Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
_JoKeR_
Toplum engellinin vergisiz araç almasına kesinlikle karşı değil,

Asıl toplumda tepki toplayan bu araçları engelsizlerin kullanması...

ÖTV indirimine toplumun antipatik yaklaşmasının en büyük sebebi, bu araçları engellilerin değil engelsiz bireylerin kullanması...

Ahmett1 Ahmet bey her 3 aralıkta aynı söylemi duymaktan bıktık artık. kimsenin umurunda değiliz.

SiyahPelerinliAdam
İŞte tam bu sebepten ötv limiti komple kalkmaz çünkü engellinin üzerinden maybach bile alırlar. Bu sebeple de kalkmamalı bence ancak bu ekonomik krizde böyle saçma fiyatlarla alınacak araç yok.

engintoprak85
Dolar kuru artmadan ben ocak ayında ismini vermeyeceğim çok tercih edilen bir markadan yüzde 20 zam olacağını iki ayrı bayiden öğrencim mesele onların zam yapması değil, mesele iyi yönetilmeyen ülke. Şu an alabileceiğiniz araba yok en boş paket otomatikleri bile vermiyorlar ellerinde olsa bile ekran taktik, cart taktık curt taktık diyip 20 k ekliyorlar. Ben yakında mevcut aracımı satıp ötv hakkımı kullanmadan ticari araç alacağım sanırım.

powerthink

Maybach in s60 dan xc40 dan e 180 den ne farki var birakin alsinlar. Bir yakini ortopedik engelli yakinina maybach alsa ortopedik kendi sürse fenamı olur. Sizi rahatsız eden sınır maybach ise başkasınıda megan pekala rahatsız edebilir. Reisten ümidinizi kestikçe saçma olaylara sarıyorsunuz.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mchi

1. Ben akp li değilim, akp ye hiç oy vermedim mhp ye de vermedim, chp seçmeniyim. Reisçi de değilim, boş konuşuyorsun. Tr de hangi engelli maybach alacak, parayı kazanıyormuş! Bak rap dünyasında dönen bir olay var bu fifty cent felan var ya, onlar müthiş rapçi olduğu için o kadar parayı kazanmadı, uyuşturucu parasını akladığı için o servete sahip oldu. Aynı durum almanyada da var, tüm alman rapçiler bir uyuşturucu karteline çalışıyor, parasını aklıyor. Şimdi neden bunu yazdım. Diyelim ki ötv indiriminde üst limit kaldırıldı diyelim. Bu sefer engelli sektörü oluşur, kodomanın biri bir sürü engelliyi bulur, "al sana 500 k para" senin raporunla maybach alacağız. Böyle on tane engelli bulsa, 10 tane maybach alsa, bunları 5 sene sonra yatırıp satsa milyon dolarlar kazanır. Bence olması gereken şu.

1. Limit 500 k olmalı
2. Kdv yüzde 5 olmalı

2017 yilinda limit 200 bindi ben en full honda civic aldim. Satiş fiyati 101 bindi ben 67.500 aldim. Bugun honda civic 583 bin bayi aç gozluluyle 600 bin bu hesaba gore limit ne olmali

dıdısının dıdısına aracı kullanma hakkını kaldırırlarsa sıkı denetim getirilirse kimse engelliyi suistimal edemez. %90 raporu olanlar özellikle yaşlı ve ihtiyaç sahipleri satıyor bu hakkını maalesef. bunlara dur deyip adam gibi bir limit belirlenmesi şart.ve limit üstü araçları da isteyen vergi farkını ödeyerek almalı. millet yaşlı bakım evlerinde %90 raporlu avına çıkıyor, galericiler hastanede yaşlılara %90 rapor almak için koşturuyor. bir kere engellilik ile yaşlılığa bağlı kronik hastalıkları ayırmaları lazım.

ayrıca açıkladıkları yeni ekonomik modelde sürekli cari fazladan bahsediyorlar. bu şartlar altında limiti arttırıp cari açığa sebebiyet vermek istemeyecekler diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
dıdısının dıdısına araı kullanma hakkını kaldırırlarsa sıkı denetim getirilirse kimse engelliyi suistimal edemez. %90 raporu olanlar özellikle yaşlı ve ihtiyaç sahipleri satıyor bu hakkını maalesef. bunlara dur deyip adam gibi bir limit belirlenmesi şart.ve limit üstü araçları da isteyen vergi farkını ödeyerek almalı. millet yaşlı bakım evlerinde %90 raporlu avına çıkıyor, galericiler hastanede yaşlılara %90 rapor almak için koşturuyor. bir kere engellilik ile yaşlılığa bağlı kronik hastalıkları ayırmaları lazım.

bu galerici tiplilere haydarpaşa numuneden rastladım. ben sırtımda 3 kilo tets pet ct sonuç raporlar taşıyordum onlarda iki kolundan tutmuş engelli taşıyorlardı bir de ben hep kayboluyordum bakıyorum arıyorum soruyorum hastane kocaman buluyorum yeri onlar benden çooook önce gelmiş neden ezbere biliyorlar çünkü hastane planı işleyişini ezbere biliyorlar işin kurdu olmuşlar ve o zaman anladım engelli arkadaş ile de hiç sohbet etmiyorlar bir dolap dönüyor. işte bunlar yüzünden galerici ya da fırsatçı akraba diyeyim artık ne çeşit insan grubu ise bizler kaybettik.ben de katılıyorum emeklilik öncesi engelli sonrası engelli raporu gibi bir ayrım olsa 70 yaş altı üstü gibi ya da yaşlının sadece evlatları kullansın gibi

Taner Bey, kaleminize sağlık. İçimden geçenleri yazmışsınız. Noktasına kadar katılıyorum yazdıklarınıza.

Taner Bey öncelikle şuan bu yazdığım yorumuma tepki göstereceğinizi tahmin ettiğimden ötürü, sizi eleştirmeden evvel aslında sizinle ilgili olumlu bir fikirde olduğumu belirtmek isterim. Gayretlerinizin farkındayız ve de destek vererek arkanızda olduğumuzu da bilmenizi isterim. Lakin bu Yüzde 90 üzeri için gösterdiğiniz performansınızı yalnızca limit sorunu için göstermeliydiniz. Elbette bahsettiğiniz suistimaller var ve devletimizi malesef sömürüyor. Lakin engelliler olarak size, bize düşen; bu suistimallerin ortadan kalkmasına çözüm üretmek veya gecemizi gündüzümüze katıp bu suistimali ortadan nasıl kaldırırız diye kendimizi paralamak değil. Bunu dert edinmeliyiz ama bu bizim açımızdan 1. öncelik olamaz. Çünkü biziz başka bir sorumuz var (Her ne kadar sorunumuzun kaynaklarından birisi de bu suistimaller olsa da) Yanlış anlaşılmasın lütfen. En az sizin kadar suistimale karşıyım. Ama sizin gibi yetkili bazı kişi ve makamlara ulaşabilen birisinin kendi gücünü suistimallerin kaldırılmasına da harcaması, limit problemi için yaptığınız talep gücünü yaymış oluyor. Uzunca bir zamandır sizi takip eden birisi olarak benim gördüğüm bu. Sizler bizler, argüman olarak yalnızca limitteki eksiklikten doğan problemlerimizin çözümü talebinde bulunmalıyız. Emin olun devlet bu suistimallerden haberdar. Ve gündemine aldığı vakit sizin önerilerinizden çok daha etkili olan uygulamaları koyacaktır.

