Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mahkeme Kararıyla Damgalanan Sakat Sürücüler! [Tartışma]

efekt;

hakın olanı alsan..işaret de olmasa daha ıyı değilmi..dogrus bu değilmi..polisten neden korkacan ki..ayrıca sadce monokuler olupda ehlıyet alanlar yada duyma prblemi olanlar ne olacak.??

Sakın yanlış anlamayın..
Amacım engellilerin hakını engelilerden başka savunan yok..o sbeple ki madem ayrım cılık yapacak lar pozitif olsun..damga olmasın....ama ısteyen taksın plakasına ıstemeyen takmasın..tüplü arabalardan dahamı tehlıkeliyiz yahu..

Bu damganın pratik hiç bir avantajı bulunmadığına ve dahası kor gibi ayrımcılık yaptığına dair söyleyeceğimi söyledim. Söylediklerimi tırnak içinde alıp "bu dediğin yanlış" da demiyor kimse... Doğrusu söyleyecek başka sözüm de kalmadı.

Sadece şunu merak ediyorum: "İsteyen kendi plakasını damgalasın, isteyen damgasız plaka kullansın" önermesinin nesine karşısınız? "Devlet bu damgalı plakayı zorunlu tutamaz, bu plakadan rahatsız olan arkadaşlarımız var, o nedenle isteğe bırakılmalıdır" demenin nesi zor?
Neden bu şekilde bize destek olmak yerine devletin baskısına destek olmak anlamına gelecek "gocunmayın, utanmayın" gibi sözler söylüyorsunuz? Gocunuyoruz, utanıyoruz, ne olacak şimdi?

oturanboğa; tamamına imza...

Isteyen damgalasın istemeyende damgalamasın...aklın yolu bir..en azından bana öğretilen bu..

Bildiğim kadarı ile bu uygulama dünyanın her yerinde var. Amerikanın California eyaletindeki engelli plakasına bir örnek:

Bu amariken örneğini veren arkadaşa; ( Almanyada da plaka da işaret yok! Hadi bakalım alsana örnek! )

Araba alıcak ne gücüm var. Nede bu kazık benzini kullanıcak gücüm var! Lakin gücüm olsa işaretli plaka istemem! Burada üzülerek görüyorum ki toplum hak nedir? Ne değildir? Bilmiyor.. Doğru nedir? Ne değildir? Bilmiyor..
Birisi demişki suistimal yüzünden! Suistimal yüzünden hak sahibinin hakkını vermemeyi hak olarak algılıyorsan! O zaman adamda deseki sana senin yaşamaya bile hakkın yok!!! Bence de yaşamaya bile hakkı yok suistimal zırvası ile bahane üreten zihniyetlerinnn....

Evet ehliyetin var! Araba kullanabilirsin der devletimiz... Ama bu ehliyetle şöförlük yapıp para kazanamassın da der aynı devlet! Suistimal zırvası yapanlara soruyorum hadi izah edin bakalım:confused:
Ehliyetin varsa taksicilik yapamamanın nasıl bir mantık olduğunu izah et bakalım:confused:

Zırvalamayın lütfen devlet suistimalin denetimini yapamıyor. Bu sebepden böyle pratik kökten yasakcı kolay çözümler üretiyor demeyin lütfen!
Basiretsiz, şuursuz, eğitimsiz devlet personeli barındırmak! Böyle abuk subuk yönetmelik çıkarmak bu kurumlarda çalışan yönetmelik hazırlayan yetkililerin kalitesiz olduğunun göstergesidir.

ABD de engellilerin bu plakayi taktigini soyleyen arkadasin bilgisi eksik. Amerika 50 ayri eyaletten olusan bir federatif devlettir. Federasyondan anlayacaginiz her eyaletin kendi bayragi meclisi kanunlari vardir. Dolayisiyla bu tur idari uygulamalarda her eyalet farkli kurallara sahip olabilir. Ancak ABD de bu plaka zorunlu degil bildigim kadariyla. Ancak isterseniz daimi bir sakatliginiz oldugunu raporla belirtirseniz boyle bir plaka kullanabilirsiniz. Genel uygulama ise benim son derece yerinde buldugum sekilde gecici engelli kartlarinin trafik subeden doktor raporuyla alinmasi ve bu kartin engellilere tahsis edilen parklarda dikiz aynasina tarihi ve numarasi gorunecek sekilde konulmasindan ibarettir. Bu uygulamanin soyle bir avantaji var. Diyelim saglam birisiniz ve ayaginizi kirdiniz. Doktor sizin bir ayda iyileseceginize kanaat getirdi. O bir ay icinde siz de o karti alip engellilere tahsis edilen parklardan yararlanabilirsiniz. Veya bariz bir sakatliginiz olmamasina ragmen yasli9siniz ve uzun mesafe yuruyemiyorsunuz. Bu durumda trafik sube raporla size bu karti yine verir. Cunku park yerleri genellikle bina girislerine yakin yerlere koyulur ve uzun mesafelere arac park edip yurumek zorunda kalmazsiniz. Yani burada kati kurallardan ziyade insani merkeze alan esnek kurallar soz konusudur. Benim ABD de kullandigim bu aracta da yine engelli olan bir diger arkadasimin aracinda da goruldugu uzere engelli plakasi yok. Ben ABD de bes eyaleti kapsayan bir geziye ciktim ve her gittigim yerde Ohio eyaletinden aldigim karti dikiz aynasina takmam yeterli oldu. Fotograflar burada.

Uploaded with ImageShack.us

Ote yandan sakat kaldiktan sonra universite okumus, tekerlekli sandalyesine aldirmadan tek basina ABD lere gidip master yapmis "kompleksli" bir engelli arkadasiniz olarak ben de bu plakadan son derece rahatsiz oldugumu soylemek istiyorum. Turkiye de insanalrin "size bu arabalari devlet bedava veriyor degil mi?" seklinde garip sorularina maruz kalmak bir yana aracimda saglik durumumu (evet sandalye kullaniyorum) teshir eden bir ibarenin olmasini kisisel alanima bir saldiri olarak goruyorum. Hickimsenin bedenimdeki medikal bir durumu herkesle esit kurallara uymak zorunda oldugum trafikte teshir etme hakki olmamali. Sirketinin vergisinden aldigi aracin parasini dusen bir holding sahibine bu arac vergiden dusulmustur babinda bir plaka takilmiyorsa -ki takilmiyor- otv muafiyeti nedeniyle bu plakaya cevaz vermek akil alir gibi degil. Ki Oturanin cok detayli vurguladigi gibi ben vergisini vererek sifir arac aldigimda ya da ikinci el bir arac aldigimda devlet bana yine bu plakayi takmak zorundasin diyor. Evet ben bu plakadan tahmin edemeyeceginiz kadar nefret ediyorum. sakatligimin resmi bir damgayla yuzume vurulmasindan ne kadar rahatsiz oldugumu anlatamam. VE ben bu durumu kompleks olarak gormuyorum. Neden mi? Cunku ben kendimi esit ve normal bir yurttas olarak gordugum icin bu damgalamaya isyan ediyorum. Bazi arkadaslarimiz "asmis" olduklarini idda ederken "Biz sakatiz oyleyse damgalanmamiz normaldir" diyerek aslinda bizzat kendileri kompleksli bir tavir sergiliyor farkinda olmadan. Bizim derdimiz sakatligimiza ragmen herkes gibi yasamak istemekten ibaret. Ben istanbulda hergun belki onlarca kez trafikte abuk sabuk hareketler yapan suruculerin yuzde 95 oraninda kadin oldugunu goruyorum ama kadinlara ozel plaka uygulansin deme hakkini kendimde gormuyorum.

Yillardir araba kullanirim. Sakat olmadan once hicbir sakat aracina ozel ihtimam gostermedigim hatta hic umursamadigim gibi sakatlandiktan sonra da kimseden boyle bir ozen gormus degilim. Trafikte sakata ozel muamele yapilmaz. Bu basli basina arac kullanmayanlarin uydurdugu bir efsane. Hangi engelli surucu arkadasim cikip engelli plakasi nedeniyle kendisine gecis ustunlugu tanindigini soyleyebilir? Tek avantaji park olayidir onunda nasil uygulanmasi gerektigini yukarda anlattim.

Bu yeni bir konu değil, daha önce de karşı çıktığımızı söylemiştik. Eğer engellilerin araçlarına damga vurulacaksa o zaman vergi kaçıranların, vergi cezası alanların, sabıkalıların da alnına damga vurulsun, sadece alnına değil, aracına da.

sevgili rusa siz yazdıklarımı hiç anlamamışsınız.
Engelli plakalı araçlardan inen adamlar görüyorum. Çoğu sapasağlam.
Bu demek oluyor ki Engelli plakalı araçları kullananların sadece engelliler değiller zaten. Bu adamlar var oldukça engelli plakalı araçların sadece engelliler tarafından kullanıldığı fikri zaten kendiliğinden çürümüş oluyor.
Eğer bu durumu saymazisek engelli plakalı araçtan ise engelli kartlarının araç önlerinde bulundurulması daha mantıklı tabi.

Bana göre tartışılması bile gereksiz bir konu.Hiçbir şekilde faydası olmadığı gibi bir çok konuda zararı olan bir durum.Bülent bey araba kullanmıyor diye hatırlıyorum.Dolayısı ile birebir taraf değil bu konuya.Lakin bu damgalanma konusunu yıllardır gündeme getiriyor ve şiddetle karşı çıktığını belirtiyor.Bu takdire şayan bir durum bence.Benim birebir etkilendiğim ve rahatsız olduğu bir olayı sürekli gündeme taşıdığı için teşekkür ediyorum kendisine.
Bu başlığı en başından beri takip ediyorum ve '' ne sakıncası var bu amblemin'' diyenleri hala anlamış değilim.Ben bir kızrmızı ışıkta durduğum da insanların benim yüzüme bakmaları fazlasıyla rahatsız ediyor beni.Bakan gözlerde '' Acaba neresi sakat bunun'' gibi bir ifade, belkide iddaya giriyorlar neremin sakat olduğuna dair.Yada şöyle diyorlar gibime geliyor ''Bak şerefsize şu kadarlık arabayı yarı fiyatına almış...'' .....Güvenlik açısından zaten yukarıda bahsedilmiş ne kadar sakıncalı olduğu...Bu kadar sakıncalı/rahatsız edici bir durum varken neden hala o damgali plakayı taşıyoruz ???

En azından ben taşımak istemiyorum.isteyen taşısın hatta ön ve arka cama kocaman engelli stickerlerden yapıştırsın.öyle ya ne sakıncası var....

Fuzulim;

sayın arkadaşım
sen inen adamları neye göre engelli değil diye hemen yaftalıyosun. ağır engellilerin yakınları olamaz mı o gördüklerin.

denetim görevini yapanlara bırak o konuyu bence

bizler neden engelliyiz bizi fiziksel engelli yapan kim bizler neden diğer sağlıklı dediğimiz normal insanlar gibi haraket edemiyoruz engelli olmak nedir,akli mi vicdanimi fizikselmi,eğer engelli olmaktan utanan birileri varsa,kim onu engelli yaptysa sorabiliyorsa ona hesap sorsun,ona isyan edip haklarını ondan istesin yok devlet diyorsa,devlet dediğin şeyde sonuçta fiziksel engelli engelsiz,insanlardan oluşmuyormu,ama engel vicdani ise,tüm haklar altın tepsidede sunulsa veya hiç aranmadan verilse çürük teneke tepside çürük elma diyenler de çıkar,öncelikle bende insanım farkım farkedilmek diyende çıkar,bana fiziksel engelliği reva görenin benim için en hayırlısı ne ise onu nasip ettiğine inanıyorum,ve halime şükrediyor hiç kimseyide kıskanmıyorum,ama ben engelliyim diye devletin bana tanımış olduğu hakların hiç birinide ne otoparkta nede başka yerde asla kimseye çiğnetmem,henüz park sorunum olmadı çünkü hiç arabam olmadı olsaydı engelli işaretini daha büyük bir şekilde yaptırırdım,aç kalsam açıkta kalsam hiç kimseden yardım istemem,acıyarak yardım edenide sevmem,ama devletten haklarımı isterim,çünkü devlet herkesin olduğu kadar da benim bu durumda ben devlet den benim olanıda almak hakkım,

Merhaba arkadaşlar

arkadaşlar haklısınız engelli plakalı araç kullanmak gerçekten damgalanmak gibi bende almayı düşünüyorum.plaka yüzünden yıllardır erteliyorum..ama şuda var her yarde damgalanıyoruz çalıştığımız iş yerinde hem maaş olarak hem davranış olarak..17 yıldır çalışmaktayım 3 ayrı dava açtım hepsini kazandım..ama sonuçta 3 yerdende çıkarıldım..şuanadaki yerimde 5 yıl oldu gene dava açsam mı diye düşünüyorum..ayrım heryerde...beyinler değişmedikçe bu ayrım hep sürecek..beni her yerde eksik olmamı hissettiriyorlar...

Almanya'da da yukarda Pegasus'un Amerika'ya dair aktardığına benzer bir uygulama var. Otoparktan yararlanmak için kart kullanılıyor orada da (Rekursion'dan alıntılıyorum):

parkausw.jpg

ausweisvorn.jpg

ausweisrckseite.jpg

en güzeli kart hadi bimere şikayette bulunalım bu damgamızı kaldırsınlar valla ben şahsen utanıyordum ama sigortacıya 125 tl fazla para vrdim aracı damgalattırmadım ama yasak olduğunuda biliyorum fakat ne yapim bari arabada engelli olmuyalım.

Tek bir kişi bile bunu talep ediyorsa dikkate alınmalıdır. Damgalı plaka çağdışıdır, ayrımcıdır. Ben ÖTV muafiyetinden yararlanamayan amma velakin damgalı plakaya mahkum bir engelliyim. Üstelik bu arabayı üçüncü kişilerin kullanabilmesine ilişkin var olan kısıtlamalar da dikkate alındığında, kararı verenler eksik ve yerinde olmayan bir değerlendirme yapmış. Daha gidilecek çooook yol var. Ben ilk ehliyetimi ABD'de aldım. Türkiye'de ehliyet vermiyorlardı (sol kolum ampüte). ABD'de ehliyet başvurusu yaparken yaşadığım kolaylık ve sanki özel hiç bir şey yokmuş tavrı karşısında afallamış ve vay be! diyerek takdir etmiştim. Sonra Türkiye'ye dönüşte 2004 yılında erdemli ve rasyonel bir kaç insan vasıtasıyla ehliyet alabildim. Ama hikayesi uzun olan OTV muafiyeti meselesinden dolayı vergi istisnası olmadan damgalı plakalı araba kullanıyorum.

İşin özü arkadaşlar, bu vergi meselesi dahil, damgalı plaka olayı da bir gün ortadan kalkacak. Su mutlaka mecrasını bulup akmaya devam edecek. Sorun bunun ne kadar zaman alacağı? Hayat akıp gidiyor ve insanlar gereksiz uygulama ve yorumlarla mağdur ediliyor. Neyseki bu sitede bir araya gelebilen ve sorunlarını dile getirebilen insanlar var. Bu oluşuma destek ve emek verenler inanılmaz büyük işler yapıyorlar. Başta "Oturan Boğa" olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımı iletyorum. Allah razı olsun...

Sayın COOLHEAD,

İznin olursa birşey sorucağım.ÖTV indirimi olmadan nasıl damgalı plaka verdiler?

Sayın puslu dünya;

Bende ÖTV indiriminden yararlanmadan araç aldım hatta aracı ben kullanmıyorum ama plakamda engelli logosu var...

Benim 1996 yılından beri B sınıfı ehliyetim var arabamın arkasında engelli amblemi yok. % 40 raporum da var ,vergi indirimim de .Sırf bu amblemi takmamak için H sınıfı ehliyet almıyorum ,hiç bir kanuni hakkımdan da faydalanmıyorum.Bir çok arkadaşım ısrar eder H sınıfı ehliyet al ,haklarından faydalan diye.
Devlet bana bazı imtiyazlar vermek için bana engelli damgası vurup bunu herkese ilan edemez .Ben bu hakkı devlete vermek istemedim açıkçası..
Almak çok kolay ,git başvur hemen verirler ama ben engelli olmaya değil , engelli olarak toplumda damgalanma olayına karşıyım ve ben inanıyorum ki bir çok engelli arkadaşımız sağlam insandan çok daha iyi şofördür ,çünkü onlar arabalarını ayakları gibi kullandıkları için iyice ustalaşmışlardır tıpkı benim gibi :)
Arabayı alışımdan şu ana kadar her zaman çekinmeden engelli park yerlerine parketmişimdir ,engelli kartımı da arabamın arka tarafına koymuşumdur.Bunu da bir zamanlar bir güvenlik görevlisi bana söylemiş ve tavsiye etmişti ,benim de aklıma yatmıştı .Hiç bir zamanda bir sorun yaşamadım .
Bunun yanında olayın daha çağdaş çözüme ulaştırılması ve ayrımcılığa son vermek için plakaya kocaman bir tekerlekli sandalye işaret koymaktansa , arabanın ön yada arka camına görülebilir boyutta bir sticker yapıştırılması damgalanma olayını engelleyecektir.

Sayın puslu dünya;

Aracı aldıktantan sonra ruhsat işlemleri için trafiğe başvuruyorsunuz kullandığınız liftin aparatın aracın içine monte edilişini gösteren projeyle onlar size ruhsatı çıkartıp logolu plakayı teslim ediyorlar...

Puslu Dünya, şöyle... Öncelikle sağlık kurulu raporu alıyorsunuz. Orada özel donanımlı araba kullanabilir ibaresiyle sürücü kursuna gidip H sınıfı ehliyet alıyorsunuz. Buraya kadar süreç normal. Ehliyeti aldınız. Bitmedi. Alacağınız arabaya sakatlık durumuna göre özel donanım çizdirip onaylattıktan sonra ruhsat alıyorsunuz.

Yani 1. Hastane veya benzeri yerden heyet raporu
2. Sürücü kursu, ehliyet, ruhsat vs. trafik işleri
3. Maliye Bakanlığı- işte zurnanın zırt dediği yer burası.

Maliye diyor ki; kardeşim tamam sen H sınıfı ehliyet sahibi olabilirsin, bir takım donanım taktırabilirsin ANCAK donanım hareket ettirici tertibat şeklinde olmalı. Ben sağ kolumu kullanabildiğimden sinyal koluunun diğer tarafa alınması, direksiyon topuzu gibi işlemler "hareket ettirici tertibat" olarak sayılmıyor. Otomatik vites zaten var, sen muafiyetten yararlanamazsın diyor.

İşte böyle.

Ama İngiltere'den direksiyonun sağda olduğu bir ülkeden araba mı ithal etsem:) Komik değil mi. O zaman olabiliyor belki. Yani güler misin ağlar mısın? bilemedim. Şiştim valla. İhtiyacımız olan tüm bu saçmalıkları düzeltebilecek bir cengaver! Bu Maliye içinden mi olur, politikacı mı olur yoksa başka bir grup veya kişi mi bilemiyorum ama olması lazım artık. Hem de gecikmeksizin.

Bende % 40 sakat olup, B sınıfı ehliyetle normal araba kullanıyorum.

Sakat plakalı araba almak demek aile bireylerini araba kullanmaktan mahrum bırakmak demektir.
2 araba alacakda halimiz yok.
Bu sistemin tepeden tırnağa değişmesi ve hakkaniyetli uygulamalar yapılması sağlanmalıdır.

plakada engelli damgası olmasında,ben şahsen hiçbir sorun görmüyorum
ve bu kadar da hassas olmaya gerek olmadığı kanısındayım.

Konu bir kanun hükmünün doğru mu yanlışm mı olduğu üzerine açılmış fakat duygular dile gelince konu farklı yerlere gitmiş. Ben kanundan anlamam
tüm bu yazılanlardan doğru yada yanlış anladığım asıl mesele şu;
Biz kendimizi nasıl görüyoruz ?
Ne olarak tanımlıyoruz ?
Engelli mi , engellini görmezden gelmeye çalışan mı ?
Neresindeyiz hayatın ? içinde mi , dışında mı ?
Şurası bir gerçek ki ne kadar gözlerimizi kapatırsak engellimize o kadar hayatın dışında kalıyoruz. Gerçek olan tekşey hayatın neresinde olursak olalım biz kendimizi ister engelli görelim ister engelimizi görmezden gelelim bizler ENGELLİYİZ .
Eskiden yürürken gölgemi görmemek için gölgeme gözlerimi kapatır düzgün yürüdüğümü düşünmeye çalışırdım. Ben böyle düşününce gerçekler değişmiyor bunu yıllar sonra anladığımda engelimle barıştığı farkettim. Farkına vardıkça da daha da hayatın içinde olduğu mu gördüm. Farkına varmak ; kabul etmek, haline şükredip kaderci olmak Polyanna'yı oynamak değil elbette.
İster üzerimizde yazsın, ister kimliğimizde, ister aracımızın plakasında bana göre bu damgalanmak değil . Asıl damgalanmak bazı insanların bize yaklaşımlarında sergiledikleri tavırlar . Kabul edelim yada etmeyelim bizler diğer tüm insanlar için değişmez bir gerçekle ENGELLİyiz . Adımızdan önce gelir bu kelime çoğu kişi için. Bu olmazsa olmaz bir tanımlama bakış açınıza göre damga da olabilir. Nasıl birisine ismini çıkaramadığınız birini tarif ederken fiziksel özelliklerinden bahsediyoruz "hani şu uzun boylu, gözlüklü , kel adam varya" . Biz de bir şekilde tanımlanacağız elbet . Kelimelerin anlamlarının altında ezilmeyelim . Normal plakalı aracımızdan inerken engelsiz olmadığımız gibi ilgili kişiye engelli kimliğimizi göstermeden geçince de engelsiz olmuyoruz. Bize sunulan hizmetlerden yararlanmak yada yararlanmamak bir tercih. Ben bunu damgadan ziyade kolaylık olarak görüyorum. Her kanunun kendini haklı çıkaracak gerekçeleri var kabul edelim yada etmeyelim sonuçta bunun tartışılabilmesi eksik yönlerinin açığa çıkarılabilmesi de güzel .
Bu arada kimsenin söylediğini eleştirmek amacıyla yazmadım sadece düşüncelerimi yazmak istedim
tşk...

mahkemelerle hakkımızı alıyorsak demek ki sistemde bir yanlış var buda yürütmede yasamada yanlışlık var hükümet yanlış yapıyor özürlüler daire başkanlığı bile felç olmuş durumda

değil araba,bir tekerlekli sandalyem olsun yeter diyen bir sürü hasta ve engelli var,herşeyde devlet sorumlu demek yanlış iyiki varlar istikrar önemli değilmi...ben kullanmyorum ama zihinsel engelli bir çocuğumuzun bulunduğu bir aileyi tanıyorum onlar kullanıyorlar...kızımızın arabası diyorlar,durumu kabullenmiş bir haldeler bir damgayı önemsemiyorlar yani...

bizdede var sakatlık o veya öbürü şu ve bu sebepten plakamıza basmış sakat damgasını biz birleşip neden hukuki olarak sonuna kadar hakkımızı aramıyoruz butun iç hukuk yollarını tüketene kadar uğraşmıyoruz iç hukuktan bir sonuç alamassak insan hakları mahkemesine kadar yolu var ne yapiyor bu engelli haklarını savunan fedarasyonlar yiyip içip göbeğini sıvazlıyorlar

benım aracımdada var herhangi bir sorun teşkilde etmiyor bilmiyorum kaldırılmasada olur gibi ...

hükümet engeliye engel olmaya devam ediyor ayrımcılıkda sınır yok % 40 ve üzeri raporu olanların ne suçu var sınır koymaları yanlış engelileri dilenci özüyle bırkmayı bırakırlarsa ozaman doğru şeylero lmaya başlamıştır demek ama malesef olmayacak gibi hükümet düşer yinede engeliye engel olmaya devam eder.....

Üst Alt