@
nihan.koz
Nihan hanım tekrardan merhaba,
Doktorların söyledikleri şeyleri tamamen unutun yarın ilk işiniz hastanenin ilgili bölümlerinden gidip hastanın hastaneye ilk girdiği günden itibaren olan Epikriz raporunu alınız. O raporun fotolarını sayfa sayfa çekip buraya atınız.
Onları inceleyebilirsem tam olarak yorum yapabilirim. Doktorlar her zaman en kötüyü söylerler bunu unutmayın. Çünkü sizi umutlandırıp sonuç kötü olursa bu sefer hasta yakını piskolojik olarak "benim hastam düzeliyordu ne yaptınız da böyle oldu" tepkisini veriyor.
Doktorlara da kesinlikle kötü yaklaşmayınız, sinirlenseniz dahi sinirinizi belli etmeyiniz çünkü tıpta gerçek olarak "Defans Tıp Mekanizması" diye bir olgu vardır. Hasta yakını ne kadar serzeniş ederse doktorda piskolojik olarak o hastanın yanından geçmek istemez aman ben dokunmayım bişey falan olur benden bilirler modunda yaklaşır. Bu gibi durumlarda hasta yakını doktorun dünyanın en kötü doktoru olduğunu dahi bilse, köprüyü geçene kadar ayıya dayı demek zorunda olduğunu unutmaması gerekir.
Siz dediğim gibi Epikrizini alınız neden alıyorsunuz demezler hasta yakınının 1. hakkıdır olanları tam öğrenmek neden derlersede kuzenim doktor görmek istiyor demeniz yeterlidir.
Tekrardan geçmiş olsun.
Dipnot: GKS 10 demek bilinç var demektir. GKS 10 diyipte bilinç kapalı diyemem diye bir olgu olamaz. 8 ve aşağısı komayı niteler 8 ve 7 de dahi bilinç çoğu zaman açıktır ama 10 dediğiniz puan %99 bilinçli demektir. Gözleri açık takip ediyor demek seslenince bize bakıyor değil Pupillaları izotonik ve ışığa duyarlı demek istemişler.
dediğim gibi siz lafları bırakıp sadece epikrizi alınız. Herşey detaylı yazacaktır orada. Gün gün ağrılara verdiği flexor yanıtlar pupilla derecelendirmesi gks derecelendirmesi verilen ilaçlar ve tüm doktorların yorumu ön tanımlı hastalıkları yada kesin hastalıkları size söylemedikleri herşey epikrizde mevcuttur.
Tüm hasta yakınlarınada bunu söyleyim buradan doktorun ağzından çıkacak lafları beklemek zorunda değilsiniz:
Hastanın ilgili servislerinden hergünün detaylı epikriz raporunu alarak hastanızı en iyioradan takip edebilirsiniz.
Enfeksiyonu varsa her gün kan değerlerini talep edin: Lökosit ve CRP değerlerini kontrol edin.
Solunum yetmezliği varsa: Hergün akciğer filmini alın, akciğerlerinde düzelme varmı takip edin.
Gibi...
