Saww ben yandex arama motorunu kullanıyorum.Bu hükümette bir cok model gördükte ,osmanlı modeli görmemiştik belki okumadığım osmanlı tarihini bu hükümet bana öğretir.Alıntı yaptım belki ilgini ceker.Bu konununda içine ettin belki kilitlenir sayfa
Gül, Erdoğan’ın tavrına uyum sağlayacak mı?
BAŞBAKAN Erdoğan’ın ABD’de “Yeni Osmanlı” tartışmalarına tepki göstermesi, tüm gözleri “Yeni Osmanlıcılık kavramını sağlıklı buluyorum” diyen Gül’e çevirdi.
Davutoğlu: Ben ‘Yeni Osmanlıyız’ demedim
KİTAPLARINDA Osmanlı politikalarına övgüler yağdıran Dışişleri Bakanı Davutoğlu Kızılcahamam’da söylediği sözlerin tepki çekmesi üzerine geri adım attı.
Büyükanıt da övdükten sonra geri çekilmişti...
GENELKURMAY eski Başkanı Büyükanıt da, önce Osmanlı modeline övgüler yağdırmış, sonra “Cumhuriyet dışında model, hayalimden geçmez” demişti.
Neo Osmanlı’dan mehter yürüyüşüne hızlı geçiş!
Haber: Macit SOYDAN
Daha önceki açıklamalarında “Türkiye Cumhuriyeti’ne Osmanlı misyonu biçen” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de geri adım attı. Barack Obama ile Beyaz Saray’daki görüşmesinin ardından Johns Hopkins Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Yeni Osmanlı tartışmalarına da sert tepki gösterdi. Başbakan Şunları kaydetti: Türkiye’nin dış politikada “Neo Osmanlıcılık” veya “Yeni Osmanlıcılık” politikası izlediği yakıştırmasını kabul etmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti içinde Yeni Osmanlıcılık akımı yok. Yakıştırmadır.
‘Türkiye Osmanlı gibi olmalı’
Başbakan R. Tayyip Erdoğan
Oysa Başbakan Erdoğan, geçen Ramazan ayında gazete ve TV kanallarının genel yayın yönetmenlerine Dolmabahçe’de verdiği iftar yemeğinde, Türkiye Cumhuriyeti’ne Osmanlı’nın güçlü, ayakları yere basan dönemlerini hedef göstermişti. Yemeğin ardından yaptığı açıklamada Yeni Osmanlıcılık özlemini dile getiren Erdoğan “Bizim şu anda üniter yapımızı çok güçlü kılmamız lazım.Ama şimdi şöyle bir Osmanlı’ya baktığımız zaman, Osmanlı bu noktada çok rahattı. Çünkü ayakları yere zaten sağlam basmıştı. Ondan sonra pergelin bir ucu her tarafa rahatlıkla dönebiliyordu. Bu noktadaydı. Şimdi bizim Türkiye Cumhuriyetimizi o noktaya getirmemiz lazım” demişti.
‘Osmanlıcılık tartışılmalı’
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
AKP sıralarından Çankaya Köşkü’ne çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de RP milletvekili iken ’Yeni Osmanlıcılık’söylemine restek vermişti. AKP’nin kurucularından birisi olan Gül, 1992 yılında yaptığı bir konuşmada Türkiye’deki mevcut sistemin halkla kavgalı olduğunu, Atatürk ilkelerinin Türk milletine dayatıldığını iddia ederek şunları kaydemişti: Şimdi bu tercihin yapılması lazımdı. Ufak bir Türkiye, bölünmüş bir Türkiye’yi bırakın daha büyük dünyaları dindaşlarımıza, ırkdaşlarımıza kadar hepsini kucaklayabilecek yeni bir anlayışın getirilmesi... Bu açıdan bu ikinci Cumhuriyet, yeni Osmanlıcılık kavramlarının ve tartışmalarının, ortaya gelmesini ben çok sağlıklı olarak görüyorum ve geleceğe ümitle bakıyorum...
‘Osmanlı’dan kalan mirasımız var’
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu
Yazdığı kitaplarda Osmanlı politikalarına övgüler yağdıran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ise “Biz Yeni Osmanlıyız” dediği iddia edilmişti. AKP’nin son Kızılcahamam kampına katılan milletvekillerinin anlatımlarına dayanılarak yapılan bir haberde Davutoğlu’nun “Osmanlı’dan kalan bir mirasımız var. ’Yeni Osmanlı’diyorlar. Evet, Yeni Osmanlı’yız. Bölgemizdeki ülkelerle ilgilenmek zorundayız. Hatta, Kuzey Afrika’ya açılıyoruz” dediği öne sürülmüştü. Bu sözlere yükselen tepkiler üzerini Davutoğlu, böyle bir ifade sarfetmediğini öne sürmüştü
‘O dönemde çatışma yoktu’
E.Orgeneral Yaşar Büyükanıt
Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt da, Mayıs 2008’de Osmanlı modeline övgüler yağdırmıştı. Harp Akademileri Komutanlığı’nda düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, bir gazetecinin, “İlk defa konuşmanızda Osmanlı dönemine atıf yaptınız” sözleri üzerine, bunun doğru olduğunu, Osmanlı egemenliği sırasında Orta Doğu’da mezhepler arasında çatışma olmadığını vurgulamıştı. Büyükanıt, 1. Dünya Savaşı’ndan itibaren sınırların cetvelle çizilmesinden sonra durumun bu hale dönüştüğünü bildirmişti. Bir başka gazetecinin, “Türkiye için Osmanlı modelini önerenler var” sözleri üzerine Büyükanıt, “Benim, asla ve asla Türkiye Cumhuriyeti dışında bir model, hayalimden geçmez. Ben tarihi bir gerçeği söylüyorum” demişti.