Arkadaşlar Merhaba;
Engelli kardeşim üzerinden arabamızı alalı yaklaşık 3 ay oldu. Zamanım olmadığından dolayı yazamadım.
Güncelleme adına tekrar süreci paylaşmak istiyorum.
Öncelikle %98 zihinsel engelli olan kardeşim için annem mahkeme tarafından vasi atandı. Ve gerekçeli mahkeme kararımızı aldık.
Daha sonra aracımızın pazarlığını yaptık.
Kişisel tavsiyem; bayi ile pazarlık aşamasında engelli üzerinden araç satın alacağınızı asla söylemeyin. Zaten %45 bir indirim sahibi olduğumuz için bayi indirim yapmaya yanaşmıyor.
76550 olan aracımızı 68550 ' ye kadar indirdik.
Daha sonra bu işlemi engelli üzerinden yapacağımızı söyledik.
Satış danışmanı ile birlikte hesap makinanınızı elinize alın ve beraber hesaplayın.
Araç satış fiyatı: 68550TL.
Tescil masrafı: MTV + Trafik tescil işlemleri = Yaklaşık 750TL.
Bunu araç fiyatından düşün 68550-750 = 67800TL
Buradan MTV' yi düşün. MTV 450TL. Tescil için geri kalan 300TL masrafları oluyor. Bunu en son ÖTV' siz araç bedeline ekleyeceğiz.
Öncelikle 67800TL içerisinden önce KDV ' yi çıkarmamız gerekecek.
67800/1,18 = 57.457TL ( Araç bedeli + ÖTV' li halini bulduk)
Bu bedelden ÖTV'yi 'de çıkarın:
57.457 / 1.45 = 39625 TL
Aracın ham fiyatını bulduk. 39625TL
Şimdi buraya KDV ve en başta çıkarttığımız 300TL tescil masrafını eklememiz gerkiyor ve araca ödeyeceğiniz bedel ortaya çıkacak.
39.625 * 1.18 + 300TL = 47.058,00TL.
Evet bizde aracımızı 47100TL' ye mal ettik.
Bunu uzun uzadıya yazmamın sebebi daha önce de bahsettiğim üzere ÖTV ödemeyeceğimiz için araç bayilerinin bizleri keriz yerine koymalarını yedirememem. Sonuçta onların cebinden herhangi bir şey çıkmıyor sadece karlarını maksimize etmeye çalışıyorlar. hesap makinesini alın ve aynı anda birebir bu hesabı yapın. diyecek hiçbirşey bulamayacaklar ve sizler de aracınızı çok daha ucuza alma şansına sahip olacaksınız.
Herneyse bu pazarlık süreci bittikten sonra bayi bizden engelli raporunun kopyasını talep etti. Bayinin çalıştığı trafik müşaviri vergi dairesinden sorum yaptırdı ve ÖTV indirimden yararlanabilir onayını aldı. Bu onaydan sonra biz aracımızın kaporasını yatırdık.
Vasi olarak atanan annem, notere gidip bayi müsavirine vekaletname ve taahhütname çıkardı.
Vekaletname ''VASİ VEKALETNAMESİ'' olmak zorunda aman dikkat edin...
Taahhütname ise trafik tescil bürosunun istediği ve aracın başında trafikte gelebilecek herşey için vasinin vermiş olduğunu bir taahhütü içermektedir. Örnek metni isteyen arkadaşlara gönderebilirim.
Vekaletname ve taahhütnameyi bayiye gönderdik ve işlemler başladı.
Ek kararımız yoktu ve açıkçası tarfik isteyecek mi yoksa istemeyecek mi telaşı bizi sardı.
İnternet araştırmalarımda ve başka bir müşavirlik firması ile yapmış olduğum görüşme neticesinde; bizimle aynı durumda olan başka bir ailenin çıkartmış olduğu '' EK KARAR'' örneğine ulaştım.
Kararı incelediğimde bu kararın tamamen bir kağıt parçası olduğunu ve fuzuli bir işlem olduğunu söyleyebilirim.
Açıklamak gerekirse;
Ek karar da hakim tamamen şöyle demiş;
- Ben size VASİ kararı ile birllikte her türlü yetkiyi vermiş bulunmaktayım. Ek kararı istemenizi gerektiren neden için hali hazırda zaten size vasi kararı ile birlikte yetki verilmiştir. Bunun üzerine daha neden mahkememizden ek karar talep ediyorsunuz. Özetle araç alabilmek için benden ek karar almanızın gereği yok. Bekleme yapmayın. devam edin
İşlemleri yürüten müşavirlik firması ile görüştüm. Böyle bir durumun yaşanabileceğini söyledim ve ek karar örneğini kendilerine talep edebilecek memura göstermeleri için gönderdim. ( İsteyen arkadaşlara örnek kararı yine gönderebilirim )
Aracımızı 2 gün sonra teslim aldık ve gönül rahatlığıyla kullanmaktayız.
Umarım engelli aracı alacak arkadaşlar için güncel, yol gösteren bir paylaşım olabilmiştir.
Not: istanbulda yaşıyorsanız aracınızı İSPARK kaydını yapmayı unutmayın....