tolga1449
Tolga Bey, tekrardan geçmişler olsun, Allah şifalar versin. Bahsettiğiniz (ağlama, her noktada hissiyat, refleks, ajite hareketler, anlamsızca gözleri açık şekilde başını sağa sola hareket ettirme) durumlar PK-Merz'in kullanılmasıyla birlikte ablamda da başlamıştı. Yaklaşık 4 haftadan sonra ise bilincin yavaş yavaş oluştuğu gözlendi ve 5.'nci haftadan itibaren sorduğumuz sorulara (anılarla, geçmiş dönemde meydana gelen olaylarla, mesleğiyle, aile ile ilgili sorular) başını aşağı yukarı sallayarak onay vermeye başladı. 6.'ncı haftadan itibaren yutkunma, konuşma (ama trakeostomi kaynaklı ses çıkmıyor) başladı. Konuştuklarımızı anlıyor; Tamam, evet, hayır gibi kelimeleri soylediği dudak hareketlerinden okunuyor. Basit kültür fizik hareketleri yaptırılıyor ve bunun sonucunda el/ayak hareketleri, başını azda olsa direme özellikleri yavaş yavaş görülüyor.
Şu an için en büyük problemimiz enfeksiyon, vücut kasılması ve içinde bulunduğu psikolojik çöküntü (iyi olacağına bir türlü inanmıyor) gibi görünüyor. Enfeksiyon probleminin giderilmesine müteakip palyatif bakım ünitesine alınacağı bilgisi bizlere verildi. Palyatif bakımı doktorumuz, bizim hastalarımız gibi hastaları ev/dış şartlara hazırlama ünitesi olarak tanımladı. İnternette daha detaylı bilgileri var. Nörologlar, psikologlar ve ftr uzmanları eşliğinde bakımı gerçekleştirilecek.
Günlük tahlil sonuçlarını (Hemogram, kangazı, böbrek ve karaciğer enzimleri) inceliyor musunuz? Kullandığı ilaçlar, pupil ve glasgow skalaları nedir? Ben tahlil sonuçlarını, ilaçlarını sürekli takip ediyorum. Pupil ve glasgow skalalarını ise korktuğumdan, çekindiğimden dolayı takip etmedim. Çok şükür bilinç emareleri göründü pek gerek kalmadı. Ama sizlere tavsiyem bunları takip etmeniz. Sizin anlattığınıza ve bizim sürecimize göre sizde de bilincin gelmesi (Yüce Mevla'mın izniyle) başlayacak gibi duruyor. Bizim şuursuz geçirdiğimiz evreyle tamamen örtüşüyor. Bilinç oluşumu çok yavaş oluyor ve 2 yıl kadar sürebiliyor.
Çok zor ve uzun bir süreç hem hastalarımız hemde bizler gibi hasta yakınları için. Mevla'dan ümitlerimizi kesmeden sabırla beklemek gerekiyor. Yüce Allah'ım tüm hastalarımıza şifalar, sizlere ve diğer hasta yakınlarına sabırlar versin.