Merhaba. İki haftadır bu siteyi takip ediyorum. Öncelikle herkesin hastasına Allah'tan şifa diliyorum. Ateş düştüğü yeri yakarmış, bunu çok acı öğrendim malesef. İnsan başına gelmeden bilemiyor... Yine de düşmanımın dahi başına gelmesin isterim...
Benim babam iki hafta önce sabaha karşı 4'de fenalaşmış. Ambulans hemen gelmiş ancak ambulansta kalbi durmuş. Oraya en yakın (özel) hastaneye götürülmüş. Kalbi hastanede tekrar çalışmış, yaklaşık 15 dakika kalbinin durduğu düşünülüyor. Malesef beyinde hasar oluşmuş oksijensiz kalma nedeniyle. İki haftadır yoğunbakımda, koma halinde. İlk birkaç günden sonra gözlerinin açma-kapama, öksürme, yutkunma hallerine şahit olunca öyle bir beklentiye girdik ki, fakat eeg sonrası doktor inanılmaz ümitsiz ve sert konuştu. Ve eeg'den bir gün sonra da babamın boğazını delme teklifinde bulundular. Dün gittim eşimle, doktora sordum süreç nasıl olacak vs. diye. Sağolsun tek tek anlattı, fakat ben asıl olarak şunu sormaya çalıştım: "babamın boğazını delme sebebiniz onun buradan çıkışını hızlandırmak mı?" Doktor lafı dolandırdı durdu, ama nihayetinde "e tabi, boğazı delinince ev tiği cihaz yazıyoruz. ve bunu yazınca da devlet siz neden hala onu hastane yoğunbakımında tutuyorsunuz diye bize soruyor" şeklinde bir yanıt aldım.
Ben iki haftadır sürekli okuyorum. okuduklarımı unutup unutup tekrar okuyorum burada yazılanları. kabul etmesi zor karar vermesi zor... çok zor... buradan deneyimli insanlardan şu konuda fikir almayı çok isterim.
1.devletin palyatif merkezine geçme olasılığı var mı babamın?
2.izmir'de yaşıyoruz ancak izmir çevresinde (aydın gibi) bulunabiliyormuş sanırım yer. izmir gibi merkezde yer nasıl bulunabiliyor? süreç nasıl işliyor?
4. refakatçi isteniyormuş 7/24. Yanında kalacak kişi yoksa eğer ailenizde bu durumda ne yaptınız?
5. son olarak da babamın boğazını delme sebepleri başlarından savmak mı, işin aslı bu mu? çünkü burada bir ay kadar beklendiğini okudum. bizim daha iki hafta oldu. bu tedaviyi reddetme hakkım varmış. bu babamı riske atar mı? yoksa yoğunbakımda bakımının yapılabilmesi için zaman mı kazandırır bize?
6. evde bakı durumuı nasıl oluyor? babamın nefes alması cihaza bağlı. elektrikler gitse allah korusun ne olacak? ya da fenallaşsa ne yapılacak? 7/24 başında durmak mı gerekiyor evde bakım yapılırken? biz uyurken nasıl takip edicez?
tabiki herkesin hastasının durumu farklı dolayısıyla şartlar ve deneyimler değişmiştir. ancak en azından bir fikir olması adına aklıma gelen (şimdilik) tüm soruları sormak istedim. bilmemek çok kötü. en zoru bilgisizlik. insan başına ne geleceğini bilmiyor, belirsiz... anladığınızı biliyorum beni. çünkü sizin yazdıklarınızı okurken ben de hepsini kalbimde hissettim. şimdiden teşekkür ederim...