Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mahkeme Kararıyla Damgalanan Sakat Sürücüler! [Tartışma]

2- “trafikte seyir halinde iken, diğer sürücüler tarafından fark edilerek güvenli bir şekilde seyretmelerine imkân tanınması,” amaçlanmaktadır.

Kusura bakmayın ama, bu argümana ancak gülünebilir. Ciddiye alınacak hiçbir yanı yok. Gören de sakatlar trafik kurallarından muaflar sanır; sakat sürücülerin güvenli olmayan işler yapmaya hakları var, potansiyel olarak kötü sürücüler, zaten sürücü belgelerini de şişe kapağı toplayarak bakkaldan aldılar, trafikte ipini koparan öküzler gibi ne yapacakları belli olmaz, ille de sakat olmayan muhteşem sürücüler tarafından fark edilmeliler ve onların o muhteşem hoşgörülerine muhatap olmalılar... Sakat olmayanlar o kadar iyi sürücü ve o kadar hoşgörülü insanlardır ki, yanlarına sakat damgalı plakaya sahip bir araç yanaştığında, hemen fark edip, güler yüzlü bir şekilde selamlayarak hemen yol veriyorlar; hatta, “Allah aşkına sen park et, ne olur bu sefer benzinin parası benden” diye sakatlara jest yapan yapana... Allah biz sakat sürücülerin şerrinden sizi korusun, siz sağlam sürücülerin iyiliğiyle de bizi ödüllendirsin inşallah!

Bülent abi size bir çok konuda katılsamda bu 2. madde deki düşüncelerinize birbir katılmıyorum. diyeceksiniz neden:confused:. reflekslerimizin diğerlerine göre daha yavaş olmasından sizlerin tabiriyle damgalı plaka ile diğer soförlere dikkatli kullan uyarısı vermek istenildiğini düşünüyorum. evet haklısınız kurallara uymayan insan trafikte sürekli. alkollü içecek yasak olmasına rağmen, alkollü sürücüler yüzünden sayımızın sürekli artığı bir ülkede yaşarken bu durumunda aynı olduğunu düşünüyorum.

Bedenimizi sorun etmekten vazgeçmeliyiz tabi ki kolay bişey değil. bunu çok iyi bilen biri olarak bu konuda hepimize düzenli pskolojik destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum . Ama nerde devlet daha bizim ne kadar kimin engeli olduğunu tespit edemediğinden demek ki bu şekilde kontrol altına almak istiyor:)

bu site de farklı bir konuda yurtdışında bir kart verildiğini, engelli arkadaşlar hangi araca biniyorsa park sorunu yaşamamak için onu önde görünür yere koyduğunu okumuştum.aracı olmayan ve yürümede sorun yaşayan arkadaşlara park sorunu yaşatılmaması için çok güzel bir uygulama. bunun türkiyeye getirilmesi için bişeyler yapılmasını sağlasak muhteşem olur .

reflekslerimizin diğerlerine göre daha yavaş olmasından sizlerin tabiriyle damgalı plaka ile diğer soförlere dikkatli kullan uyarısı vermek istenildiğini düşünüyorum..
Tam aksine bedeninizin bir kısmını kullanamıyor iseniz! Başka bir kısmı normal insanlardan daha fazla glişiyor. Yani bacağın yoksa kollarınız sizin farkında olmadığınız şekilde refleks sahibi oluyor. Bazen bir refleks i ben bile nasıl yaptığıma şaşıyorum. Bence normal sürücüden bir engelli sürücü daha şanslı..

Bu konunun tam olarak anlaşılmadığını görüyorum!

Nüfus cüzdanınıza renginiz, ırkınız yazılsa hoşunuza gider mi? Benim için sorun yok ama türk olmayan rengi beyaz olmayan olabilir değilmi:confused:
Olaya böyle bakmak lazım!...

saww eksik organın gücü farklı organlara bahşedilmemiştir. örneğin gözleri görmeyen bir arkadaş dokunarak herşeyi algılaması sadece doku duyusunu daha aktif kullanıyor olmasından . yani senden benden farklı hissetmiyor biz gördüğümüzden tembelleştirmişiz doku duyumuzu o kadar ya da elleri olmayan arkadaşta ayaklarıyla kavramayı kendine geliştirmiştir v.s .

