meşhur isviçre'li işitme engeli arkadaşı tanıyorum. tamamen işitme engelli olan ve işaret dili ile iletişim kuran bir arkadaştır. korkusu işaret dilinin yok edilmesidir. yani sanıyor ki koklear implant, işaret dilini yok etmek için yapılıyor sanıyormuş. ondan karşıymış. oysa implant zorunlu değildir. ailelerin - engellilerin tercihidir. takmak isteyen takar, istemeyen yaptırmaz. ve işaret edili kolay kaybolmaz. artık heryerde işaret dili kursları bile açılıyor. neyse bu ayrı bir konudur. şimdi gelelim diğer meseleye evet doğrudur. implant yapılan kulakta geri dönüş yoktur. ancak bu eskisinden daha iyi duyan bir kulağa kavuşmak için göze almak gereken bedel değil midir? düşünün kulak arkası ile %5 duyabiliyorsunuz. implanttan sonra bu yüzdeden daha fazla örneğin %80 duyuyorsunuz. hangisi daha mantıklıdır? işte ben bu yüzden ameliyat oldum. ve iyi ki olmuşum diyorum. çünkü kulak arkası cihazım işitme kaybım ilerleyince ve SINIRA DAYANINCA yetmemeye başladı. %5 duyuyordum. şimdi artık saatin tik-taklarını bile duyuyorum. kulak arkasını yıllarca kullandım. ve hiç bir zaman saatin tiktaklarını duymadım. implanttan sonra hassas - alçak frekanstaki sesleri duymaya başlayınca dedim ki meğerse duymuyormuşum! bu cihazlar ileri işitme kaybı olan benim gibilere göre değil. dedim. elbette koklear implant herkeste güllik gülistanlık olacak değil. shukufe nickli kişiler gibi olumsuzluklar da yaşamış olanlar var. ancak bu koklear implantın büyük başarılarını gölgeleyecek kadar çok değil. Gaziantep'in bir köyünde bir baba var. Ailesinin ve çevresinin karşı çıkmasına rağmen çocuğuna implant taktırdı. Babaya olumsuzluk aşılayan arasında kim vardı tahmin edin? Bir doktor! Bu doktor bu babaya 'Bu çocuk konuşursa ben eşek gibi anırırım' bile demiş. Şimdi çocuk bülbül gibi konuşuyor. Umarım bu olay önemli bir fikir verir. Selamlar.
işitme kaybı totale yani sınıra yaklaşmışsa eldeki bulgurun değeri kalmıyor. ya daha iyi duyacaksınız ya da işitme kaybı yine ilerleyip tamamen sessizliğe gömüleceksiniz. insanın hayatında önemli bir seçim yapması gerektiği anlardan biri bu. ve doğrudur: İşitme cihazından fayda göremeyenler için denemeye değer.
işitme kaybı totale yani sınıra yaklaşmışsa eldeki bulgurun değeri kalmıyor. ya daha iyi duyacaksınız ya da işitme kaybı yine ilerleyip tamamen sessizliğe gömüleceksiniz. insanın hayatında önemli bir seçim yapması gerektiği anlardan biri bu. ve doğrudur: İşitme cihazından fayda göremeyenler için denemeye değer.