Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

% 90 zihinsel engelli kardeşim üzerinden ÖTV'siz araç aldım. Süreci paylaşıyorum

vasi kararımız vardı 2 yıl sonra yenilemek için tekrardan başvuru yaptığımızda velayet altına aldı abımı anneme velayet olarak aldı vası sıde annemdi zaten.

Rapor

Merhaba arkadaslar,

Kardesimin %80 surekli ve agir ozurlu sizofren raporu var. Atak gecirdigi zamanlar gozleri kapaniyor ve o an dunyadan kopuyor,bundan dolayi surekli ozel araba ile biryerlere goturuluyor. Ailem otv indirimden yararlanarak araba almak istiyor fakat %90 raporu sart oldugu yaziliyor. Bazi arkadaslar diger hastaliklarla beraber toplam rapor orani belirtmis ve kardesim 8 numara gozluk kullaniyor. Sormak istedigim goz raporu ile bu sizofren raporu oranlari toplanip otv indirimi kanunu ailem icin gecerli olur mu? Diger sorun ise zaten %80 sizofren olan bir hastanin ehliyet almasi mumkunmu? Eger mumkun degil ise %90 altinda rapor olan kardesim alamiyacagi ehliyetle nasil kendi arabasini kullanma sarti die bir kanun soz konusu?

Ulucreis
1- Tüm hastalıklar balthazard formülüyle toplandıktan sonra rapor oranınız %90 oluyorsa alabilirsiniz.
2- O şartlarda ehliyet alamazsınız.
3- Oran %90 altında kaldığında zaten araç alamayacağınızdan ve ehliyetinin de olmayacağından kardeşim nasıl kendi aracını kullanacak demeniz de yersiz.
4- %90 ı aştığınızda alacağınız aracı zaten kardeşiniz değil siz kullanacaksınız.

Ufukalp

Valla Ufuk Bey, bende 18 yaşına giren kızıma vesayet için mahkemeye başvurmuştum. Geçen hafta duruşmam vardı.[FONT=Calibri][SIZE=3]'……’nın kısıtlanmasına, babası ……’nın velayeti altındabırakılmasına karar verildi' yazıyor.Ben de anlamadım niye 18 yaş üstü için velayet yazıyor.[/SIZE][/FONT]Bir de bu karara göre 18 yaş kuralları mı geçiyor acaba?

'

ozanulusoy
Trafik ek karar istedimi ek karara gerek olmadigina dair hakim karari varmis bana gonderebilirmisin
Sizin kardesiniz kac yasinda benim kizim 20 yasinda farkediyormu
bisey zihinsel engelli %99

Araç alımı için ek karar çıkartırılması ilden ile değişiyor anladığım kadarıyla. Ek karar çıkarttırmak zorunda kalanlarda var, çıkarttırmadan alanlarda. Benim olduğum şehirdeki mahkeme alım için ek karara gerek yok dedi. Fakat işleyişte gerçekten gerek yok mu bir kaç ay içinde araba alırken göreceğim.

Sağlık raporunu mu önce alacağız yoksa vasi tayinini mi?

@ahmettatar
Ahmet Bey Merhaba;
Aynen öyle. İlden ile, trafik şubeden trafik şubeye değişen bir durum bu. Tamamen keyfiyet.Sizin şehrinizdeki mahkeme doğru olanı söylemiş. Ancak bu durum trafik şubenin keyfiyetine bağlı durumda. Yurdum memuru olmaz derse, gerek yok diyen mahkemeye gidip benim bahsettiğim mahkeme kararının aynını alacaksınız. Boşuna zaman kaybı. kararı buraya ekleyemedim. Başarabildiğim anda sizler ile paylaşacağım.

@yatanboga
Merhaba; Kızınızın yaşının 20 olması elinizde vasi kararı olmasını gerektirecektir. %99 engel oranı ile araç alabilirsiniz. Vasi kararınız var ise. Araç tescil işlemlerini yapacağınız trafik şubenin keyfiyetine bağlı olarak sizden ek karar ya isterler ya istemezler.
e-mail adresinizi belirtebilirseniz, elimdeki ek karar örneğini memnuniyet ile gönderebilirim.

@musutafa
çocuğunuz 18yaşını doldurmuş ise rapor olmadan mahkeme sizi vasi tayin etmeyecektir.

