Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı aracı yakınların kullanabilmesi için prosedür nasıl tamamlanacak?

Konular
2
Reaksiyonlar
0
Özel Tertibatlı Araçların Engelli Olmayan Kişilerce Kullanılmasıyla İlgili Teknik Muayene Raporu

29 Eylül 2015 güncel:

Evet arkadaslar ben hallettim islemleri yarin aliyorum arabayi.prosedur soyle:

proje icin anlastiginiz firma proje onaylanirken yasada gecen teknik incelemeyide yaptirmak istedigini belirtiyor 300 + KDV daha oduyorsunuz. arac tse arac proje mudurlugune 0 sa cekici ile goturuluyor
ordaki muhendisler asagi iniyo ofisten 30 sn araca bakiyolar 3. Kisi kullanabilir raporunu veriyolar
bayiii bu raporu evrqklara ekleyerek tescile basvuruyor. boylece ruhsatta herhangi bi serh olmuyor araci herkes kullaniyor

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

buradaki bu son cümlede
Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır. bunu trafik amirliğinde ruhsatamı işletiyoruz yoksa başka bir belgemi alacağız bilgisi olan varsa yazsın lütfen

Eski ruhsatlarda sahibinden başkası kullanamaz yazar trafik tescilde bu ibare sildirilecek bu kesin de orası da başka bir kurumdan onay mı isteyecek belirsizlik hakim.
Hala genelge gelmedi gerekçesiyle uygulamıyorlar, böyle olunca da uygulama netleşmedi gitti.

o zaman hükümetin kurulup bu olaya bir el atmalarını bekleyeceğiz demek oluyor dimi ufuk bey sizce ne zaman çözülür bu olay

Hiç bilmiyorum aslında çok geç kalındı, yönetmelik değişikliği tarihi 17 Nisan yani 3,5 ay geçmiş.

orijinal/teknik donanım derken?

Özel tertibatlı araç kullanabilir raporu aldım otomatik vites olacak ve sinyal kolu bi aparatla aynı zamanda sağ tarafa da alınacak. Aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamış, yani özel donanım ilaveten takılmış mı oluyor? Yani aracımı babam,annem ve kardeşim kullanabilir mi?

Sinyal kolu transferi özel tertibattan sayılmaz, ancak sol kol engelli olduğunuz anlaşılıyor ve sol üst ekstremite kısıtlığına otomatik vitesli araç verildiğinden otomatik vitesi tertibat olarak kabul edebilirler.
Evet anne baba ve kardeşiniz de kullanabilir, hatta sinyal transferini terytibattan saymazsak salt otomatik vitesli aracı herkes kullanabilir.

Hocam cevap verdiğin için teşekkür ederim. Sol el 4 parmağım yok benim. Ruhsata falan isim mi yazdırmam gerekiyor acaba bu hafta araç almayı düşünüyorum da ailem kullanamazsa vazgeçedebilirim.

Ayrıca honda bayisi 3. derece akraban bile kullanabilir dedi ama tertibat işleriyle uğraşan birini aradığımda kullanamaz kimse dedi

Kullanır kardeşim, olmaz diyenin bilgisi eski.
Yukarıda sizin de bahsettiğiniz teknink donanımda değişikliğe gidilmeden ilave aparat takılması durumunda 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımların da kullanacağı kuralı Nisan 2015 de değiştirilen yönetmelikle yürürlüğe girdi.
Hatta bana göre o aracı 3.derece değil herkes kullanır çünkü sinyal yer değişimi tertibat sayılmaz, saysalar da 3.dereceye kadar kesin.

Noter de falan isim yazdırmama gerek yok yani? Çok teşekkür ederim hocam içimi rahatlattınız cidden. İyi geceler

egd.19 Noterde kafaya göre isim yazdıramazsınız; Ancak vekil olarak bir şoför atayabilirsiniz onuda kendinize bağlı bir çalışan olarak beyan edip sigortasını ödemek zorundasınız

Kardeşim notere isme falan takılma sen, aracını sen de annen de baban da kardeşinde kullanabilir, sadece trafik tescilde aracın tertibatlı sayılırsa ruhsata 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar yazmak için teknik donanımda değişiklik olmadığına dair belge getir diyebilirler. Bu şart henüz yeni olduğundan oturmuş bir uygulama yok, bazı illerde TSE nin yetkili olduğu söylenmiş sorarsın gider belgeyi alırsın. Trafik tescile verdiğinde ruhsatına direkt 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar yazılır. Yok aracın tertibatlı sayılmazsa hiçbir şeye gerek yok ruhsata sadece 5 yıl satılamaz şerhi konur aracı herkes kullanır.

Hocam tekrardan çok teşekkür ederim Allah razı olsun hayırlı geceler.

engelli aracını kullanabilecek kişilere dair düzenleme hakkında (2015)

Merhaba,

http://www.engelliler.biz/forum/oze...erin-kullanabilecegine-dair-bilgi-burada.html

yukarıda linkini verdiğim konuda belirtilen;

[FONT=sans-serif]4- Araçta özel donanım varsa ve/fakat bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamaışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.

[/FONT]
maddeye istinaden aracımı ailede belirtilen bireylerin kullanılması şu an yürürlükte midir ?
bir araç alacağız ama ne trafik tescil ne de araç işlemlerini yapacak kişiler bu maddenin henüz yürürlükte olmadığını ya da bilgileri olmadığını belirtiyorlar.

bu maddeye istinaden araç kullanımında problem yaşayan var mıdır ?

bir de arkadaşlar sağ ayağımda problem var.
gaz ve fren tertibatını direksiyona alan hazır ekipmanlardan hesaplı olarak nereden bulabilirim istanbul ya da izmir şehirlerinde, bu ekipmanlardan kullananlar bilgi verebilir mi ?

teşekkürler

logos

madde yürürlükte, uygulamada belirsizlik var ama aksi haeket ettiği için cezai müeyyide ile karşılaşan da duymadım. ruhsata sadece kendi kullanır şerhi konmazsa büyük bi sıkıntı yaşayacağınızı sanmam, öle bi durumda da cezanın iptali için yine yargı yolu açık olur, ve halihazırda böle bi madde yürürlükteyken de bu süreçe haklı çıkacağınızı düşünüyorum, yasa zaten böle bi madde dahi yokken benzer bi cezaya açılan dava neticesinde değişmek durumunda kaldı

Alıntıladığınız maddenin de içinde bulunduğu yönetmelik 17 Nisan 2015 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Kanunen 4 ayı aşkın bir süredir yürürlükte olmasına rağmen uygulama malesef oturmamıştır.
Birçok trafik tescil müdürlüğü yönetmeliğin uygulanmasına dair genelge gelmediğini öne sürerken bazıları da yönetmelikte bahsedildiği gibi aracın teknink donanımında değişiklik olmadığına dair belge istemektedirler. Bu belgeyi verecek kurum da açık olarak belirtilmediğinden tam bir kargaşa mevcut. Bazı yerlerde ilgili kurum olarak TSE ye yönlendirmeler olmuş.

ben bir konuda daha bilgi rica etsem
aşağıdaki ibare;
bu kişilerin her birini mi kapsamaktadır ?
yoksa bu kişilerden 1 tanesini mi kapsamaktadır ?
ruhsatta kullanacak kişilerin isimleri mi yazacak ?

[FONT=sans-serif]"...bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü ..." [/FONT]

Sayın Ahmet ÖNERGE 29.06.2015 tarihli başvurunuz incelenmiştir.

bimerden gelen cevap

Sayın Ahmet ÖNERGE

29.06.2015 tarihli başvurunuz incelenmiştir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesi (c) bendi;
"Engellilik derecesi % 90'ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, "Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç, araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır." şeklinde değiştirilmiştir..
Yönetmelik maddesinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, yetkili kurum tarafından aracın araç sahibi dışında Yönetmelikte izin verilen kişilerce kullanılabilmesi için belge düzenlenmesi gerekmektedir.
Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımız (Emniyet Genel Müdürlüğü) tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışma yürütülmekte olup, uygulamanın nasıl yapılacağı hakkında detaylı bir talimat en kısa süre içerisinde trafik tescil kuruluşlarına gönderilecektir. İyi günler dileriz.

ahmetonerge Ahmet Bey,
,
Tarafınıza herhangi bir yenı bılgı geldı mı bımerden bu süreç ıcersınde,

Su anda aparatımız aracımıza takılmak uzere, bı bılgı varsa paylaşırmısınız?

Tesekkurler

tertibatlı aracımı 1.derecede yakınım kullanabilir mi

Geçen bir yazıda sakatlar derneği başkanının açıklaması artık tertibatlı araçları 1.derecede yakınlarıda kullanbilecek diyordu.bu konuda net bilgisi olan arkadaş varmı.?
Önceki mevzuatı biliyorum.bunun hakkında yazmazsanız sevinirim.😊

Evet arkadaslar ben hallettim islemleri yarin aliyorum arabayi.prosedur soyle:

proje icin anlastiginiz firma proje onaylanirken yasada gecen teknik incelemeyide yaptirmak istedigini belirtiyor 300 + KDV daha oduyorsunuz. arac tse arac proje mudurlugune 0 sa cekici ile goturuluyor
ordaki muhendisler asagi iniyo ofisten 30 sn araca bakiyolar 3. Kisi kullanabilir raporunu veriyolar
bayiii bu raporu evrqklara ekleyerek tescile basvuruyor. boylece ruhsatta herhangi bi serh olmuyor araci herkes kullaniyor

özel tertibatlı aracın kendısınden baskası kullanmaz ıbaresı kalkması

Arkadaşlar bugun ögrenmiş oldugum ve uygulamaya gecırılmıs olan uygulamayı sızle paylasmak ıstedim özel tertıbatlı arac sahıbınden baskası kullanamaz ıbaresının kalkması hakkında tse bırımıne gıtmenız ve ardından sıze verılen belgeyı doldurup bır dılekce bırakıyorsunuz 295 tl karsılıgında aracınızın engellı olmayan bır kişi tarafından kullanıp kullanılmayacagına dair uygunluk belgesı hazırlanmaktadır ve bu sekılde 3 derece yakınlarınıza kadar aracınızı kullanmak hakkı dogmaktadır konuyla ılgılı dıleyen arkadaslara bılgı verebılırım

KORZEY ne yapmamız gerektiğini tam olarak söyler misin acaba? Benim araçta sadece sinyal aparatı var

Olayın netleşmesi çok güzel olmuş, işin birde derin bir amaaaaaa sı var. Yeni çıkmış bir tebliğ, kanun veya uygulama. Bizdeki zihniyetin yok edici veya ezici etkisi uygulumanın buram buram üzerinde. Şimdi biz bir taksi veya arkadaşımızın aracı ile TSE'den ilgili yetkiliyi alıp aracımızın başına getirip işlemlerimizi halletsek daha mı iyi olurdu? yoksa arabayı çekiciye yükle TSE de indir işi bitsin tekrar yükle bayiye geri götür. Arkadaşlar bu işlem nerden bakarsanız bakın 300-500 arası ekstra bir masraf demektir. Şu tebliği çıkarırken neden bir engelli sivil toplumundan görüş alınmaz, ortak akıl üretecek bir komisyon kurulmaz. Evet neden mi? cevabı çok net. ZİHİNSİZ ZİHNİYETLERİN çıkardığı uygulama. Bir defada engelliyi ezmeden bir iş çıksın ortaya eşşek olup anıracam. Bu kadar saçma bir uygulama nasıl olabilir.
Değerli dostlar rahat durmak yok. Gene iş başa düştü; BİMER e konu ile ilgili şikayet yazalım. Aracın gitmesi yerine, yetkili kişi araca gelsin. ARTIK YETER YAAAAA. A ilçesinden bir araç aldınız tutup taaa anasının inindeki İl merkezinde bulunan TSE'ye çekici ile araç gönder. İşe bak sen yaaaa.
SÖVESİM VAR. HEMDE ANA AVRAT DÜMDÜZ.

Evet arkadaşlar benimde gecen yıl aldığım araç için düzenlenen ruhsatta ÖTV MUAFLI.ÖDENMEDEN SATILAMAZ.ÖZEL TERTBATLI yazmakta bu durumda tekrardan izine ihtiyaç varmı

sofaraway , KORZEY

bilgilendirme için çok teşekkürler. herkese hayırlı olsun.

ama UZAKLAR 'ın yazdığı gibi, aracın çekiciyle TSE'ye götürülme zorunluluğu tam bir eziyet! Hem maddi olarak hem de zaman açısından vatandaşa gıcıklık olsun diye dayatılmış!

Üst Alt