ben tek elimi kullanıyorum ve ailem bir kaç senedir ehliyet al diye ısrar etmelerine rağmen binbir mazeretle ehliyet almadım.ani bi durumda 2 elle kontrol altına almaya da insanlar zorlanırken tek elle bunu yapabileceğimi bir türlü hissedemiyorum. belki araba kullansam fikrim değişir ama ne kadar kendimi gaza getirmeye çalışsamda şuan ki fikrim bu benim için zor görünüyor.

ani bi durumda 2 elle kontrol altına almaya da insanlar zorlanırken tek elle bunu yapabileceğimi bir türlü hissedemiyorum. belki araba kullansam fikrim değişir ama ne kadar kendimi gaza getirmeye çalışsamda şuan ki fikrim bu benim için zor görünüyor.

Ben kolları olmayan ve ayak parmaklarıyla yaşama tutunan insanları gördükten sonra...
Bir engellinin 10 tane sağlam adam dan daha becerikli olduğuna gönlen inananlardanım.:eek:
İnan sen bana iki kollu bi adam senden trafikte daha beceriksizdir..:eek:

bülent abiye sonuna kadar destek veriyorum ve katılıyorum cok haklı bizim halkımız bi çok şeyde düşüncesiz adaletsız önyargılı ve cahil ....insanları değiştirmek zor ben ümitbeye ve gülhanıma hiç katılmıyorum ayrıca duyarsız ve konuyu bulentabının deiği gibi sonuna kadar okumadıklarını düşünüyorum gerçi yaşlarınıda bilmiyorum ama neyse.... bülentabi sağol ağzına ellerine sağlık bu yazılarından dolayı.........

Kesinlile yaparsın.Sadece aşırı ihtiyatlı davranıyrosun... ; )

belki de dediğin gibidir pasaman ama ne bileyim benim yüzümden birine birşey olsa o vicdanla fazla yaşamam onu çok iyi biliyorum:)

saww sağol sende bana güvenmişsin :eek:

Işimize gelmeyince!

zaten hep böyledir. işimize geldimi sakatız (otobüse parklara beleş araçlardaki indirime ve erken emekliliğe gelince vergi indirimi vs) ama tabiki duygu sömürüsü de yaparız üstelik senin bedenin,sorun etmeyi bırak artık manşetine rağmen. herşeye muhalefet olmak genelde bir kısım siyasiliğin yada kimlik oluşturmanın nemalanmanın başlangıcıdır

Beyaz rusya prensi;

Doğru valla işine gelmeyince hak sahibinin tazminatını vermezler... Toplanan deprem yardım paralarını kendi kasasına atarlarrr... Dış yardımla yapılan depremzede konutlarından depremzedeleri çıkarırlar kendi bürokratlarını yerleştirirlerrr.. Sonra da sana bedava 1970 model otobüse binme hakkı veriyoruz ya derlerrr... İşimize gelmediği için direk Avrupa İnsan Hakları mahkemesine gitmeye yol vermezlerrrr...

Burası türkiye yok başka beleş memlekettt... Herşey beleşşş vergi mergi yok benim güzel memleketimde! Fakirler vergi mergi vermezlerrrr, vergiyi çok kazanan çok çok öderrr. Bu toplumda her kişi 10 000$ milli gelirlidir.
Bende şaştım valla 10 000$ milli gelir elde edipte vergi vermeyen beleşci bir toplum:eek::eek::eek:

Konunun şekilçiliğine takılırsak ,sorunlarımızın çözümünde ve mücadelesinde savunmasız kalırız.önemli olan engellilerin eğitilmesi ve toplumun bakış acısının değişmesidir.bu koşulları asgaride sağlıyabilirsek,arabada engelli işaretinini olmasının yada olmamasının insanlar yadırgamazlar.

Sayın Ayyüzlü, ben de aslında sizin gibi düşünüyordum, hala öyle düşünüyorum yani araç kullanmak ve trafik şakaya gelmez ama insanın bir araca ihtiyacı oluyor. Özellikle aileniz varsa ve ulaşım ihtiyacınız oluyorsa araç çok önemli. Ben de sizin gibi tek elimi kullanmak zorundayım ve fırsat bulursam ve tabii ki yasalara ve insanlara takılmazsam bir araç alıp kullanmak istiyorum.

Damgalı olmak hiç hoş değil hele insanların o acınası bakışı bunların hiçbirini telafi etmez Ötv siz araç vereceksin sonra damgalıyacaksın.Hukuken bunun izahı yok verilen karar tamamen subjektif. Özgürlük birincil hak, eşitlik olmazsa olmaz ama bunu dikkate alan kim?Anayasa değişikliği pozitif ayrımcılık hikaye bu göz boyamazdı bizde yedik ne artı getirdi hayatımıza hiçbirşey.park yeri zaten kimsenin taktığı bir yer değil ,takip derseniz T:C numaranla zaten her yerde damgalısın, iç işleri trafik için düzenleme ise saçmalık sanki başka araç sahipleri bu işareti görüp nezaket mi gösterecek yada yollar dahamı güvenli olacak kaldımı bari trafik kazaların sebebi de engelliler deyin bari.Avrupa daki uygulama larla bizim hiçbir alakamız yok.Benim araçım yok banene demeyin yarın sizinden ALINIZIN ortasına ENGELLİ damgası vururlar o zaman damı banane diyeceksiniz.Bu amblemi çocuğunuza bile anlatamazsınız.

yahu kendi engelli olmanız değil plakada işaretmi küçültüyor

'yahu kendi engelli olmanız değil plakada işaretmi küçültüyor' demişsin...cümlenin sonuna ya bir soru işareti ya da bir ünlem koyman gerekirdi kardeşim, ama koymamışsın, lafı gediğine koyduğunu sanmakla kalmışsın.

"en büyük kötülük sığlıktır." diye bir söz vardır. hadi söyleyeni de söyleyeyim: oscar wilde...
senin yaklaşımındaki sığlığı görünce aklıma geldi, yazayım dedim. bu tip cümleler bana hep panzehirmiş gibi gelir...olur olmaz insanların bayağılıklarına karşı alınmış önlemler gibi.
inan bana sana kimsenin anlatabileceği hiç bir şey yok. sen taht sandığın o krallığında yani kendi kofluğunda otur öyle... orda kal..

inan bana sana kimsenin anlatabileceği hiç bir şey yok. sen taht sandığın o krallığında yani kendi kofluğunda otur öyle... orda kal..

Çok kötüsün:eek:
!

Hocam bu toplum böyle işte herkez sizin gibi düşünse veya %30 u böyle düşünse ortada hiç bir sorun kalmıyacak ama nerde:confused:
Aslında hukuksuzluğa, hak tecavüzüne sağolsun içimizde yaşayan bizim gibi olan arkadaşlar bilmeden alet oluyorlar.
Bilmiyor ki adam rampa yapmamak dünyanın en büyük suçudur. Evinin içine kadar devlet el atması lazım bilmiyor adam işte neyapıcan:(
Aslında bu arkadaşları kısa bir süre AB ülkelerinde engelli arkadaşlarla aynı havayı aynı ortamı paylaştırsak en güzel beyin eğitimi gerçekleşebilir...
Artık görerekte anlamıyorsa senin dediğn gibi tahtında otursun orda kalsınnn!

Otomobilimdeki engelli plakasını benim engelli olduğumu belli eden işaretten doğrusu rahatsız değilim...

Niye olayım ki!

Zaten kaç kişi bu işaretin anlamını biliyor...

Ayrıca ben keşke bilinsede yardıma ihtiyacım olduğunda anlansa diyorum ama ne fayda...

...her seferinde yardım istediğimde durumu izah etmem gerekiyor,

otoparklarda engelliler ücretsiz yararlanıyor ama bu hakkın verildiği yerde plakanın anlamı bilinmiyor, H Sınıfı ehliyetimi, özürlü kartımı, ruhsatımı göstermem gerekiyor...

Aslında engelli plakasının ne olduğu bilinmiyor, trafikte de Bülent beyin dediği gibi bir ayrıcalıkla karşılaşmıyorum, kısacası ben bu durumdan rahatsız değilim....

plakalardan engelli işaretinin kaldırılması için boş yere uğraşıyorsunuz... zaten içerisinde engelli olmadığı halde yakını adına aldığı araç ile engelli park yerlerini gaspediyorlar... engellilik utanılacak durum değildir.. o işaret engellileri özel kılıyor.. zaten bu tür engelli olmayan fırsatçılar engelliyi ayaklar altına düşürdü...

Otobüslerde ne güzel sen görevliye gösterdiğinde geçip oturuyormuşsun yerine bana her seferinde kızıyorlar..
-Senin neren engelli yapmayın böyle şeyleri be Arkadaş ! diye
Yani tüm otobüsün içindekilere kimliğimi engelli kartımı vs. göstermem bile gerekebiliyor..

:eek: eha! nasi yane!... ücretsiz binebilmen icin bu kartini otobüsteki bütün yolculara tek tek gösterip sakat oldugunu herkese ispatlicaksin mi denilior? :eek:...

Damganın kalkmasına bende katılıyorum.
Arabası olmayan kişiler ne var yani neden rahatsız oluyorsunuz o damgadan gibi yazılar yazıyorlar.
Sizde trafikte olsaydınız anlardınız. 2 tane araba aldım ve ikisini de aldığım ilk zamanlar 2-3 gün plakasız gezdim. İnanın o kadar rahattı ki anlatamam.
Ondan sonra damgalı plaka taktım ana! bir baktım aynı trafikte arkadan selektör yapan yapana.
Akıllarınca, engelli kenardan gitsin onlar ne yapıp edip sollasınlar. Engelli plakayı gören trafikte çıldırıyor. Bir engellinin önünde gitmesini kabul edemeyen gerizekalı engelsizler.
Ben ne yapıyorum? Arkadan bana selektör yapıyor. hafif sağa doğru yanaşıyorum ve bu gerzek sollamaya çalışırken bende hızlanıyorum sıkışıp kalıyor orda burda.
Beni sollayanı bende sollayıp sıkıştırıyorum.
Ben kendi kendime bu gerzeklerden hıncımı alıyorum ve kendimi ezdirtmiyorum.
Peki ben trafikte bu kada rçileyi çekmek zorunda mıyım? Arabayı aldığımda plakasız gezdiğim 3 gün gibi rahat edemeyecek miyim?
Ve sakın plakayı kaldırtmayanlara kızmayın. Onun bunun akrabası eşi dostu koltukları kapmış ve konudan uzaktan yakından bilgi sahibi değiller. Bugün SGK il merkezine gittim. Cahillikleri ağzımı açık bıraktırdı. Yorum yapamadım. Her neyse konumuz bu değil.
Dediğim gibi böyle "hamili yakınımdır" ile veya "bedava şifreciklerle" mevki sahibi olan cahillerden, bu tür yaratıcı ve çağdaş şeyler beklemek, emin olun dünyanın en büyük yanlışıdır!
Saygılar

Bilader hem "ben Boğa'yım" demektesin, hem de damgandan $ikayetçisin.
Damga mevzuu senin özünde olan bir$ey, kendinle barI$Ik ol,bak araba da alabiliyorsunuz artIk, aylIk da 200 tl veriyor devlet sen plakana damga bastIlar diye hayIflanmaktasIn.
Hiç şükür etmek yok, "tüm engellilere ait araçlar mavi olacak ön kaportada 80cmx80cm ebatlarında engelli amblemi olacak" diye bir karar çıkabilirdi de.
Veya plakaya değil de, bir uzvuna da damga basabilirlerdi.
Maazallah bastIkları damga da olmayabilirdi.

Bu kadar damgasız sIğIrIn arasindaki damgali boga olman, sana taninmis anayasaya aykiri bir ayrıcalıktır.

"İkimizden biri" memnun gidi$attan OB hocam, ne diyelim, aynen devam...

benengelli plakasından rahatsız değilimmm olmamda allahın bildiğini neden kuldan saklayalım ayrıca yolda basıma bişey gelse engelli olduğumu önceden bilip ona göre davranırlar ben engelli logolarının hepsinden memnunum engelimlede barışığımm

Anelya;

Süper yaklaşım.
O vakit saklamayın kadınlığınızı daha belirginleştirin anadan üryan dolaşın ki bilsinler kadın olduğunuzu..:)
töbe..töbe..:)
Öyle ya nerden bilecekler kadın olduunuzu? Ben resimden anlamadım mesela kadın oldunuzu!

Arkadaşlar lütfen yorum yaparken başkalarının hakkını kıstladığımızın farkında olalım!
Hatta hakkının, hukukunun çiğnendiğinin farkında olalım!

Damga isteyenler alırlar bir stiker yapıştırılar. Hatta aracınızın bütün kaportalarına koca koca boyalı bir şekilde heyyy ahaalllii ben saakkkaaatttııımmm!
Diye ilan edebilirsiniz. Hürsünüz, özgürsünüz.
Siz dışkı seviyorsunuz. Diye başkalarıda dışkı yemek zorunda değil!!!

Christian, dur “damga” konusuna tecrübelerimden yararlanarak ben de farklı bir bakış açısı kazandırayım… Senden ve oturanboga’dan yola çıkarak bir kurguyla anlatayım bunu da…

Yazdığın mesajlarda şahit olduklarıma göre bol bol oturanboğa’ya laf atıyorsun, sataşıyorsun:)

Şimdi bu tavrından yola çıkarak şöyle bir kurgu kurayım hemen:

Oturanboga da diyelim ki sürekli kendisine laf atmandan dolayı “Sitede 36 bin üyeden biri olmanın verdiği ‘sıradanlığı’ hazmedememekten dolayı saçma sapan yerlerde saçma sapan sataşmalar yapıp, kendini öne çıkarmaya ve kendisi ile polemiğe girmeye çalışan ya da şahsi bir kini olan üye” gibi algılıyor ve seni “şahıs odaklı, kendi durumunu hazmedememekten kaynaklı, sataşan biri olarak” damgalıyor, topluma böyle sunuyor seni…
Hatta kaçılması, korkulması gereken bir nesne muamelesi yapıyor sana…

Ne dersin acaba diyorum, biz uygulamalardaki yanlışlıklara ya da haksızlığa dikkat çektikçe, damgaya dikkat çektikçe, sonra sinirlenip cıngar çıkardıkça iktidar da kurguladığım oturanboğa örneğinde olduğu gibi algılıyor olabilir mi?

Tecrübelerimden biliyorum ki zulüm önce damgalar, damgalının çıkardığı her cıngarı (isterse haklı olsun) şahıs odaklı düşünüp ve durumuna dikkat çekerek, “kendi durumunu hazmedememekten kaynaklı, dikkat çekmek için yapılan” saçma sapan girişimler, eylemler olarak görür.
Sakatlığını hazmedememekten kaynaklı olduğunu düşünür mesela…

Zaten vurdugu damga da TSE damgalıdır!
Bu da toplum tarafından kabul görür. İki kişiden biri onaylar da üstelik bu tavrı:)

saww;

sen sakatlığını kabul edemiyorsan o o senin problemin ayrıca kadınlığımla cıplaklıkla bunun bi ilgisi yok olayı saptırma dışkıylada ilgisi yok ama senin canın olayı saptırıp engellini yok saymak istiyorsa öyle davran kadınlığıma gelince orası seni enterese etmez kadın gibi görünmek içinde soyunmama gerek yok kimsede benımle aynı aynı fikirde olmak zorunda değilll karsı fikirde olanlara saldırmak hoş değil burada herkes aynı fikirde olacaksa neden acıldı bu konu oylama yapıp onayı bassaydınız olur biterdi

kimsede benımle aynı aynı fikirde olmak zorunda değilll karsı fikirde olanlara saldırmak hoş değil

Burada karşı fikir söz konusu değil. Bir kurumun sizi teşhir etmesi söz konusu. Sizin durumdan şikayeci olmamanız bu gerceği değiştirmez.
Bu insanlık ayıbıdır.! Hatta suçtur. Sizin rızanız dışınızda kimse size sakat, engelli diye hitab etmeside bu kabildendir.
Bir arkadaşınız şakayla ne sakat adamsın diyebilir. bundan kimse rahatsız olmaz.!
Ama siz kalkıp benim trafikte eşit olduğum araca fark adledemezsiniz.
Seri numarası koyabilirsiniz. Mesela minübüslerde harfle J plaka diye belirtirler.
Gelgelelim siz eşit olduğumuz bir araca plakaya amblem koyamazsınız. Hukuksuzdur...
Hukuksuzluğa destek vermek karşı görüş değildir.
Sanmayın aracım var. Bu durumdan rahatsızım. Ben doğru olanı olması gereken gerceği ifade ediyorum!!!

Bilader hem "ben Boğa'yım" demektesin, hem de damgandan $ikayetçisin.
Bu kadar damgasız sIğIrIn arasindaki damgali boga olman, sana taninmis anayasaya aykiri bir ayrıcalıktır.

Doğru diyorsun kardeşim:) Ali Baba'nın Çiftliği'ndeki bu doğal olayı içselleştirmeme yardımcı olduğun için teşekkür ederim. Selametle kardeşim: Mmmmmööööööööööö" :)

aracının plakasında bulunan sakat damgası " gibi bu tarz bir konuyu tartışmamız son derece garibime gitti ! :(

3 kilometre yazı var. Bir doğru tespit yok!
3 kilometre yanlış, köstekk söz konusu yani!
Benim de aracım yok! Benim de aracım yok Benim de aracım yok!
Aracım olsa neden, aynı trafikte aynı araçta, farklı plakam olsun?
Trafik de ne gibi bir farklılığımız varda plakamız farklı olsun?
O vakit kadınlara da yaşlılarada plakada amblem icat edin...
Ya sizi kim konuşturuyor. Bilmiyorum ama sizin gibi insanlarla aynı ülkeyi paylaşmak çok zoruma gidiyor.
Sizin gibiler yüzünden bu ülkede hakszılık, hukusuzluk gırla...
Üç maymun , hikayesinin maymunlarından olsanız gerek ALİ BABA çiftliğinde:mad:

Farklı bir bakış açışı getirmek istiyorum sakat/sağlam ayrımına gelmeden... Tamamen sağlıklı üç sürücüyü ele alalım. Birincisi genç ve kültürlü, dinamik refleksleri, keza fiziği mükemmel bir insan, anadan doğma şoför tabirine bihakkın layık. Diğeri profesyonel bir yarışçı... Beriki ilkokulu dışarıdan bitirmiş, -bir şekilde- sürücü belgesi almış ancak bir daha sınava girse asla alamayacak kadar cahil, vurdumduymaz, kuralları işine geldiği gibi yorumlayan, ihlalleri marifet bilen moda tabirle hanzo-kıro-maganda vs...

Bu insanların üçü de sağlıklı herhangi bir sakatlıkları bulunmuyor. Bunların üçünü kanun eşit ve kusursuz kabul ediyor. İlla damgalamak gerekirse bunlardan hangisini damgalarsınız sahi?

Sakatlara sıra gelene kadar daha katetmek gereken hayli mesafe var...

bizler sakat adamız sağımız solumuz belli olmaz (?) allah muhafaza !!! üstün ırkın canına kastedediriz,belkide onlarıda kendimizleştiririz. zaten yeterli bütçe olsa bize ayrı bir yol inşa ederler,yapıştırdıkları damgayı ancak öyle kaldırırlar. böylece kendi yollarında huzur içinde kazasız belasız seyehat ederler(!)

slm arkadslar bende araç alıcam ilk sordugum bu plaka işleri gerçekten kötü duruyor hatta boyucam napim :D

aslında ankaraya yazı yazmak lazım ama şunuda söylemek gerek bizi bizden başkası anlamaz

bu tr nin üzerine yapılıyor küçük bir amlem bende öyle yaptırıcam şu andaki arabam normal plaka zaten ama sıfır araç alınca degişicek ilk aklıma gelen camları sim siyah yaptırmak oldu içinden nasıl bir sakat çıkacagını tahmin bile edemesinler sorun etmeyede gerk yok ben arabanın keyfini çıkartmaya bakarım her insan eşittir okadar :D

ben vergi indiriminden yararlanmıyrum devlet benden zaten vergi kesiyor çatır çatır ben neden devletten kesmeyeyim herşey düzelir hiç önemi yok sadece beni sinir eden ailenden kimsenin aracı kullanamaması

Delinin biri İç İşleri Bakanlığına bi taş atmış . . Burda toplam 7 sayfada 94 kişi çıkaramamış . .

Plakasında damga olmasından hoşnut olmayan arkadaşlar; Normal damgalı plakanızı alın bi tabelacıya gidin ve plaka bastırmak istiyorum deyin ve kendinize istediğini şekilde şükülde damgasız plakanızı yaptırın ve takın aracınıza onunla gezin . .

Üst Alt