri yönetmeliğine goremi yapilir.Yoksa ozamanki yönetmeliğe goremi yapilir.Vergi İndirimi ile Emekli olanlar için sordum.Tesekurler

Kozmik

Rica ederim.

Bahsetmiş olduğumuz 20.02.2019 tarihli yönetmelikte aslında eski tarihli süresiz tüm raporlar geçerlidir ve yenilenmez demektedir.

"Kazanılmış haklar

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez."

Ayrıca bahsettiğiniz durum hakkında yönetmelikte açık bir hüküm bulunmamaktadır.Yönetmelik bu konuda belirsiz kalmıştır.

SGK kurumu kendi isteğiyle süresiz engelli sağlık kurulu raporlarını kontrol muayenesine sevk etmesi durumunda hastaneler son yönetmelik tarihine göre hastalıkları derecelendirmiş ve biraz önce bahsettiğim kazanılmış haklar 15. madde hükmü uygulanmamıştır.

Aslında şu asıl konumuz olan 28.09.2021 tarihli yönetmelikle ilk kez kontrol muayenelerinin yapılmasında sırasında emekli olurken alınan raporun mevzuatına göre yani ilk rapor mevzuatına göre değerlendirilmesi ile ilgili bir madde eklemişlerdir.

28.09.2021 tarihli yeni yönetmelik 15. madde 4. fıkrası ;

"(4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır."

bu fıkra ile ilk kez yönetmeliklerde sizin araştırdığınız konu olan ve arkadaşımız Kuru bu konuda dava açarak mücadele verdiği , Engelli52 arkadaşımız da bir çok platform ve mecrada yetkili kurum,kişi ve merci de insanlarla uzun soluklu çalışmaları olmuştur ve hala devam etmektedir.

Bu madde ile sizinde yazdığınız bu hassas durum yönetmelik altında ilk kez düzenlenerek netlik kazanmaya başlamıştır.

Sorunuz cevabı aslen haklısınız ,şu an ki durumda belirsiz SGK kurumunun yayınlayacağı bir genelge veya kurum içi tebliğ ile netlik kazanacak ve uygulama süreci belirlenecektir.

Saygılar.

bülent bey ve bilgi hazinedir in yazdıkları genel olarak doğrudur, 5510 sayılı yasanın geçici 10. maddesi 2. fıkrası hükmü bu yazılanların yasal dayanağıdır. 28/09/2021 yönetmeliğinin hukuka aykırılıklarının temel sebeplerinden biride bu maddedir ancak bu konu detaylı değerlendirme gerektirmektedir.
5510 geçici 10. madde 2. fıkra uyarınca hizmet akdi ile çalışan sigortalılardan ekim/2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan ve engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra tespit ettirenler(VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİ OLANLAR/OLACAKLAR) 28/09/2021 tarihli yönetmelik kapsamında değildirler. Bahse konu yönetmelikte geçici 10. Maddenin yani bu grubun emeklilik dayanağı olan maddenin olmaması yeterince açıklayıcıdır. bu gruptaki kişiler aynı sebeple bu yönetmelikte kazanım olarak sunulan kontrol muayenesine ilişkin lehte hükümden de faydalanamazlar. etmeyin eylemeyin arkadaşlar hem bu yönetmeliğin kapsamında değiliz diye cümleye başlayacaksınız hem de yönetmelikteki bu hükümden faydalanmayı umacaksınız . bu gruptaki kişilerin kontrol muayeneleri sgk nın 28.09.2020 tarih ve “VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLANARAK AYLIK BAĞLANANLARDAN KONTROL MUAYENESİNE SEVK EDİLENLER” konulu genel yazısında açıklanmıştır bu genel yazıda “kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalıların ilk sevk işlemleri ile sağlık kurulu raporlarının değerlendirilmesi işlemlerinin hazine ve maliye bakanlığının ilgili birimleri tarafından yapılacağı, vergi indirimi hakkını elde etmesi nedeniyle kurumumuzca bu kapsamda yaşlılık aylığı bağlananların sağlık kurumlarına sevk edilerek, düzenlenen sağlık kurulu raporlarının gelir idaresi başkanlığı merkez sağlık kuruluna gönderileceği ve sonucuna göre işlem yapılacağı,
bu kapsamda yaşlılık aylığı bağlananlardan;
– merkez sağlık kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi konulanların,
– hastanelerden aldıkları sağlık kurulu raporlarında yer alan klinik muayene bulguları, engellilik bulguları ve teşhislerinin gerçeği yansıtmadığı yönünde kurumumuza yapılan ihbar veya şikâyetler sonucunda engellilik oranlarıyla ilgili tereddüte düşülenlerin,
– kurumumuz denetim elemanlarınca yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda düzenlenen raporlarda kontrol muayenesine tabi tutulması istenenlerin,
kontrol muayenesine gönderileceği,
merkez sağlık kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi konulanların, kurumumuzca erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında yönetmelik hükümlerine göre rapor düzenlemeye yetkili hastanelere sevk edileceği, temin edilen raporların değerlendirilmek üzere merkez sağlık kuruluna gönderileceği,….” hükümlerine yer verilmiştir. görüldüğü üzere bu grup için ilk tespit, kontrol şerhi ,kontrol sonrası değerlendirme vb. tüm işlemler hazine ve maliye bakanlığı gib merkez sağlık kurulunca yürütülmektedir. sgk aracılık yapmaktadır. çünkü bu gruptakilerin emeklilik işlemlerinde başka bir kurumun çalışma gücü kayıp oranı tespiti/ kararı ve genel engelli yönetmeliği kullanılmaktadır. dolayısıyla bu grup ne 28 eylül yönetmeliği ne mülga 2013 yönetmeliği kapsamında değildir. bu grubun çalışma gücü kaybı oran tespiti, kontrolü sgk tarafından yapılmamakta olup sgk nın yayımladığı yönetmelikle haklarında işlem yürütülmez. dolayısıyla özetle bu grup hakkınızda hiçbir işlem bu yönetmelik kapsamında yapılmayacaktır.
Ayrıca 28/09/2021 YÖNETMELİKLE MÜLGA HALE GELEN ESKİ YÖNETMELİK VE BU YÖNETMELİK KAPSAMINDA OLANLAR İÇİNDE DEĞERLENDİRME YAPARSAK
28 eylül 2021 tarihli yönetmelik in ilgili hükümleri
yürürlükten kaldırılan yönetmelik
madde 20 – (1) 3/8/2013 tarihli ve 28727 sayılı resmî gazete’de yayımlanan maluliyet tespiti işlemleri yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
geçiş hükmü
geçici madde 1 – (1) bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

yürürlük
madde 21 – (1) bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
kontrol muayenesi ve değerlendirme
madde 15 - … (4) kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.

dikkate alındığında
yönetmelik yürürlük tarihi 21. maddeye göre 28/09/2021 dir .bu yönetmeliğin 15 inci maddesi diğer tüm maddeleri gibi bu yönetmelik kapsamında yapılan ilk maluliyet tespiti için geçerlidir. . dolayısıyla bu hüküm bu yönetmelikle ilk maluliyet tespiti yapılmış kişilere uygulanır. ezel ebed madde geçerliliği olmaz. mevzuat hükümleri işinize geldiğinde geriye işinize geldiğinde ileriye yürümez. yeni yönetmelikte kastedilen ekli hastalık listesi değişikleri olacaktır. yani 15. maddedeki lehte hüküm 28/09/2021 den sonra bu yönetmeliğe istinaden ilk maluliyet tespiti yapılan kişilerin hastalıları hastalık listesinden çıkarılırsa veya oranları azaltılırsa ilk kararın alındığı andaki liste ve oranlar veya derecelerin uygulanacağı anlamına gelmektedir. .
Yani geçici madde 1 de dikkate alındığında; bu yeni yönetmelik kapsamında olmayan kişiler ve/veya 20. madde ile yürürlükten kaldıran 3/8/2013 tarihli ve 28727 sayılı resmî gazete’de yayımlanan maluliyet tespiti işlemleri yönetmeliği kapsamında tespitleri yapılan/yapılacak kişiler diğer işlemler kontrol muayenesi vb. bakımından da tabi oldukları yönetmeliklere (2019 ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK veya 3/8/2013 tarihli ve 28727 sayılı resmî gazete’de yayımlanan maluliyet tespiti işlemleri yönetmeliği) göre işlem görürler ve yeni yönetmelikteki bu lehte hükümden faydalanamazlar.
2013 tarihli eski yönetmeliğin 13. maddesi şöyleydi “yaşlılık sigortası kapsamında çalışma gücü kaybı oranlarının tespiti “madde 13 – (1) kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen çalışma gücü kaybı tespitinde, 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı resmî gazete’de yayımlanan özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik esas alınır.” yani eski yönetmelikte çalışma gücü kaybı lehte olan özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik /2019 da adı erişkinler için engellilik değerlendirmesihakkında yönetmelik e göre yapılıyordu , bu yeni yönetmelikte ise aleyhte olan hastalık listesi esas alınacak (YENİ YÖNETMELİK Orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespitiMADDE 6 – (1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ile geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde belirtilen orta ve (b) bendinde belirtilen hafif düzeyde çalışma gücü kaybının tespitinde hastalık listesi esas alınır.)
) .
daha düz söylersek yeni yönetmeliğin hastalık listesindeki aleyhte değişikliklerden etkilenmeyecekleri belirtilen Kİ ZATEN BU HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİLDİR kapsam dışı kişiler (2008 öncesi işe başlayan vergi indirimi ile emekli olan/olacak sigortalılar) ile 2013 tarihli mülga maluliyet yönetmelik kapsamında tespitleri 2019 da son halini alan erişkinler için engelliler yönetmeliği kapsamında olan kişiler yeni yönetmeliğin lehte hükmünden yararlanamaz. kısmen eski kısmen yeni yönetmelik uygulanamaz aynı kişiye özetle. tespitin yeni yönetmelik esasında ise kontrolünde yeni yönetmelik esasındadır. tespitin eski yönetmeliğe göre ise kontrolünde eski yönetmeliğe göre olur. mevzuattır bu hukuk konuşur keyfi yorumlarla işlem yapılmaz. niyetleri yazanların nedir bilmem ama yazılanın tek hukuki sonucu budur. özetle vergi indirimine bağlı emekli olanlar/olacaklar ile bu yönetmeliğin hiçbir bağlantısı yoktur, bu yönetmelik ve mülga yönetmelik kapsamında haklarında işlem yürütülemez.

Hayırlı Geceler,

28 Eylül 2021 çıkan yönetmelikte
Kapsam
Madde 2
g) Malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmış sigortalılar ile malul sayılan veya başka birinin sürekli bakımına
muhtaç derecede ağır engelli sigortalı çocuğunun kontrol muayenelerine,
ilişkin usul ve esasları kapsar.

Bu ne dersinz

28/09/2021 YAYIMLANAN YÖNETMELİKTE bu tarihten önce veya sonra HELE BİRDE farklı mevzuata göre haklarında emeklilik işlemi uygulanmış/UYGULANACAK tüm kişiler için hüküm doğuracak bir hukuk kuralı KONULAMAZ. BU YÖNETMELİK KAPSAMINDA OLANLARIN SAYILDIĞI KAPSAM MADDESİ BU YÖNETMELİĞİN YÜRÜRLÜK TARİHİ SONRASI İÇİN KAPSAM TANIMLAR. AKSİ KABUL YÜRÜRLÜK MADDELERİNİ GEREKSİZ KILIP YÖNETMELİKLERİN YAYINLAYANLARIN KEYFİNE GÖRE EZEL EBED HERKESE UYGULANMASI SONUCU DOĞURUR Kİ TAKDİR EDERSİNİZKİ BU HUKUK ALEMİNDE KABUL EDİLEMEZ.
SGK SAĞLIK KURULLARININ 28/09/2021 SONRASINDA BU YÖNETMELİĞE GÖRE YAPTIĞI ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİTİ SONRASINDA KONTROL MUAYENESİ KARARI OLANLAR VEYA SONRADAN İSTENENLER İÇİN ALINTILADIĞINIZ BEND UYGULANACAKTIR. GİB MERKEZ SAĞLIK KURULUNUN ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİTİ/ KARARI İLE ELDE EDİLMİŞ VERGİ İNDİRİMİ HAKKINA GÖRE SGK TARAFINDAN MAAŞ BAĞLANAN/EMEKLİ OLAN/OLACAK KİŞİLER İÇİN İSE BU BEND VEYA BU YÖNETMELİĞİN HERHANGİ BİR HÜKMÜ UYGULANMAYACAKTIR.

afyonlu1isi merhaba.
İşte benimde aklıma yatmayan buydu.Ben hukukçu değilim ama anladığım kadarıyla 28.09.2021 tarihinde yayınlanan yönetmelik 2008 öncesi vergi indirimi ile Emekli olanları kapsamaz diyeceğiz .Ancak bu yonetmelik içindeki lehte olan şu madde 2008 oncesi emekli olanları bağlar diyeceğiz.Sızinde emeğinize sağlık.Hakkimizda hayırlısı olsun İnşallah.

