Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
fullmoongokturk;

[*]Maliyeden cevabı hemen alabilirsin ama sabah erken saatte gitmeni öneririm.
mahkeme farklı il olduğu için onu bilen birisine danışmanı tavsiye ederim. senin için o sorun olabilir. ve duruşmalımı onuda bilmiyorum.

ben avukata sordum bölge idare mahkemesine direk müracaat edilebilir dedi sebebini şöyle aktardı çünkü vergi mahkemesi reddetmiş ve kararı bir üst mahkeme kabul edip vermiş yani bölge idare mahkemesi ondada duruşma olmaz dedi sizler yinede avukat tanıdıklarınıza sorun arkadaşlar...

İnşaAllah hayırlı sonuçlar çıkar mucadele eden ve destek veren arkadaşlara başarılar diliyorum

arkadaşlar bir süredir konuyu takip ediyorum ancak herkes ödediği kdv yi alabailme ihtimali ile dava açıyor muhtemelen
yasal süre gözden kaçırılıyor araç alımından sonrakı 30 gun içinde dava konusu olunursa bölge idare mahkemesının kararı bağlayıcı olacaktır aksi taktirde geçmiş dönemde yasal süresi geçmiş olan arkadaşların itirazının sonuç doğurabilmesi için danıştayda yürütmenin dürdururlması kararı alınarak işlem görmesi gerekir kdv iadesinin. bir umut yapılan başvurular ne sonuç doğuracak bende takip ediyorum bakalım önümüzdeki günlerde ne gıbı sonuçlarla karşılaşacağız ama dava red edilirse yukleneceğiniz mahkeme masrafını siz ödeyeceksiniz .

Engelliler ÖTV ve MTV’den sonra KDV de ödemeyecek

Adana Bölge İdare Mahkemesinde engelli olan bir vatandaşın açtığı dava sonucunda engelli otomobillerinden KDV alınmaması yönünde karar çıktı. Karar gereği engelliler, bundan böyle otomobil alımlarında KDV ödemeyebilecek.

Daha önce araç alımlarında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve MTV’den (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muaf tutulan engelliler, artık araç alımı yaparken KDV’den de muaf tutulabilecek. Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş ANKA’ya yaptığı açıklamada Adana Bölge İdare Mahkemesi’nden gelen bu kararın yerinde ve doğru bir karar olduğunu belirterek, kararın 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nun ilgili maddelerindeki ulaşılabilirlikle örtüştüğünü, bu davayı açan engelli arkadaşları Mulla Karaca’ya da göstermiş olduğu mücadelesinden dolayı camiaları adına tebrik etti.

Boztaş, engelli plakalı otomobillerdeki 5 yıllık satış kısıtlamasının 5378 sayılı özürlüler kanunu ve anayasanın 10. maddesiyle de örtüşmediği, H sınıfı ehliyeti olan fakat engelli otomobili alma hakkı bulunmayan engellilerin de (işitme engelliler, tek gözünde görme yetisi kaybı olanlar gibi) bu haklardan faydalandırılmadığı ve ayrımcılık yapıldığını belirterek bu hususlarda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini de söyledi. Boztaş açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Eğer belli bir hak veriliyorsa engellilerin tümünü kapsaması gerekmektedir. Bilindiği üzere yüzde 40 ve üzeri işgücü kaybı olan vatandaşlarımız engelli sayılmaktadırlar. Bu şekilde bir ayrımımız var zaten; bunun üzerine yeniden bir ayrım yapılması mantığa uymamaktadır.”

ŞİMDİLİK KDV ÖDEMEMENİN KOŞULU DAVA AÇMAK

Engellilerin KDV istisnasından yararlanmak için yapılması gerekenleri söyleyen Boztaş, “Her şeyden önce bu hak sadece dava süreci ile elde edilebiliyor. Onun için, sıfır araç alımında önce KDV’yi ödememek için; Vergi dairesine başvuru yapmak, oradan red kararı geldiğinde mecburen KDV’yi ödemek, ama hemen sonra da bu emsal karar doğrultusunda dava açıp bu ödenen KDV’yi geri almak lazım. Vergi mahkemesinde dava açma süresi 30 gündür. Bu nedenle 30 gün içinde araç alan kişiler ancak bu haktan yararlanabilir. Bu süreyi aşan kişilerin dava açma hakları da ortadan kalkmış oluyor” diye konuştu.

Hürriyet

Boztaş, engelli plakalı otomobillerdeki 5 yıllık satış kısıtlamasının 5378 sayılı özürlüler kanunu ve anayasanın 10. maddesiyle de örtüşmediği, H sınıfı ehliyeti olan fakat engelli otomobili alma hakkı bulunmayan engellilerin de (işitme engelliler, tek gözünde görme yetisi kaybı olanlar gibi) bu haklardan faydalandırılmadığı ve ayrımcılık yapıldığını belirterek bu hususlarda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini de söyledi. Boztaş açıklamasını şöyle sürdürdü:
Sayın başkanın görevi ne o da açsın bir dava bizlerde hak edelim ÖTV muafiyetinden faydalanmayı...

helal be Allah hepimizden razı olsun bir tek şey kaldı bizi evlendirsinler başkada bişey istemiyoruz

neden zaman aşımı işliyor anlamadım . arabayı alalı 5 ay oldu bizde bu haktan yararanmak istiyoruz_ ? zaman aşımı 6 ay değil mi,? bilgilendirirseniz sevinirim :(

mehmeth21;
mahkeme yolu açık kardeş,bakarsın derdine çare bulursun:)

arkadaşlar ben %90 raporu olan diyaliZ hastasıyım.bende otv sız araç alırken kdv indiriminden de faydalanabilirimmi..teşekkürler

Arkadaşlar bu başlığın açılma sebebine bakıp ona göre yorum yazıp veya bişeyler soracaksanız paylaşacaksanız ona göre sorsanız paylaşsanız süper olacak inşallah.....

Arkadaşlar benim kafam karıştı sormak istediğim iki husus var cevaplandırırsanız sevinirim;
1) PRENSES arkdaşın dediği gibi "sıfır araç alımında önce KDV’yi ödememek için; Vergi dairesine başvuru yapmak, oradan red kararı geldiğinde mecburen KDV’yi ödemek, ama hemen sonra da bu emsal karar doğrultusunda dava açıp bu ödenen KDV’yi geri almak lazım." diye belirtmiş yani alacağımız arabayı beğeniyoruz, parasını vermeden vergi dairesine kdv ödemek istemiyorum diye beyan mı vermemiz gerekmektedir.
2) Yasada şimdilik açık olarak gözüken bu durum için kanun çıkarıcılar ileride olumlu/olumsuz önlem alabilirlermi, demek istediğim vergi dairesine başvurmadan direk ödememe imkanımız olabilirmi veya kdv ödememiz için tekrar önlem alabilirler mi....
şu anda çok sevinçliyim iykide (inşallah değiştiripde hayal kırıklığına uğratmazlar) araç alımını biraz ötelemişim :)

% 90 raporu olup özel tertibatı olmayanlar kdv indiriminden yararlanamıyormu_?

Bu hususa dair avukatlar 1.500 TL talep ediyorlar. Kazanıp kazanmayacaklarıda meçhul tabiki. Ayrıca önemli bir hususa değinmek istiyorum. Hani diyoruz "Fatura tarihinden itibaren 1 ay içinde Vergi Mahkemesine dava açmak gerekiyor" o da hikaye. Asıl gerçek olan RED cevabını aldığımız tarihten itibaren 60 gün içinde Vergi Mahkemesine dava açmak gerekiyormuş. Vergi Mahkemelerinde ve Bölge İdare Mahkemerinde duruşma görülmüyor...

fullmoongokturk;

arkadaşım bu güzel bir haber bende öyle tahmin etmiştim kaynağını nerden öğrendiniz kesinmi lütfen yardımcı olun lakin benim fatura kesim tarihim 04.04.2011

Lütfen dediğim yanlış anlaşılmasın. Maliyeden red cevabı örneğin bugün aldın. Bugünden itibaren vergi mahkemesine dava açma süresi 60 gün... Ben bunu bugün avukattan öğrendim. Sen red cevabını al mahkemeye gidilebilir yolu açık görünüyor maktıken...

Yalnız vergi dairesine verilecek dilekçenin araç fatura tarihiyle yani 1 aylık bir süre zarfı gibi bir bağıntısı var mı onu hiç bilmiyorum...

Arkadaşlar, bu konuda bildiklerim/öğrendiklerim ilk mesajdakilerle sınırlıdır. Bunun dışında hiç bir şey bilmiyorum, fikir sahibi de değilim.

