Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Eshat] Menfaatlerin başladığı yerde dostluklar biter...

Herşeyden evvel çok teşekkür ederim Ahmet abi...

Senin gibi çok değerli bir insanın yazdığım yazılara böylesine içten ve güzel bir yorum yapması beni onure etti... Aslında güzellikler yazılarda değil onu okuyan güzel gören gözlerdedir. Çünkü bir şeyin değerli olabilmesi, değerli olan kişilerin verdiği değerle önem kazanır.

Bir yaprak dökümünü yaşıyorum sonbaharda değilim. Dökülen yapraklar içimde birer birer koper benim, içimden dökülen yaşlar kimin umurunda kimin? Bir deniz sahilinde olmak isterim, Dertlerle, kederlerle ve kendimle başbaşa hiç olmadığı bir yerde kimsenin...

Hayat acımasızdır. Zaten banada acısın istemem... Bana dost olmayan bir insana ben zaten içimi dökemem... İçimde çağlayan duygularıma dur diyemem...

Mısralar

Duygularımı anlatır şiirlerin sesi,
Mısralarda bulurum hep kendimi,
Onunla anlatırım kederimi sevgimi,
Dökerim içimi, anlatırım her şeyimi.

Mutluluk kaynağımdır mısralar,
Işık olur hayatımı aydınlatırlar,
Samimi, içten dostluğu yaşatırlar,
Ruhuma hitap eden güzel satırlar,
Anlamlıdır hep hayatımda mısralar.

Eshat

Sevgi Dolu Mısralar…

Mısralarda arar dururum kendimi,
Mısralarda bulurum ben benliğimi,
Mısraların hayata anlam verdiğini,
Mısralar anlatır bana kendi kendimi,

Bazen bir sevgi olur yüreğime dolar,
Bazen bir gül olur yüzümde güller açar,
Bazen mutluluk olur ansızım karşıma çıkar,
Her zaman vefalıdır sevgi dolu mısralar…

Eshat

Yine ufuklara dalan gözlerle bakıyorum uzaklara, ne varda bakıyorsun diye sorma bana, cevabım çok nettir anlasana… Bir yaşamın hikâyesini anlatır sevgim, bir var oluşun, bir doğuşun güzelliğini yaşar kalbim, içimde bitmek tükenmek bilmeyen sevgin, bakıyorum uzaklara derin derin…
Sen varsan gerisi teferruattır, seni yaşamak bir ayrıcalıktır, şunu bil ve şunu unutma ki; olmaz denilen bir gün olacaktır. Sen varken her şeyi unutuyorsam, kendimi bambaşka hayallere bırakıyorsam, hayal değil de gerçekleri arıyorsam, anlamlı olan sevgiye birde sen anlam katıyorsan, sevgi için bütün her şeye katlanıyorsam, işte bütün bunlar senin içindir, sevgimiz içindir…
Kimin ne dediği değil benim hissettiklerim beni sana götürür, sevgini içimde hissettirir, öyle bir sevgiyi yaşatır ki; öyle bir sevgiyi anlatır ki; beni bana bile bırakmaz, inan ki; bu sevgimi ne kelimeler ne de sözler anlatmaz…

Ulaşılmazdın

Bir temmuz akşamındayım,
Senin yokluğunla başbaşayım,
Yokluğunun bir hazanı anlattığını,
Varlığının mutlulukları yaşattığını,
Güzelliklerin seninle başladığını,
Sende yaşadım sende gördüm…
Bazen bir hasret çiçeği oldun hayatta,
Bazen bir gül gibi soldun umutta,
Bazen bir ulaşılmazdın uzakta…

Eshat

Değer mi?

Anlıyorum sen hiç anlamasan da beni,
Bir çağlayan olmuş akan sessiz sevgimi,
Özleminle yanarak viran olmuş kalbimi,
Yakıp yıktığına söylesene hiç değer mi?

O güzel gözlerindeki eşsiz güzelliğinle,
Hiç kimsede olmayan yegâne özelliğinle,
Sana sesleniyorum açık yürekliliğimle,
Seni seviyorum sevdiğim bütün kalbimle.

Eshat

Sevgiyle Yaşamak

Başarının sırrı sendedir sende bunu bil,
Sen kendini iyi tanı; hiçbir şey zor değil,
Hayata sımsıkı bağlan, her zaman güzeldir,
Güzel olanı güzelleştirmek kendi elindedir.

Zor da olsa başarmak için azimle çalışmalı,
Hayatın her anı mutluluk tadında yaşanmalı,
Zorluklar üstüne de gelse; bunlar aşılmalı,
Bu hayat bizimdir en güzel şekilde yaşanmalı.

Bir tatlı sözden, bir tebessümden başlanmalı,
Mutluluklar gerçek mutluluk gibi yaşanmalı,
Sevgi dolu yürekler her zaman sevgiyle taşmalı,
Bir ömür sevgiyle yaşamalı, sevgiyle yaşlanmalı.

Eshat

Eğitimin Zamanında Alınmasının Önemi

Eğitim; insanların kendilerini bilgi, beceri, verimlilik ve gelişimleri için atmış oldukları ilk adımlardan birsi olarak nitelendirilebilir. Hayatımızın her anında, yaşamımızın her alanında gereklilik arz eden, hayatımızın çeşitli dönemlerinde önemli tecrübeler kazanmamızı sağlayan ve yaşamımızı kolaylaştırmak için gerekli olan önemli bir gereksinimdir.

Eğitim konusu engelli engelsiz değil, bütün insanların önemli sorunlarından birisidir. Bu sorun herkes tarafından benimsenerek çözüme kavuşturulmalıdır. İnsanların huzurlu bir yaşam yaşayabilmeleri için eğitimin gerekliliğinin yanında, güzel ve yararlı bir eğitim almaları da gerekmektedir. Fakat şu da bir gerçektir, engeli insanların eğitim konusunda çok daha geri planda bırakıldığı ve eğitim haklarının daha kısıtlı olanaklarla verildiği de bilinmektedir. Oysa gelişmiş toplumlarda engelli olsun olmasın bütün bireylere gerekli eğitim olanakları sağlanarak, toplum bir bütün olarak düşünülmektedir. Bizim toplumumuzun da bu bütünlüğü sağlamak yönünde önemli çabalarının olduğunu görsek de bu konuda biraz daha gayretli olmanın gerekliliği görülmektedir.

İnsanların almış oldukları eğitimler yaşamış oldukları zaman diliminde ve gelecekteki yaşamlarında önemli kazanımlar sağladığı herkes tarafından bilinen önemli bir gerçektir. Bu gerçek doğrultusunda düşünüldüğü zaman eğitimin insan hayatındaki gerekliliği açık ve net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Eğitimin insan yaşamının her devresinde olması, bir zincirin halkaları gibi düşünülebilir. Bu zincirin halkalarından birindeki eksikliğin telafisi insanın hayatında çok büyük kayıplara ve zorluklar yaşamasına neden olabilmektedir. İşte burada insanın eğitim zamanlaması çok önemlidir. İnsanların yaşamlarının şekilleneceği dönemlerde gerekli eğitimi alması yaşam kalitesini çok etkileyecek önemli etkenlerdendir.

Günümüzde eğitimin geçmişe oranla gözle görülebilir bir oranda artsa da bunu yeterli görmek şu anda mümkün değildir. Çünkü eğitimin ve bilginin insan hayatında sınırı yoktur. İnsan hayatı sürdüğü müddetçe bunları geliştirerek insanın hayat standardını yükseltmesi hem kendisi için, hem de gelecek yeni nesli için ehemmiyet arz etmektedir. Eğitimsiz bir toplumun yeni nesle vereceği çokta fazla bir şey olmadığı bir gerçektir.

Eğitimli bir toplum olmakla, yaşam standartlarımızın yükselmesi birbirleriyle orantılı olarak yükselmektedir. İnsanın zamanında almadığı eğitimi ilerleyen yaşlarda kısmen de olsa gidermeye çalışması gerekmektedir. Bu bağlamda devletimizin de, insanlarımızın eğitimine gerekli teşvikleri sağlayarak, insanlarımıza eğitim haklarını sınırlama olmaksızın verilmelidir. Bunun için devletimizin yanında, toplumdaki her bireyinde kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek, geleceğimiz ve insanlarımız için çok önemli olan bir sorunun büyümeden önlenmesi çok daha kolay olacaktır.

Bir toplumun eğitim seviyesi ve kültür seviyesi o toplumda yaşayan insanların saygınlığını artırmanın yanında, yaşamış oldukları toplumun her zaman güçlü olması için önemli adımlardan bir tanesidir. Bu kadar mühim olan bir konu içinde önemli altyapılar oluşturarak gerekli maddi imkânlar sağlanmalıdır. Eğitim için harcanan her bir kuruşun çok büyük meblağlar olarak tekrar bizlere döneceği muhakkaktır.

Eğitim konusunda insanların hiçbir ayrım yapılmadan, her insanın eğitim hakkının olduğu düşünülerek yapılmalıdır. Eğitimde kadın, erkek, engelli, engelsiz, yaşlı, genç gibi ayrımları ben çok basit ayrımcılık olarak düşünüyorum. Sebep ne olursa olsun, bu tür ayrımcılığın yapılması, hatta söz konusu haline bile getirilmesi cehaletin ve eğitimsizliğin en açık halidir. İşte bu tür ayrımcılıklarında olmaması için eğitim eğitim eğitim…

Toplumumuzda yaşamış olduğumuz birçok olayın sebebi maalesef eğitim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Eğitim sorununun çözülmesiyle birçok konularda, birçok sorunun kendiliğinden çözüleceğini düşünüyorum. İnsanların birbirlerini sevmesi, sayması birbirlerine karşı hoşgörülü olmasının eğitimle direk bağlantılı olduğu düşünüldüğü zaman eğitimin önemi bir defa daha ortaya çıkmaktadır.

Eğitimin insan hayatında her an, her zaman olması dileklerimle.

Üslup sorunu

Bazı gerçekler acıdır. Ama yaşanır… Gerçekler yaşanır ama geride sözler kalır. İşte o sözler insanı insan da yapar insanlıktan da çıkartır.

Bazen duygulara kapılarak söylenen sözler güzelliklerle dolu olunca güzellikler getirirken, kin ve nefret kusan sözler ise kötü olan duyguları körüklemektedirler. Bazen hiç istemediğimiz bir cümleyi o anki duygularımızla karşımızdaki kişiye sarf etmemizin faturası çok ağır olabiliyor. O hoş olmayan üslubu kullanan bizsek gereğini yapmasını da bilmeliyiz. Eğer bize öyle hoş olmayan bir üslup kullanılmışsa anlayışlı olmasını öğrenmeliyiz.

Tek kelimeyle, bir ifadeyle insanları yargılamak bizi yanılgının ve ön yargının esiri yapacağını unutmadan, haklıyı haksızı ayırtmadan, karşı tarafı anlayarak dinlemeden, tek taraflı karar vermek haklılığın değil haksızlığın göstergesidir. Haklı isek hakkımızı aramak varken ön yargılı hareket etmek neden?

Eleştirilmek, tenkit edilmek hiç kimse istemez. Fakat eleştiriye alınmak yerine eleştirilerden ders çıkartmak, eleştiriye hazır cevap olmak yerine önce bir düşünmek, eleştiriye ithamda bulunmak yerine ılımlı olmak, insanları kazanmak için çok önemlidir.

Bir Yaşam

Bir huzur dolsun içime gökteki yıldızlar kadar güzel duran
Bir aydınlık oluşsun yüreğimde güneş kadar parlak fakat yakmayan,
Bir sevgi olsun içimi içime sığdırmayan,
Bir hayal olsun gerçeklerle iç içe olan,
Bir mutluluk olsun bütün herkesi kıskandıran,
Bir yaşam olsun her zaman iz bırakan,
Sevgiyle saygıyı her zaman içinde barındıran,
Umutsuzlara umut olan,
Umutlu olarak yaşayan umutlarla umut dolan.

Eshat

Kendi kendime...

Anlamsız olan duyguları taşımaktansa, anlamsızca yaşamaktansa, boş gözlerle boş boş bakmaktansa, o boşluğu içinde taşımaktansa, önemli olan anlaşılmaksa ve bütün bunlara bir çizgi çekerek yok saymaktansa sen içinden geleni yapsana…

Sana olan sevgimi anlatsam bütün yüreğimle, sana olan umutlarımı haykırsam bütün sesimle, sen anlamasan da ve ben yinede haykırsam… Hiç susmasam içimden geleni anlatsam anlar mısın beni?

Bir sevginin hasretini anlattım, bir özlemin vuslatını anlatmak isterdim. Hasretten vuslata o kadar yol var ki, Hiçbir hasret vuslatsız kalmaz ki;

Bakarım şöyle kendi kendime, bulamam kendimi anlatacak kelime, kendi kendime… Anlaşılan sen her şeyi anlamışsın. Var mı bu saatten sonra anlatılacak kelime? Bırak sende beni kendi kendime… Kendi halime…

Çok sağolun çok teşekkür ederim. Güzellikler sadece yazıda değil onu okuyan gözlerde. ve hisseden yürektedir. Gürekte güzellik olmasa güzellik anlamsız olur.

Sevginin anahtarı kalplerdedir, kalpler ne kadar güzelse sevgide o kadar yücelir. Kimi için dikenli bir kaktüstür, kimi içinse narin bir papatya, ne olursa olsun sevgiler her zaman değer yaşamaya…

Bir bağ bozumunu anımsatır hüzünler, içinde yok olur bütün güzellikler, Yıldızlar kadar yüksekte de olsa sevgiler, ulaşılmaz olmadığını, onun gerçek sahipleri çok iyi bilirler… Bilmek yeter mi? Yetemezse o zaman yaşamak gerekli… Var mıdır ki? Hiçbir şey; insanın yüreğinde sevgiden daha değerli…

Güneş doğunca yıldızlar görünmez olurlar, kaybolmazlar sadece solarlar, bizim sevgimiz güneş olsun, güzelliği de yıldızlar, Güneş olan sevgimiz güneş gibi doğsun, sevgimizin güzelliği olan yıldızlar her daim yüksekte dursun, Güneşimiz bizi aydınlatsın yıldızlarımız yol göstersin… Ama ne olursa olsun içimizde sevgiye dair hiçbir şey bitmesin…

Sevginin anlamı bir yıldız ve güneşle kalmasın, yaşanabildiği kadar anlamlı yaşansın, anlamsız sevginin zaten anlamı olmaz ki yaşansın,

Bir okyanusun masmavi derinliklerine dalar gibi heyecan vermeli, yemyeşil bir ormana bakar gibi huzur vermeli, bir yüce dağın başındaki kar kadar değerli, sımsıcak bir volkan kadar heybetli olmalı sevgi…

Değerli arkadaşım Yaren;

Mütevazı davranışından dolyı ben teşekkür ederim... Sevginin olmadığı yerde hiç bir şey olmaz... Suyun toprağa hasretliği gibi insanda sevgiye hasret ve muhtaçtır.

Sevelim sevilelim, bir sevgide biaz verelim.. Sevgiye muhtaç isek, sevgiye muhtaç olanlarıda düşünelim...

Sevgisiz yaşam…

Sevginin gücüne asla itiraz edemem, sevgiyi asla küçümseyemem, sevgi ile yaşanan sevgiyle güzelleşen dünyada sevgiyi görmezden gelemem, sevginin olmadığı yaşam içinde yaşanmış diyemem…

Sevginin tanımını ben çok yaptım, ama benim sevgiyi en güzel şekilde tanımlayıp uygulamam yeter mi? Yetmez! Sevgi karşılıklı olarak güzel bir tanımla hayat bulur. Eğer o hayat bulmak tek siz de ise, bu hayat bulan sevgi sadece sizde kalır ve bir ömür sizinle olur. Sevgiye anlam yükleyen çok olur. Ama sevgi sizin içinizde yaşadığınız kadar var olur. Tek taraflı sevgi zaten içinizde doğar, içinizde yaşar, içinizde her zaman durur…

Bir zeytin yaprağıdır sevgi ağaçta durduğu sürece hiç solmaz, sevgi karşılıklı ise zaten yaşamaya doyum olmaz. Sevgi sevgiyle beslenmeli ki yaşayabilsin, her sevgi bir sevgiye muhtaçtır bu çok iyi bilinsin, sen sevgiye değer vermezsen sevgi sana ne versin, sevgiye değer verdiğin sürece sevilirsin…

Sevginin soğukluğu bir bağ bozumunu anımsatsa da, sıcaklığı insanın içinde kıpır kıpır bir heyecan yaşatır. Bir bağ bozumunu yaşamak vardır, birde içindeki o kıpır kıpır heyecanı tatmak… İşte sevgiyi anlamak budur… Kimi için bir bağ bozumudur, kimi için tatlı bir heyecan olur. Artık siz karar verin sizin sevginiz heyecanımı yaşatır, bağ bozumunu mu anımsatır?

Sevgi korkmak için değil sevilmek için bir değerdir. Yaşanmak için sevilir sevgi için ölünür.. Sevgi sevgiyle büyür, sevgiyle güçlenir ve sevgiyle hayat bulur. Sevgi ruhtan geliyorsa, insanın ruhuna hitap ediyorsa yaşanıyordur.

Sevgisiz yaşamak sevgiden korkmak ve sevgiden kaçmak, kendini sevgisizliğe hapsetmek sanırım insanın kendine yapacağı en büyük eziyettir demek. bu ezikliği içinde hissetmek sevgiye susamış yürekleri sevgisizliğin esaretine bırakarak, hem sevgiye haksızlık hem kendine haksızlıktır.

Sevginin tarifini yaparken fedakârlığı unutmadan... Sevgini bırakmadan, seni seveni unutmadan yapmak gerekir. Her sevgi bir yürekte yaşar onun kalkanı yürektir. Eğer o sevgi o yürekten çıkmışsa zaten sevgi kalmamış demektir.

Sevginin büyüklüğünü bilerek sevgiyi yaşamak o büyüklüğün karşısında korkmamak dimdik durmak gerekir. Sevgiyi özgürce yaşamak esaret altındaki gönüllere ise hep sevgi dilemektir...

Anlamsız olan duyguları taşımaktansa, anlamsızca yaşamaktansa, boş gözlerle boş boş bakmaktansa, o boşluğu içinde taşımaktansa, önemli olan anlaşılmaksa ve bütün bunlara bir çizgi çekerek yok saymaktansa sen içinden geleni yapsana…

Hepsini tek tek okuyamadım ama şöyle bi göz gezdirdim..Çok hoş mısraların var gerçekten iyi yazıyorsun :) Zamanla hepsini okurum umarım..

Merve Teşekkür ederim o güzellik size aittir.

Güzelliğe güzellik katmak güzel görmekle başlar. Her şeyde bir güzellik aramak güzel görmek için zaten yeter. Her güzellikte güzelce yaşamaya değer.

Cansuyu;
Cansuyu olma mı zor? Yoksa onu taşımak mı?
Cansuyunu vermek mi daha zor? Yoksa yaşatmak mı?
Canda canan olmak mı zor? Cananın gönlünde taht kurmak mı?
Bir umdu taşımak mı zor? Umutsuzluğa alışmak mı?

Bir volkanın lavından çıkarak eriyen taşlar kadar sıcak yüreğin, bir dostluğun ufku kadar geniş dünyanın, bir hayalin var olması kadar güzel duyguların, içinde yaşamak!

Şunu anladım ki;
Yürek hissetmeli sevgiyi, öyle hissetmeli ki, insanın içine işlemeli… Ona ilk cansuyunu vermelisin yoksa hissettiğin sevgiler, yaşadığın duygular, ettiğin emekler yok olur gider…

Sevgi emek istese cansuyu nerede?
Cansuyu olmazsa sevginin anlamı ne?

Sevgiyi gönülde yaşatan, baktığın ufukta bir sevgiyi aratan, bir rüzgâr kadar serin, bir umman kadar büyüktür cansuyu… Bazen bir dostluğun sıcaklığını anlatır, bazen bir şefkatin hasretini yaşatır. Bazen bir tebessümle yaşanır, bazen hoş bir seda ile sineye taşınır. Cansuyu olmak yürekte yaşanır

Bir gönülde kuştur, bir diyarda özlem, bir toprakta güldür, bir semada rüzgâr, bir denizde yelkendir, bir dağda kardelen, içimde yaşananlar ise; bir hasret bir şefkat ve bir özlem…

Cansuyu olmak, cana hayat vermek, o hayatta bir ücra köşede de olsa yer bulmak, her şeye değer… Değerli olan yürekteki değer, o yoksa zaten yapılanlar anlamsız bütün değerler…

Teşekkür ediyorum değerli dostum güzel yorumun için :)

Karanlığa ışık getirmek;
Karanlıklar içince olan bir dünyaya güneş gibi doğmaktır. Yüreklice yüreğini ortaya koymaktır. Yürekler ortada olmayacaksa aydınlığı veren güneşin ne faydası olacaktır. Kime ne fayda sağlayacaktır, içini ısıtmayacaksa, sana bakmayacaksa, seni anlamayacaksa, senin senden çok tanımayacaksa...

Teşekkürler bu güzel ve anlamlı şiirin için....
karanlığına ışık getireyim!....

eshat,
hem yazıların hemde şiirlerin çok güzel...seni tebrik ediyorum..düzgün cümlelerle,kelimelerle güzel bir anlatım kuruyorsun...

Değerli olan yüreğinde değer bulmak,
En sade olanın en güzelini yapmak,
Faklılığında farklı olmak, farklı kalmak,
Ne güzel bir tesadüftü seni tanımak,
En güzel yarınlarda da hep dost olmak,
(X)Dileklerimle…

Teşekkürler defne güzel yorumun inan ki beni çok duygulandırdı. Güzellikleri insanların yüreğinde başlar hayatında devam eder. Seninde yüreğin güzel, hayatına da yansıyacak ve yansıyacak olan çok güzellikler vardır.

Değerli olan yüreğinde değer bulmak,
En sade olanın en güzelini yapmak,
Faklılığında farklı olmak, farklı kalmak,
Ne güzel bir tesadüftü seni tanımak,
En güzel yarınlarda da hep dost olmak,
(X)Dileklerimle…

seninde bana yaptığın bu jest çok mutlu etti..teşekkür ederim eshat....:)

Arkadaşım defne adına bende seni tebrik ederim çok güzel bir şiir yazmışsın.Yüreğinden çok güzel inciler dökülüyor.:)

Teşekkürler Feyyam;
Güzel yorumuna hem kendim adıma, hem de Defne adına sevindim..:)

Senin için var

Şöyle bir sema ya bak gökyüzünün derinliklerin dal,
Gözünü hiçbir tarafa çevirme oradaki hayallere dal,
Bir denizde kum tanesi ol, ama sevgide heybetli bir dağ,
Bu bendeki bu can senin için yaşıyor senin için var.

Biz bizim için birbirimiz için yaşamalıyız sevgimizi,
Biz değerli kılmalıyız kendi içimizde kendimizi,
Yüreğimizde yaşamalıyız her anı değerlerimizi,
Bir çıkmaza, bir hırsa feda etmeyelim biz sevgimizi…

Eshat

Sevgili Esat, açtığın başlık altında ki tüm yazılarını okudum. Hepsi senin duygusallığını, hüznünü ve aklını anlatan muhteşem yazılar. Seni tebrik ediyorum, bencilce bir yorum ama devamını da bekliyorum :) Teşekkür ederim.

Eshat yine şiirinle bu forma renk katmışsın.Tek kelimeyle muhteşem bir kalemin var.Teşekkürler...:)

Üst Alt