Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Artık Evde bakım aylıkları da 2022 gelir hesabına dahil edilecek! [ÖNEMLİ!]

Melek ablanin hazırladığı mesajı bimere gönderdim gelen cvp resmen dalga geçer mahiyette Bimer'e 05.06.2014 tarihinde gelen Mailiniz Genel Müdürlüğümüzce değerlendirilmiştir. 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanunun 2’nci Maddesinde; 65 yaşını doldurmamış olmasının yanı sıra; a) Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olduklarını ilgili mevzuatı çerçevesinde alınacak sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan, 18 yaşını dolduran Türk vatandaşı engellilerden; sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış ya da nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak üzere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilenlere muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (4.860) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda, b) İlgili mevzuatı çerçevesinde alınacak sağlık kurulu raporu ile engelli olduklarını kanıtlayan, 18 yaşını dolduran ve talebine rağmen Türkiye İş Kurumu tarafından işe yerleştirilememiş olan Türk vatandaşlarından; sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış ya da nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak üzere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilenlere muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (3.240) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda, aylık bağlanır. Nafaka bağlanan veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun gelir veya aylık hakkından yararlanan durumunda ya da uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışan durumunda kendisine bakmakla yükümlü bir yakını bulunan engelli çocuklar hariç olmak kaydıyla; Türk vatandaşı olan, 18 yaşını tamamlamamış ve ilgili mevzuatı çerçevesinde alınacak sağlık kurulu raporu ile engelli oldukları kanıtlanmış durumundaki engelli yakınlarının bakımını üstlenen Türk vatandaşlarından, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden daha az olan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilenlere muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe ve bakım ilişkisini fiilen gerçekleştirmeleri kaydıyla, (3.240) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır. Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamına giren engellilerden veya ikinci fıkra gereğince aylık bağlanacak engelli yakınlarından, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ( 01.01.2014- 30.06.2014 tarihleri arasında 255,22 TL ) ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz.’’ Denilmektedir. Öte yandan, 2022 Sayılı Kanuna göre özürlü aylığı talebinizle ile ilgili olarak Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi üzerinden yapılan incelemede, ikametinizin bağlı olduğu ankara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından "Muhtaç Olmama" nedeniyle aylık talebiniz reddedilmiştir. Bu nedenle konuyla ilgili olarak ikametgahınızın bağlı bulunduğu İl/İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmanız gerekmektedir. 2022 sayılı Kanun’da muhtaçlık sınırının hesabında hane içindeki her türlü gelir dikkate alınır denildiğinden, Kanun’a uygun olarak evde bakım aylıkları da muhtaçlık sınırının hesabında gelir unsurlarının arasına dahil edilmiştir. Ancak, evde bakım aylıklarının gelir unsuru olarak dikkate alınması doğrudan yaşlı ve engelli aylığının kesilme nedeni olmayıp sadece muhtaçlık sınırının belirlenmesinde önem arz etmektedir. Kaldı ki 2022 sayılı kanun kapsamında bağlanan aylıklarda ölüm, feragat ve adres değişikliği nedenleri dışındaki tüm aylık kesme işlemleri hane ziyaretleri suretiyle yapılan sosyal incelemeler neticesinde gerçekleştirilmektedir. Yeni düzenleme ile sosyal incelemeler 2015-2016 yıllarına ertelenmiştir. Bilgilerinize rica ederim

Bi daha bimere yazalım belki bisey çıkar belki bu arada imza kampanyası na destek verin arkadaş lar.

CHP Milletvekili ŞAFAK PAVEY dün mesajıma cevap vermiş..Maalesef bizlerinde tahmin ettiği gibi Muhalefet partilerinin TBMM de oy oranları yeterli olmadığı için girişimleri sonuçsuz kalıyor..Lehimize sonuç çıkarılacaksa bunu yapacak olan yine iktidar partisi vekilleridir..Yani onların insafına kalmışşş.Mesajları iktidar milletvekillerine v Cumhurbaşkanlığına yoğunlaştırmamız daha doğru olur gibi..Seneye seçimler var v belki oy kaygısıyla insafa gelirler
smile.png

ŞAFAK PAVEY in cevabı:

Sevgili Deniz

İlgili yönetmeliğin geri alınması için soru önergesi verdim Ancak hiç
umutlu değilim. Hükümetin bugüne kadar en ihtiyaç halindeki konuda dahi
muhalefetin öneri, tavsiye ya da uyarısını dikkate aldığını görmedim. Ne
yazık ki TBMM deki oy oranımız da kanun değiştirmeye yeterli değil. Eğer
siz dava açarsanız ben takipçisi olurum.
Saygıyla
Şafak Pavey.

evde bakım aylıklarının hesaba katılıp katılmamasının bı onemı yok sankı katılmayan alabılcekmış gıbı başlık atılmış tum 2022 kalkacak.

temmuz 2014 asg.ucret netı 891-80,33:811/3:270 lıra kışıbaşı evıne 270lıra gırmeyen varmı?
2015de olsun olsun 285-290lıra arası olsun kışı başı.

temmuz ayında emeklıye zam (%5-%6 )var bıze yok bız 3.sınıfa duştuk artık gecmış olsun..

azad21;
ee doğru tabi işimiz akp ye kaldıysa allaha kaldı demekk benimde hiç umudum yok

işler kötüye gidiyor haberiniz olsun çoğu kişinin maaşı kesilecek?

Bakım maaşı gelire dahil edilmesi yasası yürürlükte mi yoksa daha yürürlüğe girecek mi?

Enes75, evet, yürürlükte.

evde bakım aylığı alan biri 2022 aylığı için başvurduğunda ya da 2022 aylığı alıyorken adres değişikliği ,işe girip çıkma dolayısyla vs sebeplerle aylığı kesilmiş olan biri başvurdugunda gelir hesabına evde bakım aylığı da dahil edilir.

eger aldığı evde bakım aylığıyla birlikte kişi başına düşen aylık gelir muhtaçlık sınırını aşıyorsa 2022 aylığı baglanmaz.

Ablam bakım parasını annem alıyor annem 2.katta oturuyor
,yani ayrı bende 3.katta oturuyorum,2022 maaşı başvurum için
ayrı olan annemin aldığı gelir bakım maaşı yine hesaba katılır mı?

bunu bilemiyorum ablam. bu konuda nasıl bir uygulama yaparlar yakında anlarız.
sen başvur gelişmelerden beni haberdar et, tamam mı?

bu ay sonunda büyük ihtimalle evde bakım aylıkları da vakıflara geçecek. en geç 1 ay içinde evde bakım aylıkları da vakıflara geçmiş olur.

evde bakım aylığına aile bakanlığı sosyal yardım olarak baktığı için bakıcı ayrı hanede bile olsa evde bakım aylığını engellinin hanesine gelir olarak sayabilirler. boyle bir uygulama olursa şaşırmam da yani. ama dilerim olmaz. çunku bakıcı ayrı hanede ve bakım aylıgı bakıcıya ödeniyor. bu durumda yani bakıcı engelliyle aynı hanede olmadıgına göre evde bakım aylığının gelirden sayılmaması gerekir.

hele sen başvur bakalım ne yapacaklar ona göre yol haritası çizeriz.

Tamam ablam,çok teşekkür ederim
saygılar.........

kalem apla evde bakım aylıgı ne zaman geçecek sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına

Değerli üyeler ve engelli kardeşlerim hergün ortalama 7-10 saat internette kalıp 2 dakikasını bu iş ayırmayanlar için gerçekten üzülüyorum, bu maaşla evini geçindiren aileler var daha duyarlı olmaya davet ediyorum sizi, herkes 2-3 kişiyi yönlendirse bu yönetmelik anında durdurulur hak verilmez alınır bizde alacağız biraz daha gayret gösterelim lütfen

Değerli üyeler ve engelli kardeşlerim hergün ortalama 7-10 saat internette kalıp 2 dakikasını bu iş ayırmayanlar için gerçekten üzülüyorum, bu maaşla evini geçindiren aileler var daha duyarlı olmaya davet ediyorum sizi, herkes 2-3 kişiyi yönlendirse bu yönetmelik anında durdurulur hak verilmez alınır bizde alacağız biraz daha gayret gösterelim lütfen?

kültürümüzde davranışları anlatan en güzel Atasözü yumurta sıkışmadan.... kimse kılını kıpırdatmaz çok yerinde bir cümle olarak geçerliliğini halen koruyor.

Zaten engelli kardeşlerimize sırtını dönmüş bir yönettim karşısında cılız bir tavır almanın anlam ifade etmeyeceği ortada bu sözüm hiçte boş bir cümle değil nedenide ortada bakım maaşı engellinin hayati anlamdaki bazı ihtiyaçlarının yerine getirememsi durumunda bakıcısına verilen haklı ve fakat engellinin cebine girmeyen bir gelir, 2022 maaşı ise ülkemizde çalışamayan çalışmayan veya sosyal devlet denen kurumun engelli durumdaki vatandaşına inanın hayati değerdeki tek desteği idi.

Burada bakınız ilginç çelişkili detaylar var hükümetin engelliye bakış açısında biri veya birileri engellinin yanında ise ve engelli şahsi ihtiyaçları karşısında yetersizse bakım kendi ihityaçlarını iyi kötü görebiliyorsa çavresindeki kişilerin gelirleri yeterli demiş çünkü 255 tl fiyat biçerken resmen aç değilse bizimle işi olmaz olmasın ne hali varsa görsün tarzında bir tavır almış.

Şimdi soruyorum çok yerinde bir soru olacak madem ağır engelim yoksa neden halen %40 ve üzeri bir vergi indirimi alması halinde 3600 günden başlayan erken emekli %40-59 ve sonrasında %60 ve üzeri 1800 günle malül emekli hakkı veriyorsun... gerçekte inkar edilemeyecek olan engelin kişi hayatında yetersizliğin kabuludur ve tüm dünya bunu kabul etmiş ve uygulamaktadır,

Peki hükümeti bu noktaya getiren neydi, kendimce yürüttüğüm fikre göre bazı toplumların kraldan çok kralcı olmasından kaynaklanan bir durumdur al beni koşulsuz yönet dersen ve karşısına bir altarnatif muhalafet getirmessen durum ne dersem o noktasına gelir ve şu an evet engelliyi hayata bağlayan damarı desteği kestim dedi ve önüne geçebilecek güç yok ve halen bana dokunmayan yılan bin yaşasın kafası devam ettiği sürece ne bir adım atabiliriz nede elimizdeki değerlerin kayıp gitmesine engel olabiliriz.

arkadaşlar engelli adına bir maaş verilsin olsun bitsin ne bu evde bakım falan filan bence boşuna prosedür çıkıyor bir sürü uğraş vay şudur vay budur ne gereği var siz engelli adına verin maaşını o bakıcısına veriri kafanızı yormayın engelliler o kadarda beceriksiz değil eğer çok engelli yani hiç bir işini yapamıyor ise ailedeki kişi onun bakıcısı olur oldu bitti

Değerli üyeler ve engelli kardeşlerim hergün ortalama 7-10 saat internette kalıp 2 dakikasını bu iş ayırmayanlar için gerçekten üzülüyorum, bu maaşla evini geçindiren aileler var daha duyarlı olmaya davet ediyorum sizi, herkes 2-3 kişiyi yönlendirse bu yönetmelik anında durdurulur hak verilmez alınır bizde alacağız biraz daha gayret gösterelim lütfen

Akşama kadar net başında oturan engelli dahil bir çok kişi duyarsız davranmaktadır, oysa 2 dakikada atılacak mail belkide bu yönetmeliğin geri çekilmesini sağlayacak, illa yıl başı gelecek binlerce engellinin maaşı kesilecek ondan sonra herkes feryat figan olacak, ne yapabiliriz demeye başlayacaklar ama şimdi duyarsızlıga devam ediyorlar

ben cevabı kaçırdım sanırım 2022 maaşını iptal ettirip evde bakım maaşı bağlatsam .neler yapacağım mesela evi denetlemeye bakmaya geliyorlarmı ? bu arada rapor oranım % 50 orjinal raporum ankaraya gitti fotokopisi bende duruyor

haklısın ablacım lütfen arkadaşlar o kadarda geç kalınmış değil. bu yüzden birlik olalım ve sesimizi duyuralım.

hakılsın ablacım arkadaşlar lütfen birlik olalım ve sesimizi duyuralım başlarını ağrıtalım lütfn

Arkadaşlar,
aşağıdaki metni lütfen herkes, Başbakanlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, BİMER vs ilgili tüm kurumlara göndersin.
...
İlgili Makama,

Bakıma muhtaç engelliler ve bakıma muhtaç çocuğu olan engelli yakınları, evde bakım aylığı ile birlikte muhtaç bulunduğu takdirde 2022 aylığı da alabiliyor.

Fakat 2022 Sayılı Kanun’da muhtaçlık tanımı yeniden düzenlenmiş ve bu Kanun doğrultusunda çıkartılan en son yönetmelikle evde bakım aylıkları, muhtaçlığın tespitinde hane gelirlerine dâhil edilmiştir.
Böylece evde bakım aylığının hane gelirlerine dâhil edilmesiyle birlikte muhtaçlık sınırlarını geçeceğinden binlerce bakıma muhtaç engellinin 2022 engelli ve engelli yakını aylığı, yapılan ilk sosyal incelemede kesilme tehlikesiyle karşı karşıyadır.Çünkü hane gelirlerine evde bakım aylığı da dâhil edildiğinde muhtaçlık sınırını geçen binlerce kişi var.

Hane gelirlerine bakıldığında muhtaç olduğu tespit edilen bir engellinin, bakım hizmeti alması karşılığında akrabasına ödenen evde bakım ücretinin de gelirden sayılması sebebiyle 2022 aylığının kesilmesi hakkaniyet ölçüleriyle bağdaşmıyor.
2022 aylığı için muhtaçlığın tespitinde hane gelirlerine daha önceki gibi evde bakım aylığının dâhil edilmemesini, evde bakım aylığı ve 2022 aylığı dışındaki gelirlere göre muhtaçlık tespitinin yapılmasını arz ederim.

NOT: aynı zamanda medya kuruluşlarını arayarak Ocak'ta sosyal incelemelerin başlayacağını, evde bakım aylıklarının 2022 aylıklarında gelire dahil edileceğini, evde bakım aylığıyla birlikte binlerce kişinin muhtaç sayılmayıp 2022 aylıklarının kesileceğini ve bunu haber yapmalarını sizlere destek olmalarını söyleyin. ortalığı karıştırmadan, sesinizi duyurmadan kendi kendine bu durum düzelmez.
burada kendi derdinize tek tek çözüm arıyorsunuz, yok haneme şunu alırım, yok şunu çıkartırım diye çözüm buluyorsunuz ama bu durumdan haberdar olmayan binlerce insan var. ve sizin de garantiniz yok.
bir engellinin derdini dert edinmiyorsanız şunu bilin ki kendinizin derdini dert edinmiyorsunuz asıl.
bugün sessiz kalırsanız, yarın siz çığlık atarsınız unutmayın.

haklısın ablacım... lütfen arkadaşlar duyarlı olun bu paylaşıma.. ve gerekli yerlere yazıyı gönderelim... melek abla çoook teşekkürler bunu paylaşarak dilimize tercüman olduğun için... hemen gönderdim

16temmuz günü sayın başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Sakarya'da olacak 4.5 arkadaşlarla birlikte bu konu hakkında pankart acacaz ve sayın başbakanımız pankartı görene kadar da indirmeyecez bilginiz olsun arkadaşlar.tüm Sakarya arkadaşlarında bekliyoruz duyarlı olalım lütfen

O şahıs sizin başbakanınız,engellinin 3 aylık maaşına 3 krş parasına göz diken kişi
benim başbakanım değildir,genel olarak konuşmayın.

helal olsun enes kardeşim aynen katılıyorum sana enes75....

adapazarli hamit güzel düşünmüşsünüz teşekkür ederiz. umarım netice alırsınız ve elinizden geleni yapacapınıza eminim. ve diğer arkdaşlardan rica olunur lütfen internet üzerinden istek ve şikayetlerimizi yapalım mailler atalım . duyarsız kalmayalım lütfen. bu başbakan son döneminde olduğu için umursamaz davranıyor ve sadece engelli değil diğer orta ve alt kesim vatandaşlarımızı düşünmüyor. ilk dönemdeki yönetimini vaadlerini görmüyoruz neden çünkü artık alacağını aldı kesesini doldurdu. sıra şimdi cumhurbaşkanlığında. sonrasında kendini padişah gibi görecek ve sürdürecek ama bu ülkenin milliyetçi gençleri yedirmez padişahlığı.

eğer böyle bir durum gerçekleşirse 500.000!!! bakım parası alan muhtac sayısı herhalde 50.000 olur :) ne bileyim 2022 alan şuanda kaç engelli varsa onların da sayısı en az 10 da 1 ine düşer. 250 tl kişi başı gelir mi olur yahu !!!.zaten engellilerin en az anası veya babası emekli oluyor veya hem ana hem baba emekli olabiliyor ailede.emekli maaşına ortalama 1000 tl desek.eee o aile kesinlikle 2022 maaşı alamaz anlamına geliyor.veya ailede en az 4-5-6 kişi yaşıyor olması ve sadece 1 emekli maaşı giriyor olması gerekir, yani aç geberiyor olsan bile sana engelli maaş yok.İlerisi ne getirir bilmem ama bu konu ciddi ciddi çözüm istiyor

Akşama kadar net başında oturan engelli dahil bir çok kişi duyarsız davranmaktadır, oysa 2 dakikada atılacak mail belkide bu yönetmeliğin geri çekilmesini sağlayacak, illa yıl başı gelecek binlerce engellinin maaşı kesilecek ondan sonra herkes feryat figan olacak, ne yapabiliriz demeye başlayacaklar ama şimdi duyarsızlıga devam ediyorlar

2022 maaşı yönetmelğine nereden ulaşabilirim edevletten mümkün mü

Kalem;

Saat 10:50 gibi Sosyal Hizmetlerden Yetkililer Geldi Neyse Düzenleme İçin Pazartesi Babamın Gidip Birkaç Evrak Yenilemesi Gerekiyomuş Onun İçin Gelmişler 1.Aydan İtibaren Vakıflara Geçiyormuş 2022 Yeni Düzenleme Getirceklermiş Engelli Maaşları Yeniden Bağlananabilirmiş durumu izah ettim onlarda çok saçma buluyor bizim gibi bakım parası alabilmek içn kişi başı tutar onlarda yeni artmış 250 tl nin üzerine çıkmış 2022 de de ben dedimki engelli maaşlarındada arttığı söyleniyor dedim dediki olabilir onlarınki yeni artmış olabilir dedi neyse uzun lafın kısası düzenlemeler yılbaşında yapılcak bimerin dediği doğru 2015 2016 yılları arasında 2022 engelli maaşları düzenlemeye gidecek bilgilendirmek adın yazayım dedim

Üst Alt