Bizi bilgilendirecek olan şey sizlerin başvuruşarınızı adım adım buraya aktarmanızdır...

merhaba arkadaşlar ben 2006 yılında ötv indirimli araba aldım.tabı kdv'ye yapacak bırseyımız yok suan:) fakat yenı bır araç almayı dusunuyorum ınsallah dıger arkadaşlardan olumlu haber gelırde cok daha uyguna alabılırız.yanlız diyelimki vergi mahkemesi bizim lehimize karar verdi bu davanın temyize gitme durumu söz konusumu yok vergi mahkemesi kararı verdikten sonra direk kdv iademizi alabiliyormuyuz?

Yeni aracınızı KDV'yi ödeyip alacaksınız zaten. Bu noktada bir problem yok. Sonra da gidip davanızı açacaksınız. Vergi mahkemesinin kararına karşı vergi dairesi Bölge idare mahkemesinde itiraz edecek. Vergi mahkemesinin tek hakimle verdiği kararlarda üst inceleme merci Bölge İdare mahkemesidir. Üç hakimle verilen kararlar ise Danıştay'da incelenir. Bizim kararlarımızı Bölge idare inceleyecek. Bölge idare mahkemesi de lehimize kararı onadıktan sonra vergi dairesi bu defa bu karara yine yanı bölge idare mahkemesinde karar düzeltmeye gidecektir. Bu kararda da lehimize çıkarsa, artık kimse bu karara birşey diyemez. Vergi dairesi paşa paşa ödeyecektir. Vergi mahkemesinde verilen ilk karara istinaden para ödenmesi de talep edilebilir. Fakat bölge idare vergi mahkemesinin kararını bozarsa, almış olduğunuz parayı tekrar ödemeniz gerekir.

Güzel bir gelişme,inşallah KDV konusu Mahkeme sürecine gerek duyulmadan düzenlenir.

fullmoongokturk;

Fatura tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açılması gerektiği düşüncesi yanlış Vergi dairesinin red cevabından itibaren daa açma süresi işleyecektir. Bu süre ise vergi mahkemeleri için 30, idare mahkemeleri için 60 gündür. Sizin söylemiş olduğunuz 60 gün idare mahkemesi içindir. Eğer 60 gün olarak hesap ederseniz davayı süreden kaybedersiniz. Ben Hukuk mezunuyum ve vergi dairesinde gelir uzmanı olarak çalışıyorum. Görme engelliyim. Ben de bu karara istinaden dava açıcağım. Vergi dairesine başvurumu yaptım. Red tarihinden itibaren 30 gün içinde davamı açmam gerek. Burada görme engellilerin ve diğer engel gruplarının mahkemeyi ikna etmesi biraz daha zor. Dava dilekçemi hazırlayınca arkadaşlarla paylaşırım.

ecallar76;

%90 ve üzeri olantüm engellilerde geçerli. Zaten ortopedik engelliler özel tertibatı olduğu takdirde sakatlık derecesi sınırı olmadan muafiyetlerden yararlanıyorlar.

ecallar76;

Ortopedik engelliler dışındaki engel türleri için %90 veya üzeri bir oran olması gerekiyor. Bu oran ile ÖTV istisnasından yararlanamazsınız.

huseyinpala;

Çok teşekkürler. Fatura tarihinden itibaren mahkemeye 1 ay içinde gidilmeli diyen arkadaşlarda olmuştu tabii. Ona istinaden onu örnek olarak söyledim. Dikkatli okunursa yazdığım açık. 60 günü deyiminiz üzerine 30 güne endeksledim. Tekrar teşekkürler :) Dava dilekçenizide bir an önce paylaşırsanız memnun kalırız. Umarım akabinde de hakkımız olan KDV'lerimizi geri alırız...

ötv indiriminden neden mahkemeye vermeden uararlanıyoruz.anlamadığım mahkeme de neımiş.öyv ye gelince muaf oluyoruz kdv ye gelince mahkemeyle muaf oluyoruz.

radikal52;

ÖTV muafiyetinde kanun açık ve kesin bir şekilde belirtilmiş, Araç alımında ÖTV muafiyeti var. Fakat KDV kanununda araba alımlarında muafiyet yok. Bu dava yoluyla kazanılabiliyor.

bu ülkede kurumların, idare mahkemelerinin kararlarına uymaması kadim bir sorundur...
kurumlar kanunları esas alarak, idare mahkemelerinin kararlarını uygulamayabiliyor...

asıl önemli olan bu kararın danıştay tarafından onaylanmasıdır, eğer danıştay onaylarsa kurumların kanuna yaslanmasının önüne o zaman geçilebilir..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt