Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
nickneymi

Demekki 10 kat daha fazla %90 üzeri engelli veya ileri derece yaşlı var. Yarın bir gün Allah göstermesin belki sende o hale geleceksin. Üstelik devlet onlara hayrına mı araba veriyor. Yüzde bilmem kaç milyonluk vergiyi almıyor sadece.

Sana kalsa ak partiden önce sen kaldıracaksın %90 olanların araç alma hakkını

Kendim bizzat tanıdığım, bildiğim etrafımda 8-10 tane %90 engelli olanlar var. Bunların 3-4 tanesi hakları olmasına rağmen araç bile almadılar. Ortopedik engelli ise bir iki kişi biliyorum. Ülkemizdeki genel durumlarda bunlara benzer. Bu insanlar hepimizin akrabası, yakını, tanıdığı. Devlete düşen ise bu insanların önüne engel koymak değil, onlara kolaylıklar tanımaktır.

Konuyu yanlış anlayan %90 raporu olan arkadaşlar ve yakınları var, engelli yararına kullanılacaksa kimse%90 raporluların araç almasına karşı değil.

Sorun yüzde 90 raporu alıp , araca engelli yakınını bile bindirmeyen, engelliyle farklı şehirlerde oturan. aracı kendi çıkarları uğruna kullanan çakallardan kaynaklanıyor.

Benim bildiğim bir olay var, yüzde 90 raporu olan arkadaş 800 km ötedeki dayısına ÖTV indirimiyle Passat aldırdı. Araç 5 yıl 800 km engelliden ötedeydi. 5 yıl süresi doldu Belki şimdi 2. Aracı aldırdı. Bu başlığı böyle çakallar sizden bizden daha çok takip ediyorlar. Onlar eylem yapsın, o çakallar yüzünden engellilerin hakları kısıtlandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun, 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) bentlerine göre, engellilik oranı %90 veya üzerinde olan malûl veya engelliler ile bizzat kullanmak üzere taşıtta hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl veya engellilerce, 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobili, arazi taşıtı, SUV, steyşın vagon vb. taşıtlardan motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer tüm vergiler dâhil bedeli, 200.000 TL'yi aşmayanların ilk iktisabının vergiden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.
Mezkûr maddenin son fıkrasında ise söz konusu tutarın, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı ve Cumhurbaşkanının bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkili olduğu hükümleri yer almaktadır.
Buna göre, söz konusu tutar, 1/1/2022 tarihinden itibaren 450.500 TL olarak uygulanmaktadır.
Öte yandan, başvurunuzda yer alan öneriniz, ileride yapılacak mevzuat çalışmalarında değerlendirilmek üzere Başkanlığımız kayıtlarına alınmıştır.
Ayrıca, malul veya engellilerce, motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşmamak kaydıyla, 87.04 tarife pozisyonunda yer alan van, panelvan, kamyonet vb eşya taşımaya mahsus taşıtlarla, Kanunun (7/2-b) maddesi kapsamında, engellilik oranı %90’ın üzerinde olan malul veya engellilerce, tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptırılan, motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşmamak kaydıyla, 87.03 tarife pozisyonunda sınıflandırılan panelvan, kombi gibi hem yük hem yolcu taşımacılığında kullanılan çok amaçlı taşıtlar ile sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olan taşıtların, herhangi bir bedelle sınırlı olmaksızın, istisna kapsamında ilk iktisabı mümkündür.
Bilgilerinize sunulur.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI > ÖTV II MÜDÜRLÜĞÜ (II-III-IV SAYILI LİSTE) (2)

KOPYALA YAPIŞTIR YAPMAYA DEVAM EDİYORLAR!!

Sorunun gerçek istismarcılar olduğunu biliyoruz, sıkıntı şu ki önerilenlerin hemen hepsi gerçek hak sahiplerinin de hakkını kullanmasını engelleyecek abartılı şeyler, asıl anlaşılamayan bu. Çoğunluk ne yazık ki kendine dokunmayan her kısıtlamaya bayılıyor, bu bizim halk olarak sorunumuz. Topluca hakkımızı aramak yerine bizi ezenler beni değil yandakini ezsin diyoruz.

