Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sinifi ehliyet'ler değişiyormuş. Prosedür nasıl olacak?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
oabey Kod olayı şudur B sınıfı ve aracınızın kapsamını belirten sınıflandırmalar , Özel tertibatlı olması , otomatik vitesli olması gibi . Yasada yazan "[FONT=Times New Roman]Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır."[/FONT]Ayrıyetten H sınıfı kalktı diye herkes istediği kurstan ehliyet alabileceğini mi zannediyorsunuz onu anlayabilmiş değilim . Eski sistem neyse o devam edecek raporunuzda ne yazıyorsa ona uygun aracı olan kurs bulacaksınız . Mevzuatta açık ve net yazan H sınıfına sahip bireylerin raporuna uygun Ehliyetini ve kapsamını alacağını 13 lira vererek alacağıdır. B sınıfına sahip bireyleri engelli olarak kabul edilmediği için sağlık raporu ibraz ettiğinizde ne olacağını yazmamaktadır .

Arkadaşlar ben emekliyim benim b sınıfı ehliyetim ama ehliyetim normal simdi ben 2016 da tekrar rapor alsam bu raporda 40 altına düşerse emekliliğim iptalmi olacak ikilemde kaldım fikri olan varmı hastalığın (işitme kaybı)

3T3N1TY
benim konustugum kurs biz herkesi otomatik vitesle sokuyoruz, tertibatımız yok dedi, ankarada tunalıdan sıhhiyeye kadar tüm gördüklerim içinde bir tane veriyordu.
nasıl ki gözlüklü kişilerin ehliyetinde gözlük veya lens ile kullanır yazıyor rapora istinaden, bence ehliyet üzerine bu kadar kolayca yazılabilecek bi ibare, neyse ne talep edecekler, nasıl yuruyecek ancak uygulama başlayınca gorebiliriz, şu an b sınıfı sahiplerinin zaten baştan h alması gerektiği için olabilecek en masraflı ugrastırıcı durum halihazırda söz konusu, o yuzden bekleyerek kaybedilecek bi risk olduğunu dusunmuyorum.

oabey Benim ehliyet aldığım kursta bir otomatik araç vardı , Özürlülerin durumuna göre aparatları vardı ufak bir pedal takıp gazı sola alıyorlardı , Vitese ufak bir aparat takıp sağ el için kullandırıyorlardı . İzmir'de bu şekilde araçları olan bildiğim 2 kurs var ve ücret konusuna gelirsek B sınıfı ehliyet 1.500 liraya falan çıkıyordu ehliyeti basıp elinize almaktan bahsediyorum vergiler dahil . 12 Saat kurstan ders almama rağmen 900 lira gibi bir ücretle H sınıfına sahip oldum . İnşallah yeni mevzuat sıkıntıları giderir herkes uğraşmadan istediğine sahip olabilir hiç kimseye keşke dedirtmesin

Şimdi ben gerçekten anlayamadım.

Ehliyetim yok. Ocağa kadar H sınıfı ehliyet/sağlık raporu almazsam indirim vslerden yararlanamayacak mıyım?

(Araçta aparat falan kullanmayacağım. Sadece otomatik araç olacak)

Ergin Şuanki mevcut maliye bakanlığı düzenlemesi 01.01.2016'dan sonra ehliyet alacak kişileri kapsamıyor çünkü H sınıfı kalktı, Yeni düzenleme yayınlamadan hak kaybı veya kazanımı konusu askıda durumdadır

3T3N1TY

Tamamdır, bende 01.01.2016'dan önce ehliyet almalı mıyım diye soruyorum.

B sınıfı ehliyete geçilince biz engelliler olarak haklarımızı kaybedecek miyiz. 1 ocaktan sonra engelli olarak b sınıfı ehliyet alırsam ötv indirimi vs indirimlerden faydalanabilecek miyim

benim ehliyette H-özel tertibatlı otomobil ben b sınıfı ehliyet için kursa kayıt oldum ve sınavları geçtim.ehliyet çıkarmaya gidince polis memuru parmaklarımın tam açılmadığını görünce hastaneye sevk etti hastanede heyet b alamaz h alır özel tertibatlı otomobil kullanır diye rapor verdi.%41-----Ben h falan istemiyorum,tertibat hiç istemiyorum.b ,yada otomatik vites kullanır diye ehliyetimi değiştirmek istiyorum.bu mümkünmü acaba? yada ehliyet için verilen raporu iptal ettirebilirmiyim?yada ehliyet için birdaha heyete baş vurabilirmiyim?busefer ehliyet için%41'in altı verilse diğer raporları iptal edermi 2022 gibi mesela?

Ergin Bey bu konuda konuşmak için şuan yeterli bir bilgi , mevzuat veya yönetmelik yayınlanmadı .
Örnek olarak H sınıfı ehliyet basım ve harçları toplamı 250 lira gibi bir rakamdı , B sınıfı ehliyet için bu rakam 750 lira gibi bir meblağ . Engelli bireyler için farklı bir ücret uygulanmaz ise bu ilk mağduriyettir . Maliye bakanlığı mevzuatını yenileyene kadar 01.01.2016'dan sonra yeni ehliyete sahip bireyler tertibatlı veya otomatik vitesli araç alamayacaklar .

....said için.....eğer raporunuz sürekli ve h ehliyet için gerekli ibareler var ise mevcut belgelerin geçerliliği kapsamında yeniden rapor düzenlemesi istenmez

şimdi h sınıfı sürücü belgesi olanlar 5yıl içinde yeni rapor alıp ehlieyetini bsınıfına çevircek öyle gibi ve sadece 13tl para ödeycek yeniden sınav flan yok

@Themis Hukukçusu
@3T3N1TY arkadaşımız forumumuzun bu bölümünde konuyla ilgili gayet yararlı ve tutarlı paylaşımlarda bulunmaktadır.
Elbette bir paylaşıma, bir yoruma herkesin katılması mümkün değildir, ancak bu da katılmadığımız arkadaşa şahsi olarak sataşma hakkı vermez hiç birimize.
Arkadaşa karşı ''bir ben varım başkası yok havalarında'' gibi kişisel sataşma bulunan mesajınızı sildim, ve bu tür konuya açıklık getirme yerine kişisel sataşma ya da hakaret içeren mesaj olursa silinecektir.

Benim bu konudaki yazışmalardan anladığım ( h sınıfı ehliyetim var , aracım var,raporumda otomatik yada özel tertibatlı araç kullanır raporu) şu anda hiç bişey yapmayıp 2016 dan sonra duruma bakıp öyle karar vermek . yani benim gibi h sınıfı ehliyeti olanlar bence beklemeli uzunca bir süre ve her şey oturduktan sonra ehliyetlerimizi değiştirmeliyiz. çünkü ehliyet yada rapor değiştirmenin ne kadar zor ve engelli bir iş olduğunu biz engellierden daha iyi anlayan olamaz heralde . ( heraldesi az kesinlikle bizden daha iyi bilen yoktur :) )

bugün bu konuyla alakalı Milliyette çıkan haber;

[h=1]H sınıfı ehliyetler 1 Ocak'tan itibaren kullanılmayacak[/h][h=2]Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin H sınıfı ehliyetin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren alınmayacağını açıkladı.[/h]

Sitene Ekle
h-sinifi-ehliyetler-1-ocak-tan-itibaren-kullanilmayacak-6229531.Jpeg
Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin H sınıfı ehliyetinin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren alınmayacağını ifade etti. Başkan Şirin, engellilerin hastaneden alınacak rapora göre ehliyetlerin A ve ya B sınıfı olarak alınacağını belirtti.
Şirin yaptığı açıklamada “Engellilerin engel gurubuna göre almış oldukları H sınıfı ehliyetler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bir daha alınmayacak. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren engeliler hastaneden aldıkları sağlık kurulu rapora göre trafik şube müdürlüğüne ve kursa müracaat edip yapılacak olan işlerin ardından A veya B sınıfı olarak ehliyetlerini alacaklar.
Kullanacakları araçlardaki engellenin durumuna göre özel tertibatlı ise ehliyetine özel tertibatlı araç kullanabilir yazacak. Otomatik şanzımanlı araç kullanmak yeterli ise ehliyetine otomatik şanzımanlı araç kullanabilir yazacak. H sınıfı ehliyet olan vatandaşlarımız ise alacakları sağlık kurulu raporu ile bulundukları illerdeki trafik şube müdürlüklerine giderek ehliyetlerini A veya B sınıfı olarak alacaklar” dedi.

siliniz ufuk bey canınız sağolsun diğer mesajlarımıda silebilirsiniz , hatta mümkümse siteden e - kaydımıda silin , beni burada yok edin , amaça uygun yöteliyor bu site ben amaca uygun değilim siz ne yapabiliyorsanız yapın , meydan sanal nasılsa :)

benim ehliyet için aldığım rapor 2015 tarihli üzerindede h sınıfı ehliyet alır ibaresi var tekrar neden rapor çıkartayım ki çok saçma olmuş öyleyse eyer

3T3N1TY;

ben katılmıyorum, bu hak zaten ehliyetin de yer aldığı yasada aynen var, hatta tartışıp durulan yakınların kullanabilmesi bu aşamada geldi

dolayısıyla hak kaybı olmayacak, askıda dediğiniz belirsizlik durumu oluşur mu, oluşursa ne kadar sürer bunu goreceğiz fakat bisuru bayi bisuru arac satacak, bence kalkmış bi sınıf yerine b talep etmesi olabilecek en makulu, arac vergi olayının temel objesi ehliyet değil tertibat ve rapor ama zaman gösterecek, yine de sunu söylüyorum tekrar ki yasada gorunen sorun çıkacak, problem olacak bişey değil işleri rahatlatacak bişey. yakınların kullanabilmesi de hukuki mantıktan baktığınızda h sınıfı aracın b sınıfıyla kullanabilmesi de h sınıfını kaldıran bu duzenleme sayesinde. b sınıfının özürlü olarak nitelenen aracları kullanabileceği fiili durumu bu duzenleme ile zaten olustu ve uygulanıyor.
@Themis Hukukçusu

arkadasın uslubu farklı olabilir ama uyarıyı gerektirecek bi durum da yok bence. bazı seyleri haddinden fazla abartmak o seyden daha sıkıntılı bi durum ortaya çıkarıyor.

arkadasın uslubu farklı olabilir ama uyarıyı gerektirecek bi durum da yok bence. bazı seyleri haddinden fazla abartmak o seyden daha sıkıntılı bi durum ortaya çıkarıyor.Diye Yorumlayan Mustafa Adaşım,

İlk Önce Düşüncen ve Hoşgörün İçin Teşekkür ederim, Ama bırakalım Ne Yapacaklarmış Bakalım Görelim , Burası Sanal Burda Ford Ford atıp dururlar bırak benim söylediklerimmi olaçak yoksa bu ilgili arkadaşlarınmı görelim , Üyeliğimi Yok etmeyibiliyorsanız :) FORMUN MÖDÜLÜ Arkadaş Yapın Hiç beklemeyin :) Ben Kendi Mantığımla Hareket etmemden dolayı Yaşıyorum Rahat Olun Ben bir yerden açık bulurum :) Sanal burası Alan serbest ;-) ömründe bir hukuk kitabı okumamış adamlar ahkemın babasını kessin BOŞBOŞ, Forum Moderatörü Söylesin Hadi Ne Olaçağını Buraya ben ne olduğunu yazdıkdan sonra babamda diğer adamın yanlışını söyler asıl şimdi söylesin bak başardılar sinir ettiler :) şu an ağzımdan çıkıyor klavyeye yazmıyorum :)

Slm

Slm peki ben engelli olmadan önce ehliyetimi aldım ama be sınıfı benim ehliyet deyiştirmek için gerek varmı arkadaşlar sizce.

ali kurşunlu

Hayır. B'ye ibare ekletmek için mutlaka rapor almalı ve belirlenecek prosedüre uygun süreci tamamlamalısın

Arkadaşlar resmi gazeteyi okudum.anlayamadığım tek şey trafik şube de mi raporda yazılanlar konulacak yoksa mevcut olan raporun üzerine eklemeyi hastaneler mi yazicak

Neden raporu göstermek zorundayız zaten H sınıfı ehliyetimiz varsa raporsuz değiştirmiyorlar mı?

Bu hafta H sınıfı ehliyetim elimde olacak inşallah . Şu yeni B sınıfı olayı çok kafa karıştırıcı biran önce ehliyeti alayım da 5 yıl bekleme süresi var en kötü 5 yıl sonra değiştiririm. Şuan imkanı olan varsa H sınıfı alabilen yıl sonuna kadar alsın. Zaten sonraki yıllarda herşey tam netleştir duruma göre gidip değiştirilebilir.

Arkadaşlar ben 3 yıl önce rapor aldım raporda otomatik vitesli otomobil kullana bilir . ibaresi var ve derecede %42 yazıyor ehliyeti 1993 yılda aldım H sınıfı bu B olacak anladığım kadarıyla fakat tekrar raporumda bu ibare olduğu halde rapor mu alçağım ben.?
Birde derce mi düşürürlerse ötv mtv muaflık ne olur.?

Bilgisini paylaşan arkadaşlara şimdikten teşekkür ederim.

Öncelikle herkese merhabalar siteye yeni üye oldum 2011 yılından beri myastenia gravis hastasıyım ( kas hastalığı) hastaneye ehliyet için başvuru yaptım nöroloji doktoru ; h sınıfı ehliyet alır otomatik vitesli araç kullanabilir yazdı ortopedi doktoru ise ; h sınıfı ehliyet alır özel tertibatlı otomatik vitesli araç kullanır yazdı sizce hangi doktorun yazdığını verirken ? Ve şunu sormak istiyorum benim b sınıfı ehliyetim var h ye çeviriyim mi yoksa 2016 yı mı bekliyim yardımcı olursanız çok Mutlu olurum

Not: kas hastalığım bütün vücüduma yayılmış durumda

Eyvallah teşekkür ederim concept bilmediğimden soruyorum kusura bakmayın bi doktor otomatik vites dedi diğeri özel tertibatlı otomatik vites dedi sizce ne yazarlar rapora

Revulation;

tam emin değilim ama heyette ortepedi doktorunun yazdığını rapora işlerler gibi geliyor bana . burada önemli olan nokta ise şu:
raporunda özel tertibatlı ,(virgül) otomatik vites yazarsa bunun anlamı ister otomatik istersen aparat kullanabilirsin. ama orada yazdığım virgül olmazsa otomatik ve aparatlı araç olması anlamına gelir . yani raporunda virgül varsa ister otomatik ister aparatlı ama virgül yoksa otomatik vitesli ve aparatlı araç olmak zorunda

Mehmetyilmaz

Mehmet Yılmaz ; teşekkür ederim 26 sında raporu alıcam paylaşırım burada sizlerle tekrardan teşekkürler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt