Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli SUV araç önerisi olan var mı?

StratoS kardeşim,

Son zamlardan sonra 1.5 tsi Superb prestige paket limit haricinde kalmış
Bugün bayiden birisinin iptal ettiği Skoda Karoq 1.6 tdi için anlaştım. Prestige paket. Seramik kaplama, kaput&boya koruma, comfort pack dâhil.

Araç hk yorumlarını beklerim.

gunduzm78
Fabrika çıkış fiyatı ödedinizmi kapora.
Araç bayiye ne zaman gelecek?

Ben woldvogen için fabrika çıkış fiyatı 5 Bin TL ödedim,bayiyle 170 Bin TL anlaştım.
Ağustos ayında gelecek diyorlar bekliyoruz.

Serengeti70
ekim ayinda ayni gunlerde xtrail bakiyorduk sizinle. baykoclardan alacaktiniz vazgectiniz sonra 161 bine mecsan dan aldiniz sanirim. ben o donemde 5008 almak icin xtrail den vazgeçmiştim. beyaz ise muhtemelen benim biraktigim arac size kismet oldu.
%90 ve uzeri engelli kişiye otv odemeden aracinizi satabilirsiniz. sizin yeni arac alma hakkiniz doğar, alıcının ise 5 yil bekleme suresi yeniden baslar. makul bir satis bedeliniz olursa ben almayi dusunebilirim. mail adresim hsancay@hotmail.com

Fabrika çıkış fiyatının hiç önemi yok. Ülkeye giriş yaparken faturadaki bedel önemli

Engelli den engelliye araç satsam dahi benim beş yıl dolmadan araç alma hakkım yok diye biliyorum hocam alabilcegimiz hakkında eminmisiniz

Birde aracimin otvsini ödemek zorunda kaldigimda ben fauradaki ÖTV tutarı mi ödemek zorundayım yoksa şu anki aracin sıfır fiyatının otvsini mi ödemem gerek malum aracım yüzde 60 dilime girdi ama ben alirken yüzde 50 dilimdeydi

Hocam %90 uzeri engelliye satarsaniz ötv ödemezsiniz ve satis tarihinden sonraki günden itibaren de yeni arac alma hakkiniz doğar. Aracinizin yaşı ne olursa olsun alan kişi için alim tarihi itibari ike 5 yil bekleme süresi yeniden başlar. Konuyu arac bayileri veya vergi dairesonden de teyid edebilirsiniz.

StratoS

Benlik bi durum yok hocam, TUIK verileri öyle :)
3 ay sonra belli olur zaten ama % 10 geçmez sanmıyorum..

gunduzm78

Karoq C SUV segmentinde iyi bir araç. Zaten Skoda WAG grubu içinde en yüksek fiyat/performansa sahip marka.

Sadece şu xceza aldığı 1.6 Dizel motorunu sevemedim bir türlü. 115 beygir bana göre o motor için yetersiz bir güç. Tucson, 3008 130 beygir üzerinde araçlar satıyorlar.

Neyse, alınmış alınmıştır. Hayırlısı olsun, kazasız belasız.
Mami Junior

Bu ayın verisi beklenenden düşük geldi. Bakalım, bende ilgi ile takip ediyorum.

Belli markalar hariç dedikleriniz doğru..

Mesela Mercedes, BMW, Volvo, Volkswagen, Opel gibi araçları daha rahat kolay satarsınız. Bu araçları almak isteyen belli bir kitle var. Türk halkında nedense bu modellere fazla talep var..

Yoksa 1 puan verilen ve daha düşük motor hacmine sahip araçla da işinizi görebilirsiniz.

@hatsancay,

ohooo ben yeni araba fiyatlarına bakmadan gelin güvey olmaya kalkmışım. yeni crv nin fiyatı 320 bin küsür o da executive modeli, executive plus bile diil. sıfır araba alamıyorum ....:(((

@hatsancay,
bu arada nooldu? siz pejo 5008 i alamadınız mı?

pardon @hsancay mış...
@hsancay,
bakın internetten ilgili bir bilgi buldum. aşağıda linki veriyorum. buraya göre 5 sene boyunca yeni bir araç alamazsın deniyor. bu yazanlar yanlış mı diyorsunuz yani? ankara daki vergi dairesine gidip veya telefonla sormak mı yani doğrusu? telefonla veya gidip sormakla ilgili ne kadar doğru olabilir? bence asıl kanunu bulup okumamız lazım.

https://archive.ismmmo.org.tr/docs/m...licozum/19.PDF

https://www.gib.gov.tr/node/87063

gib gov tr de yazmış...
"d) İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışı

Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan araçların istisnadan yararlananlar dışındaki üçüncü şahıslar tarafından (bağış, hibe veya satış şeklinde) iktisabında, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından, araçların istisnadan yararlandığı ilk iktisabındaki matrah esas alınmak suretiyle, söz konusu aracı iktisap edenin kayıt ve tescil ettireceği tarihteki oran üzerinden ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir. İstisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden satılması sırasında Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV ödenmiş olması, bu süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir araç için istisnadan yararlanmayı sağlamamaktadır. Ayrıca, istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılmasına gerek bulunmamaktadır."

yani diyor ki, 5 yıl içinde ötv sini ödeyerek sattığın aracı, ötv sini ödemiş olman bile, 5 yıl dolmadığı için yeni bir araç alırken ötv istisnasından yararlanamzsın diyor.

haaa ama bir engelliye satarsan ne olacağını söylememiş. burada engelli olmayan birine (normal satış) yani ötv sini ödeyerek sattığın araç için söylüyor.

kanuna baktım hocam.
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU

Kanun Numarası : 4760
Kabul Tarihi : 6/6/2002
Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 12/6/2002 Sayı : 24783

madde 7 ye göre:
Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı, Vergiden müstesnadır.

bu ifadeden ne anlaşılıyor? ne anlaşılırsa o. yanlış bilgilendirme yapmayalım lütfen. kime satarsan sat (ister normal ister engelli vs) 5 yıl içinde 1 defa yararlanabilirsin diyor.

sn @hsancay size kim o bilgiyi veröişse yanlış vermiş. gidin ondan yazılı isteyin bakalım aynı bilgiyi verebilecek mi? öyle lafla sözle olmaz bu işler!
yada yazılı olarak vergi dairesine sorun bakalım ne cevap alacaksınız????

Aliemin
Serengeti70
Evet mevcut durumu inceledim tekrar, haklisiniz. Ötv istisnasindan faydalanan kisi 2. el dahi olsa her arac alimindan itibaren 5 yil beklemek zorunda gözüküyor. Beni yaniltan 2. el ötv siz arac almak icin görüştüğüm kisi oldu.
5008 e gelince; ocak ayinda gt line getirdiler rengi kristal yeşildi istemedim. Ben beyaz gt line dizel icin kapora vermiştim. Subat ayinda allure elegance mayis ayinda da allure dynamic teklif ettiler. Kabul etmedim. Bu arada gt line da limitten cikti. Ben de kapora mi geri aldim.

Dolar altın Euro yükseldi
Yeni model otomobillere 20 Bin TL zam geldi 😔

Arkadaşlar, aracınızı kime satarsanız satın, ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl dolmadan ötv indirimli araç alamazsınız. 2. El engelliden engelliye alanlar da, aldıkları tarihten itibaren 5 yıl alamazlar.

Stratos kardeşim hayırlı geceler dilerim. Skoda Karoq 1.6 tdi aracımı yarın teslim alacağım. İlk yolculuğum şehirler arası olacak. Nette 100. km ve 1500.km de yağ değişimi tavsiye edilmiş. Rodaj dönemi ve yağ değişimi ile ilgili ne tavsiye edersin?

Sattığı arabanın kalan yılı kadar bekleyecek. ÖTV istisnasıdır aslolan. Bu da 5 yıl. O şekilde takip edilir.

Merhaba,
gunduzm78

Rodajda yağ değişimi konusu günümüzde ciddi anlamda artmış durumda. Üreticiler yedek lastikten kıstıkları tarzda motor yağlarından da kısıp, kısaömürlü yağ kullanıp, rodajdan sonra tekrar değiştirilmesini öneriyorlar. Bu anlamda malesef ki yağ değiştirmek mantıklı. Ancak, ben sizin yerinizde olsam, her 1.000 km de bir yağın rengini kontrol ederek giderdim. Çok koyuluk varsa zaten değişmesi gerektiği net oluyor.
KCETAŞ

Aslında iyi araç. Geely de öyle. Hatta Volvo'yu alması çağ bile atlattırdı. Ama işte tek sıkıntıları marka değerlerinin olmayışı. Araçtan memnun kalırsınız, herşey güzeldir, satmak istersiniz, değer kaybınız fazla olabilir veya bilinirliği nispeten az olduğu için satmakta zorlanabilirsiniz.

Ben her zaman engelli arkadaşlar için kült marka/model sorunu az olan, olası 5. yıldan önce satmada bile çok değer kaybı yaşatmayacak araçlara bakmalarını öneriyorum, her fırsatta.

Araç Bulamıyorum

Eski aracımı satıp ötv muafıyla yeni araç almayı istiyorum
Kafamda suv tarzı var
Ancak devlet 303 bin TL sınır koymuş sanırım
Hiç bir suva yetmiyor bu
Hyundai tuscon
Pejo 3008
Nissan qasqai
Bunların dizel sıfırı olmuyormuş 303 bin tl aştığı için sizlerin tavsiyesi nedir

Jeep renegade bi bakın isterseniz. Segment farkli ama bu fiyatlarla yapacak bişey yok.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bayiler çıldırmış engelliden 10 bin tl ile 30 bin tl arası avanta para istemeye başladı yani işler ayyuka çıkıp birilerini buna izah etmek lazım artık 303 bin tl lik sınır bir işe yaramıyor.

Bir çok engelli arkadaşım suistimale uğrıuyor acil bir şeyler yapılmalı bayiler çıldırmışçasına al-satçı ve galerici gibi olmuş engelliyi sömürüyor lanet olsun bu sisteme!!!!

Geçen yılın yeniden değerleme oranı yüzde 22.58 idi. Tabi bu oran verirken değil alırken geçerliydi. Ücret zamları yüzde 3-5 aralığında kalırken, her türlü harca, vergiye cezaya bu oran uygulandı. Mesele şu ki, ÖTV muafiyetiyle devlet vergisinden vazgeçiyor. Dolayısıyla bu, vergi geliri açısından negatif bir durum. Üstelik eskiden yüzde 37 olan bu oran şimdi ÖTV nin KDV siyle en düşük yüzde 90 olmuş durumda. (80*1.18) Peki bu durumda ne olur? Bana göre oturup bir başa baş noktası hesabı yaparlar. Şöyle ki:
ÖTV muafiyet sınırı tavandan belirlenirse araç satışlarindaki artış üzerinden toplanan vergi ve daha yüksek fiyatlı araç satışından gelen ekstra KDV miktarıyla, vazgeçilen ÖTV miktarı karşılaştırılır. İlki diğerinden büyük ve eşit olursa tavandan belirlerler hatta başka surprizler bile yapabilirler. Ayrıca bu kadar ciddi bir müşteri potansiyeli sektör temsilcilerinin de baskı yapmasını sağlayacaktır. Engelliler ellerindeki mevcut araçları satacaklari için piyasaya ekstra bir hareket olacak. Ve engelli kullanımındayken MTV verilmeyen binlerce onbinlerce araç, sahibi el değiştirdiğinde MTV ödemeye başlayacak. Şahsi fikrim ÖTV muafiyet sınırı ne kadar yukarıda olursa sektör devlet ve vatandaş için o kadar olumlu gibi duruyor. Ya da bu kadar dolaylı düşünmeyip 2021 in YDO sundan verip geçebilirler.

[FONT=sans-serif]Son zamanlarda ki bir diğer mağduriyet tipi de bazı bayiler malesef engellileri suistimal etmeye başladı.303.200 tl lik aracın vergili hali net 169 bin tl ama bayiler ağız birliği yapmış gibi 175 bin ila 240 bin tl rakamlar talep edip engelli kardeşlerimizi sömürmekte bu durumu bir çok platforma taşıdım meclise e-dilekçe çeşitli engelli siteleri vsvsv duyarlı olan vatandaşlar oluştu lakin şuan son sürat bayiler engellileri dolandırmakta....şu yazımı bir siyasi parti vekili ya da teşkilatından biri okuyorsa elini vicadına koysun ve bu işe el atsın....Bayilerin aç gözlüğü yüzünden hem araç alamıyoruz hem de kısıtlı imkanlarla piyasada araç bulamıyoruz olanlarda gayrı resmi paralar istenilmekte

Bunlar telegram grubunda konuşulanlar bir de şahsımın yaşadığı olay var renault demrkollar orta paket touch 298 bin tl lik aracı 210 bine kakmaya çalıştılar bizim fiyatımız bu diyorlar siz ce bunun açıklması nedir....

Ve bunun gibi 100 den fazla arkadaşımızın daha başına geldi şuan limitin artmasından ziyade bayiler galerici al-satcı kafasında.

Şu dönemde arkadaşlara ısrar ediyorum bunlara prim verip almayın diye malesef [/FONT]

Memlekette her türlü ticari ilişki aşağı yukarı şöyle:

IPbbhQ.jpg

marto1 arkadaşım çok haklısın, bu durumun sebebi biraz ötv nin % 80 dilime giren SUV modellerinin çoğunun 303 limitini aşmasından dolayı oluyor. Öncelikle 303 bin muafiyet sınırının güncel fiyatlar çerçevesinde arttırılması gerekiyor çünkü sınırı aşan araçlarda ÖTV sisz halini fiyata ekliyor bayiler. Örneğin: SKODA KAMİQ sorduğumda fiyatı 328 bin dediler 303 e kadar 169 bin + 25bin = 196 bin gibi fiyat verdiler. Yada qhaskaide 215 bin verdler ki bu da bayiinin kazık atmaya çalıştığı fiyat. Bayiler insafsız çünkü normal müşteri gelse satış fiyatı üzerinden 5-10 bin indirirlerken, ötv muafiyetli araç istediğinizde fiyatımız bu diyip oranı düşüyorlar satmaya çalışıyorlar. Bir de yetmezmiş gibi ekstra yolmak istiyorlar. Bu durumu hele ki günümüz fiyatları ile düşünür isek FIRSATÇILIK tan başka bir açıklamasını göremiyorum. YAZIK.

Üst Alt