Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı aracı yakınların kullanabilmesi için prosedür nasıl tamamlanacak?

abdcol

Ruhsatta engelli olmayan kişilerin kullanması uygundur. 5 yıl ÖTV ödenmeden satılamaz yazıyor.

Arkadaşlar TSE den başka kurum vermiyormu bu belgeyi?
Karayolları trafik yönetmeliğinde yetkili kurum ve kuruluşlar diyor?

Kafadar
Yönetmelikte yetkili kurum ve kuruluşlar diyor evet ve bu konuda TSE den başka yetkilendirilmiş kurum yok şu anda.

Bugün Trafik Tescile gittim, görevli memura; Yurt dışından getirilen, özel tertibatlı aracımın, çocuğumun da kullanabilmesi için ne yapmalıyım diye sordum. Görevli Memur; Araç yurt dışından geldiği için, sizden başkası kullanamaz dedi. Ben, kullananlar varmış dedim ve o zaman bana belge getirin dedi.
17 Nisan 2015 tarihli resmi gazeteden ilgili yerleri yazıcıdan çıkararak, memura gösterdim. yakınları kullanabilenler, yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçlar için geçerli olduğunu söyledi.
İlgili resmi gazeteyi okudum ve memurun doğru söylediğini düşündüm. 9 sayfanın tamamını da okudum ama çözüm bulamadım, gözümden kaçan bir nokta mı var?

arkadaşlar merhaba bugün aranıza yeni katıldım.ankarada ikamet ediyorum
geçen hafta sıfır aldığım tertibatlı aracımın eş ve 3.dereceye kadar akrabalarında kullanabilmesi için cuma günü TSE ye gittim. durumu arzettim forumu doldurup yaklaşık 3 saat sonunda forumu alabildim, tabi 359 tl karşılığında.
tabi bu üç saat içinde bir byn geldi araca ve tertibata baktı gaz pedalını sola da aldırmıştım istediğim zaman pedalin altına ayağı koyup yukarı kaldırınca tertibat yaylı sistem sayesinde yukarı kalkıp kayboluyor güzel bir sistem durmuş usta yapmıştı 850 tl karşılığınde neyse konu dağıldı:):) byn bindi araca baktı tertibata olay bitti.

dün de sincan emniyeti trafik işlerine başvurdum yaşlaşık 2 saatde orda bulundum çok can sıkıcı bekleyişin sonunda sıra bana geldi.ruhsat ve tse raporunu verdim 3 dk sonra bayan memur tamam dedi.ruhsata bişeyler yazmıyacakmısınız dedim, hayır sisteme işledim ruhsata gerek yok dedi, ilgili mevzuatta kimler yazılı ise onları kapsyor dedi.
bukadarmı yani bittimi dedim evet dedi.

yani burda yazılanlarda şumu yazılacak bumu yazılacak,kaç kişi yazdıracağız, kimleri yazdıracağız gibi sorular ortadan kalktı.

bu arada ruhsatımda sadece ENGELLİ TERTİBATLI yazıyor başka bişey felan yazmıyor.galiba bu sistem yeni yeni oturuyor arkadaşlar

bide şu 359 tl yi boşu boşuna vermesek iyi olur diye düşünüyorum hem para hemde zaman kaybı.sizlerle burda bu konuyu paylaşmak istedim inşaallah biraz aydınlata bilmişimdir.hepinize saygılar selamlar.

Herkese merhaba,
Aranıza yeni katıldım. Çankırı'da ikamet ediyorum.

Konuyla ilgili sizler gibi bu işlerde tecrübeli arkadaşların yardımına çok ama çok ihtiyacım var.

Sağ üst ve alt ekstremite bozukluğu ile yüzde 45 oranında raporum var. Ehliyetim de mevcut. 01 Şubat 2017 de Çankaya Doğuş otodan aracımı aldım. Aparatçı ehliyetim de yazan uyarlama kodlarına göre aparatı yaptı ve engelli olmayan kişinin kullanımına uygundur raporu almak için TSE 'ye vermek üzere ekstra 365 tl para istedi bende verdim. Sonra bütün onay işlerini, raporlarını tamamlayıp bayiye teslim etmiş. Bayiden bütün evrakları raporları alıp doğruca Çankırı Trafik Tescilin yolunu tuttum. Oradaki memur evrakları inceledikten sonra beni vergi dairesine gönderdi. Dedim napacam ben vergi dairesinde; oradan bu aracın üçüncü dereceye kadar yakınlarının kullanabileceğine dair yazı getir yoksa ruhsatın arkasına sahibinden başkası kullanamaz şerhi koycam dedi. Bende mecbur vergi dairesine gittim, durumu anlattım, adamdan yazı istedim, elindeki raporlar trafiği ilgilendiriyor, benle alakası yok dedi. Biraz inatlaşınca "kardeşim zaten ÖTV yasasına göre bu aracı başkası kullanamaz" dedi evrakları suratıma fırlatır gibi attı bende mecbur tekrar trafik tescile geldim. Vergi dairesinden böyle bir yazı verilmediğini, TSE den aldığım Uygunluk raporunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre işlem yapmasını rica etmeme rağmen memur bildiğini okudu ve ruhsata Sahibinden başkası kullanamaz diye yazdı.
Eve geldikten sonra aldım bilgisayarı elime, açtım bimeri ve yaşadıklarımı aynen elimdeki belgelerle beraber yazdım. Aradan bir buçuk ay geçtikten sonra yine Çankırı Trafik Şubeden yazılı olarak cevap geldi ve bana söylediklerinin aynısını bu sefer kağıda döküp göndermişler.

Çankırı trafik tescildeki memurlar ya bu işi bilmiyorlar yada engellilere yeni engel çıkartmak çok hoşlarına gidiyormuş gibi geldi bana.

Hakkımı arayacağım yer olarak Bimeri gördüm, oraya yazdığım sorunun cevabı bile Çankırı trafik tescilden geldi, bunun dışında Hakkımı nereden ve nasıl arayacağımı bilemediğim için sizlerden öğrenmek istediğim iki şey var, bilgisi olan varsa lütfen yardım etsin.

1- Konuyu nereyle çözmem gerekiyor veya ikametgahımı Ankaraya taşıyıp Ruhsat ve Plaka değiştirsem çözebilir miyim.
2- Eğer bu olay hiç çözülmezse elimdeki raporun parasını TSE den talep edebilir miyim.

sizler ne yapmamı önerirsiniz, yani ne yapabilirim bu durumu düzeltmek için?

Herkese saygılar ve selamlar.

Alpay_Ziya

Aracınız hayırlı olsun; öncelikle böyle tefarruatlı işlerle siz neden uğraştınız anlayamadım. Aracı aldığınız bayii bu işlerle uğraşmak üzere trafik takipçi atamakla mükelleftir. Ben aparat 2 kez çekici parası tse ye ödenen para plaka vs. her iş için araç parası hariç +1.500 tl fazladan ödemiştim. Sadece takipçi imza için trafik tescile çağırmıştı. Aracımızı servis ten teslim almıştık.
Sizin sorunuzu gene bayii çözecektir. Takip parasını verin hiç uğraşmayın bence..

aysn41

tuncay bey merhaba,

bende dediğiniz gibi yapacaktım ama aracı aldığım bayi ankarada olduğu için çankırıdan ruhsatı kendiniz çıkaracaksınız dedi, bu şekilde aldığım ilk araç olduğu için biraz acemiliğe geldi. Ancak bu işi iş takipçiside yapsa sonuç değişmiyecekti sanırım, çünkü memurlar iş bilmiyormuş gibi geldi bana, nasıl çözeceğiz bilemedim. Kısa mesafelerde araç kullanırken sıkıntı yok ama uzun yolda eşim kullanıyordu önceden. Önceki araç eşimin üstüne olduğu için sıkıntı yoktu ama o aracı satıp bunu aldık, durumda böyle olunca il dışına çıkamaz olduk. Acilen çözmemiz gerekiyor.

Teşekkürler.

@Alpay_Ziya,

Aparat yaptırdığın şahıs kim...? ise senin işini o çözecek.

Sen benden TSE ye uygunluk raporu almak için ekstradan 365 TL almadın mı...? Aldım, peki o uygunluk raporu nerede...?
Ayrıca senin bu ruhsat işini bayi kendisi yapması gerekiyordu ki her zaman diyorum Wv adı var başka bir haltı yok... Hepside parayı alana kadar,aldıktan sonra tanımıyorlar.

Trafik subesine tse den aldigin belgeyi goturuyon ve ordaki memur ruhsatina isliyor turkiyenin her yerinde boyle cankirida mi degisik biz hep boyle yaptik ve sirunla karsilasmadik .... baska caresi yok memura anlatican ...

akın16

peki bu ruhsat değiştirme işlemini herhangi bir ilden yaptırabilir miyim, yoksa illaki Çankırıdanmı yaptırmam gerekiyor?

Bagli oldugun trafik subesinden yaptircan eger tse belgeyi aldiysan ruhsata memurun kayit etmemesi gibi bir sansi yok bu kanunla sabitlendi o memurun elinde olan birsey deyil

arkadaşlar merhaba, konuyu çözdük. Ruhsatı başka bir tescil biriminden düzelttik. Tabi bu arada belgenin aslını veya aslı gibidir kaşelisini istiyorlar. Sorunu çözdük ama Çankırı tescil deki memur hala bu işin olmayacağını iddaa ediyor. En azından belge yenileme veya düzeltme işleminin başka bir birimden düzeltilebileceğini de öğrenmiş oldum. Yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.

musa2149@gmail.com

Merhabalar;

Eşim üzerine olan arabada sinyal kolunda özel tertibat ve direksiyon topuzu var. Aracı ben kullanırken bunu çıkarsam sıkıntı olur mu?

ogzckn

Çıkartamazsınız, yasal olmaz. Üzerinde olduğu haliyle kullanmak zorundasınız

Merhabalar;

Yakalanılması durumunda yaptırım ne olur acaba? Trafik cezası mı yoksa ÖTV'nin geri istenmesi gibi bir durum mu olur? (Ben kullanırken yakalanırsam)

Bu 2 parça ruhsata işlenmiyormuş ve kanunda özel tertibat olarak geçmiyormuş. Ruhsatta özel tertibatlı olarak yazacak ancak özel tertibat otomatik vites olması diye düşünüyorum. Yanlış mı düşünüyorum?

b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı

Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

ogzckn

Her ikisi de. Yakalayan memur isterse durumu maliye'Ye bildirir ve cezası ile ötv geri alınır

Özel tertibatlı araçların engelli yakınları tarafından kullanabilmesi için TSE den alınacak belge 580 tl mi ?

2019'da işlem yapan var mı? Kaç TL oldu TSE evrak haracı?

adana da 2018 in aralık ayına yaptırdım tse 415 tl notere 40 tl ödedim=455 tl

benim 2015 yılında aldıgım araç var otomatik gaz ve firen hareket ettirici tertibat var.
normal insanların kullanmasına mani olmuyor eşimde kullanıyor..
şimdi bunu trafikde ceza yememek kanuna uymak için neyapmam lazım kimler kullanabilir akraba dısındakilerde kullanabilirmi

bende gaz fren tertibatlıdır eşi ccocukları 3 derece ye kan ve sıhri hısımlar kullanır ibaresi yok ancak tse nin muayene raporunda böyle detay yok sadece raporun başlığina şöyle ibare koymuşlar ÖZEL TERTİBATLI ARAÇLARIN ENGELLİ LMAYAN KİŞİLERCE KULLANILMASINA İLİŞKİN TEKNİK MUAYENE RAPORU VAR bulunduğun ilin tse ye baş var herşey orada hal olur sonra noter işlem biter

Üst Alt