Son düzenleme:
Ayrıca karara gerek yok demek de bir izin kararıdır. Bu memurun keyfiyeti değil prosedürün parçasıdır.

Ozan Bey merhaba,

Ben şuan vasi kararı ve gerekçeli kararı çıkarttırdım. Fakat 5 yıl önce aldığım aracın satışı için mahkemeye başvurdum ve 54 gün sonrasına gün verdiler. Anlamadığım ise 20 gün gibi bir süre kaldı mahkeme gününe fakat aracı bilirkişi hala görmedi. Aracımı sattıktan sonra para kısıtlı adına hesaba yatıralacağından tekrar araba alırken o parayı kullanmak için bir daha başvurmak zorundayım zaten. Bakalım süreç başka ne sürprizler gösterecek bana.

Foruma bir fotoğraf eklemek istiyorsanız https://hizliresim.com şu site üzerinden bilgisayarınızdaki fotoğrafı yükleyin, yüklemeden sonra sonunda .jpg olan linki forumda paylaşabilirsiniz. Mesajınızda fotoğrafın görünmesini istiyorsanız mesaj penceresinde yukarıdaki sembollerden "resim ekle" ikonuna tıklayıp, sonu jpg olan linki oraya yapıştırarak mesajınızda fotoğrafın görünmesini sağlayabilirsiniz. Takıldığınız nokta olursa yardımcı olurum.

Selamlar.

araç alınırken prosedür tam olarak hangi sırayı takip ediyor,
önce maliye proje ehliyet ve raporu mu onaylıyor? tertibat sonra mı takılıyor? ehliyet için verilen ifade ve heyetin belirttiği ifade tam uyuşmuyor olabilir gibi, tam hangi tertibat garip o yuzden sıkıntı bi durum olmasın maliye sorun yapmasın diye tam sürecin nası işlediğini söyleyebilir mi sıfır arac almış biri?

arkadaşlar öncelikle merhaba. Allah tüm hatalarımıza şifa versin. benim bir sorum olacak size yardımcı olursanız çok sevinirim. Annem akciğer kanseri, 3 yıl önce ameliyat oldu akciğerin bir kısmı alındı daha sonra kemoterapi falan aldı şuan 4.evrede ve git gidede kötüye gidiyor hastalık. ayrıca bel fıtığı var. ve hipertansiyon hastası. ve kadın hastalıklarında büyük bir kisti var riskli diye ameliyatı yapmadı doktorlar. araç lazım oluyor annem yürüken zorlanıyor, ötv siz araç almak istiyorum. rapor almak istesem annem için toplamda %90 rapor alabilirmiyim? birde üniversite hastanesinden raporu alsak olurmu?

sevgili ozanulusoy aldığınız aracın modeli markası ve özelliklerini yazarmısınız?

Merhaba, bu vasi kararı sanırım zihinsel engelde çıkarılıyor. Benim vasilik bi durumum yok. Olay şöyle;

Babamın zihinsel engeli yok. %95 görme kaybı var. Kendisi 80 yaşında. Adına ötv siz araba almaya karar verdim. Bayi benden sağlık raporu ve vekaletname istedi. Yaşı 80 olduğundan vekaletname verebilmesi için bir sağlık kuruluşundan “akli melekelerinin yerinde” olduğuna dair rapor aldık ve sonra noterde vekaletnameyi çıkardık. Aracı aldık ve tescil işlemlerine başlandı. Trafik takibini yapan arkadaşlar, tescil memurunun babam ile ilgili tekrar hastaneden akıl sağlının yerinde olduğuna dair yazı istediğini söylediler. Zaten vekaletnameyi verdiğimize göre yeniden başa dönmenin ne alemi var. Memur bunu kendi keyfine göremi istiyor yoksa bir kanun yada tebliğ dayanağı var mı? Sonuçta biz “zihinsel özürden” dolayı raporlu değiliz. Görme engelliyiz. Memur devletin noterinin verdiği vekaletnameyi neden takmıyor. Bu uygulama keyfimidir yoksa yasal mı? Şimdi görmeyen adamı hastanelerde ordan oraya sürüklemem mi gerekiyor. Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Ayrıca biz aracı gelene kadar 1,5 ay bekledik. Farz edelim 1,5 ay önce vekaleti verirken aklı yerinde idi ama şimdi değil belki. Bu durumda aracı alamayacakmıyız. Bu saçmalığın bir açıklaması varsa biri söylesin lütfen.

Son düzenleme:
Sayın renatoturk insanlara yol güsterdiğiniz için Allah razı olsun benimde %95sürekli raporlu zihinsel engeli kardeşim var 2011 de adına ötv siz araç aldım o zaman 18 yaşından küçüktü şimdi 18 i geçti vasılığını aldim tekrar araç alacam yeni rapor gerekir mi yoksa mevcut raporum tamami bilgi verebilir sen memnun olurum

Bir üstte yazdığım konuyla ilgili trafikten babamın akli durumu ile ilgili rapor istendiği için emniyet müdürlüğü, il sağlık müdürlüğüne yazı yazdı. Yazıyı elden ben götürdüm. Bugün 15 gün oldu ve il sağlık müdürlüğü hala babamı bir hastaneye sevk etmedi. Parasını ödediğimiz aracı 15 gündür teslim alamadık. İl sağlık müdürlüğünden sevki alır almaz hastaneye gideceğiz. Sonrasında hastane muayene sonucunu, trafiğe posta yoluyla gönderecek ve tescil işlemleri başlayacak. Bu gidişle en az 15 - 20 gün daha süreceğini tahmin ediyorum. Resmen araçtan soğuttular beni.

renatoturk

o halde kendi yaptığın işlem ile benim yöntemin sonuçlarını karşılaştır sevimli kardeşim benim :)

Ben bugün pes ettim...
Sağlık müdürlüğünden sevki alıp İzmir Yeşilyurt araştırma hastanesine gittim. Orada sekreterlikteki hanımlar böyle bir şeyi ilk defa gördüklerini, bu şekilde rapor veremeyeceklerini, mahkeme kararı olması gerektiğini söylediler.
Bir kez daha İzmirli olmanın bürokrasi karşısındaki iğrençliğini yaşadım. (İzmirliler ne demek istediğimi anlayacaktır.) Olur mu öyle şey diye itiraz edince doktorlarla görüşüp, “o zaman heyete sokacağız” dediler. Ben de heyete gerek olmadığını, başka hastanelerde sadece doktor muayenesi ile karar verildiğini söylesem de ikna edemedim.

Velhasıl evraklarımı ellerinden alıp, ana, avrat,devlet hepsine saydırıp bir güze deşarj olup hastaneden çıktım.Aracı aldığım bayii arayıp işlemi iptal ettim.
Resmen huzurum geldi. Bu süreçteki arkadaşlara sabırlar dilerim. Bilhassa gerizekalı İzmir memurlarına işleri düşecek olanlara. Yanlış anlaşılmasın İzmirli memurlardan değil, İzmirde görev yapan ve İzmirli düşmanı olan memurlardan bahsediyorum.

Keşke bu yazınızı daha önce okusaydım
%99 özürü var kardeşimin 60 ayı doldu fakat aile mahkemesi çoçuğun hukuki yararına fayda olmadığından red etti.
Böyle bi durumda izlenecek yol nedir bilgisi olan varmıdır.Acaba

Saygılarımla;

Kardeşim çok dikkatli hareket edin aynı bizde 2011 de aldık ve o zaman kardeşim 18 aldı idi
vasi kararı var 99 oranı fakat 15 gündür mahkeme noter gezmediğimiz yer klamadı sonuç olumsuz
Siz yaşamazsınız umarım
Araştırın iyice

selamun aleykum kardesler babam yuzde 97 engellı annemde vasısı arabayıda buldum kapora verdım ek karar ıstendı mahkemeye gıttım proforma fatura ıstendı bayıden alıcam yarın tekrar gıdıcem ama arzuhalcı sen vazgec bu davadan kımseye ek karar vermıyorlar dedı sadece cocugu engellılere verıyorlarmıs

Hakanist
hakan kardesım bızde aynı yoldan gectık 2013 rapor aldık yuzde91 vesureklı dıye ama mahkeme vası ıcın bırdaha ıstedı babam yatalak ve sedyede ızmır ataturk arast. hastenesınde elımızde sedye yaslı anacıgımla dolandık durduk ALLAH tan bır gunde bıttı yoksa ambulan bulmak zor kımsemız yok ev 4kat asansor yok ındır bındır aldık raporu tekrar 300 tl verdım 300 de otv ıcın verdım sımdı araba buldum ek karar cıkardılar onuda vermıyormıs oyle duydık heralde bızde vazgeccez

Peki çocuğun engeli ne olmalı? ben babam için ek karar çıkarabilirmiyim. çünkü benimde %50 özürlü raporum var ve emekliyim?
Acaba hakim bu durumu göz önüne alır mı?

yasin erdoğan
Birde şu konu var; Diyelim ki hastane sevkinden sonra akli yetersizlik sonucu çıktı. 2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 74.maddesinde, Zihinsel engelliler ile reşit olmayan küçüklerin sahibi bulundukları aracın, tescil kuruluşlarında adlarına tescillerinin yapılabilmesi için, ileride doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair, kanuni mümessillerince noterde tanzim ve tasdik edilmiş taahhütnameyi tescil anında vermeleri zorunludur denildiğinden acaba böyle bir taahhütname verebiliyorsak trafik işlemimizi yapmak zorunda kalmaz mı? İlla vasilik mi gerekiyor? Çünkü yönetmelik vasilikten bahsetmiyor. Trafik bunu keyfimi istiyor, bu isteği yönetmeliğe uygun mu?

Hakanist
Çocuğu engellişler derken %90 ve üzeri engelli olduğundan çocuğun üzerine araç almak kastediliyor sizin durumunuz farklı.
Çocuğun ki neden kolay dersek; 18 yaş altı çocuklar için genelde vasilik istenmeyip velayet yeterli oluyor ve anne baba otomatik olarak veli sayılıyor. Anne baba direkt çocuk adına işlem yapabiliyor. Neyse konumuz bu değil.
Bahsettiğiniz taahhüt ile vasilik farklı şeyler ve ikisi de gerekli.
Vesayet konusunun karayolları ve trafik yönetmeliğinde olmasına gerek yok çünkü bu durum genel birn uygulamadır araç alımına mahsus değildir ve Türk medeni kanununun ilgili maddeleri ile hüküm altına alınmıştır.
Bir noter zihinsel zayıflık farkettiği ya da raporunda zihinsel rahatsızlık belirtilen kişi için vekaletname düzenlemez, ya gerek olmadığına dair rapor alırsınız ya da vasilik kararı çıkarırsınız.

Arkadaşlar iyi geceler beni aydınlatırsanız çok sevinirim.. Abim %90 üzeri görme engelli ve 2013 te aldığımız rapor ile bir araç aldık. Sanıyorum raporda sürekli yazıyor zaten tıbbi olarakta gözlerinin düzelmesi imkansız. bu yaşına kadar yanlış hatırlamıyorsam 15 ameliyat geçirmiştir ve hepside çok zor ve önemli ameliyatlardı. Şimdi asıl sormak istediğim biz bu aracı bildiğimiz kadarıyla 5 yıl sonunda satabileceğiz ancak 5 yıl sonra bu aracı satıp başka bir araç almak istediğimizde devlet bize raporunu yenileyeceksin der mi? yani 2013 te aldığımız % 90 üstü sürekli görme engelli sağlık raporu 2018 de tekrar araç almak için işe yararmı yoksa yenilenmeli midir?
Kesin bir bilgi edinmek istiyoruz ve yardımlarınızı bekliyoruz.. tekrar iyi geceler..

Bülent bey bende annemin üzerine sağlık kurulu raporu ile araç almak istiyom. özür oranı 91 yalnız ruhsal ve duygusal kutucuğu işaretli. Vasi konusunda sıkıntı çıkarırlarmı..

@cem006
Şu anki yasa ve yönetmeliklere göre raporunuz 2018 de de geçerli olacaktır, tabi o zamana kadar değişen birşey olmazsa.
@farmakoloji112
Normalde vasi istenmesi için zihinsel kutucuğu işaretlenmiş olmalı ama kimin ne isteyeceği belli olmuyor ki.
Bazen de rahatsızlık zihinsel olduğu halde ruhsal duygusal işaretleyebiliyorlar.

Vekalet aşamasında noterde ve tescil aşamasında trafik tescil şubede.

ufuk bey çok teşekkür ederim şuanki durum devam ederse raporu yenilemeden tekrar araç alabileceğiz demekki.. Abimin ailesi genişledi dün bir oğlu daha oldu bagajı büyük bir araca ihtiyacı var inşallah bizi tekrar raporla uğraştırmazlar saolun tekrar cevabınız için

Üst Alt