Bedri6868

ak parti ak parti deyip duruyorsun ak
partin kaldirmis iste ben onlardan once nasil kaldirayim, zaten kaldirmis. hem ak partini cok seviyorsan yasasinin seni
kapsamasina niye karsisin ki? bari sevenleri kapsasa
sadece yasalari :)

simdi surekli yok suistimale karsiyiz falan yazip lafin dolandiripmasindan ben sikildim kimsenin aklina engelli arabasi deyince yaslilari hastaneye ailece ziyarete gidilen araç anlasilmiyor. amac bu yastaki kisilerin hastane olayi ise bunu da en basit arac da karsilar.

sokaktaki birine de engelli araci desen surulmesi icin tertibat gereksinimi olan kisilerin surdugu arac anlasilir. yasada verilen hak sayesinde hastalik durumlarindan binlerce diger araclarla tamamen ayni arac cikti. bu kesfedilince, duyulunca daha da fazla cikti. sonra hak kisitlari ayni olmamasina karsin hepsi birden kisitlandi.

yani simdi olayin demogojik yonlerini gecelim, yarin herkes ole olabilir falan. velev ki %85 lik hasta olduk ne olacak arabasiz kalmamiz o zaman normal mi? %85 lik hastanin hastane gitme ihtiyaci yok mu?

ben isin matematigini soyluyorum, bu kadar cok vergisiz arac cikarttirilmaz. arada olan tertibatlilara oldu. sokakta da gitsen sorsan yasa detayini bilmeyen yuz kisiden yuzu engelli arabasi deyince ya tertibatli ya da minibussu araclari anlar. ticariler ni gumruk kodu olanlar limitten zaten mustesna, ama yuz aractan doksanbesi kimsenin engelli araci seklinde gormedigi normal araclar olarak satildigi icin tertibatli da yasaklandi.

simdi bisey atiyorum yuzde 10 u ole satilir ya bu mu goze batti denir de yani nerdeyse tamami ole satildigi icin olan tertibatliya olmus hala burda bile demagojiyle savunuluyor. bi de surekli kisit falan, ee sen yaslinla ayni sehirdesin diye hastanin mercedesle hastaneye gitmesi gerektir ama otekinin oglu diyelim istanbulda calisiyor o ogluna egea bile alamasin suistimal engellendi olacak ole mi? bence hic de olmayacak.

burda herkes kendi bulundugu yerden bakip du kisitlansin bu kisitlansin diyor, ben isin matematigini soluyorum matematik
olarak bu devirde bu kadar otvsiz arac mumkun degil. burada bu yuzden olan tertibatlilara olmus. elbette bu sitede yuzde doksan olup cok ihtiyaci olanlar da vardir, yakinlar vb de vardir. ama genel durum bisey
bu kadar satiliyirsa artik
istisnai bir hal olmaktan cikmistir, kisitlanir. yuzde doksan yuzunden tertibatli da goze batmistir.

nickneymi

Arkadaşım senin elinden gelse, ortopedik araç satışlarının %99 u benim dışımdaki kişiler tarafından yapılıyor deyip onlarında hakkını kısıtlarmışsın gibi geldi :)

GreatFaith

teribatli arac hic satilmamasina ragmen bisuru ek kisiti olmasina ragmen %90 cok satiliyor diye limitlenmesi normal ama tertibatlinin limiti acilsin desek hii nasi %90 la ayrisir bu ayrimcilik :) sizi gidi %90 cilar sizi :)

tanerbudak

vekil degil mi milletten yetki almadi mi? versin kanun teklifini,

bakalim akp chp nin limitsiz olsun, hadi o limitsiz olsunu da gecelim limit 1 milyon olsun teklifini ellerini kaldirip red edecek mi?

otomatik olarak el kaldırıp sırf CHP önerdi diye reddederler...yolsuzluklar araştırılsın denildiğinde red veriyorlar ormanlar yanıyor nedne yangın uçağımız yok reddedildi, doktorlar gitmesin maaşlar düzeltilsin denildi red , onca şey var ki yzasam ne oluyor.....türkiye çok zengin aslında ama hırsız çok...vergilerimizle bir türlü doyuramadık aç gözlerini ...ötv hiç alınmamalı herkesten bu bir soygun düzeni.boğaziçi köprüsü aslında 10 -20 sene birşey ücretli olup sonra bedava olacaktı ama tatlı geldi para ücretsize döndrümediler şu an şekildne şekile girdi hem gidiş hem dönüş kesiliyor.insanlar radar sistemi kurulurken nedne iki taraf taktınız derken inkar edip durdular ha ha aha hepimiz salağız ya....soygun düzeni mis gibi ye ye ye ye ye ...yandaş müteaahitleri doyuralım bir işi 10 katına yapıp ......ötv ötv başımızn gözümün sadakası ya ....