Merhabalar benim de babam 22 aralıkta bir başka ameliyata girecekken daha henüz sedyeye yatmışken ve bayıltılmamışken fenalık geçiriyor ve kalbi duruyor. 45 dakika uğraşıyorlar geri gelmesi için ve sonunda geliyor ama 45 dakika oksiyen gitmediği için beynine hasar gerçekleşiyor ve sonuç sizlerinkiyle aynı. Yoğun bakımda bugün 37 gün oldu. Diyaliz ve şeker hastası aynı zamanda. Kalbi baypasslı idi. tekrar tıkanmış o yüzden gerçekleşmiş bu. sonra geri getirdikten sonra hemen stent takıyorlar. ama bilinç yok. Solunum cihazından çıktı. yani sadece boğazından delikten bağlı ama güvenliği için o. Gözlerini açtı bakınıyor etrafa. Bizimle göz kontağı kuruyor. Bir keresinde doktorlartepki verdiğini söylediler ve kardeşim girince onu görünvce heuyecanlanmış. dediğine göre gözlerinden tanıdığını anlamış kardeşim ama bunlar anlık. sanırım gelip gitti. Hemöşirelere gülümsüyor annemede gülümsedi . ama refleksmi anlamıyoruz. odayı gireni gideni takip ediyor gözleriyle. Bedeniyle kalkmaya uğraşıyor. doktor epilepsi atakları olduğunu söyledi ve üçlü bir ilaç verdi kolları bağlı ytağa çünkü aletlerin borularını çıkarmaya çalışıyormuş. bu ilaçlarda uyku veriyor. bilincini açmasını zorlaştırıyor. o üçlü ilacın birini kestiler . epilepsi.atakları azalmış .Her gün konuşuyoruz. doktorlar ilk başta ümit vermediler hiç . beyninin çok büyük bölümü hasarlıymış. ama babamın bünyesinin çok kuvvetli olduğunu ve direndiğini ve bu kadar hasara rağmen bunun olduğuna şaşırdıklarını söylediler. bolo bol konuşun diyorlar.komutlara yanıt vermiyor pekçünkü bilincinin açılmaya başldığının en büyük kriteri buymuş. buarada 2. kez enfeksiyona yakalandı bu da geriletyor gerlişmeyi, halsiz bırakıyor. şimdi resimlerimiz kartomnlara yapıştırıp odasına koyaxcağız hafızasını açmasına yardımcı olur diye. doktor tomografide beynin çok hasarlı olan bazı hastaların iyileştiğini bazılarının tpomgorafide birşey görünmese bile bilincinin gelmedipğini söylüyorlar. herşey mümkün diyorlar. 6 ay hatta 1 yılı var diyorlar. 6 ay sonra biraz zor ama imkasız değil diyorlar. bedeninde felç yok ama beyin komut vermediği için yüreyemnez gibi. ama kolarını filan hareket ettiriyor ayaklarını da az da olsa ettiriyor. bizi tanıyormu anlayamıyoruz. televizyon açıyorlar odasında izliyor . mp3 den sevdiği müzikleri dinkletin dediler. onları dinletiyoruz. bekliyoruz ve beklemeye devam ediyoruz.
Şimdi şu mesajınızı epikrizi görmeden önce yorumlamak istiyorum. Epikriz geldiğinde daha da güzel yorumlayacağım.
Öncelikle 45 dakikalık bir kardiak arrest çok yüksek bir süre bunu başından belirteyim. 45 dakika kardiak arrest yaşayıpya GKS değerine 10 diyorlarsa bu inanılmaz bir mucize olur o kadar netim bu konuda. O yüzden epikrizi mutlaka görmek istiyorum.Bayıltılmadığından emin misiniz fenalık geçiriyor demişsiniz. Bu tür hastalarda kalpte sıkıntı varsa anestezi ilaçlarına karşı emboli oluşma yüzdesi çok fazla olacaktır normal insana göre. O yüzden doktorlar hem kanı sulandırmak zorundadır hemde ameliyatta oluşabilecek kanamalara karşı bunu çok iyi hesaplayıp kısa esterli ilaçlar kullanmak zorundadır.
Bana kalırsa atestezi verilip emboli oluşup kardiak arrest oluşmuş olabilir. Çünkü anlattıklarınıza göre hastane ortamında ameliyata girerken oluyor ve bu gibi durumlarda maksimum 5 dk de geri döndürmeleri lazım hastayı.
Hani evde olmuş olsa ambulans gelene kadar ordan hastaneye gidene kadar süre geçmiş olabilir diyebileceğim ama hastanede zaten yoğun bakım aletlerinin olduğu yer olan ameliyathane tarafında bu olayın gerçekleşmesi çok ama çok ilginç. Olayın gerçekleşmesi derkende olay gerçekleşebilir ama 45 dakika olamaz.
Kafamda çok soru işareti var en kısa sürede sizden epikrizi bekliyorum. Saygılar.