Grip olunca vücuduna bi mikrop giriyor ondan hasta oluyorsun, kolun bacağın olmayınca farklı bir bedene sahip olmuş oluyorsun, kolun bacağın yapacağı işleri farklı şekillerde yapmayı öğreniyorsun ve zamanla hiçbir fark kalmıyor yaptığın işlerde. Farklı olan sen oluyorsun.
Farklı olmak demek, üstünlük taslamak demek değil. Dünyaya bir daha gelsem yine böyle gelmek isterdim, hatta öbür dünyada bile böyle olabilirim eğer Allah böyle layık görmüşse. Mükemmel çalışan milyonlarca hücrem, binlerce organım, dokum, kemiğim,kasım varken önce bunların hakkını vermek lazım çünkü sahip olduğumuz her şeyin hesabını vericez.
Her insanda farklı yetenekler ve farklı eksiklikler vardır. İşte bizi insan yapan özelliklerden biri de budur. Yani insanın öznel bir varlık olması. Bu yüzden kolu bacağı gözü kulağı olmayanlara veya olup da tam kapasiteyle çalışmayanlara "ENGELLİ" diye etiket takılması, yani insan dışında bir isim verilmesi, dışlanmasına sebep oluyor. Bu yüzden biz "ENGELLİ" değiliz sadece "İNSANIZ" dedim çünkü kimse mükemmel değildir. Kimse mükemmel değilse, herkesin sizin tabirinizle "engeli" vardır. Herkesin "engeli" varsa kimseye "engelli" demeye gerek yok. Ama bize diyorlar, bizi dışlıyorlar işte.
Ayrıca böyle yaşamanın da bir sürü güzel yanı var ve bunları da yazmaya çalıştım birkaç sayfa önce.
KKELEBEKK;
çünkü farklı olmamız yani sahip olduğumuz farklar bizi insanlıktan çıkartmıyor. Yerden poşet alman gerekiyorsa ve alamıyorsan, ya bunu yapabilmen için bir teknoloji geliştirilir, ya da başkası gelir alır senin için. İkisi de insanlığın yapması gereken hareketler, biri uzun vadede çözüm biri kısa vadede. Biz her zaman yeni teknolojilerin bu farklılıkları mümkün olduğunca azaltmaya çalışmasını istemeliyiz kimseye muhtaç olmamak için.
Biri gelip yardım ederse bu insanlığın sosyal yönünün gerçekleşmesi demektir. Yeni bir teknolojiyle sorunu uzun vadede çözdüğümüzde ise bu insanlığın bilişsel yönünün gerçekleşmesi demektir. Yani ikisi de insana dair davranışlar ve edimler. Biz sadece bunların hangisinin daha iyi olduğuna karar verip, bu yöndeki çalışmaları desteklemeli, yapabiliyorsak katkı sunmalıyız. Böylelikle aradaki farklar da daha az dezavantaj ortaya çıkartacaktır.