Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2021 yılı limiti belli oldu: 330.800 TL

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Hüseyin bey, siz bir avukat olarak kanun metninde yazanı bu şekilde mi yorumluyorsunuz. Ötv oranı değil matrah aralığını arttırma yetkisi 3 katına çıkarılıyor. Ayrıca engelli ötv kanun çalışmasını önce aile bakanlığı yaptı ancak maliye bakanlığı ile uzlaşma olmadı. Daha sonra maliye bakan yardımcısı kendi çalışma yaptı ve yaklaşık 750.000 TL üzerinde anlaştılar. Bunu söyleyen hem maliye bakan yardımcısı hem aile bakan yardımcısı. Görüşülen vekiller kendileri de engelli ve bu konu ile uzun zamandır onlar da uğraşıyor. Kanun çıkacak o kesin. Önemli olan artık yürürlük tarihi.

Cumhurbaşkanına ötv oranı arttırma yetkisi 3 katına çıkarılıyor diyen kim varsa azıcık okuduğunu anlama eğitimi alsın derim. Sadece matrah aralığı arttırma yetkisi 3 katına çıkarılıyor bu da araç fiyatlarında yaşanacak dalgalanmalarda daga hızlı müdahale imkanı ve fiyatlarda düşüş imkanı getiriyor.

Ötv limiti ile ilgili kanun kesin ve kesin çıkacak aksi imkansız. Cumhurbaşkanı baskı yapıyor evet. Bu kadar gecikme sebebi ise suistimal ve ticarete nasıl engel oluruza çözüm araştırmalarıydı.

Dediğiniz gibi bu işleri bakanlar sarayda hallediyor ve bu konuda sarayda görüşüldü talimat verildi. Buradan kaynak tek tek yazamam ama bakan yardımcısı ve bakan danışmanı kaynak diyebilirim. Hatta cumhurbaşkanı ne oldu ötv konusu diye tekrar sordu bakana. Bunların kaynağını açıklarsam bilgi almamız kesilir. Bu kanun yılbaşı olmadan meclise gelecek ve çıkacak.
marto1 maliye bakan yardımcısı ile ben konuştum çalışma yaptığını öğrendikten sonra. Henüz bitmedi demişti bana o zaman. Çalışma olmasa neden bitmedi desin ki adam . İnanmayan varsa da numarasını vereyim arayın sorun.

Ayrıca hiçbir şey bilmiyorsam gelir idaresi başkanlığı ötv birimini 2 defa aradım sordum. Evet bir çalışma var ama telefon ile size bilgi veremem meclisten takip edin cevabını aldım. Bekleyip göreceğiz bakalım kanun çıkacak mı çıkmayacak mı.

tanerbudak

Çok şükür okuduğumu anlayabilecek durumdayım.

Meclise gönderilen tasarının 56 ncı maddesine göre;

"....(II) sayılı listedeki mallar için belirlenen ORANLARI (7103 Sayılı Kanunun 61 inci maddesiyle eklenen ibare; Yürürlük: 27.03.2018)VE oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını BİR KATINA kadar artırmaya....."

ibaresindeki bir kat ÜÇ KAT oluyor.

Yani bu ne demek? C.Başkanı Kanun metnindeki oranı bir kat yerine üç kat artırabilir demek. Yani önceki mesajımda belirttiğim gibi durum.

Sadece matrah aralığı belirleme yetkisi alındığı bilgisi doğru değil. Oran artırma yetkisi de alındı.

Bence konuları iyice incelemeden yorum yapmayın.