Çok vergi alınması ile ünlü İngiltere'de burada 800 bin küsur TL olan Honda HR V 27 bin pound civarı, asgari ücret 1700 pound, yeni üniversite mezunu 2500 pound civarı ile işe başlıyabiliyor.

Biz de burada hala niye onlar da ÖTV 'siz alıyor diyoruz. 10 yıl sonra belki tamamen kalkacak, kalkması gereken bir vergi ÖTV.

BEnce hiç birşey cıkmayacak çıksa bıle 1 sene sonra yine aynı duruma duşecek enflasyondan dolayı . AKP bu yasayı cıkarırken ne dedi ? 1,6 motor sınırlamasını kaldırdık (sanki bir bok yapmış gibi) bundan sonra motor sınır hacmi yok . ANcak koyduğu limite bana 2,0motor alınacak bır arac gosterın . Kendi getırdıgı yasa ya uyan araç yok şu anda . O yuzden ses getırmek istenıyor ise miting düzenlemek basın açıklaması yapmak ancak öyle ses getirir . Limitin toptan kaldırılması motor hacmının yine 1,6 ile sınırlandırılması hepimizin işine yarar . Eğer ki ses getirecek bir basın açıklaması yapılmaz ise elimizdeki hakları da kaybedıcez . Bakan dan millet vekılınden medet ummayalım kendi işimizi kendımız çözelim .

nickneymi

Kardeşim sen ne içiyorsun anlamıyorumki. 100 mesajdır ortopedikte de limit olmasın diyoruz ama sen anlamamakta inat ediyorsun. Senin yazdığın mesajların tamamamında dönüp dolaşıp aynı şeyi söylüyorsun. %90 olmasa ben ortopedik olarak istediğim aracı alacağım diyorsun. Ak partidekiler bu kadar beyinsiz mi. Senin düşündüğün gibi %90 engelli ve yakınları ‘vatan haini’ olsa küçük bir düzenleme ile onların araç alımını komple yasaklayıp senin ortopedinin önünü açarlar. Sende gidip Mercedes’ine, BMW ne binersin rahat rahat. Sana göre %90 sadece egea yı hak ediyor. Ama sen en lüksüne, en iyisine binebilirsin. Sana birdaha asla cevap vermeyeceğim. Allahtan senin gibiler üç beş kişi sadece. %90 a layık gördüğün egea dönüp dolaşıp seni bulmaz umarım.

nickneymi

Hocam halen dahada çıkıp yorum yapabiliyorsunuz ya vallahide billahi Helal olsun. Bu kadar pişkinlikte inan edin görmedim. Resmen ülke kavruluyor trajik bir hale girmiş. Çıkıp insanlara laf sokuyorsunuz. Allah aşkına biraz utanın utanın ya.

%90 gene kudurmuş. pişkin sensin ki yorum yapıyorsun. utanma ahlak da ypkmdediğimize bir laf diyemezler anca boş laf ebeliği

nickneymi
Bana tertibatlı araç alanın nasıl alabildiğini söyler misin? Madem alınması imkansız diyorsun alan nasıl alıyor?

Arkadaşlar engellilik durumunu araç alımında ortopedik - %90 olarak kafanızda neden 2 ayrı kutba bölüp her 2 durum için ayrı ayrı düzenleme yapılmasını istiyorsunuz ? Yasa koyucu bunun önlem ve kapsamını belirleyip ihtiyaç sahiplerinin nasıl araç alacağının çerçevesini belirler. Tertibatlı araç kullanan kişinin de %90 rapora sahip olup üstüne araç alınacak kişinin de dilediği/istediği araca binme hakkı var. Bir grubu kısıtlayıp diğerine serbest bir durum oluşturmak insan haklarına aykırı bir durum. Siz çevrenizde kötüye kullanım örneklerini görüp bir tarafı öcü ilan etme uğraşındasınız. O bunu alsın bunu almasın şeklinde yazılar görüyorum çok enteresan bir durumun içindesiniz. Birlik olunması gereken bir durum karşısında birbirinizin hakkını korumaktan ziyade sadece kendinizin yararına olacak düzenlemelerin çıkmasını istiyorsunuz.

o zaman %89 raporu alanın insan hakkı yok mu ?

