Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Biz, neyiz? Tanrı ve engelliler..? [Tartışma]

dinimiz soru sormayı araştırmayı tabiikide yasaklamamıştır aksine araştırmayı ve öğrenmeyi emretmiştir. hatta hz ali (r.a) bana bir kelime öğretenin 40 yıl kölesi olurum demiştir.ikinci konuda ben size şu kadar özetleyebilirim kimilerimize musibet kimilerimize ise allah'u tealanın bir lütfudur .

Derin konu ama dinimizi alet etmeden tartışılmalı.

Son düzenleme:
arkadaşlar lütfen ayetlere yanlış anlamlar yükleyip bunu herhangi bir konuda ilgiliymiş gibi lanse etmekten vazgeçin okan verdiğin ayetlerin hiçbirinde engelliliğin nedenleri hakkında açıklama yok Allah'ın izni olmadan hiçbir şey olmaz diyor bundan Allah seni kör etti anlamını nasıl çıkartacağız yada hastalıklarınız size beladır derken sizi Allah hasta etti demiyor ki benim iznim olmadan o hastalığa yakalanırsınız nede ondan kurtulabilirsiniz diyor bakın ayaetler birbirini tamamlar diye boşuna demiyoruz başınıza gelenler kendi yaptıklarınızdandır diyerek tamamlıyor yani kendi durumumdan örnek vereyim çatıdan düşmem ve felçli kalmam benim hatam Allah bunun olmasına izin verdi izin vermese zaten hür iradenin dolayısıyla sevap ve günahın mantığı kalmazdı son örenekte verdiğin kör,sağır, dilsiz meselesinin bu konuyla zerre alakası yok orada bahsedilen hesap gününde kafire sen gözünle hakkı aramadın, dilinle hakkı anmadın, kulağınla hak sözleri duyunca duymazdan geldin cehennemi hak ettin deniyor kullanılan kelimeler mecazidir ahir dünyadan bahseder lütfen ayetleri başkasının yorumuyla görmekten vazgeçin ayetler açık ve net gördüğünüz neyse odur

şimdi gelelim merdoliye başlığı açalı 1 yıldan fazla oldu sorularına hangi cevapları buldun anlat bakalım

demirc arkadaşım sen yine yanlış anlamışsın benim yazımı.ben insan hem reenkarnasyona inanır,hem de Müslüman olur yazmadım.resmi dini inancı Müslüman olan,hristiyan olan,ya da Yahudi olan ülkelerde yaşayan insanlar arasında,pek çok reenkarnasyona inanan var yazdım.neyse ben anlatamıyorum galiba,kusura bakma kardeşim.

sema o mesajda genelleme yapmıştım bu ülkede renkarnasyona inanan ve kendini müslüman olarak adlandıran insanlar var insan neye inanırsa inansın da yalnız inandığı şeyin ne olduğunu bilsin

doktor bey ıyı teshıs koydu bence:eek:dını ıktıdarlar zaman ıcınde bılgıyı kendılerıne tehdıt olarak gorurler. hosuma gıttı
sımdı benı topa tutun ama. herkesın ınancı kendıne. munafık degılsen ıcın dısın bırdır:eek: ama toplum baskısından cekınıp kendıne bırakan dusuncesını bunlar olmuyomu.
bende kuranda sagırlar ıcın mujdelı bır haber aradım tercumeler karıstırarak. okudum baktım bırkac cesıt yazar.hepsıde asırlar oncekı zqamanın sartlarıyle turlu laflar gevelıyorlar. aklım karıstı ısyan ettım. tekrar tekrar okuynca alevı ogretısı, sunnı ınanacı. bılmemne tarıkatı. bnlardan ele gecenınıde evırdım cevırdım.
yok allah, ama muslumanım elhamdulıllah .bızı yaratan bır allah peygamberımız mustafa.5 farz gerısı dıdıkledıkce hırıstıyanların papalarının gunah cıkartması, gunahları affetmesı gıbı.
sakqatlıgı cıkarın kadınlar ıcın ortunun. ıyı guzelde. yaz gunu erkekler pufur pufur kısa kolluyla gun etsın. kadınları sar sarmala peceye sok. erkekler gormesın gunaha gırmesın dıye kadını ez de ez. ben burda yokum allah erkeklerı ustun dıye yarattıyse onlarda ıradelerı yok dıye hayatın yukunu kadınlara yukleyıp bıde vayy ıradesıne hakım olamayan uckurdan baska sey dusunemeyen varlıklar ıcın kadınlarımı ezecektı. butun ıktıdarı onlaramı verecektı. dıyorum. artık. bızı yaradan
sakatlarda kadınlar gıbı ıste kendını saglam zanneden alım musveddelerı ıcın buymus. cok ta dusunmemek asılardır tarıkat mezhep ıcat edılen bır seyde alım gecınenlerde tercumelere bıı suru takla attırmıslar
allah bılıyorya, ınsanın tercumesıyle o kadar olur. aklımıza yattıgı gıbı dınımızı yasamalıyız

shukufe dini oyuncakmı sanıyorsun şu kuralına uyarım buna uymam diye bişey yok ya tamamına iman edersin yada tamamını inkar edersin dinde gri bulunmaz ya siyah ya beyaz aklına yattığı gibi yaşadığına hak din denmez orucu kabul ederim namazı etmem diyen adamdam islama değil kendi uydurduğu dine inanmış olur örtünmemek farklıdır örtünmeyi saçma bulmak farklı birinde islama göre günahkar olursunuz diğerinde kafir

sen oyle dusunmekte serbestsın demır:)laıklık , bır yerde dın cıhad dıye sucsuz gunahsız ınsanları oldurup ımha eden, sucsuz ınsanları oldurenlerıde cıhad dıye sehıt olacaksınız dıye beyınlerı yıkanıyorsa boyle dını allah sevmez benım ınancımda
hep bana rabbena dıyen hoca gecınenler ıste munafıklıkla bunları suclarım eger akıl balıg olup kafaları calısıyorsa

konu kadınların kıyafetine gelmişken.

müslüman ülkelerdeki hanefi, şafi, hanbeli mezheplerine bağlı cariyelerin diz ile göbek arasını örttüklerini ve bu kıyafetlerle namaz kıldıklarını biliyoruz. maliki mezhebine görede, sadece ön ve arka edep yerlerini örter öylede namaz kılarlarmış. yani saçının teli değil, memeleri dahi açıkmış.

demem o ki, kuranda cariyelerin kıyafetleri ayrı, hanımlarının kıyafetleri ayrı ayrımı bildirilmiş.

günahın. neye göre doğru, kime göre doğru olduğu, zamana göre değişiyormu acaba

cihadı yanlışa çekip istediği gibi insanları yönlendirenlerle senin örtünme hakındaki görüşün arasında islami açıdan ne fark var açık açık örtünmenin emredildiği bir ayet varken senin bunu saçma bulman bu nedenle o ayeti tanımamana kuranın verdiği cevap bellidir Allah aşkına size zorla müslüman olun diyen yok istediğinize inanın yada inanmayın ama kafanızdan din uydurup buna islam demeyin "korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" burada türk milleti zaten korkmaz bu saçma olmuş bunun yerine "dünyaya aldırma sen o bayrak hiç inmez" derseniz bu istiklal marşı olmaktan çıkar

yelpaze islamda örtünmenin şekli belirlidir sana bunları kim söylemişse bi tarafından uydurmuş yalnız şu var kadının kadına haram olan yerleri göğüsle diz kapağı arasıdır lakin bu şekilde namaz kılınamaz zaten kılarım diyeninde namazla ilgisi yoktur sen sabahın 4ünde kalk sıcaçık yatağından çık buz gibi suyla abdest al namaz kıl şimdi bunlara üşenmeyen insan başına bi örtü takmayamı üşenir ya herşeyi geçtim cariyeyi nerden buldunuzda o şekilde namaz kıldığını gördünüz

cıhadı yanlısa cekıp kullananla, bır caput parcası ama bakın bu benım tabırım:) ne fark var dıyorsun, ıyıde kardesım sen o caputlara burunde bır goreyım senı:) ıste hep baba rabbena.
o cıhad ıcın yanlıs yonlendırenler ortunmeyı abartıp emır dıye yutturanlar arasındakı fark. saf kadınları kendılerını gunahtan koruma adına ellerındekı buyuk yerlere gelmerını onlemek ıcın erkeklerı ustun dıye yutturup cennete gıreceksınız dıyor munafıklar
allah demıskı her seyde ımanda bıle aşırıya kacmayın

şhukufe sen baya uçmuşsun örtünme hakkındaki ayet belli bez parçası dersen bayrakta bez parçasıdır önemli olan neyden yapıldığı değil neyi temsil ettiğidir sana kafir demiyorum ama birimiz örtünmek farz diğerimiz örtünmek saçmalık dediğimize göre ortada kesin olan tek şey var demektir ikimizden biri kesin kafiriz ama hangimiz cevabı ahirette alırız neyse zaten mühüm olan kalptir benim kalbim temiz diyenlerin kendini cennetlik zannettiği bir çağda yaşıyoruz size cennet kolay takılın kafanıza göre

nıye ucuyorum demır:eek: ıste bu bayraklastırma hosuma gıtmıyor. bır bezle muslumanlık olursa msluman olmakta kadınların tekelınde dıyelım ama.
ortunmek farz degıl tavsıye. onuda bıcım bıcım ınsanlar uyduruyorlar. genede ıcın rahat etsın dıye soylyorum:) namaz kılarken kuran okurken orterım. ama oyle tesetturluk degılım. sen kafır degılsın haşaaa. benım muslumanlıgımıda allah bılır

shukufe bayrak örneğini beğenmediysen dini örnek verelim kuran kağıt parçasıdır bir yere boyun yetmediğinde ayağının altına yükselti olarak koyarmısın örtünmek farz değil tavsiye sözünü anlayamadım açıklayabilirmisin kuran tavsiye vermez emreder bazı ayetlerdeki dilin yumaşaklığı sizi yanıltmasın buna şöyle örnek vereyim bir işveren çaycı olarak çalıştırdığı birine bana çay getirirmisin dediğinde ondan çay getirmesini rica etmez emreder üslubun kibar olması emri değiştirmez ha şunu da belirteyim bizdeki en büyük yanlış müslüman denilince aklımaza direk arapların gelmesidir bin yıldan uzun süre islamın sancağını taşıyan millet biziz herhangi bir avrupalıya osmanlı dediğiniz an türk demez müslüman der biz geçmişimizden öylesine koptuk ki islami bir konuda kendi geçmişimiz yerine araba bakar olduk islamiyette örtünme kara çarşaf değildir önemli olan vucut hatlarını belli etmemektir örneğin pantolon giyilmesi sakıncalı değildir ama bu pantolon çok dar oldumu iş değişir

Ya bu din iman konularına girince neden her şey dönüp dolaşıp örtünmeye geliyor anlamıyorum...

Bırakın kardeşim kim nasıl isterse öyle örtünsün...

Yahu ülkemizdeki bu tartışmaları okuyan bir yabancı olsa islamın şartı başörtüsü zannedecek...

Başörütüsü -bana göre- bir yorum meselesidir. Kuran'da yazdığı için değil, gelenek, uygulama haline geldiği için vardır. İsteyen bunu Kuran'ın emri başörtüsü diye kabul eder... Kimi başka türlü eder... Kime ne? Herkes hesabını kendi vermeyecek mi?

Bence bu konuyu bu tartışma zeminine taşımayın... Zaten bir "tanrı" sözcüğü bile gerekli gereksiz bir sürü mesaja yol açtı... bir de örtünme kısmına girmeyelim.

Sayın Mert arkadaşım; öncelikle bu konu için sana çok çok teşekkür ediyorum.

6. sayfaya kadar okudum, sabredemedim konunun tümünü okumadan izninizle düşündüklerimi paylaşmak, deşarj olmak istedim. Zira şu an çok ihtiyacım var bu konuda deşarj olmaya.

Sizler çoklukla -evrim teorisi, kuantum, ilimler, bilimler" gibi genel konulardan bahsetmişsiniz. Ancak ben "doğru olduğunu düşündüğüm kararı"vermeme sebep olan küçük ama gerçek sebeplerden bahsetmek istiyorum. Beni delirten, sabahlara kadar ağlatan özel sebepler.

Ben geçirdiğim talihsiz bir trafik kazası sonucu, 4 yıl önce yani sonradan engelli oldum. Engelli olmadan önce Allaha yine yakındım ve inancım vardı. Bazı perşembe geceleri dua ederdim vs... Ama engelli olunca daha çok bağlandım. Yattığım yerden 5 vakit namaz kılıyor, dua kitabımla uyanıp dua ederek uyuyordum. Dua edeyim, namaz kılayım ki o da beni sevsin, bir an önce hayatımı düzene sokmama yardımcı olsun, minik oğlumla eskisi gibi saklambaç oynamama yardımcı olsun...

Ben 4 yıldır ağlayarak dua ediyorum ama değişen bir şey yok. Kafayı yiyeceğim, kollarımı açıp oğluma sarılabildiğim için "allahım sen ne büyük bir mevlamsın, sana hamd olsun oğluma sarılıyorum" diyordum ama düşünüyorum da neden benim arabama arkadan alkollü birinin vurup arabamı duvara sokan ve tüm vücudumu paramparça yapan kazanın olmasını engellemedi?

Eski eşimle kavga ederken minicik Can "yapma babacım", "annecim acıyor mu" diyordu, ortada bir psikopatlık mı var, eğer çok çok yüce bir yaradan varsa neden oğlumu ağlattı? Neden şimdi 9 yaşında olan oğlum "anne ben geçmişe dönmek istiyorum, babamla senin ayrılma sebebinizin olmasını engellerdim, senin o kazayı yapmaman için o gün seni işe göndermezdim" diyor durup dururken.

Ya böyle size hesap sorar gibi "neden! neden!" yazıyorum ama dedim ya deşarj oluyorum şu an sanki. Sesli düşünüyorum belki de...

Biz neyiz? Tanrı.. Engelliler.. sorusuna yada paylaşımına benim cevabım ve yorumum şu;

Ben kendi açımdan bakıp karar verdim, bencilim bu konuda yani. eğer bir yaratıcı varsa, çöplük içinden kendiliğinden oluşan minik sineklerinde, ana rahmine giren dölün çocuğa dönüşmesinin de, yağmurun da, güneşin de, bitkinin de bir yaratıcısı varsa, o çok mükemmel her neyse, benim oğlumun ağlamasına izin vermezdi. Benim oğlumun babasının bizi aldatmasına, benim kaza geçirmeme izin vermezdi. Eğer varsa da tüm bunlara izin veriyorsa nasıl bir psikopatlıktır bu???

Sadece ödüm koptuğu için muhatabımın olmadığını sorgulamaya korkup kendimi yorduğum için kendimi APTAL gibi hissediyorum.

Şimdi yazımı sonlandırayım da dostların yazdığı yorumların tamamını okuyayım. MERT tekrar teşekkürler.

Sevgiler

Son düzenleme:
yarın yazıcam aklımdakileri. mesajımı editlerim.

Böyle konuların böyle ulu orta, herkesin kafasına göre yazdığı, yazdıklarını bir yere dayandırmaması, görüşlerinin sadece kendisini bağlamasına rağmen, bazı arkadaşların karşısındakini kırmasını boşverin kendi imanlarını ve ahiretlerini tehlikeye attıklarını farketmeleri lazım. Buradaki bir çok kişi sizinle aynı durumda yada durumları daha kötü ama kendi yaptıklarımızı bir başkası yapmış gibi göstermenin de ne kadar mantıksız olduguda ortadadır.
Herkesin imtihanı farklıdır ve başımıza gelenleri illa bir hata yaptıkta ondan oldu da diyemeyiz. Başımıza gelen felaket keşke olmasaydı demek, sanki o olay olmasaydı önceki yaşamımızın nasıl olacağını ve nasıl sonlanacağını biliyoruz manasına gelir ki buda yaşayan hiç kimse için mümkün değildir. Bizler yarınının ne olacağını bilemeyiz. Bize düşen Allah'a kul olmaktır. Bu işleri sorgulamaya kalkarsak asla ve asla sonuca varamayız. Unutmayın dünya fani, bu işin ahiret boyutuda var; daimi bir cennet yada daimi bir cehennem. Biliyorum çok zor ama bize düşen kadere razı olmak ve teslim olmaktır. Yoksa başka türlü asla ve asla mutlu olamayız.
Unutmayın hiç bi şey kolay değil ve unutmayin ki "Cennet ucuz değil, cehennem dahi lüzumsuz değil.".

bu tip sualler her zaman şeytanın şerridir. biz neden bu haldeyiz suali acaba Allah c.c kim yarattı diye sorulan sual gibidir. oysa insanlar her zaman eşit şartlıdır. engelli kavramı devletimizin kullandığı bir biçimlendirme kelimesidir. dinimizde engelliler adı bile geçmemektedir ki engelliler ve engelsizler arasında toplum içinde bir fark oluşmasın diye. hastalık nimektir. engelli diye bir kavram yoktur onlara hasta diye itap edilir dinimizde. ve hastalık ise Allah c.c. o kula bu dünyada verdiği bir nimettir. oysaki sana bakıp halinden ibret alıp düşünsünler diye. ve sana bakıp ibret alıp düşünen her insanın hakikati görmesine vesile olup bunun mükavaatı ömür dünyada ahirette Allahın rızasını alıp cennete daim olmaktır. bu çok güzel bir duygudur. şahsen ben böyle düşünerek hamdolsun diyorum sanada tavsiye ederim kurban...

konunun sonuna kadar okumaya sabredemedim ilk sayfadaki yorumlara göre cevap yazdım bunlarda benim görüşlerim ama konu şimdi nerelere geldi bilemiyorum o yüzden kusura bakmayın .

me te pe ve demirc kesinlikle ve kesinlikle söylediklerinizde bence haklısınız. demirc; çok basit bir şekilde olayı anlatmış ,me te pe ise biraz daha bilimsel ve daha derine inerek çok akıcı bir şekilde olayı özetlemiş.
ergün, aslında sende iyi bilgilier veriyorsun fakat soruyu soran arkadaşın aradığı cevaplar senin verdiklerin değil,yani arkadaş ,belli bir kalıptan(kur'anı kastediyor olabilir) bilgiler istemiyor kendimizin ,aklımızın ne düşündüğünü soruyor . bu yüzden me te pe ve demirc in verdiği bilgiler mert arkadaşımızın sorduğu soruya yada kendisinin öğrenmek istediği sorulara verilen cevaplar daha doğruymuş gibi geliyor bana .
Bakın Kadere inanmak vardır bilirsiniz ,bunu alın yazısıyla karıştırır insanlar aslında alakası yoktur alın yazısına inanan bir kişi şöyle düşünür: tarfikte karşıdan karşıya geçerken elini kolunu sallaya sallaya geçer alnımda yazılıysa bana biş olmaz der ,ve genelde olur. yada sınavlara çalışmaya bir öğrenci eğer alnımda geçmek yazarsam geçerim der ama hiç bir zaman bu şekilde sınavlarda başarılı olamaz. bunlar alın yazısı düşünceleridir ve yanlıştır .
oysaki kadere inanmak bizim hayatımızla, yaşantımızla geleceğimizle ilgili artık aklınıza ne gelirse ,tüm bunlar karşısında önlem almaktır işte bu kaderdir ve biz o yüzden alın yazısınna değil kadere inanırız yada inanmalıyız zaten imanın şartlarından biride değilmidir?
işte mete pe ve demirc kadere inanma konusunda güzel örnekler vermiştir ve kader, mert in sorduğu nerdeyse tüm soruların cevabıdır. Bir neden sonuç ilişkisi her zaman vardır.
Zaten güzel ALLAH ım tüm yaratıklarını ve isteklerinde bakarsınız hep bir neden bulabilirsiniz yani hiç bir isteği boşu boşuna ,hani derler ya keyfe keder,asla böyle bir şey yoktur.
hemen aklıma abdest geldi mesala sizce niye abdesti yada gusül abdestini şart kkoymuştur Allah c.c bi nedeni var değilmi? düşünün hemen akla temizlik geliyor temiz oldunmu mikrop olmaz hastalık olmaz ,olmazda olmaz ve dikkat edin bunlarıda en çok kullandığımız işlerin öncesine konmuş insanlar tarafından fazgeçilmezlerin önüne koyulmuş niçin bizim için hep. bilmem anlatabildimmi?

konu başlığı hatalı. Allah olsa daha güzel olur.

merdoli okumak her seyi bilmek olmadigini ogrendim. sagir olsamda:eek: kelimelerin manasini carpitilan okullar varken yurdum insani icin cok normal goruyorum. iyi is cikardin. bari nemalananlari goruruz:eek:

shukufe;

Amacım din, inanç, tanrı ve engellilik konularinda ve aralarindaki ilişkilerde insanların özgürce fikirlerini dile getirebildikleri bir başlık oluşturmakti. Açıkçası bu denli ilgi(bir yandan da tepki) çekeceğini düşünmüyordum doğrusu. Ben bu başlıktan çok faydalandım. Hâlâ da faydalanıyorum. Benim dışımda bir insan bile burada düşüncesini özgürce paylaşıp bu tartışmadan kendi düşünsel yaşamı adına bir fayda sağladıysa bu bana yeter de artar bile :)

kurani tercume edenler bi tek korler icin mujdeli haber vermis:eek: peygamberimizi allah tarafindan azar gibi kore iyi davrab ogret demis. sagirlar icin sagir gibii sagir gibiii salak gibii diye tercume etmis zamanin popazlari ha:eek: bunu okuyuncada fena halde bozulup dinden cikma raddelerine geldim olk baslarda. kimse telaffuz etmez . cunku ogretenler kafirsin diyecek, cokta tinnndi, sonra sonra sorgulayarak dinimizin cok guzel birsey oldugunu . ama mollarin elinde hale getirildigini cikardim ben, kimseden korkum yok , isteyen kafir desin:eek:

Tartışma Allah mı, Tanrı mı? gibi kelime bazına inince çok kısırlaşıyor. Lütfen kelimelere takılmayalım...

İçinde olduğu ormanı göremeyenler dünyayı sadece görebildikleri ağaçlardan ibaret sanırlar.

Bu konuda Allah, tanrı sözcüklerine takılıp tartışmayı sığlaştıracak kişiler çıkması kadar normal bir şey yok. :)

Görüldüğü üzere insanlar düşüncelerini çoğu kez özgürce dile getiremiyorlar. Ya dile getirdikleri için abuk subuk şekilde eleştiriliyorlar, ya da yalan yanlış dini bilgilerle yanlış bir şeyler söyleyip günah işlemekten korkuyorlar.

Konu içinde sana yönelik mesajları derlersen, bir kaç aklı başında mesaj dışındakilerin sadece "aradığın yanıtlar Kuran'da var... bu soruları sorarak günah işlersin" şeklinde özetlenebileceğini görürsün. :)

MeTePe;

Benim isteğim de o aklı başındaki mesajlara ulaşmak işte. Tartışma gelişip farklı düşüncelerden insanlar bir araya gelince öyle güzel bir ortam oluşuyor ki burada. Yazılan elli cevabın biri bile aklıselim bir cevap olsa ben kendimi geliştirecek sentezler çıkartıyorum ondan

yazılanların hepsini okumadım.okuduklarım kadarıyla... adam kuran-ı kerim i bile çözmüş... sadece bulmaca da çözmüş.. bilse boş boş yazmaz.. elle tutulur yanı yok tartışmann bıktım şu felsefe ağzından ..

su hortlak kackini resimlinin alaylari olunca cattt kesilmis ortalik. durun biraz daha kasiyalim belkim alay edebilecek birileride cikar ha:eek:
bir tarikatta simdi ismini yazmiyim defolu dinli ilan ederler maazallah:eek:dua ederken erkekler gunde 3 kere kadinlarin serrinden allaha siginirlarmis oyle ogtermis cunku muridlerine
bide kiyametin kopacagini allahtan baska kimse bilmez diyen kuranin aksine2125 temi ne kopacakmis.
boyle batillarida yuce dinimize yakistiranlarida alim geciniyor iste.

Üst Alt