Değişiklik konusunda da benim pek umudum olmamakla birlikte inşallah sizin dediğiniz gibi olur.

geçen sene de artış yetkisini kullanacak diye bir beklenti oluşturulmuştu,
şimdi bu limit olayını çıkarabkar zaten belli, sanki ecevit çıkardı da şimdi canla başla düzeltilmeye çalışılıyor gibi bir hava estiriliyor bakın ecevit zamanı araç vergiler ne oranlardaymış,
“Buna göre araç alımında motor hacmi 1600 cc ve altında olan araçlarda %27, 1601-2000 cc arası olanlarda %46, 2001 cc ve üzeri olan araçlarda ise %50 ÖTV alınmasına hükmedilmişti.”
yani şimdi otomatik bir golften %80 vergi alınırken o dönem porsche’un ötvsi %50 imiş.
vergiler bu kadar artınca durum biraz göze batar hale geldi, ancak araç sayısının bu kadar artmasının temel sebebi %90 rapor, çünkü o raporlu araçlar herkes tarafından kullanılabiliyor ve aparatsız olduğundan kullanımı, alışı satışı pratik. tertibatlı araçlar ise zaten aile dışında kimse tarafından kullanılamıyor, gündelik hayatta suistimale uygun değil. zaten çok az bir oran teşkil eden tertibatlı araçlar için nasıl ki yurtdışından gelen araçlar farklı hükümlerde, bunların limitinde de genişleme tanımlanabilir. fakat buna rağmen bu araçları kullananların ailevi durumlarının daha özel olabileceği bilinmesine karşın sürekli daha da kısıtlanması talepleri iletiliyor. ben bu sitede ayda 2-3 kez kontrol yapılsın diye öneri bile okudum.
neticede bu limiti getirenlerden limit karşıtı kahraman çıkarmak biraz zor, limit artışı konusunda şu anki durum benim de umudumu azalttı, umarım olur fakat sürekli kısıtlanmanın arttırılmasını kendisi isteyen sözcüler ile ekonomik kazanım konusu muğlak iken araçların kullanım kolaylığı durumu daha da olumsuzlaşabilir de.

ayrıca hüaeyin bey, burdaki muğlak yönlendirmelere karşı somut gerçekler ile aydınlatmalarınız için teşekkurler. vergi arttırmak yetkisini bile azaltma yetkisi gibi yanıstacaklar nerdeyse :/

Son düzenleme:
Dün bursadaki araç bayilierini dolaştım hemen hemen hiçbir bayi de araç yok honda fabrikayı kapattiği için avrupadan yenı kasalar gelecek onlarda da en az 40 bin fark olur dedıler .ÖTV indirimli bile araç almak hayal oldu .

Hüseyin İlik sizin umudunuz yoksa siz 330.800 TL lik araç alır kullanırsınız sorun yok. bu iş için uğraşan emek veren insanlara Allah razı olsun demek yerine şevk kırıyorsunuz sadece. bir engelli olarak hiç hoş bir tavır değil yaptığınız.

bu yasa çıkınca hepiniz göreceksiniz.

Ekim sonu kasım başı diye düşünüyorum. ama yürürlük tarihinin 01.01.2022 olacağını tahmin ediyorum.

Allah razı olsun demek yerine şevk kırıyorsunuz sadece. bir engelli olarak hiç hoş bir tavır değil yaptığınız.

bu yasa çıkınca hepiniz göreceksiniz.

Ben size de @marto1 arkadaşa da uğraşları için teşekkür ettim zaten. Siz bu mesajlarımı görmediniz muhtemelen. Konuyu kişiselleştirip gereksiz yere gerilmenize gerek yok.

Elbette herkes olumlu ya da olumsuz düşüncesini tahminini dile getirecek. Ben bir engelli olarak daha etkin mücadele etme gereğini dile getirdim. Bunun da engelliler için olumsuz bir tavır olduğunu düşünmüyorum. Engelliler gününde kürsülerden şöyle yaptık böyle yaptık diye yalan söylenirken diğer taraftan engellilerin haklarının gasp edilmesine öfkeleniyorum sadece. Tavrım şahsınıza değil.

İnşallah dediğiniz gibi olur ve ben yanılırım.

