Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

% 90 zihinsel engelli kardeşim üzerinden ÖTV'siz araç aldım. Süreci paylaşıyorum

bülent bey merhaba bayan arkadaşım var %40 polisetemia vera diye bir hastalık vergi indirim raporuda var ötv siz araba alabilir mi ?

Savaş Bey;
Belirttiğiniz rahatsızlık bir tür kan hastalığı.
Fiziksel engellerde oran önemli olmadan kişinin durumuna uygun ibareli raporla ötv muafiyeti uygulanır.
Ancak fiziksel engel dışındaki rahatsızlıklardan dolayı ötv muafiyetinden faydalanabilmek için oranın en az %90 ve üzeri olması gerekmektedir.
Bu nedenle evet hiç bir şekilde alamaz.

arkadaslar anneannemin %98 engelli raporu var ve yuruyemıyor yani ayaklarında kireçlenme var ve biz ticari araç almak istiyoruz ford tourneo courier 1.4 85 bg biz bu aracı alabiliyomuyuz. teşşekkürler

Merhaba,

Babam adına araba alacağım . Bilgilerin hepsi gerçekten güzel fakat babamın elinde %95 engelli raporu var. Bu aldığı rapor fiziksel yetersizliğinden dolayı almıştır. Zihinsel olarak bir engeli yoktur. Araç alacağım . Vasilik gerekir mi?

Merhaba,
%98 engelli raporu olan kardeşim üzerinden ÖTV'siz araç alacağım.
Vasilik kararı ve ÖTV indirimden yararlanır ibaresi olan hastane raporu elimizde.
Mahkemeden ek izin belgesi almamız şart mı? Bayiler ile görüştüğümde böyle bir şartın olmadığı vasilik kararı ve raporun yeterli olacağını söylediler ancak forumda bunun ile ilgili bazı kullanıcılar evet şart, bazı kullanıcılar ise hayır şart değil diyorlar. Bu ek karar ile ilgili kanunda yazan bir açıklama var mı? Bilgisi olan arkadaşların yazmasını rica ederim. teşekkürler

captainbjk
Zihinsel yetilerinde zayıflamaya yol açan bir rahatsızlığı yoksa, engeli sadece fizikselse vasiliğe gerek yoktur.
ozanulusoy
Bayi gerek yok der işlemleri yapar parayı verirsiniz, ruhsat çıkarmaya trafik tescile gittiğinizde raporu gören memur yok bu işi vekaletle yapamazsınız vasi kararı olacak derse bayiye verdiğiniz parayı geri alabilecek misiniz?

Ufuk Bey cevabınız için teşekkürler.
Vasilik kararı elimizde var. Sanırım ek izin belgesine karşılık vasilik kararını yanlış yazdınız.
Benim asıl merak ettiğim bu ek karar ile ilgili kanun maddesinde bir atıf var mı? yoksa vergi dairesindeki memurun inisiyatifinde istenen bir belge mi?

Pardon evet ek karar sorarlarsa diyecektim.
Vergi dairesi açısından değil ama kanunen kısıtlının menkul/gayrimenkul tüm mal varlığının alım ve satımı vesayet makamı olan sulh hukuk hakimliğinin tasarrufundadır.
Türk medeni kanununda vesayet makamından izin alınması gereken haller aşağıda sayılmıştır.

B. İzin
I. Vesayet makamından
Madde 462.- Aşağıdaki hallerde vesayet makamının izni gereklidir:
1. Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir ayni hak kurulması,
2. Olağan yönetim ve işletme ihtiyaçları dışında kalan taşınır veya diğer hak ve değerlerin alımı, satımı, devri ve rehnedilmesi,
3. Olağan yönetim sınırlarını aşan yapı işleri,
4. Ödünç verme ve alma,
5. Kambiyo taahhüdü altına girme,
6. Bir yıl veya daha uzun süreli ürün ve üç yıl veya daha uzun süreli taşınmaz kirası sözleşmeleri yapılması,
7. Vesayet altındaki kişinin bir sanat veya meslekle uğraşması,
8. Acele hallerde vasinin geçici önlemler alma yetkisi saklı kalmak üzere, dava açma, sulh olma, tahkim ve konkordato yapılması,
9. Mal rejimi sözleşmeleri, mirasın paylaştırılması ve miras payının devri sözleşmeleri yapılması,
10. Borç ödemeden aciz beyanı,
11. Vesayet altındaki kişi hakkında hayat sigortası yapılması,
12. Çıraklık sözleşmesi yapılması,
13. Vesayet altındaki kişinin bir eğitim, bakım veya sağlık kurumuna yerleştirilmesi,
14. Vesayet altındaki kişinin yerleşim yerinin değiştirilmesi.

iyi akşamlar, biz eşimin babaannesi üzerine bir araç almak istiyoruz, malum hastalık falan çok zor oluyor . aracı alırken bir miktar kredi kullanmamız gerekecek ama taşıt kredisi alabilmenin bir yolu varmı, pek zannetmiyorum ama

Zihinsel engelli yakınıma araç alıyorum

Slm arkadaşlar zihinsel engelli bir yakınım var soyadı değişik ama vasisi amcamın üzerine. Başka kimsesi yok. Hayatı şartlarını devam ettirebilmek için bir araç almaya karar verdik. Soyadının tutmamasindan bi sorun olmayacağını söylediler. Ve araştırmalar yapınca aracı 5. Yılı dolduğunda satarken problem yasayabilecegimizi devletin bu paraya el koyacağını makina mühendisleri odasının araştırmasına sunulacağını söylediler. Ayrıca bi süre sonra bakım aylığı icinde basvuru yapacaktik o aylık kesilirmi ?bu aracı kimler kullanabilir vasilik akrabalık sayılırmı biz bu aracı alıp satarken problemler olurmu bu konularda tam bi aydınlatabilen bilgiler istiyorum Lütfen yardımcı olun. Saygılar...

Kozanlı

Araç alırken de satarken de hakimden izin almanız gerek. Alırken izin verebilir, satarken vermeyeblir. Satışa izin verse bile oradan gelen para vesayet altında olan kişinin üzerine olur. Her kuruş harcama için hakimin izni aranır...

Evde baım için gelir hesabı yapılır. Araç daha ziyade kanaat oluşturmak için önemlidir. Lüks bir araba olursa, daha doğrusu beyan edien yoksulukla tezat oluşturacak bir durum olursa, evet, evde bakım aylığı bağlanmaz.

merhaba

aslında size bir sorum olacak ve en kısa zamanda yanıtlarsanız çok memnun olacağım. sorum şu şimdi benim baldızım 17 yaşında ve %98 özürlü raporu var biz o rapor üzerinden onun nakli için araba almak istiyoruz araştırdığım noktalarda edindiğim bilgilere göre raporunda nakli için özel tertibat bulunmayan 1600cc ye kadar normal binek alınabilir ibaresi ile hem yurtiçinden hem yurtdışından araba alınabilir diyor. şimdi biz yurtdışından araba almak istiyoruz.
**bu aracın modeli 0 olmak zorunda mı
**bu araca biz gümrük vergisi vb. ücret ödeyecek miyiz
**bu aracı 5 sene sonra Türkiye de istediğimiz birine normal olarak satabilecek miyiz ?
**genel olarak ben yurtdışından özel tertibatı olmayan normal binek bir araba alabilir miyim ?
**eğer alabilirsem neler yapmam gerekir evrak vs.
**acil olarak cevaplarsanız çok memnun kalacağım.
şimdiden teşekkürler

Selamunaleykum arkadaşlar. % 92 Engelli raporu ile dün itibariyle annem adına araç aldım. Süreci aktarayım. Çünkü aracı almadan önce bu siteden çok faydalandım.
1-Engelli kişiyle erkenden Devlet hastanesine gidip ( Engellinin 3 adet fotoğrafı, Kimlik Fotokopisi ) müracaat edilecek ordan dilekçe örneği doldurulup verilecek. Açıklama kısmına ÖTV İndirimi yazılacak.
2- Poliklinikler gezilerek muayene olunacak.
3-Heyetin karşısına çıkılacak.
4- Bir kaç gün sonra raporunuzu alırsınız.
5- Rapor % 90 ve üzeri ise % 45 ötv indirimli aracı alabilir ve başkası aracı kullanabilir. Ruhsata da kimin kullanacağı yazılmıyor artık. Ayrıca plakada engelli sembolü de kalkmıştır.
6- Araba bayileri farklı belgeler isteyebilir. Bir bayi bana Mahkemeden Vasi tayin kararı getirmen gerek dedi. Mahkemeye gittim. Görevli memur 3 ay sürer dedi. Hakim vermeyebilir dedi. Sitelerden araştırdım, Akıl ve zihinsel sağlığında olumsuzluk varsa Vasi kararı gerekirmiş. Bunu bayiye söyledim. O da Trafik tescilden sordu, tamam gerek yokmuş dedi. Omzumdan büyük bir yük kalktı.
7- Raporun aslı ve 2 adet Noter tasdikli örneği, engelli adına benim aracı alabilmem için noterden vekaletname( 3 er fotoğraf ile), engelli ve vekilin kimlik fotokopisi, nüfustan engellinin adres bilgileri belgesi ile bayi geri kalan işleri hallediyor. Araç alacaklara kolay gelsin.
8- 70.000 Liralık aracı 48.250,00 Liraya aldım.

serdal44 noterden vekalet alırken noter ek karar istemedi mi? benimde annannemin %92 raporu vasi belgesi var ama noterler ek karar(mahkemeden izin belgesi) istiyor.

serapkamm kardeş Noter ek karar istemedi. Belki de Zihinsel engel veya akıl sağlığında olumsuzluk olursa Vasi tayini ve Ek karar gerekebilir. Annemin engeli Göz ve Kalp olduğu için başka birşey istenmedi.

2010 senesinde %92 özürlü raporuyla ÖTV indirimli araç almıştım. Bu sene aracımın 5 senesi tamamlandı ve değiştirmeyi düşünüyorum. Az önce Engellilere Araç indirimi 2015 Özürlülere OTV KDV Fiyat Hesaplama ~ Hakkında Bilgi Özeti adresindeki haberde "2015 yılında yapılan kanun değişikliğiyle %90 ve üzeri özürlü raporuyla ÖTV indirimli araç alacaklar artık KDV'den de muaf tutulacaklar" gibi bir makale okudum. 2010 senesinde ben aracımı alırken KDV'nin de ödenmemesi konusunda bölge idare mahkemelerine açılmış bir kaç dava olduğunu duymuştum. Hatta bu konuda araç alan bir özürlünün Adana Bölge İdare mahkemesine açtığı davayı kazandığı ve yaptığı KDV ödemesini de geri aldığına dair karar örneği elime geçmişti. Bunu avukatımla konuştuğumda böyle bir kararın (Adana Bölge İdare mahkemesinin verdiği kararın) emsal oluşturmayacağı, eğer böyle bir talebim varsa münferit dava açmam gerektiği ve bunun da hakimin takdirine bağlı olduğu, kısaca şansımın %50-%50 olduğu avukatım tarafından bana söylenmişti. Sorum şu; O günden bu güne yasada yukarıda sözü edilen türde bir KDV muafiyeti oldu mu ya da mahkemelerce emsal teşkil edecek bir karar alındı mı?

Ek karar dilekçesi olanlar varsa banada lazım.

esentogay
Öyle bir gelişme yok KDV her durumda ödenecek.
Zaten Adana'daki o dava da çok sağlam bir gerekçeye dayanmıyordu yerel mahkeme nasılsa kabul etti ancak karar danıştayda bozuldu.

dava danıştayda onaylansaydı bile hükümet gerekçeleri görüp düzenleme yapar her türlü KDV tahsil ederdi. belki hayırlı bile olmuştur ötv bile iptal ederlerdi bütçe açık veriyor para lazım diye

Arkadaşlar merhabalar, paylaşılan faydalı bilgiler için öncelikle herkese teşekkür ederim. Benim de cevabını henüz bulmadığım bir sorum var. Eşimin annesi üzerine ÖTV indirimli araç almayı düşünüyoruz. Eşimin babasının memur emeklisi olması ve annesinin sigortasının babası üzerinden olması vb. durumlar ÖTV indirimli araç almaya engel olur mu? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

yyusuf
Hiç ilgisi yok, %90 ve üzeri raporu varsa alabilirsiniz.

Merhaba arkadaşlar uzun zamandır bu başlığı takip ediyorum.
Benimde %99 zihinsel engelli abim var. şu anda raporum ve vasi kararlarımı aldım.görüştüğüm bir araç bayi ek karar lazım dedi şimdi onun için başvuru yapıcam.
benim sormak istediğim asıl ; vasi tayini için karakoldan çağırıldığımda oradaki polis memuru benim üzerimde araç kayıtlı olduğu için kardeşimin üzerine araç alamıyacağımı onun ihtiyaçlarını kendi aracımla görmek zorunda olduğumu söyledi. bu nedenle bana ek karar çıkmazmış.
bu durumda benim üzerime araç kayıtlıyken araç alabiliyormuyum ?
bide ikametgah larımız aynı yerde olmak zorundamı ?
bilgisi olan cvp verirse sevinirim...teşekkürler

yasin.1461

Memurun söylediğinde bir mantık olabilir, ama böyle bir teamül yok. Bu tümüyle hakimin inisiyatifinde bir durum...

Üst Alt