Bu düşüncelerle, naçizane tavsiyem (dikkate alırsınız/almazsınız, bana tepki gösterirsiniz/göstermezsiniz) ilgili yerlerle bu meseleyi gündeme aldığınızda tüm güç ve performansınızı sadece limit sorununu ve bu sorunun doğurduğu mağduriyetlere harcamanız. Suistimal meselesi başka bir başlık ve bunu düşünmesi gereken 1. öncelikli pozisyondakiler biz değiliz (Bu cümlemi okuyanlar yanlış yere çekmesin, elbette bu konuda da söz sırası geldiğinde mağdur olanlar olarak hepimiz aynı şeyi söylüyoruz. Çünkü aynı çizgideyiz)...

3. derece yakın şartının kaldırılması istismarı artırdı, sırf bu geri gelse istismarcılar ellerindeki arabayı satmak için dönmeye başlar. ha gerekirse aynı şehirde ikamet eden ehliyet sahibi 1. derece yakını yoksa 2. derece, o yoksa 3. derece kullanabilsin gibi bir uygulama da getirilebilir ama onun da mağdur edeceği birileri çıkabilir.

metinunal2816 tepki gösterecek bir konuya değinmiyorsunuz neden tepki göstereyim. söylediğinizde maalesef haklısınız ancak benim bu konu üzerinde durma sebebim görüştüğümüz tüm devlet yetkililerinin suistimal çok fazla diyerek limit artışına karşı çıkmalarıdır. suistimal konusu çözülmeden de limit işi çözülmeyecek maalesef. yoksa beni hiç ilgilendirmiyor devletin kurumları denetlesin kim suistimal ediyor kim etmiyor umurumda değil. devlet görevini yapmıyor diye ben mi içime dert edeceğim. benim tek derdim gerçekten bu hakkı kullanıp hakkını teslim etsinler.
aykara sadece 3.derece değil ki. noterden vekalet ile istediği birini de şoför atayıp o kişiye aracı kullandırabiliyor. bence kişiye özel uygulama olmalı. kime ne tür araç lazım kim kullanmalı vb gibi her engelliye ayrı uygulama olmalı. tabi bu da devletimin o güzel kurumlarında rüşvet çarkını arttırır maalesef.

denetleme, kişiye özel uygulama bunlar güzel çözümler ama bir devlet memuru olarak eminim ki şu dönemde hiç bir devlet kurumu bunlara kaynak ve iş gücü ayırmak istemez. tek kolay uygulanabilir yöntem belli bir dereceye kadar akrabalık sınırının geri getirilmesi diye düşünüyorum. aslında tabii ki istismarı bahane olarak kullanıyorlar, çözmek değil amaç. bizim istismarı daha fazla dillendirmek yerine mağduriyetimizi vurgulamamız lazım.

sizce araba fiyatları dolar düştü diye düşer mi araç almak için beklemek mantıklı mı yoksa bırakın düşmeyi daha da zamlanabilirler mi?
Bir de tek tek markaların sitelerine bakmadan 450 bin tl sınırına giren araçların hepsini görebileceğimiz bir site biliyor musunuz?

màntıklı mı sorusu maalesef ülkemiz için şu an anlamsız kalıyor. hedeflenen dolar kurlarına ulaşılırsa düşer, Ocak ve Şubat'ta birer puan faizi düşürürler de dolar 14 e çıkarsa artar, ne olacağını bilmek imkansız.

engelli limitiyle alınabilecek araçlarla ilgili YouTube da videolar oluyor, bu anahtar kelimelerle aratırsanız bulursunuz.

Son bir kaç gündür bazı sitelerde şöyle bir yazı okuyorum. Nedir bu olayın aslı astarı bilen var mı?

Devlet Yüzde 100 ÖTV İndirimi Kararını Açıkladı! 400 Bin TL’lik Araç Tam Yarı Fiyatına..

Araç sahibi olmanın hayalini kuran vatandaşlara, devletten sevindirici haber geldi! Devletin belirlediği grupta yer alan vatandaşların, istedikleri araçları alması için 0 ÖTV indiriminin yapılacağı belirtildi. İşte araçlara ÖTV ödemeyecek olan grup ile ilgili haberin detaylarını sizlerle paylaşıyoruz

Bundan çok kısa bir zaman öncesine kadar sıfır araç almanın hayalini kuran vatandaşlar, son dönemlerde sürekli olarak artışta olan döviz kuru fiyatlarından sonra kendi bütçelerine uygun olan, ikinci el araç bile bulamadıklarından şikâyet etmeye başladı. Yükselen döviz fiyatlarına bir de Özel Tüketim Vergisi oranları eklenince, vatandaşlar araç satın alma hayallerini bir başka bahara ertelemek zorunda kaldı.

Devletin Özel Tüketim Vergisi ile ilgili olarak açıkladığı karar, birçok vatandaşın tekrar araç satın almak ile ilgili hayal kurmasını sağladı. Vatandaşlar bu karar sayesinde 400 bin TL’lik bir aracı 200 bin TL’ye kadar inen fiyatlar ile satın alabilecek!

ÖTV İndiriminden Yararlanacak Grup Belli Oldu!

Araç sahibi olmak isteyen engelli vatandaşlara, devletin desteği bir süredir devam ediyordu. Bu desteğin 2022 yılı itibari ile verilmeye devam edeceği kesinleşti. Buna göre devlet, toplu taşıma araçlarını kullanmakta zorlanan ve çeşitli özel ihtiyaçları olan engelli vatandaşlar, araç satın alımları esnasında Özel Tüketim Vergisinden muaf sayılacak.

Sağlık Raporu Alma Şartı!

Engelli bireylerin, gündelik yaşamlarını rahatlık ile sürdürebilmeleri ve ihtiyaçlarını daha kolay bir şekilde giderebilmeleri için devlet tarafından verilen Özel Tüketim Vergisi kararından faydalanmak isteyen vatandaşların, %40 ve üzeri oranda engelinin bulunduğunu ispat etmesi gerekiyor.

Engelli bireylerin, ilgili sağlık kuruluşlarından engellilik durumları ile ilgili olarak alacak oldukları sağlık raporu, kişilerin istedikleri araçlara ÖTV indiriminin sağlanması açısından zorunlu tutuluyor. Buna göre sağlık raporunda %40 ve %89 oranları arasında engeli olduğu kesinleşen bireyler ÖTV indiriminin bir kısmından yararlanırken, sağlık raporunda engelinin %90 ve üzeri olduğu belirtilen vatandaşlar %100 ÖTV indiriminden yaralanabilecek!

Her Araçta Geçerli Değil!

ÖTV indiriminden yararlanabilen vatandaşların, bu indirimi hangi araçlar üzerinde uygulatabileceği de devletin ÖTV indirimi kararında belirtildi. Karar göre engelli bireylere tanınan ÖTV indirimi hakkı, yalnızca sıfır araç alımlarında geçerli olacak!

tanerbudak
Kısıtlamaların özünde yatan ve engelli indirimini kamuoyu nazarında antipatik göstererek tepki almasına neden olan problemin kaynağı tam da bu zaten...

Engelli muafiyetli araç hakkından araca mecbur olan engelli birey değil çevresindeki engelsiz bireyler yararlanıyor.

Ve bu istismar, ENGELSİZ olan engelli yakınlarından tepki gelecek endişesiyle genellikle dile getirilemiyor.

@metinunal2816

Bakın siz şunu anlamıyorsunuz. Limit gibi bir takım kısıtlamaların ve hatta bazo hakların kaybedilmesinin neredeyse tamamının en büyük nedeninin bu olduğuna inandığımız için Taner bey ya da bazı arkadaşlar istismar konusu üzerinde duruyor.

Bu hakka gerçekten ihtiyacı olan engellinin değil, engelli yakını olan ENGELSİZ bireylerin haktan istifade etmesi şeklinde ki istismarların önüne muğlak mevzuat maddeleri ve uygulamadaki zorluklar sebebiyle çok kolay geçilemiyor. Önüne geçilemedikçe yasa düzenleyiciler hakkı kısıtlayan zorlaştıran tedbirler ile maalesef gerçek hak sahiplerini de mağdur edecek kısıtlamalara sebep olabiliyor.

Gerçek hak sahiplerini, gerek araç alımında gerek aracın kullanımında mağdur etmeyecek uygulanabilir, çözümlere ihtiyaç var...

powerthink sevgili arkadaşım

Ben size akp li vb demedim ki derdimize derman olabilecek tek kisi cumhurbaskani hepimiz ondan umidimizi kestik çoktan. Canınız sıkıldıkça konuya farklı çözümler aramaktasınız oysaki tek çözüm limitin kaldirılmasi ve devletin denetleme ile suistimallerin önüne geçmesi.

Rapçi konusuna gelirsek maybachı sadece rapciler almiyor ticaretle para kazanabilmiş bir çok zengin var ve bunların o tip veya bu tip engelli yakınlari var limit olmasa alcak vercek sana maybachı ne güzel iste.
Not: maybach uç bi örnek sadece

Her engelli ve aileleri fakir ya da orta gelirli olcak diye bir kanun mu var.

Zenginlerse otv odeyip alsinlar diye kısıtlama getircek hakkada sahip değiliz ben şahsen kendimde öyle bir yetki göremiyorum.

Devlet kaldirsin limiti ve o galericinin 10 tane maybach almasina izin vermesin olmasi gereken bu.

1) limit neden 500k olmalı sizin paraniz o kadarina yettiği için mi ?

300k sı olan da limit 300k olmali derse ne yapacaksiniz.

2) keşke kdv hiç almasa işimize gelir.

Son olarak el bebek gül bebek yetiştirilmiş arkadaşla polemiğe girmek istemiyorum
Zira %90 engelliler için getirilmiş bu kanuna sonradan katılmıs ama sirf daha az oranda araç alınıyor diye hakkı kendisinin görecek kadar bencil malesef.

Bozuk plak gibi engelli yakını faydalanıyor o yüzden biz faydalanamıyoruz diyor.

Malesef hükümet görevini düzgün yapmıyor. Bizlerde burada birbirimizin hakkına göz koyarak kendi aramızda didişiyoruz.

Hep kendi açımızdan bakıyor. Bizim işimize nasıl geliyorsa öyle yorumlar yapıyoruz.

Sanırım biz bu şekilde yönetilmeyi malesef hakediyoruz.

CHP milletvekili önerdiği için mantıklı , adil , gerekli , mecburi , zaruri ve ihtiyaç olmasına rağmen reddedilecektir.Biz almaktan vazgeçtik boşa 1 ay uğraş verdim bu halde üstüne bir süreli olan rapora . tüm engelli yoldaşlarıma sabır diliyorum , araç nedeni ile eve hapis olan ya da akrabaalrından eş dosttan ihtiyaç halinde araba yardımı rica eden kişilere üzülüyorum .bacak tam boy atelli iken hiçbir yere sığdıramadım kendimi , tek bacak sağlamken kollar sağlamken . sandalye olsa evden çıkamazdım.diyorlar ki evden çıkma insanlara...o sandalye nereye sığacak kişinin yakını nereye oturacak ....ben geleceğimize dair ümitli değilim ...kendi vatandaşına yetişemeyen devlet gitsin 1 milyon suriyeliye daha vatandaşlık versin oy derdine ancak bizden alamayacak

Bakın siz şunu anlamıyorsunuz. Limit gibi bir takım kısıtlamaların ve hatta bazo hakların kaybedilmesinin neredeyse tamamının en büyük nedeninin bu olduğuna inandığımız için Taner bey ya da bazı arkadaşlar istismar konusu üzerinde duruyor.

Bu %100 yanlış. Niyeti kötü amaçlı kullanımı ortadan kaldırmak olan kişi ve kurumlar bunu çok çok çok kolayca yapabilir. Bizim TOHAD olarak verdiğimiz önerilerde bunu %95'e kadar önleme yöntemleri yer aldı. Niyeti olan bunu yapardı. Niyet bu değil. Burada kurumdakilerin bahanesi "istismar", ama gerçekte motivasyonları "biz o arabalara binemiyoruz ulan" düşüncesi. Ve engelli camiasından kimilerinin "afdamlar haklı abi" söylemi de bu siyasi ve bürokratik tayfaya nefes oluyor. Bütün bunların birinci sorumlusu sizler, ikinci sorumlusu da iyi arabayı engelliye layık görmeyen siyasiler ve bürokratlar.

OturanBoğa

çok nokta bir tespit ve bunu bilmediklerini düşünmüyorum tamamıyla niyet ve olay bakış acıları farklı..

gerçekte motivasyonları "biz o arabalara binemiyoruz ulan" düşüncesi.

Buna kesinlikle katılmıyorum. Bu düşünce de olanlar şüphesiz vardır ancak söz konusu hakkın kullanımına ilişkin oluşan asıl antipati ENGELSİZ bireylerin bu haktan istifa ediyor olması. Genel olarak engelsizler engellilere bu hakkın tanınmasından rahatsız değiller aksine kendileri gibi engelsizlerin bu hakkı istismar etmesini adil bulmuyorlar.

cimere bende başvurdum kanun çıkarılması gerekiyormuş dendi ne alakaysa !
sanki kanun çıkarmak zor bir işmiş gibi neyse ben araç araştırıyorum alacağım ama ne araç var nede istediğimiz arabayı alabiliyoruz.
bu iktidarın her konuda olduğu gibi engelliler konusun dada sınıfta kaldı ilk seçimde diskalifiye etmek şart oldu.
kendi adamlarının vergi borçlarını torba yasalarla silen bu ucube iktidar engelliye gelince olmadık bahaneler ileri sürdüler bakan kendi açıkladığı halde söylemde maalesef kaldı. biz engellilerde seçimde oy vermeyeceğiz bu böyle bilinsin.

OturanBoğa
Kanaatim o ki;
Satılan ötv muafiyetli araçların kahır ekseriyeti engelli yakınlarının kullandığı araçlar. Böyle bir düzenleme ile her ne kadar hakkın asıl sahibi engelliler memnun kalıp bir çok kısıtlamadan kurtulacak olsalar da, düzenlemeden rahatsız olacak, hakları elinden alınan, engelsiz yararlanıcılar ezici çoğunlukta. Ve bu grubun tepkisini almayı siyaseten kimse üstlenmek istemiyor diye düşünüyorum. Zira böyle bir düzenleme yapan siyasi irade hangisi olursa olsun, araçları bizzat kendi hizmetinde kullanan ENGELSİZ engelli yakınları, seslerini yükselterek haklarının gaspedildiği şeklinde ses çıkaracaklar ve bu ses limit mağduriyetinden çok daha yüksek olacak. Hiçbir siyasi böyle bir işe girmek istemiyor. Engelsiz olanların elinden bu hakkı tamamen almak yerine genel bir kısıtlamaya gitmeyi tercih ederek nispeten büyük gürültü çıkmasından kaçınmış oluyorlar. Bu tabi ki benim kişisel kanaatim.

Bir diğeri ise gerçekten istismarı tamamen engellerken gerçek hak sahiplerini mağdur etmeyecek, uygulanabilir bir mevzuat modeli oluşmuş değil. Evet bende öneriler sundum ancak benimki de dahil çok başarılı, işte bu denen uygulanabilir kusursuz bir öneriye henüz rastlamadım. Tabi ki Kusursuz olmasa da yürürlükteki mevzuattan çok daha iyi öneriler yok değil...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt