Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Biz, neyiz? Tanrı ve engelliler..? [Tartışma]

yanlış anlaşılmasın evrim varmıdır yokmudur zerre umursamam ama olması islami açıdan sorun teşkil etmez lakin insan bunun dışındadır her şey için neden sonuç ilişkisi kurulmuştur kuranda ama insanın yaradılışı hakkında sözü kesindir biz önce ademi yarattık merdoli bu ülkede nede dünyada dini konuda çok sayıda tartışan bulamazsın bi taraf tamamen yoksayar diğer taraf körü körüne bağlanır tartışanıda kafir ilan eder arada çok nadir insanlar din üzerine eğilir araştırmalar yapar bunları akıl süzgecinden geçirir ya ateist olurlar yada koyu dindar o insanlara denk gelirsen tartışma zevkli ve eğitici olur aksi halde sığ lafların dışına çıkılmaz

Keşke daha fazla insan din üzerine özgürce konuşabilse

:)

Din üzerine "özgürce" konuşmak ülkemizde yasaktır... Başka her türlü inanışa her türlü hakaret yapılabilir, eleştirilebilir, yorum yapılabilir. :)

Ne biçim konuşuyorsun sen öyle? :) :)

kuran, evrimi darwinden daha çok savunur. allah, kainata belli yasalar koymuştur herkes o yasalara tabidir ve herşey belli süreçler de, neden ve sonuç ilişkisiyle oluşur.

sadece konuyu okudum diger yorumları okumadım ve konuyu açan arkadaş için söyleyebilecegim tek şey şeytana uymuş kafasındaki şeytanı yensin hayır ve şerrin Allahtan geldigine inansın o yazdıgı şıkları düşünmeyi bıraksında kendine sunulan hayatı yaşamanın tadına baksın ama güzel düşünerek böyle düşünceler insanı imanından eder Allah korusun yaradılışla ilgili neden niçin soruları sorarsanız yaradan oldugunuzdan daha beterini verir bu halinizi ararsınız kendinize gelin.... yorum yapan arkadaşlar sözüm sadece bu konuyu açanadır... :) offf darlandım :)

Gayet güzel bir başlık açmış arkadaş bence. Saygı çerçevesinde din, inançlar konusunda herkes konuşabilmeli, fikirlerini açıkça paylaşabilmeli, birbirinin düşüncelerinden istifa edip tartışılabilmeli. Bu tarz şeyler konuşulursa işte şeytana uymuş, çarpılcak beter olcak gibi söylenimlerde bulunmak bunlar çok sığ düşünceler artık. 2500 yıl önce yunan filozof sokrates zehir içirtilerek idam edilmişti o dönemde sadece çabası insanları düşünmeyi öğretmekti şüphe ederek doğru karara varmalarını sağlamaktı dinsizlikle suçlandı öldürüldü. Ama artık o devirlerde yaşamıyoruz...

magus2120;
Anladığım kadarıyla evrim hakkında ciddi bir bilgi eksiğiniz var. İslam dinine mensup herkesten canlılığın temelinde yaratılışçılığın olduğunu kabul etmesi beklenir. Hiçbir semavi din evrim ve canlılığın başlangıcı hakkında yaratılış teorisi dışında teori kullanmaz. Bilgilerinizi tazeleyin ve öyle gelin lütfen

MeTePe;
Dilimin ayarı yok abi ben ne yapayım :) :)

nurayyy;
Her şeyden önce 300 küsür cevap yazılan böyle bir tartışmanın sadece ilk mesajına bakarak yorum yapmanın çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. Ayrıca mesajımızı tamamen bana yönelik yazdığınız için gönül rahatlığıyla cevap verebilirim. Size 3 sorum olacak. 1- Eğer "düşünmeyi bırakacaksam" primatlardan ne farkım kalır? 2- Tanrı bana akıl ve özgür irade verdiyse bunu neden kullanmamı istemesin? 3- Düşünmeyi birakip sadece sunulan hayatı yaşamanın tadına baktınız diyelim. Ahirette Allah size "Ben sana AKIL verdim sen onla ne yaptın bakalım?" derse cevabınız ne olur?

bazı arkadaşlar,reenkarnasyonun Hristiyan inancı olduğunu yazmış.bu kesinlikle yanlış bir bilgidir.ben kuranıda,incilide,baştan sona okudum.reenkarnasyon Hindistan çıkışlı bi inançtır.bilmeden yalan yanlış bilgiler yazılmasın lütfen.reenkarnasyona inanan pek çok insan var dünyada ve bu kişilerin bazıları Hristiyan,bazıları Müslüman,bazıları Yahudi,bazılarıda diğer inançlara sahip ülkelerden olmak üzeredir.ayrıca ben bir yazımda,renkarnasyonda,tanrı inancı vardır yazdım fakat yoktur yazmışım gibi algılanmış.son olarak bunuda düzeltmek istedim.

ALLAH,a inanıyorum tanrı diye birşey yoktur.

''Ahiret varsa engelli oluşumuz sizce bize ek katsayı getirecek mi?'' b:) çok güldüm ya ek katsayı ne ösym sınavınamı giriyoz :D bence bugünüme şükür de otur yerine cevabını bulamicağın soruları çok düşünmek iyi değil :)

ASUMAN0;

bakın tartışmak güzeldir doğruyu bulmanın en iyi yoludur lakin ban okudum kuranda vardır dediğiniz anda ayeti söylemeniz gerekir ben reenkarnasyonla ilgili ayet hatıırlamıyorum zaten bu varsa din çöktü demektir birinci hayatımızda sebepsiz adam öldürdük Allah'ı inkar et diyelim bunların cezası ebedi cehennem 2. hayatımızda Allah dostu tüm ibadetlerimizi fazlasıyla yaptık diyelim bununda mükafatı sonsuz cennet şimdi ahirette hangi hayatımızın bedelini ödeyeceğiz

demirc arkadaşım sen yanlış anlamışsın.ben reenkarnasyon kuranda var yazmadım.reenkarnasyon hindistan çıkışlı bir inançtır yazdım.kurandada,incildede reenkarnasyon diye bişey yok.niye yanlış anladığını anlamadım.yazdığım gayet açık ve net.ayrıca sorunu cevaplıyayım,cennet,cehennem diye bişey yok,reenkarnasyon inancında.ilk dünyaya gelişinde,günahların ağır gelmişse,ikinci dünyaya gelişinde,kötü bi hayat süreceksin demektir.kötü hayat dediğim pek çok şey olabilir,pek çok çeşit kötü hayat var dünyada.kısacası,dünyaya tekrar tekrar farklı bedenlerde geliyosun bu inançta,senin inancına saygı duyuyorum ama bu da benim inancım.

güzel kardeşim kim neye inanırsa inansın sorun yokta hem renkarnasyona inanıp hemde müslüman olunamaz

her fikir bir değil ve her söz daha karmaşıklık getirir! aklın var araştır oku çok derin gitme zaman uzun olsa bile ölüm de aldığın nefes kadar yakın.. yaşa..

S3WD4;

Sorulardan kaçmak ruhlarda sadece geçici tatminler yaratır. Asıl aydınlığa soruların gerçekten üzerine vararak ulaşabilirsiniz. Kafaları kuma gömeceksek bu aklı neden taşıyoruz ki?

merdoli,

Aklı olanlar kafasını kuma gömmez zaten.. Devekuşu akılsız bir hayvan olduğu için kafasını kuma gömünce görünmediğini sanır derler.

Her tezin bir karşı (anti)tezi vardır. Her tezin iddia sahipleri iddialarını ispatla mükelleftir. Bazıları tezlerini ispat etmeye çalışmak yerine körü körüne doğru kabul eder. Bazıları kendi tezlerinden bile kuşkuya kapılır. Dünyanın gelmiş geçmiş bütün büyük düşünürleri, kafitleri, mucitleri, bilim adamları böyle insanlardır...

Bir de, gökde gördüğünü semaya tutturulmuş mum ışıkları zanneden ve bunu sorgulamadan kabul edenler vardır. Bunlar hayatları boyunca durdukları noktadan bir milim ileri gidemezler. Neyse ki, düşünen insanların ulaştığı sonuçlar sadece kendilerinin değil, bu düşünmekten kaçınanların da refahını arttırır.

Sorulardan kaçmak tatmin falan yaratmaz! Bu açıkca KORKAKLIKTIR! Bilgisizliğin aleni olacağı korkusudur. Başka bir şey değildir. Asıl sorulara yanıt bulmak insana tatmin verir.

İnsanlar neden sorulara yanıtlar aramaktan korkuyorlar o zaman?

Bulacakları yanıtların kurdukları hayal dünyasını yıkıp parçalayacağı endişesini taşıdıkları için!

Sırça bir saray içinde oturuyorsan sapanla oynamaktan çekinirsin... Halbuki dışarıda hava güzel... :) :)

Eğer tarih iyi incelenirse, bilim ve inançların tarihin her döneminde karşı karşıya geldiğini görmek hiç zor değildir. İşte korkaklar bu riski göze alamaz. Korkak olmayanlar yollarına devam eder. İlginç olan, inançlı olup korkak olmayan çok sayıda kişinin de bulunmasıdır. Hatta en ünlü düşünürlerden bazıları din adamlarıdır. Çünkü bunların inançları o kadar güçlüdür ki, buldukları her yanıtın kendilerini biraz daha güçlendireceğini varsayarlar.

Bazılar ise (ki onlara gerici diyoruz) kafalarındakinden farklı her yanıtı inançları için bir tehdit olarak görür. İnançlarına güvenleri olmadığı için hem soru sormaktan, hem yanıtı görmekten korkarlar. Görmezden geldikleri yanıtların olmadığını varsayarlar... Örneğin Papalık uzunca bir süre dünyanın yuvarlak olduğunu görmezden gelmiş, komik duruma düştüğünü farkedince bilimle dalaşmaktan vazgeçmiştir. Elbette Papalık dünyanın yuvarlaklığını görmezden geldi diye dünya yuvarlak olmaktan vazgeçmemiştir. :)

Her sorunun çözümü Kur'an ı kesimde mevcut bütün tezlerin anti tez ide mevcut zahmet edip bakarsanız yada google amca ya her soruyu soruyorsunuz birde ayet meal lerine bakın. Kim inanır kim inanmaz umrumda değil zira herkes kendi ameli ile mükafatı nı ahirette alacak.bana şu an düşen inanmayan uyarmak tır. Allah ü teâlâ vardır ahiret vardır İslamın 5 şartının getirin Ahiretinizi kurtarmaya bakın

Her sorunun çözümü Kur'an ı kesimde mevcut bütün tezlerin anti tez ide mevcut ...

Süper simetri ve sicim teorisi hangi ayette yazıyor... Bir adres ver de bakalım... Binlerce bilim adamını eziyetten kurtarırsın.

İşi İslam açısından alırsak da çok ilginç şeyler çıkıyor karşımıza. İslam rönesansı denilen 8-13. yüzyıla kadar bilimin neredeyse her alanında müthiş ilerleme kaydetmişken daha sonra arabayı geri vitese takmışız resmen. Hristiyan alemi de biz durunca bizi geçmiş doğal olarak. Elde sadece "Sizin x yılında yaptığınızı biz yüzyıllar önce yapmıştık" diye boş avunmalar kalmış maalesef

Google amca yı her iş için kullanıyorsun metepe birde merak ettiklerini sorarsan herşeyi bulursun

okan01;

Mevcut deyip geçmeyin her iddianızı linklerle destekleyin lütfen. Her şeyin cevabı Kur'an'da var deyip kestirip atmakla olmuyor. Eğer kanıtlarınız varsa, google amcaya çok güveniyorsanız bu konuda, sorun, bakın, araştırın, linkler çıkarın ve öyle yazın lütfen.

Merdoli,

Bahsettiğin dönem Yunan felsefesinin ardından gelen, bilgiye ve bilime önem verildiği bir dönemdir. O dönem ve öncesinde zaten dünyada bilimsel gelişmeler Bereketli Hilal tabir edilen medeniyetler ve onların bağlantıda olduğu komşular tarafından geliştirilmiştir.

Ancak, dini iktidarlar zaman içerisinde bilgiyi kendilerine karşı bir tehdit olarak görür ve bunu engellemek için ellerinden geleni yaparlar.

Şöyle ki;

Takdir edilen, saygı duyulan bir dini lider olduğunu düşün... Fazla bir şey bilmene gerek yok. Birisi gelip sana zor bir soru soruyor... Diyor ki; ağaçtaki elma dalından koptuğunda neden uçup gitmez de yere düşer.. Sen orada "bilmiyorum" dediğinde iktidarının sarsılacağını düşünerek, cehaletinle bir şey uyduruyorsun... Örneğin; topraktan çıkan herşey toprağa dönmek zorundaır. Falan gibi bir şey diyorsun. Sonra bir düşünür ortaya çıkıp; "yahu olur mu öyle şey... kütle çekim kanunu diye bir şey var" diyor. Senin karizma, otorite, iktidar sıfır.

İster misin böyle bir şeyi? :)

Google amca yı her iş için kullanıyorsun metepe birde merak ettiklerini sorarsan herşeyi bulursun

Benim ne bulduğum önemli değil de; senin ne BİLDİĞİN önemli...

Hala adresi alamadım. :)

Ayetleri tek tek okudum... :) Değil Merdoli'nin konu başlığında sorduğu soruların yanıtını bulmak, büsbütün kafam karıştı! :)

Gerek mealler, gerekse açıklamaya göre engelli olmak bir musibet ve kişi bundan kendi yaptıklarıyla sorumlu!

İçki şişesinin dibine vurup araba kullanan biri için mantıklı geliyor da, Down sendromlu doğan bir bebek nasıl bir hata yaptı da böyle bir musibetle karşılaştı diye sormadan edemiyor insan.

Diğer taraftan, ahirette günahkarlar kör, sağır ve dilsiz olarak cehennemde cezalandırılacaklarına göre, hayatta kör, sağır ve dilsiz olanlar cehennemi mi yaşamaktadır?
Kör, sağır, disiz olmayan ama örneğin doğuştan Spastik olanın durumu ne olacaktır?

Bunları detaylarıyla tartışabilecek kadar din bilgisine sahip değilim. Ama verilen yanıtlar beni tatmin etti mi dersem... tam tersine, daha da karmaşık hale getirdi...

Senin soruların yanıtlanmış oldu mu Merdoli?

okan01;
Peki soruyorum o zaman. Evrendeki bütün nedenselliği tek bir iradeye devredip nedenleri bulmanın üstüne gitmemek inanılmaz bir akıl tembelliği olmuyor mu? Mükemmel yaratıcının yarattığı mükemmel aklın yaratılan mükemmel evreni anlama kabiliyetinden yoksun olmasına ne diyorsunuz?

MeTePe;
Tersine sorular çoğaldı çoğaldı çoğaldı... Kör, sağır, ve dilsizlerin bu kadar merhametli bir yaratıcı tarafından neden yaşarken cehennem koşullarına maruz bırakıldıkları sorusu oluştu mesela. Sonra bütün nedensellik ilkesi çöpe atıldı. Nedenselliğin cevapladığı soruları mutlak iradeye devredemedim maalesef. :(

Açık söyleyeyim... güzel kurgulanmış bir yazı...

[FONT=sans-serif]“Yaşanılan veya karşılaşılan sıkıntılar, inanan insanların bile aklına, zaman zaman ‘acaba Rabbim bu dayanılamaz belaya beni neden düçar etti?’, ya da ‘Allah sevgili kullarına karşı
[/FONT]
[FONT=sans-serif]işlenen bu zulme acaba neden dur demiyor?’gibi sorular getirebilmektedir. Böyle bir içsel soru, bir Müslüman için olduğu kadar, teistik bir tanrı inancına sahip olan öteki dinlerin
[/FONT]
mensupları için de söz konusu olabilir. İnanan birçok kişi, aklına gelen bu tür soruları, kalıcı,kronik bir şüpheye yol açacak bir boyuta [FONT=sans-serif]ulaşmadan, kendi aklını ve vicdanını tatmin edecek bir şekilde çözebilir. Ancak dinler tarihi ve felsefe tarihi göstermektedir ki bu herkes için böyle olmamaktadır.
[/FONT]

Yani çoğu mümin arkadaşın iddia ettiği gibi soru sormak yasak değilmiş... :)

Ancak, yazının neredeyse tamamı yorum ve yakıştırmalara dayanıyor ve çok sayıda mantıksal hata var. Yazıdan kaderciliği mi, yoksa nedenselliği mi savunduğunu anlamak mümkün değil.

Örnek verilen ayetlerden 1 tanesi dışında diğerleri bana oldukça alakasız geldi... (Bakara 2/1559)

Diğer taraftan, her ne kadar sorulara yanıt veriyor izlenimi yaratsa da, özetlemek gerekirse, engelli olmak kişinin kendi sorumlu olduğu bir musibet mi, Allah'ın nedenini bilmediğimiz bir takdiri mi, yoksa bazı insanların imtihan nedeni mi, yoksa bunların birbirinin karışımı mı olduğu belli değil.

Daha detaylı bir analiz için ilgili sureleri detaylıca incelemek lazım elbette. Tek bir ayete bakarak yorum yapmak doğru değil.

Üst Alt