Ben halen anlayamadım
ben vergi indirimi için 2020 haziran ayında başvuruda bulundum 1 yıl sonra vergi indirimi aldım yani 2021 haziran ayında ve peşinden vergi indirimen bağlı engelli emekli oldum 2021 haziran kontrol sürem bitiyor bu tarihten önce tekrar sağlık kuruluna ssk aracılığ ile sevk olacağım benim durumum hangi kanun kapsamında derecelendirileceğim birisi bana net bir cevap verebilir mi acaba teşekkür ederim

Günaydın herkese

Görüyorum herkes hala yönetmelik bu var mı bu yok mu, bunu diyor, yok şunu.....

Çözüm üreten bir yazı görmedim. Kendimce bi öneride bulunmak istiyorum.

1. Öncelikle bu yönetmelik lehimize olan bir durum değil bunda herkes hemfikir👏

2. Bu yönetmelik için yasal çerçevede iptali için dava açılabilir. Bunu dernekler, sivil kuruluşlar, siyasi partiler yada bir avukat yada maddi durumu iyi olan bir vatandaş dava açabilir...

3. Bizler ; TBMM dilekçe komisyonu, Kamu denetçiliği , CİMER, milletvekillerine, Basına sesimizi duyurabiliriz.

Şimdi durup biri yapar nasıl olsa bekleyeyim derse bu iş olmaz. Herkes başvuru yapması lazım.

Bu saatten sonra ; çözüm odaklı lütfen yazın...

Oturanboğa, bilgi hazinedir, avukat arkadaş ..... Bir çok kişi cevapları yazdı aynı şeyi yazıp durmanın bir faydası yok....

Bize çözüm lazım...

Son düzenleme:
merhaba arkadaslar ,
valla bu konuyla alakası varmıdır bilmem ama dün vergi indirimi basvurusu için heyete gırdım,muyenelerde butun hastalıklarımı soyledım,tansiyon,bel kayması,bel fıtıgı,ayakta kısalık,polio sekeli hepsınınde mr sonucları ve ilaç raporları dosyada vardı,fakat heyet fiziğin verdiği %40 oranı verdi onayladı bız sızı arıyacaz dedıler,çıktım geldim.rapor cıkınca vergı ındırımıne basvuracam.

Soru basit.Yönetmeliğin geçici maddesinde yazan bu ifadeden ne anlıyoruz?
[FONT='inherit']
[/FONT]
[FONT='inherit']Geçiş hükmü [/FONT][FONT='inherit']GEÇİCİ MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

a) Emekli olanlar
b) Emeklilik dilekçesi verenler
c) Henüz emekli olmayıp SGK dan ellerinde çalışma gücünü yüzde ....kaybettiği anlaşılmıştır.primlerini doldurduğu takdirde emekli olabilir resmi yazısı olanlar.
d) Hepsi
e) Genelgeyi bekleyelim.

[/FONT]

Bugün bu yönetmelik yarın başka olamayacağının garantisi yok.

Anlamlar üzerine çok durmayın hepsinde sonuç; emeklilik geldi ve istiyorsanız SGK dilekçe vereceksiniz kabul yada red karar verdiğinde ; ben daha önce internette sorduğum da ben emekli olabilirim demişlerdi siz bana nasıl red verirsiniz. Diyemeyeceginiz gibi şimdi de , yok efendim ben hangi gruba giriyorum.... Sormanın bir anlamı yok...

Çözüm üretelim...

cimer e yazsam yine cevap veremezler yönetmeliği çıkaran yönetmeliği biliyor mu acaba? hers soruma cimer hangi memuru ise alaksız sorumla yakındna uzaktan ilgisi olmayan bir cevap veriyor.ben bıktım yazmaktan

Üst Alt