efegenç,
elbette yeni nakil olacağın için kafanda çok soru var
ben bilgim dahilinde cevaplamaya çalışayım:
- yeni böbrek kasığa yakın takılıyor bendeki yara izi yaklaşık 1 karış (15cm falan ama düz çizgi şeklinde)
- çok fazla acı olmuyor ilk birkaç hafta tabii zorluk yaşanıyor ama ben çok acı çektiğimi hatırlamıyorum
- bende kemik erimesi mevcut aha doğrusu kemik yoğunluğunda azalma (osteopeni), daha 17 yaşındaydım bu teşhis konduğunda o zamandan beri eklemlerim, bel kemiğim falan ağrır, bi şekilde yaşıyoruz şükür...
- fazla kilomdan dolayı diyabet riskim var o yüzden dikkat ediyorum
- ben nakil olduğumda ne eğitim aldım ne diyet verildi, hatta normal tuzlu da serbest gibiydi ama ben az tuzlu yedim mümkün olduğunca... (ameliyatı yurtdışında oldum ondan yani... oranın sistemi bizimki gibi değil)
bu serbestiyet nedeniyle çok kilo aldım ama bana denseydi ki belli bir sınırda gideceksin uyardım, şimdi ise vermek için çaba göstermekteyim
- tuz konusuna gelince... ben tuzsuzluğa alışığım hani boşver diyecek olursam mazur görün ben artık tuz yiyemediğimden, zira çocukluktan beri artık damağım alıştı. tuz ömür boyu yasak mı demişsin? bnm diyet az tuzluydu ben Türkiye'ye döndüğümüzde diyetsiyene yönlendirildim bana dediği, az tuzlu beslenebileceğim çünkü aldığım kortizon miktarının az oluşu ama ben tuzsuz yedim ve tansiyonum da düşüktür buna rağmen ilacı kesmiyorlar başka yararları da var diye... şu yaz günlerinde 80/50 ile ayaktayım, yani tuz neden yasak? hem böbreğe yük bindirdiğinden, hem kortizonla beraber kullanıldığında vücudu şişiriyor, ödem yapıyor, tansiyonu yükseltiyor vs vs... kendimden örnek vereyim, yemekleri tuzsuz yiyorum az tuzlu salça kullanıyoruz, bir de ekmeği tam buğday yediğimden onun tuzsuzu yok...
yani tuzu mümkün olduğunca hayatımızdan soyutlamamız lazım ama bu çok kolay olmuyor istesek de... dışarıda olunca mecbur bişeyler yeniyor tabii bol su içip o tuzu vücuttan atmak en doğrusu...
tavsiyem verilen diyeti uygula tabii arada canının çektiği olur yersin ama en azından kontrollü olursun
başka soruların varsa sor tabii... eminim tüm arkadaşlar sana yardımcı olmaya çalışırlar
geçmiş olsun, saygılar...