%90 arac yuzunden tertibatlılar da engellenmiş, edepleriyle susacaaklarına hala laf etme derdindeler.

%89 raporlunun yakını egea ile hastaneye giderse sorun yok %90 olunca feryat figan işe bak ya

Sen bugün %90 engelli düz vites Egea kullansın işini görür dersen yarın da biri çıkar tek elinde sakatlık olan toplu taşıma kullanabilir ne gerek var arabaya der.

Böyle böyle kaybediyoruz haklarımızı, hala anlayamadınız.

osseoboys

iyi o zaman limit düştü diye ağlama
yahu bu milleti anlamak zor
volvo limit ilk çıktığında araba getirmişti mecburen sunroofu iptal etmiş herkes şikayet ediyordu dedim yatın kalkın volvoya tesekkur edin sipairisi iptal etmek yerine sizin için çözüm üretmiş diye. bana sövüolardı yok engelliyi sunroofa layık görmüyor musun falan diye
şimdi de işin matematiğini söylüyorum, bi saldıran hakaret eden güruh türedi. satılan her 4-5 arabanın birinin ötvsiz olmasına izin vermezler. bu MATEMATİK!

nickneymi

Terbiyesizlik yapmayın. Burada herkes kibarca düşüncesini dile getiriyor. Ağlama, kudurun bilmem ne gibi cümleleri eksik etmiyorsun. Asıl senin gibi tuhaf kafalıyı anlamak zor. Daha neyi anlayacağız? Engelli araba hakkımız mındar oldu gitti.

Terbiyesizlik yapmayın. Burada herkes kibarca düşüncesini dile getiriyor. Ağlama, kudurun bilmem ne gibi cümleleri eksik etmiyorsun. Asıl senin gibi tuhaf kafalıyı anlamak zor. Daha neyi anlayacağız? Engelli araba hakkımız mındar oldu gitti.

edepsizlik terbiyesizlik sen yapma, yok pişkinlikmiş vs vs

ben pişkini sana söyleyeyim, %89 un yıllarca 0 hakkı varken egea bile alamazken sıkıntı yok, 90 un hakkı tertibatlıdan ayrışırsa insan hakkı suçu diyenler

%90 aşırı satıldığı için tetibatlı yasaklanınca bişey demiyorken eskaza olmayacak bir tertibatşı hak artışı dedikodusuna laf edenler

%90 bisürü açıdan ek kolaylıklara sahipken durumu eşit görüp, ama eskaza tertibatlıya %90 yüzünden uğradığı hak kaybına konu hakları iade edilecek olsa ama eşitlik diyenler

nickneymi

Bizim yüzümüzden uğradığın hak kaybını söyleyebilir misin? Ayrıca %89 un almasına burada kimse birşey demiyor %90 lara ayrımcılık yapan sensin. Burada %90 lı engelli de %89 engelli değil mi argümanıyla gelip, sonra tertibatlının engelli olup %90 lının engelli olmadığını söylüyorsun... Topla kendini düzgün argüman kur

GreatFaith
benim argümanlar düzgün, nerde %90 engelli değil diyen cümle?
böyle eğip bükmene gerek yok, valla lafı bile anlamayanların, buraya gelip %90 yakınlarının sürekli yazılarından falan kusucam.
kardeşim ben matematik diyorum, arada olan azıcık satılan tertibatlı araca oldu hala gelip 90 da 90 diyorsunuz yeter. çatlasanız da patlasanız da dpksana artık limitsiz olmaz, tertibatlı da arada haybeye güme gitti onun limitsiz olması ihtimali de yuzbinde bir

nickneymi

Argümanın şurada saçma, %90 engelli ötv siz araç alıyorken %89 almıyorken sıkıntı yok muydu diyorsun bunu söylerken tertibatlı ötvsiz alsın %90 lı almasın diyorsun. Burada %89 veya daha da altının almaması gerektiğini savunan tek bir kişi yok, ama sen???? Sen %90 ların bu hakka sahip olmaması gerektiğini savunuyorsun bu da ayrımcılık oluyor. Onu bunu geçtim %89 un alamamasının bizim hakkımızın kısıtlanmasıyla ne alakası var? Onlar almıyor o zaman siz de almayın diyorsun ( e bi zahmet sende alma o zaman ). Ayrıca, arada olan azıcık satılan tertibatlı araca oldu diyorsun? Sana olan bize de oluyor sen bunun farkında mısın? İnanılmaz bencil bir insansın, buraya %70 engelliler de ötv muafiyetinden yararlanıcak denilse ve biz buna karşı çıksak aynen senin yaptığını yapmış oluruz. Tertibatlı araç alımının sorunu da ayrımcılıkla çözülecek bir şey değil, zaten sizin 2 sıkıntınız var, biri ötv limitinde araç bulamamak ( bu herkesin problemi), ikincisi tertibat yaptırmak zorunda olmak ( sadece sizin limitiniz yükselince bu sorun nasıl çözülecek einstein bunu açıkla, tertibat sgk tarafından falan karşılanırsa ancak çözülür).

nickneymi

Simdi güzel kardeşim ya bilmeyerek ya da kötü niyetle inanmak istemediğin bir şey var bilale anlatır gibi anlatacağım lütfen dikkatle dinle.

Sen diyorsun ki 2 sınıf var, ortopedikler ve %90 lar.

90liklar zibilyon tane araç aldığı için ortopediklerin hakkı kısıtlandı. O yüzden 90liklar dursun hissedilmicek olan ortopediklerin limiti kalksın. Bu limitin kalkma ihtimali konuşulduğunda da şikayet etmeyin. Ben şahsım adına sevinirim ama adil olmadiginida söylerim. Gelelim nedenine.

Aslında 2 sınıf yok 3 sınıf var. Bak 3 sınıf.

1) Biri mağdur ortopedikler hemfikiriz.

2) İkincisi dolandırıcı olmayan mağdur %90 liklar. Ben şahsen henüz hiç ÖTV siz araba almadım.
Ki burası inkar ettiğin nokta.

3) Üçüncüsü detaylarını sende biliyorsun dolandırıcı, kötü niyetli, 3 kağıtçı %90 liklar.
Burda da hem fikiriz.

Şimdi sen dolandırıcı %90liklarin yüzünden limitlendirilmissin de bizde limitlendirilmisiz.

Biz de kötü niyetli olsak senin gibi ya da doğuştan bencil, bizden de sana bir sürü argüman türerdi.

Yahu %90 nere %40 nere ufacık oranıyla oturup dua etcegine bize laf söylüyor (senin yaptigin aynen bu)
Sonradan bi hak tanınmış önümüze geçmeye çalışıyor. Vb. Vb.

Bizde böyle şeyler söylüyor olsaydık saçmalamış olurduk değil mi. Peki sen neden saçmalamakta ısrar ediyorsun.

Ayrıca sinirlerine hakim olamayıp hakaret ediyorsun güzel kardeşim.
Sen kimsin ki işimiz gücümüz yok sana duygu sömürüsü yapacağız.
Git bi aynaya bak ben kimimde tanımadığım bütün bu insanları aynı kefeye koyup hakeret edebiliyorum diye kendini sorgula.

3 kuruş aklınla bize ettiğin hakaretler yeter.

Şahsen ben insan olduğum için, yanlış düşünüyorsun bak biz de böyle dertler yasiyoruz diye örnekleriyle anlatıyorum. Anlarsın belki diye.

Ama sen bencillik duvarını yıkmaya yeltenmiyorsun bile.

Ek not hali hazırda milyonluk BMW ye biniyorum ister inan ister inanma hiç biriniz kadar umrumda değil bu ÖTV olayı.

Bi imkan taninmis işime gelirse kullanır eşime bir araba alırım hayat standardımızı yükseltirim gelmezse 1-2 sene daha bekler gider ÖTV sini öder alırım.

Ama buna gerçekten ihtiyacı olan listenin 2 numarasında bir sürü aile var. En az senin kadar mağdurlar.

Al sana matematik.

O %89 vb dediğin muhabbetlern hepsinde seninle hem fikirim. Sen ne kadar ses cikardiysan bugüne kadar aynı oranda altına imzamı atıyorum.

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

GreatFaith
yine ucuz bir saptırma.

mevcut hali aşırı araç satıldığı için geldi, satılan aşırı araç ne ? %90

bari tertibatlı için kalksın çünkü çok satılma problemi tertibatlıda yok.

hadi ordan bencil mencil terbiyesizlik yapma, bugüne kadar kendin alırken aa %70 alamıyor bu haksızlık mı yazdın? şimdi neymiş ben o da alsın bu da alsın diyorum. ne güzel iş, bi sen mi uyanıksın? o zaman ben de ötv saçma bir vergi %0 raporlu da ötvsiz alsın diyorum var mı ötesi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt