Merhaba Sason,
Öncelikle geçmiş olsun, ilk olarak şunu söylemek istiyorum, hastalığa yakalandığını öğrendiğinde ilk başlarda insana biraz zor geliyor, insan kendine, onca insan arasında neden ben diye sormadan edemiyor doğrusu, ve buna benzer değişik düşünceler gelebiliyor. Bu noktada sana tavsiyem şunu bilmen evet hastalığımız riskli bir hastalık ama çok şükür kendimize dikkat ederek, yaşam tarzımızda belli değişiklikler yaparak, bu hastalığı stabil bir seviyede tutma ihtimalimizin kuvvetli olduğu. Yukarıda da yazmıştım bu hastalıkla 90 yaşını gören insanlar var, tabi önemli olan hayırlı yaşamak. Beloc tedavisi genellikle bu hastalıkta standart uygulanıyor, bende aynı ilacı kullanıyorum, hatta içmeyi unutmuştum vesile oldun teşekkürler
, beloc'tan çok korkma, tansiyonunu ve kalp hızını aşırı düşürmüyorsa (dakkada 30-40) zamanla iyice alışırsın, beloc kaplteki beta sensörlerini bloklayarak kalbin stres hormonlarından aşırı etkilenmesini engelliyor, böylece kalbinin oksijen kullanma oranı düşüyor, yani kalbin daha rahatlıyor. IVS değerin 22 mm tabi yüksek ve tehlikeli ama bu hastalık kapsamında en tehlikeli sınır 30 mm, eğer 30 mm aşmışsan şikayetin olmasa bile riskli durumlar teşkil edebilir. Yani çok aşırı bir şikayetin yoksa (ailende ani ölüm, bayılma, açken düz yolda yürürken bile nefes darlığı,2 kat merdiven çıkarken aşırı nefes darlığı ) korkma. EF değerin gayet iyi genelde sağlıklı bir insanda da o civarda oluyor. Kaçak mitral kapakta mı ? Eğer kaçak minimal veya orta düzeydeyse bunu da çok kafana takma, kalp duvarının kalın olmasından kaynaklı baskıdan dolayı SAM denilen bu kaçak olayı HKM hastalarında görülen tipik bir durumdur. Burda önemli olan diğer bir faktör ise gradient denen bir değer var (kalp içi basıncı ifade eden), sabah akşam 100 beloc alman sanki bu değerin biraz yüksek olduğu izlenimini verdi bana. Beloc kullanımın sırasında düzenli olarak doktora gidip bu değeri ölçtürmelisin. Uykuna dikkat et, aşırı efor sarf etmen gerek işlerden uzak dur, beslenmene dikkat et, tabiki sigarayı bırakmalısın, kalbini ani ivmelendirme, örneğin durağın gerisindesin otobüse yetişmek için çok hızlı koşman gerekiyor, koşma bırak gitsin, bir sonrakine binersin, akşamları tansiyonunu evde ölç, dakikada kalp atım hızını ölç, dinlenme halinde 60-70 arasında tutmaya çalış. Kalp kasların normale göre daha stiff yani sert olduğundan bol su iç ki kalbin hacim kazansın. Başka bir sorun olursa bildiğim kadarıyla burdan yanıtlamaya çalışırım kardeşim. Hayırlı günler, tekrar geçmiş olsun.
Tabi son olarak şunu belirteyim, aşırı efor sarf etmen gerek işlerden uzak dururken, tamamen hareketsiz bir yaşam benimsemen tam tersi etki yapabilir, hareketsiz bir insanın kalp kasları da aynı oranda güçsüzleşir. Bu nedenle doktorunun da tavsiye edebileceği egzersizler yapmalısın, mesela yüzme veya en basiti yürüyüş, şahsen yürüyüşün sağlıklı bir insan için de en etkili spor olduğunu düşünüyorum.