Değerli arkadaşlar,
Bu limit konusu 2017 sonunda torba yasa ile mecliste tartışılırken çok yazdık, çizdik, görüş, öneri sunduk. Çok çırpındık. Milletvekilinden danışmanına, twittirdan Fatih portakala kadar herkese, her yere konuyu ilettik. Bugün yapılması umut edilen antisuistimal düzenlemeleri o gün tek tek öneri olarak vekillere gönderdik. “Tutar kısıtlaması ancak daha kısıtlanmış bir suistimale yol açar, suistimali kaldırmaz, üstelik bir de gerçek hak sahipleri mağdur olur” dedik. Ama son komisyona engelli stklar çağrıldığında, Meclis tutanaklarından okuduk kem küm den başka bir argümanları, savunmaları olmadı. Pasif ve etkisiz bir görüntü sergilediler. Enseye vurdu, hakkı aldılar. Oysa biz o günden dedik ki, bugün limitin gelmesi 3-5 seneye hakkın elden gitmesi demektir. Durum ortada.
Halk düşmanı Naci Ağbalın kulakları çınlasın, onun fikir babalığıyla sözümona suistimalleri engellemek yerine, engelliyi engellemeyi tercih ettiler. Oysa biz zaten engelliydik, değişen tek şey onların gözümüzde engel haline gelmesi oldu.
O günlerde ve bugün de halen burada yazan bazı arkadaşlar çok sevinmişti, motor kısıtlaması kalktı 2.0 araç alabileceğiz diye. Hesaplar…hesaplar… Oysa verilen limitle o günlerde bile kısıtlıydı 2.0 seçenekleri, bugün ise imkansız. Anlattık ama olmadı.
Verginin de tekrar vergisini alan, adeta başka nerden alırız diye hergün 24 saat çalışan özel ekibi olduğunu düşündüğüm bu iktidardan ben de gasp ettikleri bu hakkı geri vermelerini ve hatta iyileştirmelerini dahi hiç beklemezdim. Hiç umudum olmazdı. Taaki “olacak” diyen kişi tanerbudak kardeşim olmasaydı :)) o günlerde de herkes bir şey derken tanerbudak hangi aşamada ne dediyse aynısı başımıza geldi. 70 bin, 90 bin derken 200bine çıkmasında katkısını da bilirim. O günlerde “motor kısıtlaması kalkacak” demişti de herkes şimdi olduğu gibi “ha ha ha ha, yok daha neler, tutarı kısıtlayan motor sınırını kaldırır mı, olmaz öyle şey” demişti 😂 oldu; ama ne oldu, kullanılması imkansız hak yapmışlar, engelliye vermişler oldu. Yahu bana Jüpiter’i sana verdik deseler, gidemedikten yaşayamadıktan sonra ne anlamı var. Alın ben de size verdim, helali hoş olsun :)
Kısacası arkadaşlar, şunu diyeyim: tanerbudak diyorsa vardır bi bildiği. Ben umudun ötesinde inandım bile olacağına. O yüzden destek olalım, çağrılara karşılık verelim, birlikte hareket edelim derim. Gerekli aksiyonlara katılalım.
tanerbudak kardeşim selamlar :) Yapabileceğimiz katkı varsa hazırız.

ne çıkarsa çıksın sizce biizm yararımıza mı olur bu dönemde engellileri kim görmüş korumuş ?oy zamanı iki üç show , göstermelik yapmacık oy isteme olayları öyle bariz öyle iğreti .....birşey çıkar evet ama bizi sevindirmeyecek ...her maaşımın yarısı vergi keşke o vergiler doğru harcansa idi , mağdurlara gitse idi , doğru düzgün hastaneler olsa idi.doktor kalmamış tek branş var doktor o gidince izne doktor yok yedeği düşünün.çok üzücü ...ben 1 haftadır devlet hastaneleri gördüm ve inanın içim acıdı çok üzücü.

eğer o dönem uğraşılmasa söylenen rakam vergisiz fiyattı, aynı rakamın vergili halini psikolojik yüksek görünsün diye söylediler fakat vergi artınca daha kötü oldu, vergisiz fiyattan hesap yapilsa belki 2.0 araçlar mümkün olabilirdi.
şimdi de ayda 2-3 kez kontrol önerilğini bile okudum ben burada, pek çok kişinin 1.derece üst soyu uygun durumda değil, alt soyu olmayan da pek çok arkadaşımız var fakat maalesef bu kadar hassas bir konu ile bile uğraşılıyor, yine bu dar açılı uğraşmalar sonucu sınırın vergili rakam olarak ilan edilip sonra vergi artınca durumun iyice kötüye gitmesi gibi olumsuz sonuçlar umarım yaşanmaz.

yukcells desteğiniz için teşekkür ederim. 2017 deki çalışmalara bizzat destek verdiğiniz ve aşama aşama limitin o dönemde nasıl 200.000 TL ye yükseltildiğini gayet iyi hatırlıyorsunuz. bu arada 2017 de bu işi isteyen naci ağbal değil di. O dönemde Naci Ağbal ile bizzat görüşüyordum. günah keçisi ilan edildi ama bu işi en çok isteyen şaun ki hazine ve maliye bakanı Lütfi Elvan'ın ta kendisiydi maalesef. şimdi de cumhurbaşkanının talimatı olmasa kılını bile kıpırdatmayacağına adım gibi eminin. engelliye bu kadar negatif yaklaşım olmaz.

tanerbudak dediğiniz gibi Lütfi Elvan da az değil. Siz daha iyi bilirsiniz. Ama o dönem meclis tutanaklarını satır satır takip ederken Naci Ağbal'a çok içerledim sanıyorum :) Bu arkadaşların asıl derdi de "engelli nasıl bizim yanımızdan Mercedesle geçer" bunu da biliyoruz. Keza, yapılan düzenlemelerde suistimali önleyecek hiç bir tedbir yok. Çaldıklarını alenen kabul edip, "bari daha az çalsınlar" gibi bir devlet politikası olamaz. Öte yandan, engelli ne kadar pahalı araba alırsa o kadar çok kdv ödüyor. Yani aksine tutar kısıtlamasından sonra devletin vergi kaybı da var. Aramızda 330.800 TL'lik ötvsiz araç hakkı varken daha pahalı aracı ötv ödeyip tercih edecek ve devletimize vergi kazancı sağlayacak tanıdığınız var mı? Mecbur 330.800 T'lik araç alınacak ve devlete daha az kdv gidecek. Suistimalci de 330.800e kadar olan araçları suistimal edecek.

Ben tekerlekli sandalyede ya da yatakta değilim. Şükür bugünümüze. Ama tüm mücadelem bu durumdaki arkadaşlarımız için. 330.800 tl neyinize yetmiyor diyen arkadaşların ya da Lütfi Elvan ve Naci Ağbal gibi emeği geçenlerin Allah başına vermesin! Ama kendileri ya da yakınları bir gün bu duruma düşerse aracın süksesinden değil, elzem olduğundan ötürü daha pahalı araçlara ihtiyaç duyulduğunu çok iyi anlarlar.

Bir kez daha tarihe ve bu sayfaya not edelim: Engelliler en iyi ve en lüks araçlara hem layıktırlar hem de ihtiyaçlıdırlar. Araçlar tekerlekli sandalye ya da sedyenin girebileceği kolaylaştırıcı donanım ve genişliğe sahip olmalıdır. Yaz tatiline giderken bagaja sığmadı diye bisikleti götürmemek gibi bir şey değil tekerlekli sandalyeyi evde bırakıp gitmek. O sandalye o bagaja sığacak, yanına ailesi ve refakatçileri de sığacak! Başka yolu yok.
Kendi kullanmak üzere araç iktisap eden engellilerde, hareket, refleks ve algı kısıtlılığı olması son derece beklenen ve olağan bir durumdur. Bu durumdaki bir engelli hem kendinin hem de trafikteki diğer sürücülerin can ve mal güvenliği için üst düzey donanıma ihtiyaç duyarlar. Benim özel tertibatlı araç kullanan, boynunu ve kollarını kısıtlı hareket ettirebilen dostlarım var. Normal bir insan için lüks donanım olan örneğin, kör nokta uyarı sistemi, 360 derece çevre görüş, otomatik far, otomatik silecek, şerit takip sistemi, abs, sensör vb donanımlar bu kişiler için ihtiyaç, ihtiyacın ötesinde şarttır. Ayrıca engelli araçları güvenli ve arıza verme oranı az olan, kaliteli malzemeden imal edilmiş araçlar olmalıdır. Örneklemek gerekirse, gece saat 03:00 te aracıyla karayolunda seyreden bir tekerlekli sandalye ya da hareket kısıtlı engellinin aracının bozulması durumunda, lastiği patlaması ya da aracının yanmaya başlaması durumunda sağlıklı bir insan gibi hareket ederek çözüm üretmesi ya da olay yerinden uzaklaşması beklenemez. Başka bir insan yardımı olmadan öylece olduğu yerde kalır. Bu nedenle, engelli araçlarının kaza ve çarpışmalarda dahi üst düzey güvenlik ve kalite düzeyinde olması şarttır. Bunları göz önüne almayıp, engelli araçlarını ekonomik karlılıkla değerlendiren kusura bakmasınlar aç gözlü, kıskanç, halden anlamaz arkadaşlara bir kez daha selam olsun. Onlara teklifim, pozisyonlarımızı değişelim. Gelsinler engelimi alsınlar, kendi sağlığını bana versinler. O vakit ötv değil kdv de ödemeden araç alsınlar. Tesla, Porsche, Ferrari dünyanın en üst düzey araçlarını almaları için mücadele etmezsem veyahut gözüm kalırsa onlar gibi olayım. Bunu kime dediysek iki adım geri çekildiler. Neden? Engelli olmak zor olur değil mi? Ama araç almak güzel. Sen, hem sağlıklı olmak, hem de ucuz araç almak istiyorsun. Kurnaz! Oysa ben! Ahh bir koşabilseydim, ne kadar özledim koşmayı bilemezsiniz. Ahh ben de halı sahada futbol oynayabilseydim. Yemin ederim sağlığım geri gelse arabaya hiiiiç binmem, tüm yolları koşarak, yürüyerek özgürce gezerim :(
Ekonomik açıdan baktığımızda ise, bir engelli aracı 5 yıl boyunca ÖTV ödemeden satılamıyor. 5 yıl sonunda piyasa fiyatına satabiliyor evet. Ancak, bu 5 yıl içerisinde ödenen araç bakım masrafları, kasko, trafik, otopark, eskime payı, enflasyonist etki ve hasar riski gibi faktörler zaten karlılık açısından tercih edilebilirliği ortadan kaldırıyor. 5 yıl sonunda aracın piyasa değeri, hemen hemen aynı aracın o tarihteki sıfır km'sinin ötv indirimli halini alabilecek düzeyde oluyor. Kimse kusura bakmasın bu da engellinin hakkıdır. Çünkü araçlar 5 yıldan sonra arıza vermeye başlar ve engelli için yolda kalma riski artar. Engelli aracı arızaya en az açık, sanayiye en az ihtiyaç duyulacak seçenek olmalıdır.
Velev ki yukarıda saydığım ekonomik şartlar olmasa ve engelli 5 yıl sonundaki fiyattan kar edip hayat standartlarını yükseltse dahi bu hakkıdır. Engelliler hayata bir adım geriden başlar, rekabet şartları, kariyer yolları, fiziksel ve ruhsal şartları çok daha zordur. Devletin, milletin, ailenin bu dezavantajlı grupları diğerlerinden fazla desteklemesinden doğal ne olabilir. Bırakın ya, bırakın bir hayat sevinci bağışlasın devlet engelli insanına. Bir tesellisi olsun. Bağışladığı da ne? Bedava ev, araba mı hibe ediyor? Yalnızca aslında hiç alınmaması gerektiği halde günümüzde fahiş oranlara ulaşan bir kalem vergi. Bunun üzerine, aracın ve bayisinin karını ödüyor, kdvsini, harcını, sigortasını, akaryakıttaki fahiş vergisini ödeyerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Ama bazılarının gözünde engelli demek dilenci gibi kılık ve statüde bir insan demek. Hepte öyle kalmasını istiyor. Ama Allah büyük, herkesin her an, her saniye yakınında engelli olmak. Mağrur olma şaşkın, bir gün göklerden kınanabilir ve sınanabilirsin!

Selam ve saygılarımla,

Yukcells, elinize ağzınıza sağlık, çok güzel ifade etmişsiniz.

Hüseyin İlik
Hüseyin hocam merhabalar. Dediklerinize bizzat katılıyorum. Artık bizlerin engelli olarak rica minnet ile hareket etmemeliyiz. Teknolojinin aklın artık tek gerçek olduğu dünyada fiziğimiz ne halde olursa olsun aklımızla ülkemize bir şeyler kazandırabiliriz. Bu durumda engelli olarak oy potansiyelimiz var. Sizlerinde belirtiği gibi tek yapılan, engelliler gününde, engellilerimiz bizim canlarımız konuşmalarından bıktım usandım.
Bir engelli olarak bu ülkede artık nefes alamıyorum

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3438.pdf

Birileri engelliyi nasıl engellerim diye gece gündüz mesai yaparken, bir yerlerde hala "engelleri nasıl kaldırırım" diye uğraşan insanlar da var. Teklife cevap verildi mi, verildiyse ne cevap verildi bilinmiyor.

kronik rahatsızlıklardan dolayı engelli olanlar içinde bir çalışma var mı

savior44

matrahının 3 katına kadar arttırılma yetkisinin verilmesiyle ilgili yasa komisyonda onaylanmış galiba. Bu şekilde yasalaşırsa bir ümit çok daha yüksek limitlerde gündeme gelebilir.

osseoboys henüz net bir bilgi yok. ancak görüştüğümüz ve bu konu ile ilgilenen vekilimiz 10-15 gün bekleyin meclise gelecek diyor. taslağın hazır olduğunu söyledi. bakalım bekleyip göreceğiz.

3 Aralık dünya engelliler gününde 750 engelli öğretmen ataması yapılacağı açıklandı!!!!!!

Acaba bu limitin 750 olması ile ilgili bir ışık olabilir mi

kaya46
Umarım değildir ama bu bizim beklediğimiz 750 limit meselesi bu öğretmen meselesi olursa o kötü 😁😅🙈🙈🙈
Zira 750bin tlyi bekleyenlerdenim bende 😇🤷*♂️

ocak ayı ile birlikte kur farkını da hesab akatınca bir çok platformda tüm araçlara %15 ortalama zam gelmesi planlanıyor. 500 olması limitin ki birşeye benzesin.hasta nerdeyse araç da o ilde olmalı ağır cezalar gelmeli.sadece bayramda gördüğü engelli akrabasının üstünden araç alanlar engellenmeli ...büyük cezalar gelsin artık bu sahtekarlığı düşünemesinler bile.

Limit için meclise gelecek görüşülecek diye bir durum yok arkadaşlar. İlgili Tasarı meclisten geçti.

[FONT=sans-serif]Kabul edilen 56. maddede, "6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12'nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yer alan 'bir katına' ibareleri 'üç katına' şeklinde ve (c) bendinde yer alan 'malların' ibaresi 'mallar için farklı matrah grupları oluşturmaya, malların matrah grupları, motor gücü' şeklinde değiştirilmiştir." ifadeleri yer alıyor.

Bu şu demek engelliler için ötv indirimini artık cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecek.

[/FONT]

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt