Hayat kisa ama malesef benim yorumum cok uzun oldu ama bende kendi hayatimdan bir seyler paylasmak istedim.
Merhaba ben 35 yasinda bir bayanim ve
foruma yurt disindan katiliyorum ve yasadigim ülkede hastaligim fshd(Facioscapulohumeral muscular dystrophy)
hakkinda cok fazla bilgi ve paylasim olmadigindan burada hastaligim hakkinda bilgi almak beni sevindirdi.
Ben bir cogunuz gibi erken yasta bu hastaliga kapilmadim.Ailemin bir cogunda farkli musküler distrofi
oldugunu bilsemde uzunca yillar bunu önesemedim ve bir cogunuz gibi ergenlikte veya 20 yaslarda bu hastaligin
belirtileri görmedim.Yanilmiyorsam 29 yasimda sag kolumda ve omzumda aynaya baktigimda omuz küreklerimde
bir farklilik oldugunu gördügümde bir doktora göründüm.Gittigim doktorlarin tecrübesiligiklerinden
olmasi gerekki omzumda hic bir sey olmadigini bana söyleselerde omzumun degistigini gücsüzlestigini günden güne
hissediyordum.Fransaya is görüsmesine gittigimde oradada bir doktora görünme ihtiyaci duydum ve doktorun
omzumda kanadim oldugunu ( ving scapulae) belirtti.Bu boynumdan sinirsisteminin zedelenmesinden kaynaklanan veya
irsi bir hastaligin belirtileri oldugunu söyledikten sonra yasadigim ülkede bir neurologla görüstüm.
Neurologum kan tahliliyle ve biopsiyle ve EMG testiyle kaslarimda bir nevi musküler hastaliginin var oldugu ve
omzumdaki bu bu kanadin buna bagli oldugunu ve yüzümdeki kaslarimin zayifladigini ve ayni zamanda dizlerimin
arkadasindaki kaslarinin erimeye basladigini belirtti ve hastaligim tehsisini Fshd diye adlandirdi.
Bu tehsizden sonra tam 6 sene gecti ve benim hastaligim ergenlikte ortaya cikacagina 29 yaslarimda
belirtiler gösterdi ve yillar gectikce malesef hastaligim hizla ilerliyor.Su an hem sag kolumda hemde sol
kolumda ving scapuleam (kanadim) var.Omuzumu ve kollarimi bir seviyeye kadar yükseltebiliyorum misal saclarimi
tarayamiyorum veya yüksek yerlere uzanamiyorum.
Bunun üstünede malesef romatizma belirtileri var olan kas hastaligima tuz biber ekledi.Fshd tehsisinden 3 sene sonra
ellerimin sismesiyle reynaud sorunlari (sogukla temasla ellerimin ve ayaklarimin kan dolasimi
yüzünden mavilesmesi) tüm vucudumdakai eklem yerlerdine ve kemiklerde zayiflilik beni bir hayli moralen
ve bedensel olarak yipratti.Kas erimisiyle ve romatizmanin icindede var alan hem kas ve hem kemik sorunlari
beni tam 2 senedir yataklara bagli kalmami sagladi.Bu sürec icinde bu yasadigim ülkenin devlet
dairesindeki kültür ve sanat dalina bagli olan isimden erken emekli oldum.
Su anki durumum sudur.Yüzümün sag tarafinda belli olmayan ama hafif bir felclenme var.Balon sisiremiyorum ve
islik calamiyorum.Omuzumun her ikisinde kanadim var (ving scapulea) ve bacaklarimda ve dizlerimin
arkadasinda kas erimesi baslangici var.Onun haricindede romatizmam icin gördügüm tedavilerim ve kullandigim
ilaclarim var.
Benim doktorlardan aldigim bilgiler aslinda Fshd nin bacaklarda var olmamasi gerektigi ama romatizmamin
icinde ayni zamanda kas zayifligina yol acan durumlar oldugu icin malesef bu bölgelerdede kas zayifliklarim var.
Cok uzun zaman tedavi görmenin ve hastaligin bende piskolojikmen moralsiz olmami sagladi.Hastaligimla gelen
engellerimin hayatimin cok büyük yer kaplmasini sagladi ve en zor olanda kendimin bir takim engellerim
olmasinin inkar etmemdi.Hayatimda ve ailemde her durumda hayatim her kösesinde en kuvvetli ben oldugum icin
ve engellerim ve hastaliklarim beni gücsüzlestirdiginde artik eskisi gibi olamami kabullenmem benim icin cok zordu.
Ben su an tüm bir gün arada dinlenmeden uyumadan artik bir sey yapamiyorum.Gün boyu ayakta
duramiyorum.Kavgalar gürültüleri ve negatif olaylardan cabuk etkileniyorum cabuk üzülüyorum ve hatta kafamin
bunu kaldirmadigini görünce o ortamlardan uzaklasiyorum.
Hastaligimin ve engellerimin beni artik yönlendirmesine izin vermiyorum .Evimde tabaklarimi gündelik
bardaklarimi vs gibi ihtiyaclarimi uzana bilecegim sevyeme ve evimi kendime göre engellerime göre devlette
yardim alarak onarttim.Arabam icin engelli karti devlet tarfindan cikarttim.
Su an yürüyebiliyorum ama merdivenlerden cikarken inerken zorluk cekiyorum.Agir bir sey tasiyamiyorum uzun
mesafeler yürünyünce yoruluyorum ve bir cok aktviteye omuzlarimin yüzünden katilamiyorum.Islik calamiyorum
ama
bunlar hastaligim negatif olan bölümleri.Ben artik hayata o moralsiz gözlerle bakmiyorum.Gelecekte belki 10 sene
sonra tekerlekli sandaliyede olacagimi bilsemde bu günü yasiyorum.En sevdigim sporu yüzmeye gidiyorum, dans
bende bir tutkudur ve rahatsiz olmadan önceki dans faaliyetlerime yeniden elime aliyorum.Dans ediyorum, Qigonga gidiyorum
ve gittigim faaliyetlerde ögretmenlere egitmenlere engellerim hakkinda kisa bilgiler veriyorum cünki ilk bakista
engellerimin belli olmadigini ve karsimdaki kisilerin bunu anlamadigini görüyorum.Dans ediyorum, yüzüyorum, kisa yürüyüslere
gidiyorum ve inanin yüzümdeki kaslari gelistirmek maksatli beynimde güzel seyler düsünüp gülüyorum.Her gün yüzümdeki
kaslari aktiv hale getirmek icin gülümsiyorum.Kaslarimin gücsüzlügünü idmanlardan sonra aci bir sekilde hissediyorum ama
bu beni durdurmuyor.
Kisaca ben yeniden hayata dönüyorum
.Yemek yapmayi ve cok sevdigim sazimi bu omuzlarla tutmak zor olsada
yeniden onun tellerine vurmanin zevkini cikariyorum.Omzum dolasiyla sazi elimde tutmak zor olsada baglama ve gitar
calmayida su an ögreniyorum.
Ve artik yapamiyacagim seylere söz vermiyorum.Sinirlarimi biliyorum ve insanlara artik hayir diyebiliyorum.Insanlara
veya gittigim kurslarda yapacagim seyleri anlatiyorum ve artik en önemlisi engellerim oldugu icin utanmiyorum.
Insallah sizlerde hastaliklarinizin esiri olmayip ve onlarin hayatimizin bu kadar büyük bölümünü kapsamamasina
izin vermessiniz.
Su an moralen cok iyiyim emekliyim ama halen yasadigim ülkeye bagli kültürel faaliyetlerdeyim ve ek olarak hobbimden
gelir elde etmekteyim.
Insallah sizlerde hayatlariniza pause yaptiginiz yerden baslar ve yeniden yasama sevinciniz
kavusursunuz.
Sevgiler ...