@hatsancay,
ohooo ben yeni araba fiyatlarına bakmadan gelin güvey olmaya kalkmışım. yeni crv nin fiyatı 320 bin küsür o da executive modeli, executive plus bile diil. sıfır araba alamıyorum ....
((
@hatsancay,
bu arada nooldu? siz pejo 5008 i alamadınız mı?
pardon @
hsancay mış...
@
hsancay,
bakın internetten ilgili bir bilgi buldum. aşağıda linki veriyorum. buraya göre 5 sene boyunca yeni bir araç alamazsın deniyor. bu yazanlar yanlış mı diyorsunuz yani? ankara daki vergi dairesine gidip veya telefonla sormak mı yani doğrusu? telefonla veya gidip sormakla ilgili ne kadar doğru olabilir? bence asıl kanunu bulup okumamız lazım.
https://archive.ismmmo.org.tr/docs/m...licozum/19.PDF
https://www.gib.gov.tr/node/87063
gib gov tr de yazmış...
"d) İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışı
Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan araçların istisnadan yararlananlar dışındaki üçüncü şahıslar tarafından (bağış, hibe veya satış şeklinde) iktisabında, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından, araçların istisnadan yararlandığı ilk iktisabındaki matrah esas alınmak suretiyle, söz konusu aracı iktisap edenin kayıt ve tescil ettireceği tarihteki oran üzerinden ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir. İstisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden satılması sırasında Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV ödenmiş olması, bu süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir araç için istisnadan yararlanmayı sağlamamaktadır. Ayrıca, istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılmasına gerek bulunmamaktadır."
yani diyor ki, 5 yıl içinde ötv sini ödeyerek sattığın aracı, ötv sini ödemiş olman bile, 5 yıl dolmadığı için yeni bir araç alırken ötv istisnasından yararlanamzsın diyor.
haaa ama bir engelliye satarsan ne olacağını söylememiş. burada engelli olmayan birine (normal satış) yani ötv sini ödeyerek sattığın araç için söylüyor.
kanuna baktım hocam.
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU
Kanun Numarası : 4760
Kabul Tarihi : 6/6/2002
Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 12/6/2002 Sayı : 24783
madde 7 ye göre:
Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı, Vergiden müstesnadır.
bu ifadeden ne anlaşılıyor? ne anlaşılırsa o. yanlış bilgilendirme yapmayalım lütfen. kime satarsan sat (ister normal ister engelli vs) 5 yıl içinde 1 defa yararlanabilirsin diyor.
sn @
hsancay size kim o bilgiyi veröişse yanlış vermiş. gidin ondan yazılı isteyin bakalım aynı bilgiyi verebilecek mi? öyle lafla sözle olmaz bu işler!
yada yazılı olarak vergi dairesine sorun bakalım ne cevap alacaksınız????